Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Agnes- tak skropliny są - byly w calym domu jak byly ujemne temp. na dworze - teraz gdy jest cieplo jest wszystko ok - myślę, że po prostu budynek jest świeży dlatego tak się dzieje - może po calym sezonie grzewczym będzie inaczej - tzn. sucho. Zrobilem kilka zdjęć wew. domu - jak tylko będę mial okazję to je prześle.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O cholerka, nie wiem czy to jest jeszcze do zrobienia.. Z drugiej strony nie ma w tym domu żadnego stryszku a my mamy jeszcze trochę kartonów z za małymi ciuszkami Natki, bo ja ciągle mam nadzieję, że może jednak jeszcze rodzinka nam się powiększy :D Przyznam, że mnie jakoś tak też kusiła ta myśl swojego czasu, zobaczymy Andrzej, czy nie przyznam Ci racji. Może choć Joanka skorzysta z ten rady ewentualnie? Ja żałuję już teraz jedynie, że nie przesunęlismy okna w pokoju dziennym tak bardziej na środek ściany. NIe wiem dlaczego ten "szczegół" przeoczyliśmy.

A jak się mieszka generalnie Andrzej?

U mnie to już po sprawie. Ale co tam. Pierwsze mieszkanie, które wynajmowaliśmy składało sie z dwóch pokoi - dziennego o zawrotnej pow. ok 13 m2 i drugiego "dziecięcego" o pow. ok 7 m2. Właściciele mieszkania mieszkali w nim z 2 synami do ich odpowiednio 16 i 18 roku życia. Faceci mieszkali na tych 7 m2 razem.. :-? Tak sobie myślę, że moje dziecko (to którego jeszcze nie mamy :wink: ) będzie żyło na 10 m2, to nic mu nie ubędzie. Glizdeczka spryciula oczywiscie wybrała sobie większy pokój - ten czternastometrowy. Ale za to mama (czyli ja) wybrałam sobie najwiekszy - 16 m2 :D I tam będzie moje królestwo :D Natomiast naszą sypialnię zrobimy w tym pokoiku koło schodów o pow 10 m2.

A jak jest u Was?

Andrzej, powiedz jak masz w łazience na dole? Dałeś prysznic + kibelek + zlew? Że kabina musi być 80-tka, to jasne. Ale kibelek dałeś w rogu czy na wprost drzwi? Podwieszany czy dolnopłuk? Jaki model? Staram się jakoś tak to ustawić, żeby było gut.

Pomóżcie praktyczni, plizz (w tym miejscu projektant chyba przesadził z praktycznością :D ).

Mamy już prawie całe ścianki (brakło 80 bloczków - zostaną dowiezione w poniedziałek i wtedy panowie dokończa pracę). Sądze jednak, że pokoje mają dobrą wielkość. Nam ona odpowiada.

Ale super jest teraz w domku. :D

Praktyczni mieszkający i prawie mieszkający - macie turbinę do dgp?

AgnesK u nas był ten sam dylemat , zrobiłam atrapy w skali 1: 1 wszystkich urzadzeń z kartonu i wstawiłam, zeby pokazać mężowi jak to wygląda. Wtedy mi uwierzył, ze zmieści sie wszystko ale żeby zaraz z tego móc skorzystac... Przez to mamy idotycznie blisko ściany wejście do tego wc.Zapomniałam przesunać drzwi.

Koniec końców jest jeno kibelek podwieszany (w miejsce prysznica) dosć duża bo 60-siątka umywalka, lustro, kaloryfer i jestem zadowolona. Za to w pokoju AGD zrobiłam malutką wanienkę (była tańsza niz zlew gospodarczy, który chciałam do prania mieć ) i tak obudowaliśmy to kafelkami ze na upartego mozan tam sie wykąpać w razie okupacji górnej łazienki.

Turbiny nie mamy , wszystko działa . Ciepło idzie z sufitów na górze i elegancko dogrzewa pokoje.

Fajnie macie - tyle przestrzeni wolnej :wink: u nas chłopcy wzieli po 10-metrowym pokoju, Klon - dziewczynka 14 m (szlachetnie odstąpili w wyniku wewnętrznych negocjacji) , 16m Matryca moich Klonów wraz ze mna , garaż przerobiony na pokój ma być gościnnym i gabinetem, a duzy pokój wszyscy razem przy duzym stole przed kominkiem i z boku dyskretnie upchane tv.

Agnes- azienka na dole to podwieszany kibelek na wprost drzwi po lewej wstawiony brodzik 90 z zasonką odzielony supkiem z luksferów i malutka umywaleczka - kibel Grohe. Pokoje 16 - nasza sypialnia na razie z malutką, 14 - pokój starszej córki , przy schodach ma być gościnnym, a 4 docelowo dla naszego maleństwa. Mieszka się dobrze choć jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia co mnie niestety ciągle wkurza, ale związane jest to z kasą.

Pozdrawiam.

Dzięki, dzięki, dzięki za wszystkie informacje :D

Powiedzcie,. macie nawiew w łazience na górze? My chcemy zrobić.

Czyli u Ciebie Ewa kanały idą (rury sztywne czy spito ocieplane dałaś? Sztywne ocieplaliście sami jak rozumiem?) do góry, "zakręcają" na części nieużytkowej nad jętkami i wyloty mają w sufitach. Super, też tak myśleliśmy zrobić. :D Ciepło dochodzi Ci równomiernie do wszystkich pokoi? A Ty Andrzej masz dgp?

Pozdrowienia serdeczne

Aga

Aga ocieplane rury, ale na poddasze idą dwie rury i tam przy rozdzielaniu ważne jest to że do pokoi odcinki idące od "rury matki" maja byc mozliwie równe. Nawiew w łazience sobie darowaliśmy- przeczytaliśmy z tonę lektury o DGP wszędzie odradzają taki zabieg. Z drugiej strony na forum są ludzie kt zrobili.. poszukaj pod hasłem DGP sporo ludzi ma dogrzewanie kominkiem :)

Jak tak czytam że już mieszkacie to jest mi żal że to dopiero styczeń i u nas się jeszcze nic nie dzieje. U nas podstawą ogrzewania ma być kominek więc damy turbinę do DGP. Nie ma u nas gazu (nasza działka jest w lesie) a butli nie chcieliśmy. Mam do Was jeszcze pytanko - powoli zbieramy materialy i nie wiem z jakiej grubości BK robić ścianki na parterze i ile ich Wam wyszło. A jeżeli jeszcze by ktoś mógł wysłać nam na priva zdjęcia i rozpisane ilości zużytych materiałów to będę bardzo wdzięczny. Bo wydaje mi się że w projekcie są małe błędy.

A jak umieścić tutaj zdjęcie? Mamy zdjęcia działki to się "pochwalimy" w jakich okolicznościach przyrody będziemy mieszkać ( mamy nadzieję że w tym roku). Z góry dzięki.

Partner - zdjęć do upojenia masz w dzienniku budowy u Agi i u mnie. Kliknij na ikonę z domkiem pod postem tam też jest Praktyczny w całej krasie. Wskazania materiałowe sa zasdniczo dobre , ale zaleza od tego jakie planujecie przeróbki.

Przecież w projekcie masz wszelkie grubości, stal itd to dobry projekt. Przejrzyj go dokładnie, pogadaj z majstrem- wykonawcą. Jak będziesz budować na klej wychodzi inaczej jak na zaprawe tradycyjna też inaczej. Jeśli dobrze pamietam u Docenta zeszło 880szt bloczków i coś jeszcze , u nas podobnie. Nie martw się to naprawdę dom łatwy do postawienia. Przeczytaj cały wątek D07 , duzo spraw tu omawialiśmy , o które będziesz zaraz pytał :wink:

Partnerze, to co mam w pamięci i mogę powiedzieć - u nas strop był zamawiany zgodnie z zestawieniem. Do zwrotu poszły ok 120 niedeklowanych a deklowanych ok 40. Jeśli chodzi o ściany nośne, to zamówiliśmy 75% tego co podane w projekcie (tak gdzieś wyczytałam, po prostu projektanci zawsze dodają ileś-tam % na odpadki). Ściany działowe zgodnie z projektem 100m2 - przelicz na bloczki (u nas 7 na m2). Działówki bk 600, na dole 12 cm w wiatrołapie i ściana łazienki, reszta także na górze 8 cm. Oczywiście po konsultacjach z kb i konstruktorem. Na takie obciążenie stropu można sobie pozwolić.

Ewa, Andrzej ale z rur spiro całe dgp robiliście?

Ps. Idę wkleić w dzienniku kolejne 3 zdjęcia. :D

Nie ma za co. :D

Widzisz jak ja męczę Ewę i Andrzeja. :wink:

A ze zdjęciami ja robię tak: mam album na onecie, skanuję zdjęcia, wklejam na onecie, tam klikam prawym klawiszem myszy na zdjęcie, wchodze we właściwości, kopiuję adres zdjęcia. Potem idę na forum i klikam Img, wklejam adres zdjęcia i znowu Img. I wsio. :D