Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agnes K - dawno się nie pojawiałaś tutaj ( zresztą ja też). Podejrzewam, że jest to syndrom ludzi którzy już mieszkają na swoim. A z nowości u mnie to drobny pożar , który wznieciłem przed świętami w garażu za sprawa popiołu z kominka- straty ok. 1 tys. w/g ubezpieczyciela. PAMIĘTAJCIE WSZYSCY, ZE POPIÓŁ WYNOSI SIĘ NA PODEÓRKO W METALOWYM WIADRZE. Mądry Polak po szkodzie. Zimno u nas na Pomorzu, że ho, ho. Pozdrowionka, pa.

Cześć Andrzej :D Ja chcę się usprawiedliwić ino, że dziennik prowadzę (w miarę) regularnie. Ale czasu mam jak na lekarstwo. To prawda, że skończył się intensywny okres budowlany i trzeba poświęcić się innym rzeczom. Ot, kolejny etap się zaczął.

A jeśli chodzi o popiół to wynosimy na ogród (podobno to dobre dla ziemi, no nie wiem czy dobre, ale nie ma innego wyjścia) w metalowym pojemniku. Dobrze, że nic się nikomu nie stało.

A tak w temacie garażu. Cieszę się, że nie zrobiliśmy drzwi między domem a garażem. To by się mijało z celem. Gdy wjadę passatem do garażu przed masą mam ok 20 cm, za samochodem ok 50, no nie da się przejść dookoła auta. To kolejna kwestia do przemyślenia dla budujących.

Pozdrowienia

Agnieszka

• 2 weeks później...

Agnes K- to prawda Agnieszko garaż jest ok pół metra za krótki tym bardziej, że mam z przodu jeszcze stół narzdziowy ( taki ze starej kuchni ) :lol: i jak zderzak dotknie go to wtedy mam pewność, że autko stoi na włściwym miejscu - nie wyobrażam sobie też drzwi tak jak to było w projekcie - chyba byłaby to totalna kicha, biorąc pod uwagę to, że garaż nie jest ogrzewany i kolidowałyby z drzwiami do łazienki - całe szczęśćie , że mamy je gdzie indziej. A tak z innnej beczki czy myślicie już o kostce przed domem - może macie już jakieś przemyślenia - chętnie bym coś zgapił jak można.

Pozdrowionka - pa.

Można, można, ino kostki nie ma :D Nam się tak marzy bruk dębowy przed domem (ale nie taki jak ten bruk do domu). Widzieliśmy to wygląda suuuper. Podłoże przygotowuje się jak pod normalną kostkę ino zamiast kostki układa się w pionie pocięte gałęzie , chude pieńki dębu o długości ok 10-15 cm .

Ale u nas ścieżki to chyba dopiero 2007, teraz na tapecie będzie elewacja i ogrodzenie, jesienią kuchnia. Spooooro kasiury kurcze :cry: Ale aby do przodu :D

Witajcie!!!

Melduje ze w moim domku pojawił się internet, więc z tego szcześćia jutro zrobię galerię z nowymi zdjęciami aroa obiecany projekt po zmianach.

Macie rację z tym garażem ja też nie jestem z niego zadowolony, poprostu z niego nie korzystam, jest za mały i jak wsiadam rano do auta to jest duze ryzyko ze pojade w brudnych spodniach do pracy. Parkowalem w nim tylko 3 razy przy naprawde duzych mrozach a tak to jest w nim graciarnia narazie. a pozatym dom grzejemy kominkiem wiec w garazu lezy sobie brykiet i zajmuje sporo miejsca. Zdecydowale już ze jak odpoczne troszke od tej budowy to dobudujemy garaz na 2 auta, dom będzie wtedy w ksztalcie litery L a w obecnym garazu zrobię sobie maly warsztat.

Czy wy też tak macie ze ciągle jakieś drobnostki są do zrobienia i odkladacie je w nieskonczoność? bo ja tak mam ale postanowilem ze zrobie sobie liste tych pierdółek i do konca lutego musze je wykonac. Tu gdzies gniazdko bez ramki, tu jeden rząd paneli trzeba dolozyc bo wczesniej zabrakło, jedną scianę pomalowac na kolor ostatni raz.....itp,itp

czy do was tez odzywali się z muratora z prośbą o zdjęcia bo ja dostalem taką informajcę na pocztę. Postaram się im wyslac do srody bo tak obiecalem. Robią jakiś artykuł o D07 i o zmianach w nim mozliwych do wykonania.

Witaj :D

A jak chcesz dobudować teg garaż? Opisz coś bliżej.

To super pomysł. U nas chyba jednak nierealny.

Fajnie chyba więc na swoim pomyśle wyszła Ori_noko, która na dole zrobiła pokój i powiększyła sobie pomieszczenie gospodarcze a garaz dwustanowiskowy właśnie dobudowała obok.

My mamy też kupie pierdół do zrobienia. Ale niestety Radek przyjeżdża do domu tylko na weekendy i wtedy na dobrą sprawę nie wiadomo w co najpierw włożyć ręce :-? Trochę więc nam to wykańczanie jeszcze zajmie czasu. Ale powolutku idziemy do przodu :D

Też dostałam maila z Muratora. Ostatnio p. redaktor napisała mi, że artykuł z maja będzie przełożony na lipiec, żebyśmy zdążyli powykańczać elewacje, wtedy też będzie można zaprezentować pana praktycznego w kilku odsłonach.

A jaką wy macie/ będziecie mieli elewację?

Pozdrowienia serdeczne

Agnieszka

dodałem galerię.

My mamy stalowo szarą ale jak swieci słonce to ma delikatnie zielony kolor. Zamiast ganku mam wypuszczone rury i jak sie zrobi cieplej to powędruje tam dzaszek z poliweglanu. Kolor elewacji nazywa sie w palecie henkela siberian 03. Brama garażowa jest w graficie, drzwi wejsciowe narazie mahon afromozja ale na wiosne będą takie jak brama(musze je przemalować) więć generalnie modernistycznie to wygląda.

Super, zupełnie inne klimaty niż nasze. Lubie oglądać takie domy, podobają mi się, ale sama do końca takiego klimatu nie czuję. Szerze jednak mówię, że świetnie Wam to wyszło :D (łazienka cudo)

Kilka pytań:

1. czy te dwie sofki na dole nie tamują Wam troszkę komunikacji? My chcieliśmy/chcemy coś takiego zrobić i mamy obawy czy wchodzący do pokoju nie będą się obijać o sofę? - chyba zmniejszyliście sobie wiatrołap?

2. co to jest to coś na ścianie z kominkiem? Lodówka? Czy tam będzie kuchnia?

3. Co macie w saloonie na podłodze?

4. z czego jest ta ceglana ściana? czy ją czymś impregnowaliście?

5. Jakie macie drzwi? Czy to nie Porta czasem? Czy pełne drzwi na górze nie zaciemniają wam nazbyt poddasza?

Ufff, to chyba wszystko :D

Poprosimy jeszcze o zdjęcia elewacji :D

Pozdrowienia

Agnieszka

AgnesK

sofki nie tamują bo jak wchodzisz z wiatrołapu to u mnie nie ma zadnej sciany, kuchnia jest przesunięta na ściane gdzie orinoko ma drzwi tarasowe, okno w kuchni jest wyjsciem na tylny ogrodek, dlatego lodowka znalazla sie tam gdzie sie znalazla, obok niej będzie w sciane wbudowany piekarnik i mikrofala, a naprzeciw lodowki będzie wyspa. Na podłodze jest panel w części wypoczynkowej i w częsci kuchennej oraz na ciągach komunikacyjnech jest gres 30*60 z nowej gali, najjasniejszy jaki mają sl01. Ściana jest z cegły ręcznie wyrabianej, import z holandi firma muhr. nazywa się primula i nie trzeba jej impregnowac. Drzwi są firmy Interdoor, zarowno na dole jak i u góry. Jestem ich dealerem w Szczecinie i wstyd jakbym miał innej firmy, to obecnie jeden z najlepzych prodcentów na rynku w polsce, niestety kosztują 2 razy tyle co porta sredniej klasy. Te na górze okolo 1100 za szt. a te na dole 2000. Faktycznie mamy pomniejszony wiatrołap, u góry mamy pomniejszoną też garderobę, ale za to większy pokój ten nad salonem.

Zdjęcia elewacji wkrotce.

Dziaj z mezem i calą rodziną 8) zostalismy po królewsku ugoszczeni przez Wspaniałą ORI_NOKO, zobaczylismy domek, jest po prostu przesympatyczny!!!!!!!!

POdobają nam sie rozwiązania,które zastosowali,przekształcenie garażu w pokój, dodanie kominka, zrobienie duuuużego pomieszczenia gospodarczego. Dom jest bardzo praktycznie rozplanowany, na stosunkowo małej powierzchni ma wszystko, co potrzeba a nawet więcej. Jest po porostu bardzo praktyczny!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeszcze raz serdecznie dziękuję Ori_noko i jej Rodzince!!!!!!!!!

Praktyczni !

Jaka była u Was kolejność prac a konkretnie czy najpierw była robiona instalacja wodna czy tynki wew ??? Czy instalacja wodna idzie w ścianach czy w wylewce ??

Drugie pytanie również o tynki tylko tym razem na poddaszu. Mamy ściany działowe z ceramiki a sufit będzie g-k. Czy najpierw otynkować ściany czy najpierw zrobić sufit ??

U mnie była taka kolejmość, tynki, następnie instalacje wod kan, a dopiero po tym wylewki. To najlepsze rozwiązanie a hydraulik robi niewielkie bruzdy w tynku więc łatwo to potem zatynkować. Na poddaszu też lepiej najpierw tynk, z dwoch powodów: łatwiej jest kręcic konstrukcję do otynk0wanej ściany, oraz tynk niestety musi oddać gdzieś wodę więc po co ma to wchłaniać regips.

Witajcie "Praktyczni". Nareszcie may internet!!! Co prawda brdzo wolny bo przez modem komórkowy, ale zawsze jest to stały dostęp i nie musimy się martwić o limit bajtów ani czasu. Prawie. Telekomunikacja nie ma zamiaruinwestować w naszejokolicy - obliczyli koszt na około 30 tyś. PLN .

Takie są wyniki mieszknia w lesie. Tak więc będziemy śledzić forum na bieżąco. Mieszkamu już u siebie od października. Teraz zbieramy fundusze i siły by z początkiem cieplejszych dni ruszyć z pracami. I ja do tej pory będziemy robić wszystko sami. Chcemy wykończyć cały parter i okryć nasz domek kołderką ze styropianu. Pozdrawiamy wszystkich.

• 2 weeks później...

Joanko, na dole kolejność prac była u nas jak u Pawła, ale na górze najpierw było ocieplenie wełną, potem tynkowanie (tynkowaliśmy w marcu, w tamtym roku było bardzo długo zimno i konieczne było dogrzewanie domu, dlatego trzeba było potłożyć wełnę pod dachem). Patrząc na ilość wody w tynku śmiem twierdzić, że nie stanowi ona aż takiego zagrożenia dla wełny. U nas w każdym razie nic się nie stało. Pewnie, że jeśli można, to lepiej najpier tynkować potem ocieplać dach.

Acha no i odkurzacz centralny przed wylewkami.

To tyle moich doświadczeń.

Pozdrowienia

Aga

• 2 weeks później...

Ukłony dla wszystkich Praktycznych.

Grono tak wspaniałe, że razem z rodziną postanowiliśmy do niego dołączyć.

Wszystkie dotychczasowe wypowiedzi bardzo nam pomogły i utwierdziły w przeświadczeniu dobrego wyboru projektu. Do tej pory zmiany i uzgodnienia z projektantem szły jak po maśle, a tu nagle wynikł problem.

Pani Małżonka postanowiła, że kominy muszą być systemowe. Mi też pasuje to rozwiązanie. Z kominem do kominka nie ma problemów, jednak zestawiając elementy do komina do kotła i wentylacyjne nie mogę się zmieścić w ok. 64 cm długości komina na parterze przy minimalnej ilości przewodów 1 dymowy i 3 wentylacyjne (zrezygnowałem w tym kominie z went. garażu i jednego przewodu w kuchni)

Proszę o Wasze informacje jak budowaliście swoje kominy i jakie ewentualne zmiany były konieczne.