Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Paweł- u mnie zmiany są następujące- oczywiście komin do kominka tak jak u wszystkich ( prawie) jest "na miejscu lodówki, kuchnię mam otwartą na salon oddzieloną barkiem, zrezygnowałem z przejścia do kuchni z przedpokoju, drzwi do garażu są przeniesione do 2 pom. gosp., nie mam podbitki bo krokwie są zakończone ozdobnie pocheblowane i zaimpregnowane oraz do miejsca styku ze ścianą mam deskowanie także z desek zaimregnowanych dalej jest folia dachowa, mam przeniesione okno tarasowe na ścianępołudniową oraz przedłużoną ok,1,5 m połać dachu nad tarasem tak, że jest on częściowo zadaszony, zmniejszyłem na górze garderobę na rzecz pokoju. Krokwie w/g mnie powinny być szer. 7 cm - jeśli planujesz dachówkę, z więźby pozostały mi wiatrownice, gdyż mam dachówki skrajne i nie były one w tym wypadku potrzebne. Życzę powodzenia.

Agnes- życzę miłego odliczania dni do przeprowadzki :lol:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie, mam na imie Agnieszka i rozpoczne budowe w przyszlym roku kolo Bydgoszczy.

Zastanawiamy sie z mezem nad "Praktycznym", jestesmy zdecydowani na 90%.

Mysle nad nastepujacymi zmianami:

-Okno tarasu na sciane, gdzie nie ma okna oraz przedluzenie dachu nad tarasem i jego czesciowe zadaszenie

-kom do kominka, hm, a czy nie mozna go dac w przedsionku, kominek wypadnie na scianie miedzy przedsionkiem a salonem, a u gory jakos w garderobie, ale ja bym wejscie do garderoby zrobila z pokoju, a komin w garderobie zabudowała i tak beda tam szafy, czy ktos probowal tej karkolomniej kombinacji, przyznaje, ze kuchnia wydaje mi sie mala, a jeszcze komin...

-czy ktos robil drzwi suwane z przedpokoju do kuchni oraz z kuchni do pomieszczenia?

-dodalabym okno polaciowe w duzej sypialni, moze w tej 14-metrowej tez by sie przydalo?

Pozdrawiam serdecznie

Witaj Nastal :) każdy z nas robil jakieś zmiany z tym że generalnie komin do kominka jest umieszczany w miejscu "lodówki" przechodzi wtedy przez lazienkę i 14 - metrowy pokój. Hm mamy Praktycznego wersja odwrócona...

Dodaliśmy okno w 16- metrowym pokoju fajna sprawa pod warunkiem że lubisz wstawać o 5.00 - slońce świeci nam prosto na lóżko :lol:

Kuchnia jest faktycznie nieduża więc większosć z nas zrezygnowala z przynajmniej jednego wyjścia bądź co bądź trzy skrzydla drzwiowe w tak malym pomieszczeniu to przesada. Dziś bym przesunęla ścianę między kuchnią a dużym pokojem o jedne metr na rzecz kuchni wtedy nawet trzy osoby mogą pracowac razem - dziś troszkę się tloczymy.

Zresztą przeczytaj caly wątek to zobaczysz że ile rodzin tyle zmian :) Pozdrawiam :D

Dzieki za powitanie,

Ori_noko, rzeczywiscie ta kuchnia mala, musimy przemyslec jakby ja wykorzystac najlepiej. Jezeli chodzi o ten komin, to pewnie nie ma innej mozliwosci, bo co innego planowac teoretycznie, a co innego z architektem. U mnie glownie ja pracuje w kuchni:) Przegladalam Twoje zdjecia na onecie, bardzo ladne i duzo mi pomogly w wyobrazeniu sobie domu:)

Przyznam szczerze, ze niespecjalnie lubie wstawac o 5 rano, ale czy jedno okno tam wystarczy?

Kurki, wielkie dzieki!!! Zainteresowana to malo powiedziane, bardzo bym byla wdzieczna, za mozliwosc obejrzenia domu, jezeli to nie bedzie kopot.

Pozdrawiam

Zapraszamy, Nastala. Nam umożliwił zobaczenie domu Docent z Gdańska i jesteśmy Mu bardzo wdzięczni bo zaowocowało to ogromnymi zminami: kuchnia przeniesiona na front budynku, dwa 3m okna w salonie na dole, kominek na ścianie, gdzie w kuchni na projekcie jest wejście do pomieszczeń gospodarczych, zmniejszona łazienka na dole, wejście do garażu przeniesione, i inne. Nasz domek zmienił się tym samym nie do poznania. Prosimy o kontakt Nastala na e-mail. Podamy swoje namiary. :D

Witajcie :D

Nastal, witaj w klubie.

Kurki, to wyscie niezle zmiany w projekcie poczynili. Ciekawa jestem jak to u was wyszlo. Moze umiescie troche zdjec tutaj?

Ja jutro wracam do domu i nie moge sie juz doczekac. Drzwi wejsciowe maja byc montowane w sobote, dzis Radek bedzie staral sie przesunac montaz na czwartek lub piatek (dostal akurat dwa dni wolne). Dzis zaczyna tez montaz podlogi na gorze :D

W przyszlym tygodniu powinny wiec pojawic sie najnowsze zdjecia w moim dzienniku.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Aga

Ogladalismy dzisiaj dom Kurki (hm, nie wiem jak odmienic). Przyznaje, ze coraz bardzie podoba mi sie Praktyczny.

Kurki, wielkie dzieki jeszcze raz za mozliwosc obejrzenia domu!

Bardzo ciekawy uklad dolu, kto wie, czy nie "zgapimy", chociaz czesciowo...

Ori_noko, chyba rzeczywiscie daruje sobie dodatkowe okno w sypialni.

Jedno pytanie mnie gnebi, czy jest ktos, kto nie podwyzszal domu o jedna cegle i jaka wysokosc ma wowczas parter? Czy trzeba podwyzszyc?

Znowu wrocil dylemat: jedno czy dwuwarstwowa...czytalam ten watek na forum i nadal nie wiem co wybrac, ale jeszcze mamy czas.

Agnes, bardzo jestem ciekawa zdjec, bo juz Twoje dotychczasowe przegladmy cala rodzina :wink:

Pozdrawiam,

Agnieszka

A u mnie budynek wytyczony, w poniedzialek wchodzi ekipa, budujemy BK dwuwarstwową, bloczki z slobetu.

Mam ciągły dylemat jak rozwiązać parter. Drzwi do garażu napewno znikają i będą od pomieszczenia gosp. ale nie wiem co z parterem jesli chodzi o kuchnię a teraz powinienem się zdecydować bo muszą ułożyć kanalizację pod posadzkową.

Jesli chodzi o kominek to w przypadku dostawienia komina trzeba dołożyć jedną belkę terrivy bo najwęższy komin o przekroju 180 ma 390 cm szerokości i to sie nie miesci pomiedzy standardowy układ 450 w osiach. Jak wy to rozwiązaliście??

Cenę jaką wynegocjowałem z ekpią to 19 tyś za stan surowy z dachem oraz wszytkimi scianami dzialowymi na parterze plus schody wew. zew. i taras. Mysle ze cena dobra a wykonawca sprawdzony.

Pozdrawiam

Polecam rozwiazanie Kurek, jezeli nie przeszkadza Ci otwrta kuchnia.

Kuchnia od frontu budynku (przy oknie na elewacji frontowej), kominek przy istniejacym kominie i cala przestrzen otwarta. Kuchnie mozna odgrodzic barkiem, mini scianka. Wejscie do pom gosp za lazienka, a lazienka zmniejszona do samej ubikacji - o polowe. Mi osobiscie sie to bardzo podoba.

Polecam rozwiazanie Kurek, jezeli nie przeszkadza Ci otwrta kuchnia.

Kuchnia od frontu budynku (przy oknie na elewacji frontowej), kominek przy istniejacym kominie i cala przestrzen otwarta. Kuchnie mozna odgrodzic barkiem, mini scianka. Wejscie do pom gosp za lazienka, a lazienka zmniejszona do samej ubikacji - o polowe. Mi osobiscie sie to bardzo podoba.

A posiadacie moze jakieś zdjęcia?? jak tak to chętnie zobacze, proszę o maila.

Pozdrawiam