Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My o wiele gorzej 4500zł, ale w tym jest taki droższy do pieca gazowego z zamkniętą komorą spalania. Same rury do odprowadzania spalin z tego typu pieca kosztowałyby 1400zł, bez reszty składowych komina :-?

W cenie są wszystkie części do komina + odpowiednia ilosć zaprawy do tego. Ale i tak bolało...

Jestem po pierwszych rozmowach z dekarzem i cieślą, to znaczy w kilku miejscach poprosiłam o wycenę . Ile was to kosztowało ? Albo na ile macie wycene robocizny, a na ile materiałów?

I najważniesza sprawa jeden z cieśli zaproponował zwiększenie przekroju krokwi, twierdzi,że proponowane w projekcie są minimalne, będą sie odształcać (nie chodzi mu o parametry nośności, ale optyczne) Jakie macie z tą cześcią doświadczenia?

Pozdrawiam z głębi nie zasypanych jeszcze fundamentów.

Witam wszystkich, nie mam niestety czasu na czeste przegladanie sieci, ale...

Rowniez jestesmy agentami 07, nasz domek na razie po woli sie pnie ku gorze, tzn jest juz kondygnacja, bez stropu.

Wlasnie czy strop z projektu nie jest za ciezki ??? !!!

Sam z moim majsterkiem wciagalem te belki Teriva 1 bis, czy jakos tak, myslalem, ze duch ze mnie uleci..., a jeszcze z 500 pustakow....?

to przeciez bedzie ze 3 tony!!!!!!

Moze lany jest lzejszy?

Pozdrowienia.

Nie wiem czy jest za cieżki. U nas tych elementów bardzo duzo czeka, a pani architekt nie zgodziła się na zmianę na inny.

Moi drodzy dostałam wycenę na robote + materiał całościowy na dach domu i osobnego garażu.Robocizna+ Więźba+folia+łaty+rynny +dachówka cementowa + te tam przy kominie + gwoździe itd no wszystko alles do kupy ma wynieść 35tys !!!!!!!!!!!!!!

Sprawdzałam w trzech hurtowniach dachowych róznice są o +- 2tys w zależności od rodzaju taśmy i folii, i można zejść z kosztami kolejne 1,5 tys jak zamiast dachówek bocznych da się wykończenie z blachy. Okropne. :roll:

A jaka dachówka? My weźmieny Euronit i z folią i obróbkami, klamrami itd dostaliśmy 6700 (w kwietniu). Licząc że będzie nawet drożej o te 15% to powinniśmy zamknąć się w ok 7500. Robociznę mamy już wynegocjowaną na cały dom - 24.000 (od zdjęcia humusu po pokrycie dachu). A ile u Ciebie?

No żaden cymes celtycka Brassa, w tej cenie jest 6000 za krycie dachu i osobno robocizna za wieżbę. Na razie nie mamy lepszej oferty :-? Z tym,że jeszcze w tym jest dach garażu który ma 70 m... ta decyzja garażowa,że ma być robiony jednocześnie bardzo nas krępuje zwłaszcza jeśli chodzi o kasę

Witaj Radara :) my mamy kupować to w przyszłym tygodniu i już oglądałam słupiszcza. Te z projektu widziałm w naturze ogromniaste mi się wydają !!! My chcemy kupić jeszcze drobniejsze niż 350. I czym to później obkładacie? Tykiem, płytakami, ceramiką , kamieniem? Ja myślałam o barwnej mozaice do połowy wysokości, ale nie wiem czy rodzina na to pójdzie. :)

witam, jeszcze nie wiemy czym je "obkleimy", ale 350 wyglądają na wielkie.

Mamy wylany już strop, salon puki co nie wydaje mi się za wielki, ale cóż. Nie mamy jeszcze pomysłu jak zrobić ścianki pomiędzy salonem a kuchnią oraz czy wstawiać drzwi do pomieszczenia gospodarczego (pierwszego za kuchnią) za to schody wyglądają ładnie.

• 2 weeks później...

Joanka- czy to nie Twoja rodzinka była ostatnio w Muratorze?

U mnie jest już cała hydraulika , ogrzewanie , kanaliza , podłogi, okno dachowe, tynki, i od wczoraj kominek - tak więc sami widzicie , że nie mam czasu aby zagladać na forum -wracam do domu ok. 21 i jestem juz skonany.

Pozdrawiam wszystkich.

Docent super :lol: :lol: I jedno pytanko do zaawansowanego praktyka: pan cieśla , który ma nam szalować schody zaproponował zmianę trochę w ich ułożeniu. Twierdzi,że zostawienie zgodnie z projektem stworzy kłopot dla osoby obkładjacej schody drewnem, bo za dużo ichh sie zbiega w jednym punkcie. Nie wiem czy dosć jasno wyłożyłam jego zdanie? Czy robiłeś zmiany zwiazane z układem stponi? Pozdrawiam