Docent - Gdańsk 13.06.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Marc - zajrzyj tutaj czasami i podziel się uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonifacy 13.06.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Ja wierzę, że MARC się wkrótce odezwie. Na pewno ciężko pracuje na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 14.06.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 Podzielam Twoją opinię Bonifacy - Ty jak zaczniesz to też daj znać - ja jak wcześniej pisałem rozpoczynam w sierpniu, bo teraz niestety jeszcze nie mam pozwolenia. Pozdrowienia dla wszystkich zwolenników D 07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonifacy 14.06.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 Witam Docenta. Mam nadzieję, że rozpocznę budowę na przełomie sierpnia i września. Praktycznie mam już wszystkie uzgodnienia branżowe, ale wciąż nie mam projektu. Myślą ciągle o D 07, ale jak już wcześniej wspominałem chcę go wydłużyć i mam pewne obawy. Rozważam również GL 124 z Atrium. http://www.studio-atrium.com.pl. Ten projekt ma jednak również pewne mankamnety (jak chyba każdy gotowy). Niska ścianka kolankowa powoduje, że z 170mkw netto dostajesz 119mkw uzytkowej. Ostanio znalazłem młodego architekta, ktróry zaoferował mi projekt indywidualny za 2000zł,-. Kolejny dylemat? Pozdrawiam, ciągle niezdecydowany Bonifacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 14.06.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 BONIFACY - czegośnie rozumiem, czy uzgodnienia można robić bez projektu, czyli po uzyskaniu tylko warunków zabudowy? U mnie także wyjdzie na przełomie sierpnia i wrzesnia - mam obawy, czy zdążę zadaszyć - jak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 16.06.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Do: Docent-Gdańska - do uzgodnień nie potrzeba projektu, jeśli ktoś chce szybko i sprawnie budować to warto się tym zająć dużo wcześniej (ile wcześniej to zależy od sprawności instytucji w regionie). Do: Bonifacy - projekt GL 124 wygląda ładnie, wydaje mi się, że jest on jednak nieco mniej praktyczny od D07. Ja w swoim D07 zamieniłem taras na balkon i wychodzi bardzo ładnie. Poza tym zwróć uwagę na dach w GL 124, jest sporo okien dachowych a to oznacza wyższe koszty i bardziej nagrzane pomieszczenia (podejrzewam, ze okna dachowe są w sypialni). Rozwiązaniem są oczywiście rolety ale to kosztuje, moim zdaniem okna dachowe mogą być w łazienkach i ewentulanie w pomieszczeniach, w których się rzadko przebywa. Poza tym GL 124 ma dwa kominy a to także wyższe koszty w porównaniu z D07. W GL 124 nie ma osobno budowanego ganku co zmniejsza koszty. Ogólnie GL 124 wygląda ładnie, mnie nie podoba się jedynie tak duża ilość okien dachowych. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 16.06.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Marc - to w takim wypadku potrzebna jest tylko mapka do celów projektowych?. Takową już mam od lutego i cały czas czekam na warunki zabudowy. Z panią architekt natomiast jestem umówiony zaraz po otrzymaniu WZ i obiecała mi , że w ciągu tygodnia wykona wszystkie uzgodnienia, adaptację i plan zagosp. działki i wmoim imieniu wystąpi do gminy w celu uzyskania pozwolenia na budowę - podobno cała operacja ma trwać ok 1 m-ca. Pozdrawiam Cię i jak tylko będziesz miał czas to odezwij się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonifacy 16.06.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Do Docenta. Mając mapkę do celów projetowych możesz zacząć śmiało załatwiać uzgodnienia branżowe: energetyka, gazownia, telekomunikacja, wojsko. Do wszystkich tych instytucji zwracasz się pisemnie i załączasz odpowiednie ilości mapek (czasami może być ksero-zapytaj). Radzę rozeznaj temat telefonicznie, bo nie wierzę, że architekt załatwi to w tydzień. Ja musiałem czekać średnio od 1 do 2 tygodni na odpowiedzi od tych instytutcji. Acha w energetyce możesz również złożyć wniosek o przyłącze. Wnioski są dwa : jeden na okres budowy, drugi na stałe dla domu. Ja zrezygnowałem z przyłacza na budowę, będę rozmawiał z sąsiadem.Pozdrowienia miasta Neptuna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonifacy 16.06.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Do Marca. Duże dzięki za uwagi do GL 124. Prawie wszystko zgadza się z moimi wątpliwościami. Na pewno trzeba byłoby ograniczyć ilość okien dachowych. Generalnie D 07 jest z pewnością bardziej funkcjonalny. Ciągle myślę jednak o jego wydłużeniu i dla zachowaniu proporcji o poszerzeniu. Będę musiał wtedy skorzystać z architekta o którym wspominałem (projekt indywidualny - 2tys.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 17.06.2003 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Bonifacy - dzięki za podpowiedzi jakie mi przesłałeś. Na pewno postaram się załatwić to co będzie można jak najszybciej. Także pozdrowienia dla Ciebie i Twojego miasta - gdziekolwiek by to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonifacy 18.06.2003 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Do Docenta. Moje miasto to BYTOM (niestety trochę zrujnowany przez górnictwo) a docelowo Zabrze (okolice - budowa).Z górniczym pozdrowieniem: Szczęść Boże, Bonifacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 19.06.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 BONIFACY - także przyjmij marynarskie pozdrowienia ode mnie i życzę udanych wakacji, jeśli oczywiście będziesz miał na nie czas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 23.06.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 BONIFACY - czyżbyś już miał wakacje i nie zaglądasz w to miejsce - daj znać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 30.06.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 MARC i BONIFACY - nie wierzę , że nie przeglądacie forum ( biorę temat do góry, abyście zauważyli), jeśli tak to podzielcie się swoimi uwagami z waszych budów. Pozdrowienia i samych słonecznych dni przez całe lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 03.07.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Witam wszystkich forumowiczow..jestem na etapie wyboru projektu....D07 jest OK....przejrzalem wszystkie posty jego dotyczace......mam pewne problemy jezeli chodzi o koszty.......czy naprawde wybudowanie stanu surowego zamknietego jest mozliwe tak jak podaliscie we wczesniejszych postach?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 03.07.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Stan surowy otwarty powinien się zmieścić w granicach 80-100 tys. PLN (z pokryciem dachowym bez ganku i ścianek działowych). Obecnie jestem na etapie stanu surowego zamkniętego (stan surowy otwarty + ścianki działowe, ganek, okna drewniane i drzwi zewnętrzne FERNO, drzwi wewnętrzne PORTA, brama garażowa, kable do instalacji elektrycznej z bezpiecznikami) i wyniósł on 160 tys. PLN. Zaznaczam, że nie kiwnąłem na budowie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 03.07.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 MARC - czy mógłbyś podać twoje koszty budowy w rozbiciu na poszczególne elementy - byłoby to pomocne mi przy planowaniu kosztów. Mam zamówioną ekipę na wrzesień - oszacowali stan surowy otwarty na 12000 zł - myślę, że nie jest to drogo. I jeszcze jedno Marc czy robiłeś pełne deskowanie, czy tylko folia dachowa? Witam nowego kolegę i gratuluję dobrego wyboru projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.07.2003 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Właśnie dziś zainteresowałam się "Praktycznym". Po przeczytaniu wszystkich postów jestem trochę skołowana - wynika z nich, że stan sur. można postawić od 40-120 tys.... trochę duża rozbieżność. Napiszcie jakieś szczegóły proszę, w rozbiciu na koszty mat i robocizny na poszczególnych etapach. Myślę, że będzie to wówczas czytelniejsze. Dzięki z góry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 10.07.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 AgnesK- ja mam nadzieję postawić stan surowy otwarty z dachem za 60 tys. i myślę że się w tych kosztach zmieszczę. Próbowałem skontaktować się z kimś , kto już stan surowy postawił- aby w rozbiciu na poszczególne elementy przedstawił kosztorys, ale niestety nikt na razie nie chce tego uczynić - myślę, że jednak ktoś się odezwie. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.07.2003 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Rozumiem, że dużo w tym Twojej własnej pracy będzie??? Suuuuuuuper cena! Coraz bardziej podoba mi sie Praktyczny. Już z powyższych postów zorientowałam się, że budujący ten dom są strrrrrasznie tajemniczy i nie chcą uchylic nawet rąbka tajemnicy nt kosztów. Całą nadzieja w Tobie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts