Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obiecyję w przyszłym tygodniu podzielić się moimi kosztami budowy D07 (szczegółowo).

Jesli chodzi o postawienie stanu surowego otwartego za 60 tys. PLN, to moim zdaniem jest to możliwe ale naprawdę wymaga bardzo dużej dyscypliny kosztowej i wkładu własnej pracy. Bardzo duże znaczenie ma tutaj dach. Koszty dachu w D07 mogą się kształtować od 20 do 30 tys. PLN (czy da się taniej tego nie wiem). Działka jest również istotna, ja mam spad i podwyższałem fundamentu o 30 cm, co mniej kosztowało ok 5 tys. PLN. Ponadto wiele zależy od kosztów przyłący a one są różne w zalezności od miejsca budowy.

Pzdr

Takie rzeczy jak działka i przyłącza - wiadomo, że z tym może być różnie. Mówmy może o samym koszcie domu, bez mediów. Ja jutro jadę na urlop do kończ lipca i potem chcielibyśmy ostatecznie zdecydować się na projekt. Będę Ci więc Marc b. wdzięczna za wszystkie baaaaardzo szczegółowe dane.

A jeszcze do Docenta - my też już mamy prawie wszystkie uzgodnienia odnośnie mediów, z ZE podpisana umowa, wodociągi i gaz w trakcji załatwiania. Uważaj, bo może się okazać , że twoja mapa sytuacyjno-wysokościowa (ile zapłaciłeś?) może być już "przeterminowana". U nas obowiązuje 3 mies, ev. troszkę dłużej, max. do pół roku. To chyba na tyle. Jeszcze wieczorem zajżę.

ZACZĄŁEM BUDOWĘ DO7 W TYM ROKU W MAJU .JESTEM NA ETAPIE STROPU.DO TEJ PORY DOM KOSZTOWAŁ MNIE 27000.ALE WSZYSTKO ROBIE SAM.JESTEM Z PROJEKTU BARDZO ZADOWOLONY.DOM JEST DUŻY CHOCIAŻ NIE BYŁO WIDAĆ TEGO PO PROJEKCIE.ZASTANAWIAM SIĘ GDZIE WSTAWIĆ KOMINEK,NA KTÓREJ ŚCIANIE.JEŚLI KTOŚ JEST TAK MIŁY I PORADZI TO ZAPRASZAM DO DYSKUSJI

ZACZĄŁEM BUDOWĘ DO7 W TYM ROKU W MAJU .JESTEM NA ETAPIE STROPU.DO TEJ PORY DOM KOSZTOWAŁ MNIE 27000.ALE WSZYSTKO ROBIE SAM.JESTEM Z PROJEKTU BARDZO ZADOWOLONY.DOM JEST DUŻY CHOCIAŻ NIE BYŁO WIDAĆ TEGO PO PROJEKCIE.ZASTANAWIAM SIĘ GDZIE WSTAWIĆ KOMINEK,NA KTÓREJ ŚCIANIE.JEŚLI KTOŚ JEST TAK MIŁY I PORADZI TO ZAPRASZAM DO DYSKUSJI

Agnes K - za mapki do celów projektowych dałem 400 ( Tanio - chciał 500) bez faktury. W gminie dowiadywałem się - bedą ważne. W dalszym ciągu nie mam WZ - skandal ( 7 m-cy), dzisiaj złożyłem nowy wniosek o WZ w/g nowego prawa budowlanego - czas oczekiwania ok. 2 m-ce. Wszystkie moje plany zostały zburzone - jednak mam nadzieję, że coś w tym roku zrobię.

DAREK - witam i jestem otwarty na wymianę poglądów - wpisałem Cię już na GG. Mój nr to 4127657.

Witam wszystkich serdecznie już niestety po urlopie. Jutro dostanę war. zabudowy i wtedy ostateczna decyzja. Na 99% to D07. Kurka, myślałam, że jak wrócę to będzie coś o kosztach, a tu ciągle nic.

My chcemy wprowadzić w sumie 4 zmiany:

1. Kominek na ścianie z kuchnią (z drugiej str ściany w katalogu stoi lodówka)

2. Wywalamy drzwi między pom. gosp. a okno przesówamy do tego drugiego pom. gosp, ponieważ na jego pierwotnym miejscy aż prosi się ustawienie regału spełniającego funkcje spiżani (pomyślcie o tym panowie!)

3. W pok. dziennym zamiana miejscami drzwi balkonowych i okna

4. Brak drzwi między domem a garażem

Co wy na to?

Pozdrawiam serdecznie :)

Witam po urlopie (ja jeszcze przed). Gratuluję pomysłów dot. zmian w projekcie. Jeśli chodzi o uwagi to zgłosiłbym następujące:

AD. 1. To chyba najlepsze miejsce na kominek. Tylko trzeba się zastanowić nad mądrym poprowadzeniem komina, żeby nie przeszkadzał i szpecił;

AD. 2. Rozwiązanie dobre, chyba spróbuję zrobić coś podobnego, tylko trzeba pamiętać o wentylacji, jeśli ma być w pierwszym pomieszczeniu gospodarczym kotłownia. Piec zużywa powietrze (mój ok. 10 m3 na godzinę), więc w zimę może być w tej spiżarni trochę chłodniej (co chyba jest korzystne);

AD. 3. OK;

AD. 4. Myślałem o tym rozwiązaniu, ale cenię sobie wygodę (zwłaszcza w deszcz). Myślę, jednak, że rozwiązanie to ma pewne zalety (nie ma dopływu spalin do domu, w domu jest cieplej).

Pozdrawiam :wink:

Co do postępów na budowie, jestem na etapie instalacji. Pod względem instalacji D07 zaplanowany jest wzorowo. Nie ma żadnych problemów z rurami biegnącymi przez cały dom, w sumie materiały wychodzą niedrogo. Obiecuję podać szczegółową rozpiskę kosztów jutro. 8)

Marc, jesteś wielki!

Jeśli chodzi o garaż to kierowały nami 2 względy:

1. właśnie możliwość przedostawania się spalin,

2. konieczność montażu drzwi antywłamaniowych żeby nie ułatwiać dostępu złodziejom do domu.

Pozdrawiam i... kurka jak ja Ci zazdroszczę! Czekam jutro na gorące wieści finansowe z placu boju. :D

AgnesK - oprócz Twoich bardzo zasadnych zmian, które u mnie także wchodzą w rachubę zamierzam także;

1. Komin do kominka musi być nieco dalej przesunięty , ze względu na pomieszczenia na górze ( patrz drzwi do pokoju i łazienka)

2. Przeniesienie okna połaciowego z garderoby do największego pokoju

3. Podniesienie małego okienka od frontu, tak , aby doświetlało klatkę schodową, a nie pomieszczenia pod schodami ( bo tak chyba jest w projekcie

4. Przedłużenie o 1-1,5m połaci dachowej nad salonem, aby mieć częściowo zadaszony taras

Marc - czekamy z niecierpliwością!

A ja zapomniałam jeszcze o jednej podstawowej zmianie - chcemy budować ściany jednowarstwowe.

Jeśli chodzi o kominek, to też zauważyłam, że na górze mogą być pewne problemy. Zostawiłam ten problem jednak na rozmowę z architektem, który będzie nam robił adaptację. Zobaczę co on na to.

Nie wiedziałam, że okienko ma doświetlać pom. pod schodami! Byłam pewna, że klatkę (choć dziwiłam się, że jest jakoś dziwnie nisko na elewacji). Jeśli tak jest, to będzie to kolejna zmiana.

A słuchajcie, jakie schody przewiduje projekt? Ja bym chciała robić żelbetowe, ale ze spocznikiem. Jakie Wy robiliście/planujecie?

No a teraz idę spać i będę śnić o panu Praktycznym :lol: Ciekawe co mój mąż na to :wink: