Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za miłe powitanie ;)

Możecie po krótce podopowiedziec jakich zmian dokonaliscie w projekcie??

Zastanawiam się nad ścianą z ytonga 36 cm. Czy powninienm zrobic adaptację w projekcie?? kolejna sprawa to schody, chciałbym drewnaine ale widze ze tak zaprojektowany jest strop ze częsciowo opiera się na dole na ściance od WC i musiałbym chyba coś zmienić. Czy to jest do zrobienia jak myslicie?? i jeszcze kwestia kominka, gdzie jest u was i jak macie poprowadzone rozporwadzenie ciepła?

Pozdrawiam

Pawel_ porozmawiaj ze swoim KB można zrezygnować z betonowych schodów na rzecz lekkich pięknych drewniaczków. Ja dowiedziam się o tym na etapie wykończeniowym. A chcieliśmy zlikwidować wiatrolap calkowicie i zrobić schody widoczne z dużego pokoju. Niestety nie wiedzialam jeszcze że wola Inwestora to de fakto -prawo i moglam sie domagac, wtedy moja KB musialaby troszkę przysiąść przy projekcie i byloby piękniej. Przynajmniej pozbylam sie wiatrolapu no w 80% :)

A jak zaczynalam buszowanie po forum to sobie ten wątek wydrukowalam i przeczytalam wieczorkiem- bo też co chwila odrywali. Powodzenia :D

Witajcie :D

My mamy ściane JW. Konieczna zmiana w stosunku do proj, to fundamenty - trzeba bloczki układać w poprzek, muszą być szersze.

A ja tem jestem zadowolona ze schodów żel-bet. i nie c hciałabym tu ażurowych, bo i z wiatrołapu nie chciałabym zrezygnować. Ale też wywaliliśmy drzwi do garażu.

Andrzeju, zdjęcia doszły, dzięki - są pięęęęęęęęęęękne. :D I nie wiem co ty jeszcze chcesz w tym domu robić. :D

Bedę mogła tu wpadać ino w piątki.

Teraz musze już lecieć.

Pozdrowienia

Aga

Aga - zdziwisz się jak sama zamieszkasz - jest jeszcze garderoba do zrobienia i całe mnóstwo pierdół które żonka chciałaby abym wykonał, całe prace na zewnątrz budynku - jak śnieg ztopnieje, a na razie to się na to nie zanosi.

Przypomniała mi się jedna sprawa o której chciałem wszystkich powiedzieć- mianowicie postarajcie się dobrze ocieplić kanał odpowietrzający kanalizację ( mnie ten w kominie) tak się składa , że sąsiaduje on z kafelkami w łazience i niestety skrapla się tam woda na skutek dużej różnicy temperatur ( zima) - jakbym mógł to naprawiłbym to - tak więc pamiętajcie- i jeszcze jedna sprawa - nawiew do pomieszczenia gospodarczego( dzira 30 cm nad podłogą) zróbcie po prawej stronie okna - nie będziecie mieli przeciągów pod drzwiami do kuchni ( tam mam drzwi zupełnie niepotrzebnie z kanałami went.). do garderoby zamawiajcie drzwi koniecznie z dziurkami wentylacyjnymi.

KURDE - TAKIE NIBY DROBNE ŻECZY A JEDNAK PODCZAS EKSPLOATACJI WKURZAJĄ CZŁOWIEKA :evil:

Witam

Własnie dostałem muratora i wczytuję się w rozmowy o praktycznym. Wiecie co, byłem przekonany że agnes chciała się zmieścić w kwocie 200 tyś ale może to moje przoczenie w czytaniu. A może jest tak jak u większości moich znajomych. Wybudowali domy za 250 tyś ale wszystkim mowią ze kosztował 360. Proszę o wyjaśnienie;)

Pozdrawiam

Pawel_ wprawdzie pytasz AgnesK , ale my mieliśmy podobne zalożenie dom w 200tys. Obliczaliśmy wszystko w styczniu 2003. Od tego momentu nastapilo wariactwo ceny skoczyly nie tylko o vat, po prostu producenci już od początku 2004 wskoczyli z cenami od 15% w górę. To zmienilo nasze wyliczenia i zmusilo do dalszego szukania gotówki.

Swoją drogą można zmieścić sie spokojnie w 200tys. Nie zrobisz kominka i DGP już jesteś 10tys do przodu, sam ulożysz glazurę kolejne 3tys zostają przy tobie, my sami ocieplaliśmy dom męczące ale za to 3,5 tys zostalo przeznaczone na co innego itd

Zreszta wspominalam już na forum że rodzina u której oglądaliśmy D07 na żywca zbudowali za 150tys , z tym ze w pierwszym etapie do użytku byl wylącznie parter, teraz dobijają do 200 kończą poddasze.Znaczną część prac wykonali sami im nie stawiali tyle ścian co my. Tak czy inaczej wykonalne...Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Co się dzieje pogoda jak budowanie a wątek tkwi w maraźmie. groza! Więc podnoszę!

A przy okazji Docent ile czasu trwa u Ciebie rozruszanie sie podlogówki? Bo jak się już u mnie rozgrzeje to w sumie zdążę nagrzać kominkiem :lol: :wink: w efekcie prawie wcale nie uzywamy gazowego grzania bo i tak DGP jest szybsze...

Witam

Własnie dostałem muratora i wczytuję się w rozmowy o praktycznym. Wiecie co, byłem przekonany że agnes chciała się zmieścić w kwocie 200 tyś ale może to moje przoczenie w czytaniu. A może jest tak jak u większości moich znajomych. Wybudowali domy za 250 tyś ale wszystkim mowią ze kosztował 360. Proszę o wyjaśnienie;)

Pozdrawiam

Jak już Ci Ori napisała - kosztorysów było kilka - rok przed budową 160 tys.. Gdy wystarowaliśmy w ub roku wiedzieliśmy że Vat i podwyżki podwyższą tę kwotę do 200. Ta reszta brakująca, którą zrobimy później to min łazienka na górze. Będziemy narazie korzystali z dolej.

Przypomne ino, że Docent zmieścił się w 180.

Pozdrowienia

Aga

Agnes- stojąc w pom. gospodarczym twarzą do okna po prawej stronie powinien być otwór nawiewny ( jeśli wogóle powinien być)

Ori- fakt podłogówka rozgrzewa się długo, ale też i ciepło oddaje dosyć długo - u mnie nagrzewa się dosyć szybko jak zwiększę temp.grzania na regulatorze.

Kurczaki nic nie wiem o artykułach w muratorze - podajcie jakieś szczegóły - Ja osobiście już od zamieszkania nie kupuję Muratora- wszystko się powtarza po dwóch latach- tak jak kiedyś czytałem od dechy do dechy - tak teraz przeglądam tylko po łebkach..

Pozdrowienia.