Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich,

W 2002 postawilam stan surowy otwarty w 2003 we wrzesniu juz zamieszkalam w nowym domku. Nie moglam podzielic sie doswiadczeniami - w 2002 trudno bylo mi znalezc kogos na forum, kto budowal taki dom a w 2003 jak wykanczalismy to niestety bylam w ciazy - lezalam i nie mialam dostepu do internetu.

To ja jestem ta sasiadka MagdySz, ktora pisala ze dwie dzialki od niej stoi dom, ktory kłuje jej męże w oczy - bo ten chciał mieć dom niepowtarzalny.

Przeczytalam skrupulatnie caly watek. Bardzo mi miło, że są ludzie budujący ten domek. Fajnie się w nim mieszka. Tani w eksploatacji.

Teraz na tapecie jest kuchnia. Ja mam moja w miejscu, gdzie jest w projekcie. Na miejscu lodówki mam komin do kominka w salonie. Drzwi do pomieszczenia gospodarczego z kuchni nie mam - tam mam polaczoną łazienkę i pomieszczenie - jest jedna przestronna łazienka stoi tam piec pralka kibelek i umywalka.

Drzwi od strony wejscia na poczatku były ale potem przerobilam je na okienko. Wyglada pelna rewelacja. Z kuchni ma sie podglad na salon, schody a to jednak nie drzwi. Okienko ma parapet, na nim kwiatki a od gory firanka szydełkowa.

To tyle.

Pozdrawiam wszystkich zycze wytrwalosci w budowaniu.

Obiecuje ze bede zagladac na forum codziennie i wam sekundowac. Chetnie tez podziele sie doswiadczeniami

Kurcze, znowu mnie kilka dni nie było i tyle nowości! :D

Witaj Haniu, witaj Arty.

Haniu zdjęcia interesują nas wszystkie możliwe. Ja też b. proszę o przesyłkę.

Czy z zew. wykańczaliście oblicówką..? Ciekawa jestem jak to naprawdę wygląda. No i jakie macie ściany, jakie zmiany w projekcie.

Dobry pomysł z tym okienkiem do kuchni. Na jakiej wysokości jest parapet?

Pisz nam tu dużo i często :D

Cześć Haniu, GRATULACJE, masz to już za sobą. Powoli d07 z rzeczewistości wirtualno rysunkowej, przeistacza się w realność.

Gdybyś znalazła jakieś zdjęcia, też chętnie bym zerknął.

Czy ktoś zastosował już lub zamierza to zrobić, w oknach rolety, nie chcę zmniejszać prześwitu okna, nie chcę też eksponować kasety z roletą na elewacji. Podniesioenie nadproże nie wchodzi w grę( za nisko jest strop), może obniżyć parapety ????

Dzięki za powitanie. :D dpowiadam na pytania:

parepety w domu mam na wysokosci 90 cm, to okienko w kuchni jest troche wyzej 100. I to co mi nie wyszło, (chciałam mieć parapet i blat kuchenny na jednym poziomie i sie stuknełam o 10 cm za wysoko) okno w kuchni i w łazience na dole jest na wysokosci 115 i tak tez jest parapet - nie jest rowno z blatem w kuchni buuu ale juz to przeżyłam.

styropian na podlodze koniecznie 10cm, 5 w projekcie to za malo.

Rolety - ja mam zewnętrzną tylko na drzwiach tarasowych, ale nie chowaną w nadprozu, tylko osadzaną na murze. Skrzynka ma grubosc 18 cm, styropian 12 wiec wystaje niewiele tylko 6cm. To była wersja oszczednościowa - takie rozwiązanie było tansze o jakis 1000zł.

Elewacji jeszcze brak - mam chałupke ocieploną frezowanym styropianem na to siatka i środek gruntujący. Brak również wykończenia cokołu - ten ma być z tynku strukturalnego - takie kolorowe kuleczki , opaski wokół domu - ta ma być z kamieni. Natomiast wokół domu brak kostki na ścieżkach - na razie ich nie ma i płotu od frontu. te dwie ostatnie rzeczy chcemy zrobić w tym roku a resztę zobaczymy może tez.

Zmiany w projekcie:

Dół:

drugi komin do kominka jest w miejscu lodówki w kuchni,

na dole jedna łazienka z wejściem z korytarza - nie ma pomieszczenia za łazienką,

kuchnie mam całkowicie otwartą na część jadalną salonu. od strony korytarza jest wspomniane okienko,

nie mam przejścia z garażu do domu,

garaż jest jednym pomieszczeniem - nie jest dzielony

wyjście na taras jest na ścianie z oknem od kuchni. w miejscu drzwi tarasowych jest mur - mam tylko jedno okno po tej stronie - jest ono od południa i w zupełności wystarcza.

okna w salonie sa nieotwieralne - teraz bym jeszcze kuchenne tak zrobiła.

Góra:

garderoba nie ma okna tylko wywietrznik zamykany - anemostat

dwa pokoje w koncu korytarza mam jeden - dwa okna jedno nad oknem parteru a w drugiej czesci połaciowe - pod dwoma kaloryfery.

łazienka - ma taka sama powierzchnie jak kuchnia a nawet wieksza bo kominy stoją w niej a nie w pokojach - tu jest ogrzewanie podlogowe.

i to wszystkie zmiany.

Zmieniłabym

okno w kuchni - wysokosc parapetu

drzwi do garderoby - zrobilabym przesuwne - za waski korytarz i sie dwie pary stykaja - od łazienki i od garderoby

pozdrawiam

Witaj Hania - dobrze że zaglądnęłaś tutaj - może podzielisz sie cennymi uwagami - na poczatek jaki masz piec i w związku z tym ile wydajecie na ogrzewanie i cwu. Jeśli byłoby to możliwe to bardzo bym prosił o zdjęcia wew. domu to dla inspiracji wykończeniowych - b. proszę - bo mamy z zoną tyle wizji ze głowa mała.

Aga - ja za namową żoneczki zrezygnowałem z drzwi do kuchi - jest po prostu jak u Czterdziestolatków piękny łuk :lol: :lol: :lol:

U mnie scianki działowe na poddaszu juz są oraz wylany taras i podejście do domu - kazałe zrobić dodatkowy schodek od strony garaż, żeby nie trzeba było chodzić dookoła - cena 1400 zł za robocizną Od środy elektrycy i alarmowcy - cena za alarm 2000 zł a za punkt elektryczny z materiałem 22 zł .

Cześć

Ciekawa jestem, czy wam też te wszystkie informacje po wybudowaniu domu tak szybko z głowy wylecą.

Piec... vailant wiszący 1-funkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Rura do odprowadzenia spalin wyciągnięta przez ścianę. 22 albo 24 kW do tego zasobnik 120l. Cyrkulacja ciepłej wody. Grzejniki aluminiowe

Ogrzewamy cały dom bez jednego pokoju na górze 30mkw - w tym pokoju kaloryfery są skręcone i jest tam jakies 17stopni. W kuchni mamy piec na prąd

rachunki za gaz

IX-X 350zł XI-XII 500 I-II 360

Wiec chyba przyzwoite. do tego mamy małe dziecko - urodzone we wrzesniu 2003 i trzymalismy 21 stopni.

Zdjęcia - robią się te z budowy muszę zaskanować

wnętrza domu ok ale muszę chałupkę posprzątać.

Odebrałam pozwolenie na budowę :lol: złożyłam w sądzie papierek,ze mamy czystą hipotekę,(jeszcze) wpakowałm zaświadczenie o zarobkach do "koszulki", w piatek dostanę kosztorys dla banku , w sobotę geodetka wymierzy dokładnie gdzie ryć fundamenty. Coś sie zaczyna dziać, Jednak uzbroją i zaleją :wink: nas po świętach. Chyba zaczne robić fotki i wpakowywać do dziennika.

Jak macie jakieś ważne uwagi to dajcie teraz bo póżniej będzie po ptakach :-? O czym powinnam pamiętać, co jeszcze ....co jeszcze...