joanka77 23.03.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 nie nie nie !!! nie to miałam na mysli Pisz nam jak najwięcej i bardzo szczegółowo ! Tylko tak sobie pomyślałam, że w dzienniku budowy więcej osób by miało okazje to przeczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania 24.03.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 witam wszystkich, W 2002 postawilam stan surowy otwarty w 2003 we wrzesniu juz zamieszkalam w nowym domku. Nie moglam podzielic sie doswiadczeniami - w 2002 trudno bylo mi znalezc kogos na forum, kto budowal taki dom a w 2003 jak wykanczalismy to niestety bylam w ciazy - lezalam i nie mialam dostepu do internetu. To ja jestem ta sasiadka MagdySz, ktora pisala ze dwie dzialki od niej stoi dom, ktory kłuje jej męże w oczy - bo ten chciał mieć dom niepowtarzalny. Przeczytalam skrupulatnie caly watek. Bardzo mi miło, że są ludzie budujący ten domek. Fajnie się w nim mieszka. Tani w eksploatacji. Teraz na tapecie jest kuchnia. Ja mam moja w miejscu, gdzie jest w projekcie. Na miejscu lodówki mam komin do kominka w salonie. Drzwi do pomieszczenia gospodarczego z kuchni nie mam - tam mam polaczoną łazienkę i pomieszczenie - jest jedna przestronna łazienka stoi tam piec pralka kibelek i umywalka. Drzwi od strony wejscia na poczatku były ale potem przerobilam je na okienko. Wyglada pelna rewelacja. Z kuchni ma sie podglad na salon, schody a to jednak nie drzwi. Okienko ma parapet, na nim kwiatki a od gory firanka szydełkowa. To tyle. Pozdrawiam wszystkich zycze wytrwalosci w budowaniu. Obiecuje ze bede zagladac na forum codziennie i wam sekundowac. Chetnie tez podziele sie doswiadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 24.03.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Dzięki Hania ! Wreszcie mamy kogoś w klubie co juz mieszka w swoim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania 24.03.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Cześć, Ja też się cieszę. A jak fajnie sięmieszka w nowym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 24.03.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Haniu a troszkę zdjęć? Moze zrobisz stronkę , bo tu nie wszyscy maja możność zobaczenia Praktycznego w naturze. Jak dobrze że sie "odnalazłaś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania 24.03.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Zdjecia, dobra poszperam cos tam znajdę. Jakie fotki interesują? Dom z zewnątrz w różnych etapach? Do piatku coś będziePozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.03.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Kurcze, znowu mnie kilka dni nie było i tyle nowości! Witaj Haniu, witaj Arty. Haniu zdjęcia interesują nas wszystkie możliwe. Ja też b. proszę o przesyłkę. Czy z zew. wykańczaliście oblicówką..? Ciekawa jestem jak to naprawdę wygląda. No i jakie macie ściany, jakie zmiany w projekcie. Dobry pomysł z tym okienkiem do kuchni. Na jakiej wysokości jest parapet? Pisz nam tu dużo i często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arty 24.03.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Cześć Haniu, GRATULACJE, masz to już za sobą. Powoli d07 z rzeczewistości wirtualno rysunkowej, przeistacza się w realność.Gdybyś znalazła jakieś zdjęcia, też chętnie bym zerknął. Czy ktoś zastosował już lub zamierza to zrobić, w oknach rolety, nie chcę zmniejszać prześwitu okna, nie chcę też eksponować kasety z roletą na elewacji. Podniesioenie nadproże nie wchodzi w grę( za nisko jest strop), może obniżyć parapety ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.03.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Arty, a myślałeś o roletach schowanych w nadprożach? To chyba najlepsze rozwiązanie, nie masz skrzynek na wierzchu i nic nie musisz zmieniac w konstrukcji. W każdej firmie z oknami powiedzą Ci ile to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania 25.03.2004 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Dzięki za powitanie. dpowiadam na pytania: parepety w domu mam na wysokosci 90 cm, to okienko w kuchni jest troche wyzej 100. I to co mi nie wyszło, (chciałam mieć parapet i blat kuchenny na jednym poziomie i sie stuknełam o 10 cm za wysoko) okno w kuchni i w łazience na dole jest na wysokosci 115 i tak tez jest parapet - nie jest rowno z blatem w kuchni buuu ale juz to przeżyłam. styropian na podlodze koniecznie 10cm, 5 w projekcie to za malo. Rolety - ja mam zewnętrzną tylko na drzwiach tarasowych, ale nie chowaną w nadprozu, tylko osadzaną na murze. Skrzynka ma grubosc 18 cm, styropian 12 wiec wystaje niewiele tylko 6cm. To była wersja oszczednościowa - takie rozwiązanie było tansze o jakis 1000zł. Elewacji jeszcze brak - mam chałupke ocieploną frezowanym styropianem na to siatka i środek gruntujący. Brak również wykończenia cokołu - ten ma być z tynku strukturalnego - takie kolorowe kuleczki , opaski wokół domu - ta ma być z kamieni. Natomiast wokół domu brak kostki na ścieżkach - na razie ich nie ma i płotu od frontu. te dwie ostatnie rzeczy chcemy zrobić w tym roku a resztę zobaczymy może tez. Zmiany w projekcie: Dół: drugi komin do kominka jest w miejscu lodówki w kuchni, na dole jedna łazienka z wejściem z korytarza - nie ma pomieszczenia za łazienką, kuchnie mam całkowicie otwartą na część jadalną salonu. od strony korytarza jest wspomniane okienko, nie mam przejścia z garażu do domu, garaż jest jednym pomieszczeniem - nie jest dzielony wyjście na taras jest na ścianie z oknem od kuchni. w miejscu drzwi tarasowych jest mur - mam tylko jedno okno po tej stronie - jest ono od południa i w zupełności wystarcza. okna w salonie sa nieotwieralne - teraz bym jeszcze kuchenne tak zrobiła. Góra: garderoba nie ma okna tylko wywietrznik zamykany - anemostat dwa pokoje w koncu korytarza mam jeden - dwa okna jedno nad oknem parteru a w drugiej czesci połaciowe - pod dwoma kaloryfery. łazienka - ma taka sama powierzchnie jak kuchnia a nawet wieksza bo kominy stoją w niej a nie w pokojach - tu jest ogrzewanie podlogowe. i to wszystkie zmiany. Zmieniłabym okno w kuchni - wysokosc parapetu drzwi do garderoby - zrobilabym przesuwne - za waski korytarz i sie dwie pary stykaja - od łazienki i od garderoby pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 28.03.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Witaj Hania - dobrze że zaglądnęłaś tutaj - może podzielisz sie cennymi uwagami - na poczatek jaki masz piec i w związku z tym ile wydajecie na ogrzewanie i cwu. Jeśli byłoby to możliwe to bardzo bym prosił o zdjęcia wew. domu to dla inspiracji wykończeniowych - b. proszę - bo mamy z zoną tyle wizji ze głowa mała. Aga - ja za namową żoneczki zrezygnowałem z drzwi do kuchi - jest po prostu jak u Czterdziestolatków piękny łuk U mnie scianki działowe na poddaszu juz są oraz wylany taras i podejście do domu - kazałe zrobić dodatkowy schodek od strony garaż, żeby nie trzeba było chodzić dookoła - cena 1400 zł za robocizną Od środy elektrycy i alarmowcy - cena za alarm 2000 zł a za punkt elektryczny z materiałem 22 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 28.03.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Gratulacje Andrzej! Haniu, czekamy na zdjęcia. My narazie obserwujemy rosnące ceny stali i ... ech ... szkoda słów... Ale nic to, czekamy na lipiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 28.03.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Dzięki - będę meldował o dalszych postepach prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 28.03.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Wow Andrzeju b.dobra cena za elektryczność, w mojej okolicy na razie dostaję ofery po 30 zł /punkt. :/W takim razie szukam dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania 29.03.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Cześć Ciekawa jestem, czy wam też te wszystkie informacje po wybudowaniu domu tak szybko z głowy wylecą. Piec... vailant wiszący 1-funkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Rura do odprowadzenia spalin wyciągnięta przez ścianę. 22 albo 24 kW do tego zasobnik 120l. Cyrkulacja ciepłej wody. Grzejniki aluminiowe Ogrzewamy cały dom bez jednego pokoju na górze 30mkw - w tym pokoju kaloryfery są skręcone i jest tam jakies 17stopni. W kuchni mamy piec na prąd rachunki za gaz IX-X 350zł XI-XII 500 I-II 360Wiec chyba przyzwoite. do tego mamy małe dziecko - urodzone we wrzesniu 2003 i trzymalismy 21 stopni. Zdjęcia - robią się te z budowy muszę zaskanować wnętrza domu ok ale muszę chałupkę posprzątać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 29.03.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Hania - czy podałaś opłatę za 2 m-ce - bo jeśli tak to jest rewelacja - ja tez zastanawiam sie nad piecem Vailanta z zasobnikiem 120 l . Wiec chyba był to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania 29.03.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Tak za dwa miesiące. Ja tez uważam, ze to rewelacja. Drugi raz wybrałabym to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 29.03.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Haniu, ceny za gaz faktycznie super. My w okresie 27.01-26.02 mieliśmy 280 zł za gaz.... No ale mamy fatalnie ocieplone połacie, no i mrozy mieliśmy do -25 st. Ale wyniki Twoje są naprawdę rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 31.03.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Odebrałam pozwolenie na budowę złożyłam w sądzie papierek,ze mamy czystą hipotekę,(jeszcze) wpakowałm zaświadczenie o zarobkach do "koszulki", w piatek dostanę kosztorys dla banku , w sobotę geodetka wymierzy dokładnie gdzie ryć fundamenty. Coś sie zaczyna dziać, Jednak uzbroją i zaleją nas po świętach. Chyba zaczne robić fotki i wpakowywać do dziennika. Jak macie jakieś ważne uwagi to dajcie teraz bo póżniej będzie po ptakach O czym powinnam pamiętać, co jeszcze ....co jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.03.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Brawo Ori_noko! I duuuużo fotek prosimy w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts