AgnesK 10.07.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Jeszcze jedno Docencie drogi - z czego budujesz? Ściany DW czy JW? Nie wiesz czy jest odbicie lustrzane? Jaką pow. ma dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 11.07.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Obiecyję w przyszłym tygodniu podzielić się moimi kosztami budowy D07 (szczegółowo). Jesli chodzi o postawienie stanu surowego otwartego za 60 tys. PLN, to moim zdaniem jest to możliwe ale naprawdę wymaga bardzo dużej dyscypliny kosztowej i wkładu własnej pracy. Bardzo duże znaczenie ma tutaj dach. Koszty dachu w D07 mogą się kształtować od 20 do 30 tys. PLN (czy da się taniej tego nie wiem). Działka jest również istotna, ja mam spad i podwyższałem fundamentu o 30 cm, co mniej kosztowało ok 5 tys. PLN. Ponadto wiele zależy od kosztów przyłący a one są różne w zalezności od miejsca budowy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 11.07.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Takie rzeczy jak działka i przyłącza - wiadomo, że z tym może być różnie. Mówmy może o samym koszcie domu, bez mediów. Ja jutro jadę na urlop do kończ lipca i potem chcielibyśmy ostatecznie zdecydować się na projekt. Będę Ci więc Marc b. wdzięczna za wszystkie baaaaardzo szczegółowe dane.A jeszcze do Docenta - my też już mamy prawie wszystkie uzgodnienia odnośnie mediów, z ZE podpisana umowa, wodociągi i gaz w trakcji załatwiania. Uważaj, bo może się okazać , że twoja mapa sytuacyjno-wysokościowa (ile zapłaciłeś?) może być już "przeterminowana". U nas obowiązuje 3 mies, ev. troszkę dłużej, max. do pół roku. To chyba na tyle. Jeszcze wieczorem zajżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK KOSZALIN 16.07.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 ZACZĄŁEM BUDOWĘ DO7 W TYM ROKU W MAJU .JESTEM NA ETAPIE STROPU.DO TEJ PORY DOM KOSZTOWAŁ MNIE 27000.ALE WSZYSTKO ROBIE SAM.JESTEM Z PROJEKTU BARDZO ZADOWOLONY.DOM JEST DUŻY CHOCIAŻ NIE BYŁO WIDAĆ TEGO PO PROJEKCIE.ZASTANAWIAM SIĘ GDZIE WSTAWIĆ KOMINEK,NA KTÓREJ ŚCIANIE.JEŚLI KTOŚ JEST TAK MIŁY I PORADZI TO ZAPRASZAM DO DYSKUSJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK KOSZALIN 18.07.2003 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 ZACZĄŁEM BUDOWĘ DO7 W TYM ROKU W MAJU .JESTEM NA ETAPIE STROPU.DO TEJ PORY DOM KOSZTOWAŁ MNIE 27000.ALE WSZYSTKO ROBIE SAM.JESTEM Z PROJEKTU BARDZO ZADOWOLONY.DOM JEST DUŻY CHOCIAŻ NIE BYŁO WIDAĆ TEGO PO PROJEKCIE.ZASTANAWIAM SIĘ GDZIE WSTAWIĆ KOMINEK,NA KTÓREJ ŚCIANIE.JEŚLI KTOŚ JEST TAK MIŁY I PORADZI TO ZAPRASZAM DO DYSKUSJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 24.07.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 DAREK - moim zdaniem kominek powinien stanąć na ścianie między salonem, a kuchnią - tylko pamiętaj, aby był komin zlicowany ze ścianą, bo będziesz miał problemy z obudowaniem kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 25.07.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Agnes K - za mapki do celów projektowych dałem 400 ( Tanio - chciał 500) bez faktury. W gminie dowiadywałem się - bedą ważne. W dalszym ciągu nie mam WZ - skandal ( 7 m-cy), dzisiaj złożyłem nowy wniosek o WZ w/g nowego prawa budowlanego - czas oczekiwania ok. 2 m-ce. Wszystkie moje plany zostały zburzone - jednak mam nadzieję, że coś w tym roku zrobię. DAREK - witam i jestem otwarty na wymianę poglądów - wpisałem Cię już na GG. Mój nr to 4127657. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonifacy 27.07.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Witam klub D07, a szczególnie Marca i Docenta. Odwiedziłem ten kącik z ciekawości, bo zdecydowałem się już na projekt indywidualny, będący kompilacją D07 i GL-124 ze Studia-Atrium. Finiszuję z papierami i mam nadzieję rozpocząć coś kopać na początku września. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 27.07.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 No to szkoda Bonifacy, że nie będziemy wymieniali poglądów na temat D 07.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 28.07.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Drogi bonifacy moje gratulacje. Mam nadzieję, że projekt ten jest równie praktyczny jak D07 i równie piękny jak GL 124. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 28.07.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Marc , a jak tam postępy u Ciebie na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 29.07.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Witam wszystkich serdecznie już niestety po urlopie. Jutro dostanę war. zabudowy i wtedy ostateczna decyzja. Na 99% to D07. Kurka, myślałam, że jak wrócę to będzie coś o kosztach, a tu ciągle nic. My chcemy wprowadzić w sumie 4 zmiany: 1. Kominek na ścianie z kuchnią (z drugiej str ściany w katalogu stoi lodówka) 2. Wywalamy drzwi między pom. gosp. a okno przesówamy do tego drugiego pom. gosp, ponieważ na jego pierwotnym miejscy aż prosi się ustawienie regału spełniającego funkcje spiżani (pomyślcie o tym panowie!) 3. W pok. dziennym zamiana miejscami drzwi balkonowych i okna 4. Brak drzwi między domem a garażem Co wy na to? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 29.07.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Witam po urlopie (ja jeszcze przed). Gratuluję pomysłów dot. zmian w projekcie. Jeśli chodzi o uwagi to zgłosiłbym następujące: AD. 1. To chyba najlepsze miejsce na kominek. Tylko trzeba się zastanowić nad mądrym poprowadzeniem komina, żeby nie przeszkadzał i szpecił; AD. 2. Rozwiązanie dobre, chyba spróbuję zrobić coś podobnego, tylko trzeba pamiętać o wentylacji, jeśli ma być w pierwszym pomieszczeniu gospodarczym kotłownia. Piec zużywa powietrze (mój ok. 10 m3 na godzinę), więc w zimę może być w tej spiżarni trochę chłodniej (co chyba jest korzystne); AD. 3. OK; AD. 4. Myślałem o tym rozwiązaniu, ale cenię sobie wygodę (zwłaszcza w deszcz). Myślę, jednak, że rozwiązanie to ma pewne zalety (nie ma dopływu spalin do domu, w domu jest cieplej). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 29.07.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Co do postępów na budowie, jestem na etapie instalacji. Pod względem instalacji D07 zaplanowany jest wzorowo. Nie ma żadnych problemów z rurami biegnącymi przez cały dom, w sumie materiały wychodzą niedrogo. Obiecuję podać szczegółową rozpiskę kosztów jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 29.07.2003 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Marc, jesteś wielki! Jeśli chodzi o garaż to kierowały nami 2 względy: 1. właśnie możliwość przedostawania się spalin, 2. konieczność montażu drzwi antywłamaniowych żeby nie ułatwiać dostępu złodziejom do domu. Pozdrawiam i... kurka jak ja Ci zazdroszczę! Czekam jutro na gorące wieści finansowe z placu boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 29.07.2003 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 AgnesK - oprócz Twoich bardzo zasadnych zmian, które u mnie także wchodzą w rachubę zamierzam także;1. Komin do kominka musi być nieco dalej przesunięty , ze względu na pomieszczenia na górze ( patrz drzwi do pokoju i łazienka)2. Przeniesienie okna połaciowego z garderoby do największego pokoju3. Podniesienie małego okienka od frontu, tak , aby doświetlało klatkę schodową, a nie pomieszczenia pod schodami ( bo tak chyba jest w projekcie4. Przedłużenie o 1-1,5m połaci dachowej nad salonem, aby mieć częściowo zadaszony taras Marc - czekamy z niecierpliwością! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 29.07.2003 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 A ja zapomniałam jeszcze o jednej podstawowej zmianie - chcemy budować ściany jednowarstwowe. Jeśli chodzi o kominek, to też zauważyłam, że na górze mogą być pewne problemy. Zostawiłam ten problem jednak na rozmowę z architektem, który będzie nam robił adaptację. Zobaczę co on na to. Nie wiedziałam, że okienko ma doświetlać pom. pod schodami! Byłam pewna, że klatkę (choć dziwiłam się, że jest jakoś dziwnie nisko na elewacji). Jeśli tak jest, to będzie to kolejna zmiana. A słuchajcie, jakie schody przewiduje projekt? Ja bym chciała robić żelbetowe, ale ze spocznikiem. Jakie Wy robiliście/planujecie? No a teraz idę spać i będę śnić o panu Praktycznym Ciekawe co mój mąż na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 29.07.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 1. Komin do kominka musi być nieco dalej przesunięty , ze względu na pomieszczenia na górze ( patrz drzwi do pokoju i łazienka) A Docencie, jak zamierzasz go przesunąć? Rozumiem, że w głąb pokoju? No to do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 30.07.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 I jak tu wierzyć facetom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 31.07.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 AgnesK - tak komin musi być przesunięty tak, aby był usytuowany około 0,5 m od kalenicy - tak by było w/g mnie najkorzystniej.A tak wogóle to masz już pozwolenie na budowę - bo jeśli tak to kiedy zamierzasz zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts