Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Sorry - tej rzeczy akurat nie wykonywałem sam, ale pilnowałem, aby przewód kominowy gdzie będzie wsadzony wkład był równiutko wymurowany - tak , aby nie było później problemu z wsadzeniem wkładu - czyli kolejność była taka jak opisałem - najpierw komin a później wkład ok. 5,5 m.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz znajomy kominiarz też zawsze mówi, że najpierw komin a potem wkład.

U nas ściany fundamentowe gotowe, jutro będzie kończone dysperbitowanie (dziś poszły 2 , jutro mężuś musi jeszcze 3 dokupić), w środę styropian i wyprowadzanie wody pod fundamentami a potem zasypywanie. Kończy mi się już klisza w aparacie więc sądzę, że gdzieś pod koniec tygodnia będę mogła zamieścić zdjęcia w dzienniku.

Wiecie co, tak sobie pomyślałam, że fajnie by było, gdyby każdy z nas umieścił tutaj zdjęcie elawacji domu. Ori wspomniała kiedyś, że w jej okolicy jest dużo "Praktycznych". My jesteśmy na etapie zastanawiania się nad kolorem dachówki i strasznie mi brakuje rzutu okiem na inne sposoby wykończenia niż tylko wizualizacja w projekcie. Jedno co jest dla nas pewne, to fakt rezygnacji ze słupów betonowych - zamiast tego damy kwadraciaki drewniane.

Macie możliwość wykonania gdzieś zdjęcia pana Praktycznego?

Andrzej a jak u Ciebie kolorystyka?

Pozdrowienia

Agnieszka

Dziewczyny :) widziałm juz Praktycznego z dachem:

- papa + podbitka jasny brąz - dosć ciekawe

- zielony gont bitumiczny + mahaniowe wykończenie więźby- intrygujące i ładne

- wiśniowa (no czerwień wiśnowa) grecka Brassa-

- ceglasta czerwień celtycka Brassa (nasz :) )

No to teraz macie zgryz... :wink:

• 2 weeks później...

Halo Praktyczni :D

Jak tam postępy na budowach ? My powolutku zbliżamy się do końca tego etapu. Zostało nam zalać wieniec pod murłaty i wymurować komin do kominka. Później musimy zrobić prowizoryczny dach na zimę i nawieźć kilka wywrotek ziemii na działke, żeby nam się nie robił basen po burzy ;)

Oj i jak tu ci pomóc? U nas jedna firma robi razem wodę, kanalizę, gaz i ogrzewanie praca + materiały w tym są. Do tego rozprowadzenie po działce wody i kanalizy. Działka ma 2000m i jest co kopać i zakopywać. Za wykonanie wszytkich tych prac w całosci mielismy wyceny takie:

-27500zł

-30000zł

-32000zł

-29000zł

W tym jest piec, grzejniki,wszystkie rurki i prace, styropiany itd. Na dole w kuchni, dużym pokoju, przedpokoju - podłogówka Rehau, w pozostałych kalarofery,w łazience prócz normalnego grzejnika jeszcze drabinkowy.Dodatkowo w dużym pokoju rezerwowy grzejnik gdyby było trzeba dogrzać dom, aha w garażu też mamy pokój. moze ktoś ma wycenę bardziej szczegółową? Pozdrawiam

Ori, czy ja dobrze widzę???? 275 tys???? :o

A my dziś pierwszą warstwę bloczków zaczęliśmy układać. My..hm..tzn ekipa. :D Niedługo zdjęcia w dzienniku dam! :D

Joanka, jeśli chodzi o instalacje, to pewnie Andrzej pewnie też by coś powiedziedzieć mógł. Dla nas to jeszcze przyszłość. Dopiero po postawieniu stanu surowego, zaczniemy sobie nad tym łamać głowę. Ale i z tego powodu dołączam się do Twojego pytania.

hm na razie dziewczyny mam w ręku fakturę za materiały elektryczne tego dobrego było za 2000zł (dwatysiace) plus praca.Wszystkie kabelki, przewody tv,telefon,pod alarm , głośnikowe oraz skrzynka rozdzielcza , korki i inne takie. Do tego kawał kabla od skrzynki do domu u nas z 12m i kable do furtek i garażu tak z 60m.

Jak rozłoże wyceny wodno-grzewcze to też rozpiszę wam. W sumie to nie uniknie się ogrzewania i gazu...inaczej piekarnika ani grzania nie bedzie chyba że macie uprawnienia, wodę i kanalizę da sie zrobić własnołapnie. Pozdrawiam Ori

Instalacje mamy zamiar robić za dwa lata, tylko już teraz chciałam się mniej wiecej zorientowac jakiego rzędu to są kwoty. Uprawnień nie mamy, więc tak na poważnie to będziemy musieli poszukać kogoś do instalacji. We własnym zakresie mąż zrobi tylko elektryke no i może z czyjąś pomocą wodę. Gazu i ogrzewania napewno nie.

Aga gratulacje i czekamy na zdjęcia :))))