Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Ale zmiany, GRATULACJE dla tych, którzy przeszli do kolejnego etapu !!!!

Ja mam już pozwolenie na budowę, teraz negocjuję z wykonawcami.

Jeden z nich zwrócił mi uwagę na podparcie schodów, szczególnie górnego spocznika. Jest on podparty na podciągu (wejście do łazienki na parterze) i belce stropowej, może to dodatkowo obciążać strop ?!?!

Proponuje wykonanie ścien dookoła klatki schodowej jako nośnych (ściana klatka - garaż i klatka - przedsionek) i tam dodatkowo przenieść obciążenie.

Czy ktoś ma ztym elementem jakieś doświadczenia ????

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ori_noko... podobno tak...

Kolega opowiadał mi, że jak miał wylane fundamenty to się załamał...że takie to..tyci-tyci.... Dopiero po wystawieniu ścian, gdy dom nabrał bryły , chwycił się za głowę i jęknął:..."Jezusie.. i po co mi taka ogromniasta chałupa.."...

Tak więc musi być i koniec. :D

Joanka my się zdecydowalśmy na system kominowy, do kominka standartowo 20 -stka, a do gazowego bedzie drugi komin 14-stka.Ale jaki będzie to komin to decyduje rodzaj pieca, który planujecie. Inny jest przy otwartej komorze spalania, a inny jest potrzebny przy zamkniętej :roll:

Nie pamiętam jakie masz rozwiazanie czy to otwarta kuchnia i kominek ma wspólnotę kominową z gazówką czy też masz dwa kominy? U nas w każdym razie lada dzień maja przywieźć te gotowce o podanych wyżej wymiarach. Pan z firmy kominowej nam je tak dopasował. Panowie będą je ustawiać na własnoręcznie wymurowanych podstawach.

U nas też ścianka kuchnia/pokój będzie zamurowana, na tak skromnej powierzchni troszkę duzo tych drzwi :) Pozdrawiam

U mnie z korytarza i z kotłowni przez którą bedzie się przechodziło do pomieszczenia gospodarczego i garażu. Rezygnujemy z drzwi do garażu koło schodów.

Ori_noko moje pytanie było o komin do kominka tylko i wyłącznie (ten w miejscu lodówki ;) Komin do kotła gazowego robimy tak jak jest w projekcie.

Jakie kominki kupujecie , kupiliście ?