Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To prawda. Ale i tak frustrujące sa ciągłe podwyżki cen. Niestety. Budowanie nie staje się łatwiejsze. Ja jeszcze gdzieś tam w głębi duszy mam nadzieje na zwrot 15% Vat. Ale czy to uchwalą? Coś cisza zaległa w tym temacie. Mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu pojawią się nowe zdjęcia w moim dziennki.

Tym razem niestety się nie wyrobiłam.

Pozdrowienia serdeczne

A

Ps. Na dzień dzisiejszy mamy wydane 182 tys. Dokładnie obliczaliśmy wczoraj. Odliczamy dni do przeprowadzki :D

W planach jest przeprowadzka w tym roku do niewykończonego domku, bo tam gdzie teraz mieszkamy jest podobnie - stara rudera. tylko że większość prac będziemy robić siłami moimi i mojej KOCHANEJ MYSZKI. Właśnie wróciliśmy z budowy i ledwo stoimy na nogach ale ściany poszły do góry - widać to gołym okiem.

W planach jest przeprowadzka w tym roku do niewykończonego domku, bo tam gdzie teraz mieszkamy jest podobnie - stara rudera. tylko że większość prac będziemy robić siłami moimi i mojej KOCHANEJ MYSZKI. Właśnie wróciliśmy z budowy i ledwo stoimy na nogach ale ściany poszły do góry - widać to gołym okiem.

To macie bardzo napięty plan jeśli wszystko chcecie sami robić. Oby tylko była długa i ciepła jesień :)

Ja dokładnie tak samo jak joanka mam komin w miejscu lodówki i proponuję dodać ze dwa kanały wentylacyjne do roaprowadzenia ciepła oraz przed wylewkami pomyśleć o doprowadzeniu do kominka kanału powietrznego.

Partner- myślę, że w tym roku będzie Ci trudno się wprowadzić - ale cuda się zdarzają.

Agnes - jak postępy w wykończeniówce co zostało ci jeszcze do zrobienia.

Ostatnio podliczyłem całe koszty budowy - wyszło 172 tys. - w tym kuchnia całkowicie wykończona na razie bez okapu i zmywarki, schody obłożone bukiem bez podstopni, brak paneli w pokoju nad garażem, dom jest jeszcze bez struktury, nie ma kafli na ganku i na tarasie oraz nie ma wykonanego cokołu, brak chodników, podjazdu i całkowitego ogrodzenia - do szczęścia brakuje mi jakieś 50 tys. żeby wszystko było na tip top.

Jak minie we wrześniu rok od chwili zamieszkania to pokuszę się na przeedstawienie kosztów utrzymania D 07 - w skrócie najw. rachunek w styczniu - 340 zł za gaz, 150 zł co 2 mies. za prąd, 65 zł co miesiąc ( 5 tyg.) za 10 m3 szamba, wywóz śmieci 12 zł, woda 20 zł co m-c. Ogólnie jestem zadowolony z kosztów utrzymania - myślałem, że będzie gorzej :lol:

Mam tyle pytań do was a jakk sie zjawiam w pracy to zapominam o co chcialem spytać.

Najwazniejsze to dla mnie błędy wyliczeniahc jakie znalezliscie w projekcie. Czy wogole korzystaliscie z podawanych ilosci materialow czy sami liczyliscie.

Wiekszosc jak widze ma kominek w tym samym miejscu czyli w miejscu lodowki? a jak macie kuchnie w planach? połączoną z pokojem czy oddzieloną.

Aha i pytanie na temat dachu czy są jakies elementy nie ujęte w zestawienu więźby? coś mi wspominał facet z tartaku ale nie moglem go zrozumiec, jak zaplanowaliscie podbitke czy nadbitke?

Ścianki działowe na poddaszu?? GK czy pustak??

aha i robie kosztrys uproszczony dla banku? moze ktoś z was taki juz wykonał w excelu albo w innym formacie i moglby mi pokazac przykaldowy??

Pozdrawiam

Zasadniczo u mnie większość wyliczeń sie zgadzala się. W każdym razie do momentu kiedy robiliśmy zgodnie z projektem...

Po pierwsze zrobiliśmy dodatkowe żebro w stropie bo chcieliśmy zamiast nida gipsu dać na ścianki dzialowe siporeks 8cm.

Po drugie w miejscu lodówki jest drugi komin do kominka. Kuchnia zamknięta na salon.

Po trzecie zwiększyliśmy wymiary krokwi .

Po czwarte zmianiliśmy rozstaw i wielkość okien na tylnej elewacji i doszlo tam wyjscie na taras.

Zamiast grażu jest pokój. I część która mieścilaby sie za grażem zostala polączona z pom gospodarczym - jest teraz za kuchnią pokój AGD ;) bardzo przydatny. Aha jeszcze trzy rzeczy zrezygnowaliśmy z wiatrolapu wspaniale wrażenie przestrzeni dzięki temu jest . Pomyślcie czy chcecie mieć schody betonowe , bo nie musicie mieć tego- można zrobić lekkie drewniane) , dwie ostatnie zmiany są lazienkowe. W dolnej lazience jest tylko wc - dzis przesunęlabym troszkę ścianę bo zgodnie z projektem jest okropnie ciasna. Wiec zrezygnowaliśmy z prysznica. Natomiast u góry wyrzuciliśmy bidet i jedna umywalkę. Dzięki temu jest wygodnie miejsce na wc, prysznic, prostokątną wanne, umywalkę , szafkę i grzejnik + grzejnik drabinkowy na ręczniki... Uff

To nasze rozwiąznia , inne ma AgnesK, inne Docent....

Wląśnie panowie skończyli podbitkę , szkoda ze nie mogliśmy robić tego wcześniej, ale tez nie jest źle.

Paweł:

Co do błędów to z tego co pamiętam jest policzone na rysunku za mało nadproży. Generalnie my liczyliśmy wszystkie materiały matematycznie. Zwłaszcza, że ściany mamy z ceramiki tradycyjnej (max, cegły K-3). Radziłabym Ci wszystko przeliczać i nie opierać się za bardzo na podanych ilosciach. Przy stropie zamówiliśmy sobie tylko 6 m3 betonu bo tak nam wychodziło z norm podanych przez producentów na m2 stropu a w rzeczywistości wyszło 2 razy tyle :(

W kuchni mamy tylko drzwi z hollu i do kotłowni. Do pokoju zamurowaliśmy. Natomiast drzwi do garażu przenieśliśmy do pomieszczenia gospodarczego (zamiast koło łazienki) także do garażu wchodzi się przez kuchnie.

Krokwie kupiliśmy 6/18 czyli szersze o 1 cm.

Ścianki działowe na górze z ceramiki (cegła modularna 9 cm czyli takie połówki maxa).

Kosztorysu nie robiliśmy, spisujemy tylko wszystkie wydatki na bieżąco.

Witajcie,

my do środy musimy się przeprowadzić. Szaleństwo straszne, bo jeszcze drzwi wejściowych nie mamy - ten Urzędowski :-? No ale cieszymy się strasznie. Mamy już telefon w domu, więc gdy tylko wrócę z Mannheim, to zaraz się odezwę (pierwsze dni lipca) i powklejam w dzienniku nowe zdjęcia.

Narazie pozdrawiam

Aga