Kurki 15.03.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Przepraszam, ale z braku wprawy wysłałam do Partnera pustego e-maila. Działka za Rynarzewem, może w okoliach Władysławowa?Mamy tam znajomych. Poza tym cieszymy się, że zanleźliśmy zwolenników D07 w Bydgoszczy, na pewno będziemy chcieli utrzymać kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 16.03.2004 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 A ja drodzy Agenci 07 to w środę odbieram pierwszy transport materiałów na działke i ciesze się jakbym miala iśc na super koncert, no i gazownia potwierdziła,ze chca zrobić nam przyłacze. Partner czyli zakładasz prąd na sposób"niemiecki", też mamy tak w planie Swoja droga ciekawe,ze w mojej skąpej Pyrlandii tak mało ludzi buduje D07, raptem znalzłam dwie sztuki (obie obejrzane )Och czuć wiosnę...a humus leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 16.03.2004 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 ori_noko - cieszę się że tak będziecie robić. Jest to najlepszy sposób.Też mamy w planie w najbliższych dniach zakup materiałów by zdążyć przed wielkim VAT-em! No i nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę (pani architekt przygotowuje projekt i na dniach mamy złożyć papiery w starostwie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 16.03.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 ori_noko - i jak wygląda nas projekt w rzeczywistości? My jeszcze nie widzieliśmy go w realu ( kilka podobnych to i owszem). A w okolicach Bydgoszczy znaleźliśmy tez tylko jednych chętnych do budowy PRAKTYCZNEGO. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 16.03.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Witajcie - nadaję ostrzeżenie dla wszystkich budujących Pana Praktycznego - podobno błędem jest izolowanie posadzki na gruncie styropianem gr. 5 cm - daje sie minimum 8-10 cm - ja wykonywałem wszystko zgodnie z projektem - no i masz babo placek - wszytkie typowe drzwi wejściowe mają wysokość ościeżnicy 2100 mm - u mnie pozostało do nadproża 2190 - tak więc myślałem , że sie wyrobię - i niestety - jak będę chciał je wstawić to tylko przy ociepleniu gr. 5 cm, albo trzeba będzie trochę nadkuć nadproże - niby nic wielkiego, a jednak fakt ten mnie zdenerwował okrutnie . Ori-noko - co sie kryje pod sposobem " niemieckim" w instalacji elektrycznej - prosze o wyjaśnienie. Też chciałbym zobaczyć nasz D 07 w realu, ale niestety chyba nikt w Trójmieście nie buduje go - a może o tym nie wiem? Melduję, że zakupiłem w dniu wczorajszym okna z firmy M&S ze Słupska - koszt całości bez wstawienia 6381 zł do tego w prezencie dostaję kotwy na całość oraz firmowy termometr, a jutro płacę za bramę garażową kasetonową w kol. brazowym szer. 2400x2020 - cena ze wstawieniem 2400 zł - firmy Alumax z Pyrlandii.Pozdrawiam wszystkich - w końcu zaczyna sie robić wiosennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 16.03.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Kupiliśmy projekt po rozmowie i obejrzeniu Praktycznego w realu. To przeważyło. Na szczęście nie jest taki hmmm stodołowaty jak na wizualizacji. Poraziły nas jedynie kolumny ,ale to można zrobić smuklejsze. Ludzie z którymi rozmawialiśmy za pomocą taniej ekipy (dalsza rodzina) stan do zamieszkania zrobili za 150 tys (2002/2003). Z tym,że w tej cenie jest działka (malutka), media, dom. W domu zrobili na parterze:- hol- łazienka- pomieszczenie gospodarcze- pokój dziecka (dawniej garaż)- kuchnia- pokój dzienny jest też na razie pokojem rodziców- schody przed domem- wylewka pod taras- schody wewnętrzne (jeszcze beton)- dom ocieplony sytropianem w 3/4 Do ukończenia mają cała górę tam są już okna, dach do ocieplenia , ścianki działowe itd. Nie jest zabójczo wielki jak sie patrzy w środku, ale dość przestronny. My zdecydowaliśmy sie na drobne zmiany, opisane są już w jakimś wcześniejszym mailu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 16.03.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Docent sposób niemiecki to właśnie takie głębsze puszki. U nas normalnie osobno robi się pod sufitem puszkę , a od niej odprowadzenie do przełacznika, gniazdka itd. Tak jak opisał Partner w dłuższej puszce masz i połaczenie i przełacznik , a w razie awarii bez kłopotu lokalizujesz puszkę bo jest pod ręką. Elektryk poradził nam też, żeby opisać na ścianach np strzałka + np 25 cm i zrobić w kazdym pomieszczeniu fotki, później albumik do ręki i jak chcesz sobie kuć ścianę, wieszać coś tam to masz wszystko widoczne co pod tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 16.03.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 uff ale mam pracowity ranek na forum przypominała mi się jeszcze jedna sprawa. Tuż obok mamy zbudowanego pana Praktycznego , ale z podwyższoną ścianą kolankową, , na lekkiej skarpie wiec jest wydłużony też dół, i odrobina zmiany kąta nachylenia dachu, za to okna bez zmian. Widok jest straszny.... Gdybym nie wiedziała co jest projektem wyjściowym nie domyśliłabym się że to D07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 16.03.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Ori- noko - dzięki za lekcję poglądową z elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 16.03.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 16.03.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Ori_noko na jaki materiał się zdecydowałaś na ściany zewnętrzne ? Andrzeju czy wymiary drzwi i okien są to wymiary typowe ? Pomijając fakt tego ocieplenia podłogi. My też mamy zamiar budować zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 16.03.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Joanka77najpierw przeszliśmy etap silki, następnie portherm, później ściana jednowarstwowa, następnie przejrzeliśmy forum , bardzo dokładnie i ....robimy tak jak Docent zgodnie z projektem siporex ino na klej, być może ocieplimy wełną , zależy jaki sytem ociepleniowy dostaniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 16.03.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 No i dobrze Najłatwiej wszystko robić zgodnie z projektem, nie trzeba wtedy nic przeliczać, no tylko trzeba uważać na różne "niespodzianki" ale w tym nam bardzo pomaga Andrzej za co mu dziękuję w imienu całego klubu D07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 16.03.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Przyłączam sie z całego serca do podziękowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 17.03.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Miałam okazję czytać w którymś Muratorze różnice miedzy człowiekiem ,a inwestorem. Faktycznie zycie tego drugiego jest inne. Solbet na działce(oby został tam do czasu budowy ), na wtorek ekipa do humusu, w środę ludzie od ogrzewania maja podac wycenę całości. Robi się ciekawie.Docent a to o ile trzeba podnieśc belkę nadprogową by móc ułożyć ocieplenie zgodnei z projektem i moc później wstawić standartowe drzwi? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 18.03.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Joanka Ori-noko- w proj. jest ocieplenie podłogi gr. 5 cm styropian - podobno przyzwoite minimum to 8 cm, ale najlepiej dać 10 cm, potem szlichta 4 cm i ostateczne wykończenie 1 cm - czyli daje to nam razem 13- 15 cm - standardowe ościeżnice drzwi wejściowych to 2100mm czyli nadproże powinno być na wysokości 223-225 cm i tak będzie dobrze - pamietajcie także o tym, że pomieszczenia na parterze maja wysokość 255cm, więc trzeba gdzieś dodac parę cm, aby nie było za niskie jak sie zwiększy grubość ocieplenia na posadzce - wymiary okien sa typowe nic nie trzeba zmieniać . Dziekuję za słowa uznania, ale zawstydzacie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 18.03.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ależ długo mnie tu nie było.. rany... Słuchajcie mam pytanie: w projekcie są fundamenty wew. Powiedzcie jak je wykonujecie/wykonacie. Andrzeju, liczę ty przed wszystkim na Twoją odpowiedz, no i Ori_noko będzie chyba też zorientowana. Chodzi mi o to czy będą na ławach, czy bez.. bo jakies takie chudziutkie one... A na Twoich zdjęciach Andrzeju nie widziałam żadnych fundamentów wew. domu.... Partnerze, witaj w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 18.03.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 My robiliśmy na ławach szerokości 30 cm ściany fundamentów 12 cm. Oczywiście opócz tej przy WC, pod nośną ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 18.03.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Joanka, ile bloczków Wam poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 18.03.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Architekt mówiła mi,że wewnątrz będą takie fundamenty jak opisywałaś bo to nie są pod ściany nośne, ale pod ścianki konstrukcyjne. Szerszy będzie fundament pod kominek , pozostałe jak w projekcie. nam tez to podpadło już w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts