Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myśle,ze handlowcy będe chcieli wykorzystac sytuację do maksimum .Wszyscy kupują więc warto dorzucić klika groszydla siebie, koło mnie solbet w przeciagu miesiaca skoczył o 15 groszy , a zmiany vatu w tym jeszcze nie ma :-? nic to postanowiliśmy kupowac na bierząco chyba że znajdziemy znajomych z pustym garażem lub inną przestrzenia do zapełnienia naszymi materiałami.

W oglądanym przeze mnie domku właściciele przenieśli kuchnię do pokoju dziennego. Umieścili ją na wzdłuż ściany tej bez okna. Tym sposobem komin kuchenny ma podłaczenie dla kominka też. Ja mam takie rozwiazanie dziś i wolę na przyszłośc małą kuchnię ale osobno. Drzwi do pomieszczenia gospodarczego zrobimy przesuwane, oraz zamkniemy ścianę do pokoju dziennego. Kuchnia jest na wprost wejścia więc usuwamy część wiatrołapu i drzwi będą do niej otwierane na zewnątrz. Dzięki temu uzyskamy lepsze wykorzystanie tej niewielkiej przestrzeni uff 8)

Widzę, że każdy rezygnuje jednak z przynajmniej jednych drzwi. Wg mnie za każdymi drzwiami są jakieś argumenty"za". Drzwi z pokoju są potrzebne żeby nie nosić talerzy dookoła, te naprzeciwko wejścia - żeby nie chodzić z zakupami przez pokój, a te do pomieszczenia gospodarczego też muszą być no i teraz nie wiem. A kuchnia naprawdę wydaje się mała.. Zobaczymy jak będzie jak będą ściany. Aha ja też chce mieć kuchnie osobno.

Mam lustrzane odbice D07 ale zmiana u nas zasadza się na tym ,że drzwi tarasowe przechodzą na ścianę obok kuchni, zamknięcie ściany kuchni wydziela część towarzyską + letnie przedłuzenie pokoju o kontakt z ogrodem, likwidacja cześci wiatrołapu daje lepszą komunikację kuchnia -jadalnia(sugerowany w projekcie rozkład jest odwrotny) no i możnośc otwierania drzwi z kuchni na zewnątrz.Funkcję obuwniczo-płaszczową weźmie na siebie szafa pod schodami. Na narozniku kuchni wypadnie kominek , ładnie podkreśli i rozdzieli obie strefy i zobaczymy jak to sie sprawdzi w praniu...

Ori_noko, my też mamy odbicie lustrzane :D

Joanko, zgadzam się z Tobą. Mi szkoda jednakże tego miejsca w kuchni na drzwi. Zastanawiałam się już nad wariantem pozostawienia jeno miejsca na drzwi, bez wstawiania ich. Chyba jednak zrezygnujemy z nich całkowicie. Zobaczymy, jeszcze 3 mies. do wejścia na plac boju mamy.

Pozdrowienia

Agnieszka

Witam wszystkich przyszłych mieszkańców D07!!!

Za parę dni powinienem dostać pozwolenie na budowę i zaczynam, w okolicach Poznania. Wprowadziłem parę zmian:

w garażu będzie pokój i powiększone do prawie 9 m2 pom. gosp.

kuchnia będzie na ścianie frontowej

a garaż będzie dobudowany do bryły domu

w salonie (w dawnej kuchni przy kominie pojawi się kominek)

Myślę o zmianie betonu komórkowego na Silkę.

Chętnie obejrzałbym taki domek już gotowy.

Chętnie skorzystam z Waszych (czyli wszystkich tu obecnych Forumowiczów) porad i sugestii.

Ori-noko jeżeli mógłbyś mi pomóc, bo domyślam się że budujesz w Poznaniu lub okolicy, a już taki domek gdzieś widziałeś.

Chętnie też skorzystałbym z Twoich namiarów na hurtownie i ekipy budowlane.

Czekam na jakieś info i z góry dziękuję

Arty

Arty stratujemy równo :D też wyczekujemy pozwolenia. Przyjemnie ,że sie grupa rozbudowuje...

Chcesz podłaczyć kominek do jedynego komina, ale musisz pilnować,że by przekrój rur w kominie był odpowiedni, ludzie u których widziałm takie jak wasze rozwiazanie , kazali zwrócić na to uwagę. Oni mają za mały i moga w sumie wstawić tylko kominek o małej mocy, tak więc niech ich doświadczenie nie idzie na marne.

Jeśli chodzi o ekipy i hurtownie to wleć na grupę wielkopolską, bo ja mam rozpracowną tylko stronę od Poznania do Gniezna, ale chętnie podzielę się wiadomościami.

PS. A tak na marginesie to nie jestem mężczyzną , przedstwicielem silnej płci jest tu Docent

Przepraszam Ori-noko za pomyłkę !! :oops:

Dzięki za uwagę dot. komina, mam nadzieję że architekci zwrócili na to uwagę, muszę sprawdzić!

A tak przy okazji, dlaczego zrezygnowaliście z Silki, ja cały czas myślę o niej bardzo pozytywnie ?

Nieśmiało uśmicham się do Forumowiczów, którzy już dysponują jakimiś zdjęciami :lol: , gdyby byli tak mili i przesłali parę, chętnie obejrzałbym coś więcej niż tylko rysunki i animacje.

Z silką rozstaliśmy się ponieważ:

- dzwoniąc po hurtowniach okazała w stosunku do siporeksu słabo dostępnym i droższym materiałem

- ściana oddycha, ale pod warunkiem,że ocieplisz to wełną i odpowiednim tynkiem.

Czyli pełna gotowośc finansowa .. w razie załamnia i obłożenia styropianem całośc zalet silki i naszych wydatków mija się z celem. Po przemyśleniach doszliśmy też do wniosku,że jest to świetny materiał na budynki miejskie, wielokondygnacyjne. Wtedy wykorzystane będą jej parametry techniczne , wytrzymałość i wygłuszanie.

- Przy D07 i tak nie przejdzie ściana z bloczka 18 bo choć spełnia parametry techniczne to nie zrobisz wieńca pod dach, czyli oszczędnosć żadna bo i tak przyjdzie kupić 24-kę. A nawet silka ( M18 ) nie weźmie na siebie dachu bez wieńca.

A jeśli chodzi o kominy to Ty musisz podać jaki masz zamiar tam podłączyć kominek i piec, od tego zależy komin. Jak nie podasz zaprojektują ci komin standartowy i będziesz w opisywanej już sytuacji.

A dobry murarz zrobi proste ściany z każdego przyzwoitego bloczka.No w każdym razie mam taką nadzieję 8)

No kochani biegacie po budowach , zamiast ślęczeć na forum 8) Wczoraj wstępne wytyczanie, biegałam od tyczki do tyczki ze względu na młodsze nogi niż geodeta :) Dzięki temu dziś u nas pośrodku działki góra piaszczystej ziemi, dwa wykopy z metrowym zakładem ponad wymiar . Wyglada ciekawie.

Hehe Docent u mnie juz humus nie leży, on się dla odmiany wznosi :lol: Pan zrobił ładne, równe wykopy, szef ekipy budującej przyjechał z niwelatorem i wyznaczył poziomy do którch życzył sobie dziur w ziemi.(mamy pochyły teren) To było przed 7.00 rano!! Dzięki temu pół dnia ganiałam z łopatą przesadzajac roślinki, które w latach wcześniejszych nieomylnie posadziłam na miejscach pod zabudowę :wink:

Niechże przyjdzie to zezwolenie, nie chcę robić samowolki budowlanej , ale aż mnie świerzbią łapy.