Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Witajcie moi drodzy - nie zaniedbałem Was po prostu na mojej wiosce nie ma netu u mnie - a każda złotówka się w tym momencie liczy ponieważ zacząłem spłacać kredyt.

Joanka - drzwi do pom gosp z kuchnią mam tak jak w projekcie nie mam natomiast drzwi z przedpokoju do kuchni - są zbędne wg mnie ponieważ mamy otwartą kuchnię na salon poprzez barek.

Agnes - jeśli chodzi o ogrzewanie to grzejniki wg projektu są wystarczające - nie treba nic dodawać - wręcz odwrotnie w pom gosp przylegającym do kuchni jak na razie nie otwieram grzejnika gdyż jest to zbędne, w salonie jest b. ciepło - najzimniejsze pom to duża sypialnia - nie mam jeszcze ocieplonego sufitu w garażu - łazienka u góry ma ogrzewanie podłogowe i grzejnik drabinkowy - jest b ciepło, jesnak najcieplejsze pokoje są nad salonem. Utrzymuję w domu temp. ok. 22 stopnie w salonie wtedy w naszej sypialni jest 20 stopnii.

Sorry , że tak krótko ale korzystam gościnnie z netu - zyczę wszystkim wytrwałości i pozdrawiam serdecznie i oczywiście wszystkiego najlepszego w Święta Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku 2005. Jakby były jakieś pytania to jestem do dyspozycji pod nr 508 103 578.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapomniałem o kosztach za gaz do gotowania grzania wody i ogrzewania faktury przedstawiały się następująco : mieszkamy od 13. 09. ----- wrzesień 40 zł. pażdziernik 60 zł, listopad 140 zł, a za grudzień będzie ok 220 zł - kocipł Vaillant 12 Kw z zasobnikiem 115 litrowym czasami ale sporadycznie paliłem w kominku.

Ja dopiero dzisiaj tutaj dotarłam - a tu takie dobre wieści!!

Andrzeju, cudnie, że tak dobrze Ci się mieszka, my też już nie możemy się doczekać.

Dziewczyny my cały czas mamy nadzieję, że oblicówka będzie. Zobaczymy jednak na ile podskoczy drewno, bo ceny jego sa ostatnio oszałamiające. Najwyżej będzie bez oblicówki :( A kolor tynku to taki właśnie blado zółty, piaskowy. Do brązowego dachu jak znalazł :D

Mam nadzieję też że wreszcie się dowiem jak wykonać poprawnie oblicówke na ścianie JW. Może w Muratorze wresxcie napiszą??

Myslę, ze koszt samego tynku będzie niższy, niestety, bo my bardzo byśmy tę oblicówkę chcieli mieć. U nas pasowałaby ona do charakteru domów.

Fajnie że wątek odżył :) i że Docent sie odnalazł. I wiadomosci ma dobre. Super! mieszkasz juz i nie donosisz rozczczarwoanym tonem, że to nie to... Dzięki za życzenia obyś szybko pozegnał kredyt i mógł wraz z rodzina cieszyc się pełną swobodą :D

Dziewczyny: jeśli chodzi o kaloryfery to wyliczenia muratorskie są zasadniczo prawidłowe tylko, że kaloryfery jedne drugim nie równe... U nas trzy firmy obliczały zapotrzebowanei cieplne (majac na myśli swoją ofertę grzejnikową) i trzeba przyznać ze różniły sie co nieco. Generalnie każdy proponował nam przewymiarowanie grzejników bo " jak sie kiedy tam bedzie zmieniało kocioł to już na kondensacyjny na pewno " Niby patrzenie długodystansowe, ale różnce przy zakupie grzejników troszkę większych nie były tak znaczne, wiec...

Serdecznie dziękuję za pozdrowienia - niestety kredyt zamiast maleć ciągle rośnie - a miał być malejący :)))))

Agnes - kolejność prac mokrych była u mnie taka sama jak u Ori, a co do oblicówki to ja się wogóle nie zastanawiałem nad nią czy mieć czy też nie - po prostu jej nie ma - nie wyobrażam sobie jakbym mocował te dechy do ocieplenia ze styropianu, już same zamocowanie gniazdek , włącznika do dzwonka i wyjca od alarmu nastręczyło mi nie lada problemów.

Ori-noko - u mnie grzejniki są typu V 21 z mocami podanymi w projekcie z dolnym podłączeniem - zrezygnowałem z głowic termostatycznych w salonie i w przedpokoju ponieważ tam jest regulator oraz ze specjalnych podłączeń do grzejników- są połączone na sztywno ze ściany, teraz osobiście dałbym większe grzejniki do pokoi nad garażedm no i oczywiście polecam podłogówkę w kuchni , przedpokoju na parterze w wiatrołapie i łazienkach - super rzecz.

Życzę wszystkim cierpliwości aż do zamieszkania.

Hm u nas cały parter to podłogówka ( + rezerwowy grzejnik w dużym pokoju na wypadek potrzeby szybkiego ogrzania domu), ale do łazienki tego nie wprowadzilismy a) udało mi sie zasłabnąć w cudzej łazience z gorącą podłogą (choć fakt tam okna nie było) b) obawiałm sie że jak strzeli rura w podłodze to będą dwa pomieszczenia do remontui łazienka i kuchnia.

Firma grzewcza od której wprawdzie nie kupilismy kaloryferów przekonała nas do jednej sprawy - grzejniki mają dawać ciepło! I dlatego miedzy innymi mamy je przewymiarowane.Qrczę znalzałm moce łe tam to przewymiarowanie to zamiast V21 to mamy 22 a w salonie jest 26. Podłaczone są na takich zaworach ze ściany że gdyby coś to mozna dowolny kaloryfer zdemontować . Po doswiadczenaich ze starego budownictwa kiedy awaria jednego - zamykała grzanie dla wszystkich- zdecydowalismy sie na takie rozwiązanie.

Bardzo jestem ciekawa ile wam powychodziło gniazdek w domu. Nie tych osławionych punktów elektrycznych ale zwyczajnych gniazdek, włączników, przełączników ?

Ori-noko- nie pamiętam dokładnie ile mam gniazdek w domu, ale jest ich dużo - punktów było 95, mam gniazdka firmy POLO zespolone kupowane w hurtowni więc nie było tak drogo, a jeśli chodzi o łazienkę z oknem to ja mam cały czas problem z tworzeniem się oparów na szybie które później ściekają na ścianę dookoła całego okna i zawsilgacają ją - dobrze, że nie mam pomalowanego jeszcze sufitu i wnęki przy oknie dachowym , tak szczerze mówiąc to nie wiem jak z tego wybrnąć bo wilgoć jest wszechobecna.

• 2 weeks później...
Najserdeczniejsze życzenia noworoczne dla wszystkich budujących Pana Praktycznego. By spełniły się wszystkie marzenia związane z budową, ceny materiałów nieoczekiwanie drastycznie spadły i oby wszyscy fachowcy działali na naszą korzyść za jak najmniejsze pieniądze. Tego życzę Wszystkim w Nowym Roku.

Agnes- rozumiem , że to okno jest w obecnym mieszkaniu a nie w D 07 :))) a odpowiadając na Twoje pytania to rzeczywiście nie mam grzejnika pod oknem polaciowym ponieważ mam tam wannę i nie posowaloby mi to do calej kompozycji - grzejnik drabinkowy mam po lewej stronie przy wejściu - skropliny jednak są w clym domu a nie tylko w lazience. Zdjęć Ci na razie nie prześlę bo nie mam ich na cyfrze oraz nie posiadam skanera , ale jak tylko bedę coś mial to postaram się.