Docent - Gdańsk 01.02.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Agnes - sorki zdjęcia są zrobione ale jakoś nie chcą przejść na Twojego maila- na mrazie korzystam z netu tylko w pracy i to dorywczo jak przelożeni nie widzą. Jednak będę próbowal dalej - mam także zdjęcia moich schodów i lazienki - u mnie są to slupy kupione w castoramie ze zwyklymi tralkami ale bodajże ich wysokość to 120 cm - a to dlatego, że mamy male dziecko. Fundamenty pod ściany dzialowe też mam ale są plytsze i nie powiązane z zasadniczymi - moje okna kosztowaly ok. 7400 zl przed podwyżką vat w maju 5 - komorowe biale z M&S Slupsk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 01.02.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Aaaa Docent ma rację zapomniałam o "drobiazgu" za wszystko zapłacilismy w kwietniu z 7%vat-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 01.02.2005 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Posłuchajcie, zbieramy się do wyceny dgp. Ile metrów rur Wam poszło? Jaką średnicę wybraliście? My chcemy też zrobić nawiew do łazienki na górze. Zastanawiamy się więc czy z kominka mają wychodzić 3 rury - 1 do łazienki a 2 na poddasze, które będą się rozdzielać każdorazowo na 2 pokoje.. U nas w pkt sprzedaży Tarnawy niestety nie robią projektów dgp Zaoferowali nam 13% rabatu na wszystko - kominek i akcesoria. Ile Wy dostaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 02.02.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Z tego co się orientuję ( lektura ukochanego Muratora ) to nawiew z dgp nie powinien być puszczany do łazienki. Jest to daleko przed nami więc nie wiem dlaczego i czy faktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.02.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Naczytałam się o tym dużo. Jednym z podstawowych argumentów jest obawa o przedostawanie się zapachów ( ) i odgłosów ( ) z łazienki. Ja myślę, że w naszej łazience nie będzie aż takich atrakcji, żeby to się miało przedostawać... no właśnie, gdzie? Do kominka?? No chyba że z rury, z której 1 odgałęzienie prowadzi do łazienki reszta idzie do kilku pokoi. Nie wiem. U nas ma wychodzić z kominka i prowadzić bezpośrednio do łazienki. Rezygnujemy z rozgałęziania jej także na komunikację. Partnerze, my jesteśmy zdecydowani, tym bardziej że i nasza ekipa budowlana i faceci sprzedający Tarnawę mówią, że wiele osób tak robi. Już za kilka miesięcy (mam nadzieję) będę mogła Ci powiedzieć czy to był dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 02.02.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Ja też myślę że za kilka miesięcy się o tym przekonam - mamy nadzieję że na jesień się wprowadzimy. Co prawda bez wykończenia ale mamy już dosyć mieszkania w miejscu gdzie jesteśmy teraz. C oprawda mieszkamy sami ale miejsce jest makabryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.02.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 A tak w ogóle to gdzie budujecie i gdzie mieszkacie, jeśli można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 03.02.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Budujemy się w SZKOCJI - wioska położona 20 km od Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 03.02.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Suuper. A ja już myślałam, że kolejny emigrant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 03.02.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Co masz na myśli z tym "emigrantem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 03.02.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Zapomniałem się wczoraj pochwalić - kupiliśmy właśnie bk z SOLBETU. Odmiana 600 rozmiar 59x25x25 - 4,6 zł szt na paletach. Rozładunek HDS 120 zł. Drogo czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 03.02.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Emigrant - czyli Ty, który za chlebem do Szkocji wyjechałeś. Co do HDeSu to nie wiem, my mieliśmy w cenie. Ale gratulacje poważnego zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 05.02.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Widzieliście ogloszenie o spotkaniu forumowiczów? Niestety nie możemy przyjechać ale podobno będzie na żywo w necie. Tylko tyle nam zostanie - pooglądać sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 05.02.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Parner gratulacje witamy na praktycznej drodze. Cena w normie, a co do HDS to też, choć spróbuj wytargować nastęną dostawę z rozładunkiem darmo - u nas tak sie działo. Mam wątpliwości czy uda nam sie dojechać do Warszawy na zjazd - jeszcze myślimy czy czas pozwoli. Chciałabym przyjechac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.02.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Praktyczni pomóżcie.. Dostaliśmy wycenę na c.o.:piec 1-funkcyjny Ariston Microsystem 21 kwzasobnik 120 l, sterownik (Ariston BACD)grzejniki (13 szt) (Brugmann)rury - pex-al-pex (liczą wstępnie 350 mb, ta częśc do rozliczenia powykonawczo) (Herz)rury miedziane2 rozdzielacze, szafkirobocizna.Po ostrych targach 17 tys (7% Vat). Jak oceniacie cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.02.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Te 17 tys to już z Vatem a nie plus Vat. Zakładaliśmy że zmieścimy się w 15 tys.. ale od czasu "zakładó" ceny najwyraźniej skoczyły Partnerze, nas na zjeździe też niestety nie będzie. Może za rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 05.02.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Hm Aga u nas wygladało to jeszcze gorzej- drozej. Wzięlismy bardzo dobry piec Saunier Deval turbo, dwufunkcyjny z zamknietą komorą spalania z wbudownym zasobnikiem 40 litrów, do tego radiowy dynks do ustawiania w dowlnym punkcie domu - tam nastawia sie temperaturę jaka ma być i od której do której w pomieszczeniu i piec kombinuje jak grzać. To był wydatek 6tys zł ! Za pozostałe sprawy grzewcze zapłaciliśmy 19 tys zł. Z tym że mamy podłogówkę na parterze w duzym pokoju , kuchni i przedpokoju. Jest też grzejnik w waszym garażu Za grzejniki (firmy Kermi ) i termostaty (heimaira - no tak sie mniej wiecej wymawia ) i zawory umozliwiajace w razie czego demnontaż każdego grzejnika osobno to razem wyszło 3,9 tys zł.(trzy małe kaloryferki: pod schodami, wc na dole i garderobie + drabinka do łazienki + 8 szt większych w reszcie domu w tym jeden w duzym pokoju tam gdzie podłogówka ) Czyli na pozostałosci typu: rury, złączki, rury,dodatkowa pompa wspomagajaca rozprowadzenie wody do łazienek, kuchni itd, rurki, kraniki, zawory, skrzynka ukrywajaca rury idące do połogówki, styropian pod połogówkę + plastyfikator do betonu i podłogówka, wyjścia pod baterie, dwa stelaże gebherity, no wszystko do podłacznia i pobierania wody w domu ,wyjscia do zmywarki, pralki, rury kanalizacyjne (w obrębie budynku) plus robocizna poszło 16 tys zł. Reasumujac: piec 6 tys+grzejniki z dodatkami 3,9 tys+ 16 tys za resztę = 26 tys !!! Fakt wszystko gra i buczy, woda ciepła jest na każde zawołanie, zasobnik w srodku nie podwyższa kosztów bo nie przygotowuje wody na zapas - bardzo drogie rozwiazanie, ale jest ok. Z tym ze my od poczatku będziemy użytkować cały dom, pranie, łazienki, pokój AGD... Sprawdź grzejniki Burgmana - mieli kłopoty z prawdziwoscia danych co do mocy grzewczej - podawali wyższą niż była prawdziwa kilka szkół ich skarżyło w sądzie. Moze juz sie poprawili. Pytajcie tez o typ mocowania - w jednym Murtorze jest o tym niezły materiał. A i zwróć uwagę na jakiej temperaturze (wody) podawana jest moc grzewcza , bo wiekszość piecy żyje dłuzej i jest tańsze w użyciu jak grzeją na nizszej temperaturze , ale kaloryfery kupione zostały z załozeniem wlewania tam prawie wrzątku! Potem masz piec dajcy wodę na wyjściu np 65st , a w grzejniku żeby był skuteczny ma być 75st.... I nie mówie o piecach kondensacyjnych ale zwykłych piecach średniej półki. Taka mądra jestem bo nam doradzał współpracownik męża kt jest serwisantem kilku dobrych marek pieców. Wiem ze jestem marudna , ale Docent wspominał ze nad grażem pokój jest najchłodniejszy i dziś dałby tam większy grzejnik.Uff ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.02.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Ewa, serdecznie dziękuję za wszystkie mądrości Twe. Tych nigdy za mało. Od mistrza dowiedzieliśmy się, że ta fima jest solidna i chłopaki robią dobrze. My chcemy grzac głównie kominkiem, dlatego mam zgryz z dolną łazienką. Tam nie będzie nawiewu i boję się, że może być lodówka.. Zastanawiam się, czy nie dać tam drabinki elektycznej. Czy są takie, które mają jakiś - nie wiem - zegar, którym można sterować czas w którym mają grzać? Ta "nasza" firma poprzeliczała nam grzejniki i gdzie niegdzie dodali trochę mocy. A co z tym Brugmanem - jakie szkoły podawały ich do sądu? I Ewa pisz dużo tu swoich mądrości. My chcemy zrezygnować z grzejnika w kuchni - ta będzie otwara a nie chcę mieć grzejnika pod blatem. Mam tak teraz i wiem jak nieekonomiczne to rozwiązanie. Prosze o duuuużo komentarzy do moich przemyśleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 05.02.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Aga Burgman wygrał przetarg na zrobienie modernizajcji ogrzewania w szkołach wybrańcach losu finansowane prze MEN - no i do stosunek cena/moc wyszla u nich rewalacyjna - musieli poprawiać robotę po pierwszej zimie - budynki były niedogrzane. Do zobaczenia lecimy nosić kartony do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.02.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Dzięki Ewa.Wypytamy o wszystko w poniedziałek. A słyszeliście o takich drabinkach elektrycznych? Ciekawa jestem jak ogrzewanie wyszło Andrzejowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts