Docent - Gdańsk 11.01.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Agnes- tak skropliny są - byly w calym domu jak byly ujemne temp. na dworze - teraz gdy jest cieplo jest wszystko ok - myślę, że po prostu budynek jest świeży dlatego tak się dzieje - może po calym sezonie grzewczym będzie inaczej - tzn. sucho. Zrobilem kilka zdjęć wew. domu - jak tylko będę mial okazję to je prześle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 11.01.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Andrzej, będę czekała niecierpliwie. A u nas ściany działowe rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 13.01.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Agnes - podpowiadam Ci , że zmniejszyem garderobę kosztem większego pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.01.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 O cholerka, nie wiem czy to jest jeszcze do zrobienia.. Z drugiej strony nie ma w tym domu żadnego stryszku a my mamy jeszcze trochę kartonów z za małymi ciuszkami Natki, bo ja ciągle mam nadzieję, że może jednak jeszcze rodzinka nam się powiększy Przyznam, że mnie jakoś tak też kusiła ta myśl swojego czasu, zobaczymy Andrzej, czy nie przyznam Ci racji. Może choć Joanka skorzysta z ten rady ewentualnie? Ja żałuję już teraz jedynie, że nie przesunęlismy okna w pokoju dziennym tak bardziej na środek ściany. NIe wiem dlaczego ten "szczegół" przeoczyliśmy. A jak się mieszka generalnie Andrzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 13.01.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Ja własciwie wpadłam na ten sam pomysł co Andrzej Jeszcze nie mamy ścianek u góry, ale w planie jest własnie zrobić większy pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.01.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 U mnie to już po sprawie. Ale co tam. Pierwsze mieszkanie, które wynajmowaliśmy składało sie z dwóch pokoi - dziennego o zawrotnej pow. ok 13 m2 i drugiego "dziecięcego" o pow. ok 7 m2. Właściciele mieszkania mieszkali w nim z 2 synami do ich odpowiednio 16 i 18 roku życia. Faceci mieszkali na tych 7 m2 razem.. Tak sobie myślę, że moje dziecko (to którego jeszcze nie mamy ) będzie żyło na 10 m2, to nic mu nie ubędzie. Glizdeczka spryciula oczywiscie wybrała sobie większy pokój - ten czternastometrowy. Ale za to mama (czyli ja) wybrałam sobie najwiekszy - 16 m2 I tam będzie moje królestwo Natomiast naszą sypialnię zrobimy w tym pokoiku koło schodów o pow 10 m2. A jak jest u Was? Andrzej, powiedz jak masz w łazience na dole? Dałeś prysznic + kibelek + zlew? Że kabina musi być 80-tka, to jasne. Ale kibelek dałeś w rogu czy na wprost drzwi? Podwieszany czy dolnopłuk? Jaki model? Staram się jakoś tak to ustawić, żeby było gut. Pomóżcie praktyczni, plizz (w tym miejscu projektant chyba przesadził z praktycznością ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 13.01.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 U nas tak po kolei : pokoik przy schodach ma być jako sypialnia dla gosci, duży narazie ma zostać wolny a docelowo będzie sportowo-kinowo domowy , następnie nad salonem bedzie nasza sypialnia, a ten przy garderobie bedzie komputerowo-biblioteczno-biurowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.01.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 A potomstwo robaczki????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 15.01.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Potomstwa narazie brak Jak sie pojawi to zrobimy przemeblowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.01.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Mamy już prawie całe ścianki (brakło 80 bloczków - zostaną dowiezione w poniedziałek i wtedy panowie dokończa pracę). Sądze jednak, że pokoje mają dobrą wielkość. Nam ona odpowiada. Ale super jest teraz w domku. Praktyczni mieszkający i prawie mieszkający - macie turbinę do dgp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 16.01.2005 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 AgnesK u nas był ten sam dylemat , zrobiłam atrapy w skali 1: 1 wszystkich urzadzeń z kartonu i wstawiłam, zeby pokazać mężowi jak to wygląda. Wtedy mi uwierzył, ze zmieści sie wszystko ale żeby zaraz z tego móc skorzystac... Przez to mamy idotycznie blisko ściany wejście do tego wc.Zapomniałam przesunać drzwi. Koniec końców jest jeno kibelek podwieszany (w miejsce prysznica) dosć duża bo 60-siątka umywalka, lustro, kaloryfer i jestem zadowolona. Za to w pokoju AGD zrobiłam malutką wanienkę (była tańsza niz zlew gospodarczy, który chciałam do prania mieć ) i tak obudowaliśmy to kafelkami ze na upartego mozan tam sie wykąpać w razie okupacji górnej łazienki. Turbiny nie mamy , wszystko działa . Ciepło idzie z sufitów na górze i elegancko dogrzewa pokoje. Fajnie macie - tyle przestrzeni wolnej u nas chłopcy wzieli po 10-metrowym pokoju, Klon - dziewczynka 14 m (szlachetnie odstąpili w wyniku wewnętrznych negocjacji) , 16m Matryca moich Klonów wraz ze mna , garaż przerobiony na pokój ma być gościnnym i gabinetem, a duzy pokój wszyscy razem przy duzym stole przed kominkiem i z boku dyskretnie upchane tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 17.01.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Agnes- azienka na dole to podwieszany kibelek na wprost drzwi po lewej wstawiony brodzik 90 z zasonką odzielony supkiem z luksferów i malutka umywaleczka - kibel Grohe. Pokoje 16 - nasza sypialnia na razie z malutką, 14 - pokój starszej córki , przy schodach ma być gościnnym, a 4 docelowo dla naszego maleństwa. Mieszka się dobrze choć jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia co mnie niestety ciągle wkurza, ale związane jest to z kasą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 17.01.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Dzięki, dzięki, dzięki za wszystkie informacje Powiedzcie,. macie nawiew w łazience na górze? My chcemy zrobić. Czyli u Ciebie Ewa kanały idą (rury sztywne czy spito ocieplane dałaś? Sztywne ocieplaliście sami jak rozumiem?) do góry, "zakręcają" na części nieużytkowej nad jętkami i wyloty mają w sufitach. Super, też tak myśleliśmy zrobić. Ciepło dochodzi Ci równomiernie do wszystkich pokoi? A Ty Andrzej masz dgp? Pozdrowienia serdeczne Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 17.01.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Aga ocieplane rury, ale na poddasze idą dwie rury i tam przy rozdzielaniu ważne jest to że do pokoi odcinki idące od "rury matki" maja byc mozliwie równe. Nawiew w łazience sobie darowaliśmy- przeczytaliśmy z tonę lektury o DGP wszędzie odradzają taki zabieg. Z drugiej strony na forum są ludzie kt zrobili.. poszukaj pod hasłem DGP sporo ludzi ma dogrzewanie kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 17.01.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Jak tak czytam że już mieszkacie to jest mi żal że to dopiero styczeń i u nas się jeszcze nic nie dzieje. U nas podstawą ogrzewania ma być kominek więc damy turbinę do DGP. Nie ma u nas gazu (nasza działka jest w lesie) a butli nie chcieliśmy. Mam do Was jeszcze pytanko - powoli zbieramy materialy i nie wiem z jakiej grubości BK robić ścianki na parterze i ile ich Wam wyszło. A jeżeli jeszcze by ktoś mógł wysłać nam na priva zdjęcia i rozpisane ilości zużytych materiałów to będę bardzo wdzięczny. Bo wydaje mi się że w projekcie są małe błędy. A jak umieścić tutaj zdjęcie? Mamy zdjęcia działki to się "pochwalimy" w jakich okolicznościach przyrody będziemy mieszkać ( mamy nadzieję że w tym roku). Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 17.01.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Partner - zdjęć do upojenia masz w dzienniku budowy u Agi i u mnie. Kliknij na ikonę z domkiem pod postem tam też jest Praktyczny w całej krasie. Wskazania materiałowe sa zasdniczo dobre , ale zaleza od tego jakie planujecie przeróbki. Przecież w projekcie masz wszelkie grubości, stal itd to dobry projekt. Przejrzyj go dokładnie, pogadaj z majstrem- wykonawcą. Jak będziesz budować na klej wychodzi inaczej jak na zaprawe tradycyjna też inaczej. Jeśli dobrze pamietam u Docenta zeszło 880szt bloczków i coś jeszcze , u nas podobnie. Nie martw się to naprawdę dom łatwy do postawienia. Przeczytaj cały wątek D07 , duzo spraw tu omawialiśmy , o które będziesz zaraz pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 17.01.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Dzięki. Już czytałem cały wątek i wiem że projekt jest prosty ale nie wiem czy podana w projekcie ilość pustaków stropowych w ilości 717 jest zgodna z rzeczywistością. Wiem że to mogę sobie przeliczyć ale myślałem że dysponujecie takimi zestawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 17.01.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Partnerze, to co mam w pamięci i mogę powiedzieć - u nas strop był zamawiany zgodnie z zestawieniem. Do zwrotu poszły ok 120 niedeklowanych a deklowanych ok 40. Jeśli chodzi o ściany nośne, to zamówiliśmy 75% tego co podane w projekcie (tak gdzieś wyczytałam, po prostu projektanci zawsze dodają ileś-tam % na odpadki). Ściany działowe zgodnie z projektem 100m2 - przelicz na bloczki (u nas 7 na m2). Działówki bk 600, na dole 12 cm w wiatrołapie i ściana łazienki, reszta także na górze 8 cm. Oczywiście po konsultacjach z kb i konstruktorem. Na takie obciążenie stropu można sobie pozwolić. Ewa, Andrzej ale z rur spiro całe dgp robiliście? Ps. Idę wkleić w dzienniku kolejne 3 zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 17.01.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Dzięki AgnesK. Naprawdę jestem Ci wdzięczny. A jak wkleić tu zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 17.01.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Nie ma za co. Widzisz jak ja męczę Ewę i Andrzeja. A ze zdjęciami ja robię tak: mam album na onecie, skanuję zdjęcia, wklejam na onecie, tam klikam prawym klawiszem myszy na zdjęcie, wchodze we właściwości, kopiuję adres zdjęcia. Potem idę na forum i klikam Img, wklejam adres zdjęcia i znowu Img. I wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts