Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wiesz Aga my dokładnie odwrotnie kuchnia zamknięta , jadalnia po stronie wiatrołapu (a raczej u nas jego resztek) a kącik dla legwanów po drugiej stronie. Jednak tu też jest przeniesiony taras ...

Widziałm na żywca takie rozwiazanie z przesunięciem ściany , ci państwo poszli nawet krok dalej z łazienki jest wejście do pom gospodarczego.

U jeszcze jednych jest powiększona łazienka na dole (górę zrobią kiedyś tam), pokój zamiast grażu i z tegoż pokoju wyjście do garderoby mieszczącej się zamiast pom gosp. U tych państwa łazienka przejęła część funkcji gospodarczych. Aha i kuchnię przenieśli w miejsce jadalni Agi. hm ciekawe czy dostatecznei jasno to opisałam :lol: :lol:

Posłuchajcie praktyczni, co robicie ze ściankami działowymi na górze? Architekt mówiła nam, że możemy robić z bk, że strop wytrzyma, dziś mistrz powiedział, że raczej by nie ryzykował, bo rozpiętość stropu duża i zostałby przy ściankach z regipsów. Co Wy na to?

Pozdrowienia

Agnieszka

Joanka, a kto Wam zaakceptował te ścianki? Bo nam mistrz powiedział że bk 12 cm będzie za ciężkie. Czy cewgła modularna jest lżejsza?

Joanka, my mamy wiekszy przekrój krokwi ze względu na większe bciążenie śniegiem i wiatrem i kupiliśmy 80x180 (było 50x180). W tym co napisałam na forum, w tej ilości drewna, zawarte są też dwa kwadraciaki o boku 20 cm, które staną zamiast słupów betonowych.

Joanka, a kto Wam zaakceptował te ścianki? Bo nam mistrz powiedział że bk 12 cm będzie za ciężkie. Czy cewgła modularna jest lżejsza?

Joanka, my mamy wiekszy przekrój krokwi ze względu na większe bciążenie śniegiem i wiatrem i kupiliśmy 80x180 (było 50x180). W tym co napisałam na forum, w tej ilości drewna, zawarte są też dwa kwadraciaki o boku 20 cm, które staną zamiast słupów betonowych.

Właśnie dlatego wybrałam 20 cm, żeby nie wyglądały na za cienkie a nie jak mi proponowano 16. Zobaczymy agencie drogi jak to wyjdzie. Teraz i tak już nic nie zmienimy, bo są zakupione. Zobaczymy. Mam nadzieję, że jednak będą wyglądały gut. Powiedz mi, jak u Ciebie ze ściankami działowymi?

Pozdrowienia

A.

też kombinowałam nad drewnianymi słupami , jednak przy tak masywnym gankowym daszku zrobiliśmy betonowe , zmniejszyliśmy to do fi30. Wygladaja proporcjonalnie, ale nie tak cieżko jak w projekcie.

Nasz majster i kierownik budowy nie mieli zadnych wahań co do stawiania ścianek zdziałowych z bk.

Fakt strop ma dużą rozpietość, jednocześnie ścianami nośnymi sa wszytkie sciany zewnętrzne spięte wieńcem oraz środkowym fundamentem . Do tego cześć obciażenia zostało (u nas)przeniesione na ściankę przy wiatrołapie, a szersza ścianka wenętrzna (łazienkowa) wspiera schody. Dziś bym nie zrobiła wprawdzie betonowych schodów, ale drewniane. Koszt końcowy podobny , a efekt zupełnie inny- ale to tak uwaga na marginesie.

Do brązowej dachówki można dać taki kolor który powtórzysz na dole domu. I zachowasz spokój a elewacji :)

Z klinkierem wylądujemy gdzieś w okolicy matowego bordo. Będzie też na cokole i ogrodzeniu od frontu.

A co do ścianek - my jeszcze ścianek w wiatrołapie nie mamy. Ale jutro pogadamy o tym z mistrzem, jak on się na to zapatruje. Ori, też masz dodatkowy komin do kominka więc na całej szerokości komina na stropie nie kładliście pustaków (wiesz o co mi chodzi? o ten pas od ściany kolankowej do ściany kolankowej), tam zbrojenie ino było. Też tak macie? A scianki działowe z bk 12 cm macie?

Agencie, jestem osobą, która jest jak najbardziej za tym, aby trzymać się projektu. Nie wiem czy o tym już pisałam - mamy w mieszkaniu obecnym ścianki działowe z regipsów i mam ich serdecznie dość. Postanowiłam, ze ostatecznie, jeśli faktycznie bk będzie zbyt ciężki, to zastanowimy się nad płytami farmacell, ale to cholernie drogie.

Wiesz chyba, ze kto pyta, nie błądzi. :wink:

Nadal czekam na głosy w dyskusji.

Pozdrowienia

Agnieszka