ori_noko 21.10.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 No Paweł_ gratulacje !! Jesteście kolejnym dowodem że to bardzo wdzięczny do realizacji projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_ 22.10.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 No w końcu się coś tu ruszyło:) Wdzięczny a jak, następnym razem wybrał bym ten sam, mimo ze rowerzysci jak jadą nad jezioro to słysze jak komentują że to stodoła . Powiem tak: przy pierwszym domu można popełnić naprawdę wiele błędów, praktyczny minimalizuje je pod warunkiem ścisłego trzymania się projektu. Ja mimo kilku zmian jakoś dałem radę bez poważniejszych poprawek, i uważam że czas też mam dobry ( 3 lipca ekipa wbiła łopatę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 13.11.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 My też już mieszkamy! Co prawda w środku jest bez tynków ale wszystko robimy sami i to musi poczekać. Rekompensuje to widok z powiększonego okna tarasowego. Tydzień temu jedliśmy obiadek a za płotem popasały się sarny. Widok cudowny. No i nareszcie na swoim. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 13.11.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 F-A-N-T-A-S-T-Y-C-Z-N-I-E !!!! Sedeczne gratulacje i najlepsze życzenia ! Jesteście szybcy,dzielni i zdolni. Szczęśliwego mieszkania i spokojnego tynkowania domu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 18.11.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Witajcie wszyscyz osobna i po kolei- mieszkam juz w D 07 od ponad roku dokadnie od 13.09.04 - zliczyem ostatnio wszystkie wydatki na utrzymanie domu i wyszo mi że palce ok. 380 zl miesięcznie za wszystkie media - czyli rewelacja!!!!( gaz,szambo, woda śmieci, prąd, podatek gruntowy,przegląd kota po rocznej eksploatacji). Można powiedzieć, że jestem zdecydowanie zadowolony, lecz brak mi drugiego pokoju na dole i rzeczywiście garaż jest za maly - jeszcze jest dziewiczy, bo na razie jest tam wszystko tylko nie samochód- nie wiem jak kiedyś miescilem się na 35 m2 - idealem bylby garaz 2 stanowiskowy ale tylko na 1 samochod. Niestety powrócil także problem zraszania się okien na dole - przez 1 zimę myślalem, że jest to spowodowane dużą ilościa wilgoci w domu - teraz zdecydowanie stwierdzam, że D 07 ma źle rozwiązaną wentylację, albo po prostu moje okna sa zbyt szczelne. Podzielam zdanie Agnieszki, że wszyscy znajomi ( a bylo ich tyle, że nie mieliśmy żadnego weekendu w wakacje wolnego) stwierdzili, że dom z zewnątrz nie wygląda okazale, ale za to w środku jest super. Pozdrawiam wszystkich nowych i starych D 07 jak macie jakieś pytania to wczesniej podawalem moj tel. dzwonić śmialo o kazdej porze jak bedę mógl to podzielę się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 19.11.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Hej Docencie hm ...u nas nie ma zraszania się. Okna plastiki szczelne do bólu - często zostawiamy w pozycji rozczelnione. Fakt troszkę inaczej mamy rozwiązana wentylację niż w projekcie . Komin dla kominka ma też wyjście wentylacyjne dla górnej łazienki (osobno jest też taki mały kominek dla odpowietrzenia kanlizacji) Komin dla pieca c.o. ma wyjścia wentylacyjne dla kuchni, małej dolnej łązienki oraz pomieszczenia AGD. Przy obu łazienkach są też wentylatorki które się uruchamiają równo ze światłem - po doświadczenaich z bloku mieliśmy uraz w temacie słabo wentylownej toalety. Drugą zmiana którą wprowadziliśmy to obliczenie przez firmę sprzedajacą kaloryfery ( trzy wyceny i obliczenia ) zapotrzebowania w D07 na moc i ilość grzejników. Tak więc wyszło u nas ich trochę wiecej niz w projekcie. Z drugiej strony bardzo rzadko je uruchamiamy bo generalnie grzejemy DGP i wszędzie jest ciepło i przyjemnie. Jedynym naprawdę zimym pomieszczeniem jest garderoba bo tam wcale nie uruchamiam grzejnika a z DGP nie ma rozprowadzenia- ale tam akurat to nie przeszkadza. Hej pozstali też napiszta jakie majcie doświadczenie z wentylacją i skraplaniem. Może tą drogą dojdziemy czego powinni następni D07 uniknąć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dajana 20.11.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Witam wszystkich ! Po raz perwszy jestem na formum muratora, ale mysle, ze nie poraz ostatni. Od lat czterech budujemy z mezem dom D07. Od maja br. zamieszkalismy juz. W zasadzie w domu jest jeszcze sporo prac wykonczeniowych - ale bez tego da sie mieszkac, i robic wszystko w miare mozliwosci finansowych. Poczynilismy kilka istotnych zmian w projekcie i kilka moze kilkanascie drobnych. Na paterze salon: drzwi tarasowe przeniesione na tyl domu, kominek na scianie z kuchnia - kominek jest wolnostojacy (taka duza koza). Kuchnia: otwarta oddziela barek od salonu, nie ma drzwi na wprost wejscia. Garaz: nie ma wejscia do garazu od klatki schodowej, sa tylko drzwi od kotlowni przez ktora chodzimy do garazu. W garazu nie ma scianki dzialowej. Poddasze najwieksza zmiana, a w zasadzie dodatek to balkon na lewej scianie domu patrzac od frontu. Narazie mamy tylko konstrukcje drewniana, w przyszlym roku planujemy skonczyc balkon. Przesuniecie sciany miedzy garderoba a pokojem (wlasnie tym z balkonem) na korzysc pokoju. Powstala wneka w ktorej moj synek ma wstawione lozko. Garderoba troche mniejsza ale wystarczy. To narazie tyle. Chetnie podziele sie innymi informacjami dot. budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dajana 20.11.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Witam ponownie! Przypomnialam sobie jeszcze o jednej zmianie (bardzo waznej w/g mnie i mojego meza), poszerzenie garazu i co za tym idzie poszerzenie otworu na brame garazowa. Wiekszosc projektow (nie wiedziec dlaczego) zawiera bardzo waskie bramy garazowe. Potem wystepuja problemy tego typu ze nie mozna wjechac samochodem. Tak jak np. moj sasiad. Wybudowal dom, potem kupil samochod takiego vana wiekszego i teraz samochod stoi na podjezdzie. Na wiosne wymienia brame garazowa i powieksza otwor. Tak ze jesli ktos jest na etapie budowy parteru to radze zwiekszyc wjazd do garazu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 20.11.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Witaj Masz rację !!! U nas wprawdzie garaż powstał jako twór niezależny od domu, ale to Majster zwrócił nam uwagę żeby zwiększyć drzwi garażowe. Właśnie dlatego, że jakby się interes rozkręcił i przyszło parkować większy pojazd niz standratową osobówkę to będzie kłopot. Złorzeczyłam wprawdzie przy zakupie bramy - niestandartowa = droższa, jednak nie żałujemy i jesteśmy wdzieczni Mastrowi za przytomność umysłu i życzliwość. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 27.11.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Dajana- u mnie też jest tak samo jak u Ciebie - nie ma tylko balkonu .Orinoko- to prawda z tą bramą, u mnie obecnie jest 2,44 m go prawda jeszcze samochód nie wjecha do garażu, ale myślę, że jest to absolutne minimum. Może masz rację z rozszczelnianiem, nie robię tego , jedynie z rana są wietrzone pomieszczenia i para znika, a jeśli chodzi o wentylację to mam rozwiązania podobne do ciebie - jedynie nie wykorzystuję tylko dodatkowego kanau wentylacyjnego wymurowanego razem z kominem ( po prostu nie jest jeszcze przebity) bo za bardzo nie wiem gdzie go przebić - mam 3 możliwości przebić się na dole w salonie, u góry w pokoju lub w lazience ale nie wiem czy to coś da. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 03.12.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Cieszymy się, że ktoś wypróbował powiększenie garażu. My chcielibyśmy wybudować dwustanowiskowy i powiększyć jednocześnie górną kondygnację o przestrzeń nad garażem. Dom byłby wtedy dłuższy o jakieś 2,5 m. Czy ktoś już to sprawdzał? Ciekawi jesteśmy czy bardzo podniesie to koszt budowy i czy jest bardzo problematyczne (czy potrzebne są wtedy jakieś szczególne zmiany np. w konstrukcji dachu?) Z opisu projektu wynika, że na powiększenie garażu dają zgodę razem z projektem, ale czy dotyczy to także piętra nad garażem. Nie chcielibyśmy robić tam balkonu, jak to proponują w niektórych podobnych projektach tego samego architekta, a większa góra by się przydała. Będziemy wdzięczni za podpowiedzi.Pozdrawiamy.Kasia i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 04.12.2005 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Hej Koło mnie w Letnisku jest przedłużony D07 . To znaczy w miejsce pierowtnego garazu zrobiono pokój, nastęnie dobudowano garaż i zabudowano przestrzeń nad nim. Niewątpliwie dom jest jeszcze obszerniejszy bez nadmiernego wchodzenia w koszty. Minusem (według mnie) jest to, iż nawet w pierwotnej formie nie jest to najpiękniesza bryła architektoniczna a dodanie kolejnych metrów podkreśla jeszcze bardziej ten mankament. Jestem przekonana, że mozna to zniwelować optycznie ciekawym zagospodarowaniem elewacji. Kolorem, boniowaniem czy proponowaną oblicówką... Jednocześnie podrzucam pomysł do analizy (o ile warunki zabudowy i działka pozwalają) czy nie taniej wam wyjdzie osobny garaż. Dom do ogrzania, ocieplenia to jedna całość. Podwójny graż zastąpi wam strych, piwnice, a pozostanie przy swojej garażowej funkcji. Nie będzie wymagał ocieplenia,zwiększenia ogrzewania, nie bedzie wychładzał domu, ale jako osobny budynek jest liczony inaczej w podatku i nie da sie przejść między nim a domem wspólnymi drzwiami. Potrzebna bedzie też ścieżka dom- graż zamiast jednego podjazdu do budynku.... Owocnego rozmyślania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 23.12.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 zastanawiam się czy jakoś specjalnie zmienialiście układ ścian na górze? właśnie dostałam katalog muratora i znowu d07 wróciło do łask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 24.12.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 U nas na górze zmniejszyliśmy garderobę na korzyść sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 24.12.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 Praktycznym Wesołych Świąt życzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_ 04.01.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witajcie w nowym roku!!!!!! Mieszkam już, ale jeszcze kilka prac do wykonania pozostało, a jeśli chodzi o zmiany na górze, to przeniesienie łazienki, zmniejszenie garderoby, połączenie łazienki z sypialnią a tym samym o jedne drzwi mniej. Wkrótce zdjęcie, ale to za tydzień po malowaniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 04.01.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Gratulacje Nowy rok - nowy domek - serdeczne słowa uznania. Poszliście jak burza. Umiesz wkleić rysynek z tymi zmianami? Sądzę, że kolejni inwestorzy będą mieli z tego pożytek. Szybkiego zakończenia wszelkich prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_ 05.01.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Jasne, jak będe miał troszkę czasu to porobię skany. No ja też mysle ze czas mieliśmy dobry. dokładnie 6 miesięcy. Jutro przyjezdrzają drzwi na dół, nie mogę się już ich doczekać. Jedyne w szczecinie, jak narazie. No drugie mam w mojej firmie na ekspozycji.http://www.interdoor.pl/img/drzwi/venge_2_d.jpg Pochwale się jeszcze umywalką i kibelkiem na parter, kupione na allegro, w cenie koła, za to super design. Hatria, kolekcja You&Mehttp://www.hatria.com/all/img/upl/source/s1/catalogo/you%20&%20me/lavabo_you_and_me_46.jpghttp://www.hatria.com/all/img/upl/source/s1/catalogo/you%20&%20me/vaso_you_and_me_sospeso.jpg Sprawdzajcie ceny na allegro, jak narazie udalo mi się troszkę kupić w dobrych cenach. Baterie łazienkowe Hansy są taniej o ponad 100 zł na sztuce niż w szczecinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastal 11.01.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Witam!Baardzo dawno mnie tu nie bylo, a to z dwoch powodow:-Bedziey mieli dzidzisia-synka (kwiecien) i troche musialam lezec-zmienilismy jednak projekt na Zygmuntowke (wariant 1), tez Wlada Kowalskiego Troszke tu jestem z przyzwyczajenia, a tez dlatego ze nie bylo odzewu na moj post, w zwiazku z moim projektem. Dlatego mam ogromna prosbe. Jestem na etapie szukania ekipy. Jutro dzwonie do kolejnego poleconego pana, a w miedzy czasie czytam o umowie o wykonastwo. Generalnie jest dokladny artykul o tym w muratorze, ale jakbyscie podzielili sie jakimis waznymi sprawami, o ktorych warto pamietac, to bylabym wdzieczna.Moze sa jakies kruczki? Wdzieczna bede za jakiekolwiek luzne uwagi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 12.01.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Nastal - wspaniała nowina Dobrze mieć przed sobą takie prespektywy i synek i dom. Czytaj forum w miarę rozwoju sytuacji i pytaj dziś trudno przewidzieć z czym się zetkniecie, może pójdzie jak z płatka Sedecznie wam tego życzę. Co do ekipy to moze pogadaj na wątku ze swojej okolicy. Chyba na forum jest grupa bydgoska. Uważaj na siebie i powodzenia w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts