Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, ja kilka razy się o to pytałąm, ale dostawałam odpowiedź ino nt tego krótkiego odcinka fundamentu wew. pod schody.

Słuchajcie, jesteśmy po rozmowie dzisiaj z szefem ekipy i spytał nas, czy nie lepiej by było zrobić słupy drewniane zamiast betonowych.. W sumie głupio mogłoby to nie wyglądać, w końcu oblicówka drewniana...

Jak sądzicie?

Pozdrowienia

Agnieszka

Ori-noko - no i właśnie - sama stwierdziłaś, że masz teraz wysokośc 215 - ja miałem wstępnie 218 cm i to było za mało - no chyba , że ta wysokość jest u Ciebie już po ostatnich wylewkach to by było OK bo jak nie to przygotuj się do kucia.

Aga JG - dzięki za słowa uznania :lol:

Agnes - jeśli chodzi o fundamenty to się juz rozpisywaliśmy na ten temat - krótko mam fundamenty po obwodzie i w środku ta jedna ściana - reszta była już zrobiona jak stały ściany nośne pod ścianki działowe - szerokie na szpadel - głębokie na szpadel i zazbrojone, oraz solidne stopy fundanentowe pod kominy oczywiście też zazbrojone kratownicami z prętów fi 12.

U mnie obecnie kominkarze robia obudowę do kominka w piątek maja skończyć.

Pozdrowki.

Andrzej jeśli nie chcesz publicznie to podaj mi prosze na priva ile kosztowała cie obudowa kominka? W poznańskim ceny sa tak kosmiczne ,ze wpierw myśłam, że to cena z wkładem i rozporowadzeniem. :-?

A u nas wreszcie schody , 24-tego wchodzi węźba. I męczy nas pytanie, czy w pokojach na poddaszu nie jest za ciemno? Przy więźbie to ostatni moment na dołożnie okien dachowych, aczkolwiek koszty..... Dobrego budownia Agenci 07 :wink:

Ori, pisał o tym wcześniej dużo już pewnien agent (kurka zapomniałam imienia, ale długo się nie melduje....). Pisał że jest gut ino w toalecie i wc trzeba zrobić konieczne drzwi z szybkami żeby korytarz nie był za ciemny. Ja też miałam podobne wątpliwości, ale p. architekt dokonująca adaptacji powiedziała, żeby nie dokładać żadnych okien, że na pewno te wystarczą.

To tyle z teorii mogę powiedziedzieć.

Pozdrowienia i trzymam kciuki.

A

Na gorąco : uważajcie na więźbę koło komina dodatkowego (większość z nas dołożyła kominek), dzis KB poprosiła o przesunięcie krokwi o 10 cm, bo się z obudowaniem komina nie zmieszczą. Cieśla za mało miejsca ciut ostawił. Pozdrawiam :)

PS Zlokalizowałm w mojej okolicy kolejny D07 !!! Jednak co zabawniejsze każdy wyglada kompletnie inaczej. Z moim to już piąty (element) :wink: Tak sobie myślę nad zrobieniem foto albumu D07, może też się dołączycie z innymi ilustracjami tego projektu?

Ja jeszcze raz w kwestii oglądania w naturze.Za zdjęcia bardzo dziękuję, ale mąż ma urlop od 5 czerwca, wybieramy się pewnie na południe Wieliczka i te rzeczy, czy może ktoś by nas zaprosił na te 15 - 20 minut?Potem pewnie na Mazury. Bardzo proszę, czy ktoś by był tak miły?Podjedziemy, byle nie Szczecin, jakoś tak bliżej centrum. :wink:

Kominek kosztował 6700 - wkład 3080 zł Tarnawy z osprzętem -rozprowadzenie ciepłego pow. do 3 pom. 800 z materiałami , obudowa z robocizną 2500, 300 zł rury i podłączenie do komina .

To zdaje się jest ostatni mój post aż do września - pozdrawiam wszystkich budujących - SIE MA.