Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Namierzyłam znowy dwa "PRAKTYCZNE" w okolicach POznania, w Czapurach. Dwa obok siebie:jeden już zamieszkały,na oko bez zmaian, drugi pokryty wieżbą, garaż zmieniony na pokój, a z boku doklejony garaż w własnym daszkiem.

ten pierwszy ma ganek z klinkieru, tys piknie :D

Ale mam mętlik, bo choć ja zwsze i wszedzie tylko parterowka,to ten D07 ma coś w sobie, że z kazdym razem powracam do niego.........

Pojechałm zobaczyć jeszcze raz te dwa praktyczne. MIła Pani mnie wpusciła do srodeczka, do tego wykończonego z klinkierowym dachem. Góra niezmieniona,ale dół:

kuchnia przeniesiona na przód salonu,w kuchni salon, tam gdzie komin do gazówki kominek,żeby nie budowac drugiego komina(jak mnie Pani poinformowała). Z wiatrołapu po skosie do łazienki poprowadzona sciana, tak,że Ci Apństwo mają korytarz zamkniety. W dolnej łazience przejscie do pom.godp.

Porównując dom ori_noko i rozwiązanie tych PAństwa wydaje sie,ze saoln jest w drugim o wiele większy. choc, dla mnie

Jejku,,,,,,

pozdrawiam,nata

• 4 weeks później...

za tydzień mamy zamiar złożyć papiery w Starostwie, a projekty jeszcze w rozsypce. Nie mamy jeszcze projektu podłączenia wody i oczyszczalni ścieków. Chętnie wprosilibyśmy się na oględziny jakiegoś "Praktycznego" gdzieś w pobliżu Śląska, bo trudno sobie wyobrazić jak to wszystko wygląda na prawdę. Projekt znamy na pamięć, ale odwiedzając ostatnio domek znajomych i porównując go z projektem, który widzieliśmy wcześniej, nie poznalibyśmy że to ten sam dom. Na żywo jest fajniejszy, przytulniejszy, ale za to o wiele mniejszy niż nam się wydawało.

Mamy już umówioną ekipę na lipiec. Majster zadaje pytania, np o wyłaz na dach. Mówi że by się przydał. Czy ktoś z Was to przerabiał?

Ostanio w Muratorze 5/2006 czytaliśmy o ścianach zewn. Piszą, że oblicówkę drewnianą robi się w zasadzie tylko na dwuwarstwowych, ale widzimy, że nie wszyscy się tego trzymają. My też chcielibyśmy na jednowarstwowej. Chyba nie będzie z tym problemu? A jaki dać do tego tynk? Może ktoś bardziej doświadczony nam doradzi. Na razie jeszcze co prawda do tego daleko, bo w tym roku ma stanąć tylko stan surowy, ale chcielibyśmy jakoś się przygotować, zwłaszcza chodzi o kosztorys.

W kosztorysie dotąd nie mamy też wykończenia poddasza - zwłaszcza chodzi o ocieplenie i płyty k-g. Powiedzcie ile to może kosztować w praktyce? Aż strach pomyśleć o ilu rzeczach jeszcze nie wiemy.

Ktoś wpadł już przed nami na pomysł pomniejszenia garderoby na górze na rzecz pokoju. Czy jest ona nadal dość funkcjonalna? chcielibyśmy zrobić do niej wejście i z pokoju i z korytarza, ale może zostać trochę mało miejsca do zagospodarowania.

Czy ktoś ma schody niezabiegowe? Trochę boimy się o dzieci, czy nie pospadają.

Gdyby kotś zechciał wpuścić nas do siebie, to będziemy wdzięczni. Zżera nas ciekawość jak to będzie wyglądało jak już wybudujemy. Interesuje nas zarówno stan surowy, jak i każdy dalszy etap.

Z góry dziękujemy i pozdrawiamy.

Kasia i Paweł.

• 1 month później...

Witam,

Zastanawiam się nad podpiwniczeniem Praktycznego, raczej częściowym. Czy ktoś to ćwiczył? Jakieś propozycje, rozwiązania?

Nie widziałem rzutu fundamentów, więc byłoby miło gdyby ktoś kto wybudował D07 zaproponował jakieś rozwiązania. Jestem na etapie koncepcji, więc wszelkie propozycje dozwolone.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Jeszcze chyba nie słyszałam, aby ktoś próbował podpiwniczać praktycznego. Pewnie dlatego, że to nie praktyczne... Może lepiej osobny garaż postawić? Zresztą na temat podpiwniczenia na forum nie raz toczyły się boje, więc nie bedę się na ten temat rozpisywała. Daj znać jaką podjąłeś decyzję.

Pozdrowienia A.

• 2 weeks później...

Witajcie :D

Podejrzewając jakie wnętrza zostaną opublikowane nie odważyłam się przesłać naszych - ino pokój Natki :D

Mam pytanie do (sorry nie mam M przed sobą) do praktycznego z drewnianym tarasem - interesowałby mnie koszt i gatunek drewna. Także przemyśliwujemy nad takim rozwiązaniem.

Pozdrowienia

Agnieszka

Rozpoznałam dom naszej Ori_noko i AgnesK, wnętrza partnera?,z tymi swietnymi niebieskimi kanapami,ale...kogo jest "dom Iwony i Dariusza"??? Elewacja jest cuuuuudowna!!!

Ja ,co prawda mam już projekt,jednak parterowego,ale PRAKTYCZNY to moja pierwsza miłosć.

Tak to my. Jesteśmy badzo dumni z naszego okładkowego zdjęcia.Co prawda nasze udzielanie się na formu było marne. Ale budowa zakończyła się jak widać sukcesem.

Natalia ma do nas pytania. Dziękujemy za kontakt i cieszymy się że dom się Tobie podoba. Chętnie odpowiemy wszyskim na pytania.

Deska fasadowa jest firmy Moco drewniana, kolor nie brąz ale piękna szwedzka czerwień :). Drewno - świerk skandynawski, gotowy pomalowany tylko kłaść. Polecamy współpracę z firmą moco adres internetowy http://www.moco.de siedziba we Wrocławiu, mają piękne elewacje i drewno do wszystkiego.

Koszt niestety nie najmniejszy : deska materiał 11.000 zł + położenie 5.000 zł - ale efekt okładkowy :)

Taras jest połączony, okala dom i dwa 3 metrowe okna, które widać na zdjęciu w muratorze. Przez te okna ogród "wchodzi do domu".

Taras- deska egzotyczna ryflowana tarasowa kupiona w Castoramie, nazwy nie pamiętamy koszt materiału około 4 000 zł + inne elementy podłoże itp. 1 500 zł i położenie własne więc robocizna zero. Deska twarda jak skała odporana na warunki atmosferyczne impregnowana olejem.

I nasz sukces, którym się pochwalimy budowaliśmy dom 8 miesięcy bez 2 dni. Koparka wjechała 2 kwietnia 2005 a przeprtowadzka do wykończonego domu do zamieszkania była 29 listopada 2005r. To była gonitwa ale udało się.

Pozdrawiamy wszystkich

Iwona i Darek