Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma za co. :D

Widzisz jak ja męczę Ewę i Andrzeja. :wink:

A ze zdjęciami ja robię tak: mam album na onecie, skanuję zdjęcia, wklejam na onecie, tam klikam prawym klawiszem myszy na zdjęcie, wchodze we właściwości, kopiuję adres zdjęcia. Potem idę na forum i klikam Img, wklejam adres zdjęcia i znowu Img. I wsio. :D

Tak wklejamy zdjęcia.

Witajcie.

Już mieszkamy. Z mieszanymi uczuciami, ale o tym będzie później. Generalnie dom jest genialny. :D Zdjęcia nowe powinny pojawić się dzisiaj lub jutro w moim dzienniku. Nie będą pewnie najlepszej jakości, bo robione kamerą, nie cyfrówką (nasz aparat dostał nóg niestety).

Pozdrowienia serdeczne

Agnieszka

Ps. To rozwiązanie z kuchnią od frontu musi być naprawdę fajne. Ale jak z instalacjami? Troszkę to pewnie pokomplikuje sprawę, choć z drugiej strony odpada koszt budowy drugiego komina.

Agnes, ciesze sie ze juz mieszkacie!!! Bede pochlaniac Twoje doswiadczenia, no i oczywiscie jestem bardzo spragniona zdjec, ale oczywiscie nie poganiam, bo wiem jak to jest, jak cos sie psuje, a pewnie masz caly czas mnosto na glowie...

Mam pytanie-czy podnosiliscie dom o jedna cegle, bo wydaje mi sie, ze nie, patrzac po zdjeciach?

Rzeczywiscie kuchnia z przodu oznacza koniecznosc przeprojektowania instalacji, pewnie troszke to zwiekszy koszty (chyba rurek wiecej), ale jakos urzeklo mnie to rozwiazanie, chyba po prostu jakos do nas pasuje.

My dopiero w tym miesiacu podpisujemy akt notarialny na dzialke, wiec jestesmy daleko w polu (doslownie:), ale na jesien planujemy miec gotowy projekt, no i zlozony wniosek o pozwolenie na budowe.

Smieszne to troche, bo tam, gdzie ma stac dom rosna chwasty, a ja licze szafki w kuchni i rozplanowuje lazienke, baa nawet zastanawiam sie nad kolorami wykonczenia domu. Ale to poobno normalne. No i w kolko gapie sie na rozne domy...

Pozdrawiam

Witajcie

U mnie ściany poszły w górę, zmian co nie miara.

1. tam gdzie była kuchnia okno powiększone do samego dołu i troszkę przesunięte w prawo

2. kuchnia tam gdzie w projekcie jest salon ale nie z przodu tylko z tyłu

3. salon z przodu

4 kominek dostawiony do obecnego komina a przy końcu ściany tam gdzie były drzwi do pom gosp. lodówka 90cm

5. wiatrołap przesunięty troszke tak że na wprost wejścia widzimy własnie to okno w byłej kuchni

6. kibelek na dole powięksozny kosztem pom. gosp.

7. pom.gosp połączone z tym za garażem

8. wejście z garażu tak jak w projekcie

9. łazienka na górze przeniesiona do pokoju po lewej ze schodów(front bydynku)

10. w obecnej łazience po połączeniu z sypialnią będzie mini biuro.

11. Ganek rezygnujemy z daszku a zamiast tego będzie taki daszek z metalu i plexi ale tej samej wielkości co ten teraz tylko że prosty. No i brak słupków tylko będą liny stalowe

12. Okno tarasowe powiekszone do jednego (przesuwne)

13. Zrezygnowaliśmy z okna na schodach, będzie małe w połaci dachowej

ufff jak narazie to koniec ale pewnie coś jeszcze mi się przypomni

aha w Wc na dole jedna ścianka z cegły rozbiórkowej

• 2 weeks później...

Bardzo ciekawe zmiany!

Fajnie, ze juz masz to za soba, ja jestem prawie w punkcie wyjscia, bo nie wiem nadal,c zy wybrac ten praktyczny, czy inny.

Mam gnebiace mnie okrutnie pytanie do wszystkich:

Czy potrzebny jest garaz na drugi samochod?

Czy mysleliscie o tym?

Kos z rodziny zadal nam pytanie, co bedzie jak za pare lat, bedziecie potrzebowac drugiego garazu....

Pozdrawiam

zeby uscislic sprawe, garaz jest dla mojej wygody, a wiekszy garaz to po prostu mniej klopotow, jest miejsce dla gosci, no i w przyszlosci na drugi samochod, co myslicie na ten temat, czy lepie w przyszlosci dostawic jakas ladna wiatke na dzialce? Moi tesciowie mieszkaja wa lata w nowy domu i przechadzajacsie po okolic, zwrocilam uwage, ze czesto w domu jest jeden garaz, a gdzies na dzialce dorobiony drugi...

Joanka to będzieta mieć pikny dach :D

Nastal my zrobiliśmy osobno podwójny garaż koszt tego calkowity z otynkowaniem wewnątrz i z zewnątrz plus niewymiarowe bramy (7tys)wyszedl razem 35tys !

Z drugiej strony w polowie jest sprzęt ogrodniczy ,turystyczny sprzęt, silownia i majsterkowy stól, kajak , pięć rowerów , sanki , rolki, deska jednego z chlopaków itp dodatki w części obok samochód. My garaż w D07 zamieniliśmy na gabinet i nie mieliśmy pojęcia gdzie to wszytko ma niby się zmieścić - tylko trzeba wziąć poprawkę że u nas to 2+3 +pies :lol:

Więc jakby co drugie auto i tak będzie stać na dworze pod wiatą.

• 2 weeks później...

Dawno nas tu nie było (zakładka 5 wątku), bo różne dziwne pomysły plątały nam się po głowie. Powróciliśmy jednak do pierwszego pomysłu budowy PRAKTYCZNEGO. Nic lepszego i tańszego dotąd nie znaleźliśmy (to znaczy, tańsze może są, ale nie umywają się do D07). Teraz jesteśmy już zdecydowani, no i najważniejsze: mamy działkę BUDOWLANĄ pod ten dom. :lol: Będziemy odtąd dręczyć Was pytaniami. Najpierw z pewnością o koszty, a potem także technicznymi.

Prosimy o zdjęcia, bo bardzo jesteśmy ciekawi jak wyglądają teraz te Wasze Cudeńka. Na ostatnich zdjęciach Docenta, którymi dysponujemy były ściany parteru.

Bardzo nam się podoba pomysł przedłużenia dachu i przeniesienia tam tarasu. Chętnie byśmy to zobaczyli.

Napiszcie czy faktycznie mieszka się praktycznie.

Pozdrawiamy

Kasia i Paweł

Dziś przeczytaliśmy cały dziennik budowy AgnesK i zaczęliśmy Orinoko. Bardzo pouczające. Narazie się szkolimy i zbieramy doświadczenia. Szukamy przyzwoitego geodety żeby podzielić się ziemią z wspólnikami (kupiliśmy 1,3 ha na 4 rodziny). Następny krok to przyłącza wodne i elektryczne, no i ogrodzenie osiedla. Właściwa budowa planowana jest na rok 2007, bo cienko u nas z kasą (chociaż korci nas żeby zacząć wcześniej). Przydałby się jeszce jakiś prosty przepis na oszczędzanie. Budująco wyglądają te Wasze zdjęcia od fundamentów po wnętrza.

Na projekt w wydaniu gazetowym spoglądamy codziennie. Stopniowo z pewnością pojawi nam się mnóstwo pytań.

Napiszcie czy i jak udało Wam się zagospodarować przestrzeń pod schodami, ile tam jest miejsca, jaka wysokość.

Znacie może kogoś kto ma kocioł na pelety?

Pozdrawiamy

Kasia i Paweł