Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ori-noko - ja mam schody dokładnie takie jak są w projekcie --ALE pamiętaj, że pierwszy stopień musi być tak wysoki, że po dodaniu ocieplenia i szlichty był takiej samej wysokości jak inne pozostałe, a ostatni stopień tak samo - u mnie teraz pierwszy stopień jest o połowę niższy od pozostałych - .

W projekcie podano warstwę ocieplenia na dole 5 cm - w/g mnie jest to zdecydowanie za mało jak chce sie mieć ciepły dom - optymalna grubość ocieplenia to ok. 10 cm - ja u siebie mam 8 cm - niestety ufałem projektowi a nie powinno się tego robić do końca - teraz wysokość na parterze wynosi 252 cm , a chciałem aby było 255 ( podnosiłem strop ) - strach by było muwić co by było jakbym tego nie uczynił - miałbym o 10 cm niżej - pamiętajcie także o drzwiach wejściowych do domu - też jest w nich błąd 206,5 cm , a powinno się zostawić już na gotowo 210 cm - taki jest standard - ja musiałem niestety skuwać nadproże.

Witam cały klub D07 :)

Ostatnio rzadko zaglądam na forum więc jestem średnio na bieżaco, ale postaram się poprawić ;)

STROP ZALANY !!! Dosłownie i w przenośni..... Pomiędzy jedną a drugą gruszką trafiła nam się burza, z największą ulewą jaką widziałam w życiu na działce... (w sobotę, czyli wczoraj). Naprawdę to był koszmarny dzień na budowie ! Ale już po wszystkim .... ufffff Przez temat strop chyba bede żyć 5 lat krócej ;) Wykończył nas i finansowo i psychicznie...

To gwoli podzielenia się doświaczeniem nasz koszt stropu to :

elementy stropu belki, gary : 6300zł

stal: 1400zł

drewno : 450 zł

beton 11 m3 : 2900 z vatem, pompą i dojazdem - sfakturowane

robocizna 3000 zł

stemple ma ekipa własne.

mamy zrobione dodatkowe wzmocnienie (w projekcie są dwa punkty wzmcnień u nas są trzy) reszta zgodnie z projektem. Trudny finansowo moment :-?

Dzięki za informacje w sprawie stropu.

W projekcie na rysunku z fundamentami są naniesione fundamenty wew domu. Na zdjęciach widziałam że Andrzej robił tylko tę 1 ścianę dundamentową na której chyba opierają się schody, tę najszerszą o dł ok. 1-1,5 m. A co z pozostałymi, które na rys. mają po 30 cm szerokości? Zastanawia mnie to, ponieważ u Andrzeja nie widziałam żadnych innych fundametów wew domu. Oświećcie mnie proszę w tej kwestii.

Pozdrowienia

Agnieszka

AgnesK mój majster krytykował fundamenty i twierdził,że ich jest za duzo, iż wystarczy jeden spinający wewnętrzny fundament . Pozostałe nie musza być tak solidne.Niestety pani KB nie zgodziła się u nas na zmiany a byłoaby to znaczna oszczędnosc.Nasz Pan Pratyczny ma fundamenty godne piętrusa.

Or, dzięki. I nas chyba będzie takie miał... Bloczków mamy kupionych już 1540. Powiedz ino jeszcze oproszę, bo z proj wynika - chyba że źle go czytam, że te fundamenty wew są bez stóp fundametowych... Czy to możliwe?? Nie ma rysunku przekroju dla tych fundamentów o szer. 30 cm. Spojrz na rys. "Zestawienie stali zbrojeniowej", są tam 3 rodzaje funtamentó a,b i c. A te wąskie nieoznaczone w żaden sposób. Jak to rozumiec??

No właśnie o tym mówię o tych wewnętrznych też, z rysunków nie wynikają zbrojenia itd, ale z zestawienia materiałów tak. Poszła cała zakupiona na to stal i byłoby potrzeba więcej, tylko u nas usunięty jest wiatrołap i tam fundamentu nie robili.

Scianki wewnętrzne które są konstrukcyjnymi (ale nie nośnymi) mają tak samo solidny fundament jak te zewnętrzne choć są węższe. Tylko pod ściankę kuchnia/duży pokój (nie łaczymy tych pomieszczeń) ma być zrobiony taki niby fundament bo to będzie z 8 siporeksu.

Przemyśł WC + prysznic na dole przy grażu. To jest NAPRAWDĘ małe pomieszczenie. Jak na to patrzę to wiem,że nie wolno mi utyć jeśli mam tam się obrócić.....: )