AgnesK 02.06.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 A ja inaczej można to załatwić?? "Rozciągnąć" je? Nam architekt adaptująca proj. powiedziała, że tak musi zostać, nie ma miejsca. Wykonanie spocznika sprawiłoby, że byłyby za strome. Ale Ori_noko, może Twój majster coś wymyśli? Opisz dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 03.06.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ori-noko - ja mam schody dokładnie takie jak są w projekcie --ALE pamiętaj, że pierwszy stopień musi być tak wysoki, że po dodaniu ocieplenia i szlichty był takiej samej wysokości jak inne pozostałe, a ostatni stopień tak samo - u mnie teraz pierwszy stopień jest o połowę niższy od pozostałych - . W projekcie podano warstwę ocieplenia na dole 5 cm - w/g mnie jest to zdecydowanie za mało jak chce sie mieć ciepły dom - optymalna grubość ocieplenia to ok. 10 cm - ja u siebie mam 8 cm - niestety ufałem projektowi a nie powinno się tego robić do końca - teraz wysokość na parterze wynosi 252 cm , a chciałem aby było 255 ( podnosiłem strop ) - strach by było muwić co by było jakbym tego nie uczynił - miałbym o 10 cm niżej - pamiętajcie także o drzwiach wejściowych do domu - też jest w nich błąd 206,5 cm , a powinno się zostawić już na gotowo 210 cm - taki jest standard - ja musiałem niestety skuwać nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 03.06.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Andrzej, dzięki. Oj nie podoba mi się to... , reklamacja! Piszcie co jeszcze ewntualnie. O słupach Andrzej gdzieś pisałeś już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 03.06.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Jadę zmierzyc drzwi wejściowe. Oby okazało się,że Majster zrobił po swojemy zamiast wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 03.06.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 I pomyśleć że to Murator tak grzmi, aby trzymać się we wszystkim projetu...ech.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 03.06.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Nie ma sprawyn - dziewczyny - jakby co to pytajcie. Errata - mówić - bo mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 05.06.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Pozwole pogratulować wszystkich praktycznym śledzę wasz wątek ze względu na AgnesK ale nie tylko Andrzej gratulki postępów choć nie masz dziennika wiem z podglądactwa ze idziesz jak burza. Pozdrawiam Wszystkich Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 05.06.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Uff majster na moje zabiegi z taśmą mierniczą ino prychnął. - Jakby się taki architekt budował to by wiedział,że sie w projekcie umieszcza się wielkość otworu pod ościeżnice, a nie skrzydła drzwi....dokończyłam mierzenia , otwór ma 2,15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 06.06.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Witam cały klub D07 Ostatnio rzadko zaglądam na forum więc jestem średnio na bieżaco, ale postaram się poprawić STROP ZALANY !!! Dosłownie i w przenośni..... Pomiędzy jedną a drugą gruszką trafiła nam się burza, z największą ulewą jaką widziałam w życiu na działce... (w sobotę, czyli wczoraj). Naprawdę to był koszmarny dzień na budowie ! Ale już po wszystkim .... ufffff Przez temat strop chyba bede żyć 5 lat krócej Wykończył nas i finansowo i psychicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.06.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Joanko, gratulacje!!!!!! A zdradzisz koszty? I jaki strop? Terriva I bis, jak w projekcie? Pozdrowienia Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 06.06.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Koszty stropu teriva : elementy stropu (belki, pustaki) - 5500 złstal 1900złdrewno 700złstemple 115 szt 160 złbeton 10,5m3 2300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 06.06.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Aga wszystkie ściany fundamentowe mamy lane takze nic mi o wymiarach bloczków nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 06.06.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 To gwoli podzielenia się doświaczeniem nasz koszt stropu to : elementy stropu belki, gary : 6300zł stal: 1400zł drewno : 450 zł beton 11 m3 : 2900 z vatem, pompą i dojazdem - sfakturowane robocizna 3000 zł stemple ma ekipa własne. mamy zrobione dodatkowe wzmocnienie (w projekcie są dwa punkty wzmcnień u nas są trzy) reszta zgodnie z projektem. Trudny finansowo moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.06.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Dzięki za informacje w sprawie stropu.W projekcie na rysunku z fundamentami są naniesione fundamenty wew domu. Na zdjęciach widziałam że Andrzej robił tylko tę 1 ścianę dundamentową na której chyba opierają się schody, tę najszerszą o dł ok. 1-1,5 m. A co z pozostałymi, które na rys. mają po 30 cm szerokości? Zastanawia mnie to, ponieważ u Andrzeja nie widziałam żadnych innych fundametów wew domu. Oświećcie mnie proszę w tej kwestii.PozdrowieniaAgnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.06.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 My mamy kupione już belki i pustaki na strop. Zapłaciliśmy za nie 4.721.Za to za pozostałe elementy zapłacimy pewnie o wiele więcej niż Wy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 06.06.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 AgnesK mój majster krytykował fundamenty i twierdził,że ich jest za duzo, iż wystarczy jeden spinający wewnętrzny fundament . Pozostałe nie musza być tak solidne.Niestety pani KB nie zgodziła się u nas na zmiany a byłoaby to znaczna oszczędnosc.Nasz Pan Pratyczny ma fundamenty godne piętrusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.06.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Or, dzięki. I nas chyba będzie takie miał... Bloczków mamy kupionych już 1540. Powiedz ino jeszcze oproszę, bo z proj wynika - chyba że źle go czytam, że te fundamenty wew są bez stóp fundametowych... Czy to możliwe?? Nie ma rysunku przekroju dla tych fundamentów o szer. 30 cm. Spojrz na rys. "Zestawienie stali zbrojeniowej", są tam 3 rodzaje funtamentó a,b i c. A te wąskie nieoznaczone w żaden sposób. Jak to rozumiec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 07.06.2004 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 No właśnie o tym mówię o tych wewnętrznych też, z rysunków nie wynikają zbrojenia itd, ale z zestawienia materiałów tak. Poszła cała zakupiona na to stal i byłoby potrzeba więcej, tylko u nas usunięty jest wiatrołap i tam fundamentu nie robili.Scianki wewnętrzne które są konstrukcyjnymi (ale nie nośnymi) mają tak samo solidny fundament jak te zewnętrzne choć są węższe. Tylko pod ściankę kuchnia/duży pokój (nie łaczymy tych pomieszczeń) ma być zrobiony taki niby fundament bo to będzie z 8 siporeksu.Przemyśł WC + prysznic na dole przy grażu. To jest NAPRAWDĘ małe pomieszczenie. Jak na to patrzę to wiem,że nie wolno mi utyć jeśli mam tam się obrócić.....: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 07.06.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 U nas jest zrobiony fundament pod wszystkimi sciankami wewnętrznymi. Ławy są zrobione na szerokość 30 cm a ścianki na 12-15 cm. Z tym ze te ławy są płycej niż ławy pod scianami zewnętrznymi. Fundament mamy cały lany więc nie orientuję się jakie są wymiary bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 07.06.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Dziewczyny, dzięki za odpowiedź!!! O to mi chodziło! A Andrzej chyba nie robił fundamentów wew... Andrzej, robiłeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts