Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja drodzy Agenci 07 to w środę odbieram pierwszy transport materiałów na działke i ciesze się jakbym miala iśc na super koncert, no i gazownia potwierdziła,ze chca zrobić nam przyłacze. :lol:

Partner czyli zakładasz prąd na sposób"niemiecki", też mamy tak w planie :D

Swoja droga ciekawe,ze w mojej skąpej Pyrlandii tak mało ludzi buduje D07, raptem znalzłam dwie sztuki (obie obejrzane 8) )Och czuć wiosnę...a humus leży :wink:

ori_noko - cieszę się że tak będziecie robić. Jest to najlepszy sposób.

Też mamy w planie w najbliższych dniach zakup materiałów by zdążyć przed wielkim VAT-em! No i nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę (pani architekt przygotowuje projekt i na dniach mamy złożyć papiery w starostwie. Pozdrawiam.

Witajcie - nadaję ostrzeżenie dla wszystkich budujących Pana Praktycznego - podobno błędem jest izolowanie posadzki na gruncie styropianem gr. 5 cm - daje sie minimum 8-10 cm - ja wykonywałem wszystko zgodnie z projektem - no i masz babo placek - wszytkie typowe drzwi wejściowe mają wysokość ościeżnicy 2100 mm - u mnie pozostało do nadproża 2190 - tak więc myślałem , że sie wyrobię - i niestety - jak będę chciał je wstawić to tylko przy ociepleniu gr. 5 cm, albo trzeba będzie trochę nadkuć nadproże - niby nic wielkiego, a jednak fakt ten mnie zdenerwował okrutnie .

Ori-noko - co sie kryje pod sposobem " niemieckim" w instalacji elektrycznej - prosze o wyjaśnienie. Też chciałbym zobaczyć nasz D 07 w realu, ale niestety chyba nikt w Trójmieście nie buduje go - a może o tym nie wiem?

Melduję, że zakupiłem w dniu wczorajszym okna z firmy M&S ze Słupska - koszt całości bez wstawienia 6381 zł do tego w prezencie dostaję kotwy na całość oraz firmowy termometr, a jutro płacę za bramę garażową kasetonową w kol. brazowym szer. 2400x2020 - cena ze wstawieniem 2400 zł - firmy Alumax z Pyrlandii.

Pozdrawiam wszystkich - w końcu zaczyna sie robić wiosennie.

Kupiliśmy projekt po rozmowie i obejrzeniu Praktycznego w realu. To przeważyło. Na szczęście nie jest taki hmmm stodołowaty jak na wizualizacji. Poraziły nas jedynie kolumny ,ale to można zrobić smuklejsze. Ludzie z którymi rozmawialiśmy za pomocą taniej ekipy (dalsza rodzina) stan do zamieszkania zrobili za 150 tys (2002/2003). Z tym,że w tej cenie jest działka (malutka), media, dom. W domu zrobili na parterze:

- hol

- łazienka

- pomieszczenie gospodarcze

- pokój dziecka (dawniej garaż)

- kuchnia

- pokój dzienny jest też na razie pokojem rodziców

- schody przed domem

- wylewka pod taras

- schody wewnętrzne (jeszcze beton)

- dom ocieplony sytropianem w 3/4

Do ukończenia mają cała górę tam są już okna, dach do ocieplenia , ścianki działowe itd. Nie jest zabójczo wielki jak sie patrzy w środku, ale dość przestronny. My zdecydowaliśmy sie na drobne zmiany, opisane są już w jakimś wcześniejszym mailu.

Docent sposób niemiecki to właśnie takie głębsze puszki. U nas normalnie osobno robi się pod sufitem puszkę , a od niej odprowadzenie do przełacznika, gniazdka itd. Tak jak opisał Partner w dłuższej puszce masz i połaczenie i przełacznik , a w razie awarii bez kłopotu lokalizujesz puszkę bo jest pod ręką. Elektryk poradził nam też, żeby opisać na ścianach np strzałka + np 25 cm i zrobić w kazdym pomieszczeniu fotki, później albumik do ręki i jak chcesz sobie kuć ścianę, wieszać coś tam to masz wszystko widoczne co pod tynkami.

uff ale mam pracowity ranek na forum :D

przypominała mi się jeszcze jedna sprawa. Tuż obok mamy zbudowanego pana Praktycznego , ale z podwyższoną ścianą kolankową, , na lekkiej skarpie wiec jest wydłużony też dół, i odrobina zmiany kąta nachylenia dachu, za to okna bez zmian. Widok jest straszny.... Gdybym nie wiedziała co jest projektem wyjściowym nie domyśliłabym się że to D07 :roll:

Miałam okazję czytać w którymś Muratorze różnice miedzy człowiekiem ,a inwestorem. Faktycznie zycie tego drugiego jest inne.

Solbet na działce(oby został tam do czasu budowy :-? ), na wtorek ekipa do humusu, w środę ludzie od ogrzewania maja podac wycenę całości. Robi się ciekawie.Docent a to o ile trzeba podnieśc belkę nadprogową by móc ułożyć ocieplenie zgodnei z projektem i moc później wstawić standartowe drzwi? Pozdrawiam wszystkich

Joanka Ori-noko- w proj. jest ocieplenie podłogi gr. 5 cm styropian - podobno przyzwoite minimum to 8 cm, ale najlepiej dać 10 cm, potem szlichta 4 cm i ostateczne wykończenie 1 cm - czyli daje to nam razem 13- 15 cm - standardowe ościeżnice drzwi wejściowych to 2100mm czyli nadproże powinno być na wysokości 223-225 cm i tak będzie dobrze - pamietajcie także o tym, że pomieszczenia na parterze maja wysokość 255cm, więc trzeba gdzieś dodac parę cm, aby nie było za niskie jak sie zwiększy grubość ocieplenia na posadzce - wymiary okien sa typowe nic nie trzeba zmieniać .

Dziekuję za słowa uznania, ale zawstydzacie mnie :oops: :oops: :oops:

Ależ długo mnie tu nie było.. rany...

Słuchajcie mam pytanie: w projekcie są fundamenty wew. Powiedzcie jak je wykonujecie/wykonacie. Andrzeju, liczę ty przed wszystkim na Twoją odpowiedz, no i Ori_noko będzie chyba też zorientowana. Chodzi mi o to czy będą na ławach, czy bez.. bo jakies takie chudziutkie one... A na Twoich zdjęciach Andrzeju nie widziałam żadnych fundamentów wew. domu....

Partnerze, witaj w klubie :D