AgnesK 21.08.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Kurki drogie, gratulacje Niedługo i nasza elewacja będzie gotowa, nas deski plus robocizna wyniosą w sumie 6500. Czy zamieścilibyście tutaj zdjęcie Waszej kuchni? Bardzo jestem ciekawa jak Wam wyszło. No i kominka Serdeczności Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurki 21.08.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Kominek prawdopodobnie będzie w artykule o kominkach w październikowym numerze Muratora. A zdjęcia kuchni i kominka przesyłam na adres e-mailowy bo nie umiem zamieszczać djęć na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 21.08.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witam serdecznie wszystkich Praktycznych i gratuluję Wam pięknych domków. Każdy Praktyczny jest praktycznie inny I kazdy fajny - choć to jak mówi AgnesK dom o "trudnej" urodzie Ujawniam się w tym watku dopiero teraz, bo musiałam zareagować na artykuł w Muratorze Tak naprawdę śledzę Was od długiego juz czasu (Praktyczny - jak u naty - to moja pierwsza miłość) i zawsze z niecierpliwością czekam na nowe wpisy. Jak juz tu jestem to zapytam przy okazji juz mieszkających -właściwie pytanie do AgnesK i ori_noko, bo zachowałyście prawie oryginalny uklad wnętrza. Czy salon jest wystarczająco przestronny? Wydaje mi się trochę wąski i jak robiłam przymiarki, to bezwzględnie przesunęłabym ściankę wiatrołapu (jak u Pawła_) poszerzając nieco część wypoczynkową. Jeszcze raz gratuluję domków i pozdrawiam. aaa AgnesK - widzialam Twój dom prawie na żywo:) przez szybę autobusu. Zdarzyło się, że odstawiałam mojego synka do Karpacza i specjalnie wypatrywałam Pana Praktycznego. No i znalazłam z nową elewacją Byl inny niż na Twoich wcześniejszych zdjęciach i zastanawiałam się, czy to naprawdę on - wpadłam na forum i patrzę - nowe zdjęcia, drewienko na obliczu Na żywo wygląda naprawdę pięknie - szczerze mówiąc byłam pod wrażeniem. Kurki - czy ja moge też prosić o zdjęcia na maila?Mój adres: [email protected]. Innych mogę podejrzeć bądż w dzienniku bądź w albumie na onecie Wy zrobiliście dość duże zmiany i naprawdę wyglądają ciekawie. Mogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 22.08.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Reniutek, dzięki za miłe słowa Trzeba było wysiąść z tego autobusu Saloon jest jak dla nas wystarczający, nie mamy zamiaru go zagracać. Na chwilę obecną planujemy jeszcze tylko wymianę 2 foteli na sofę i koniec. Wiesz - wszystko zależy od tego jakie kto ma plany meblowo-przestrzenne. W naszym pierwszym mieszkaniu pokój dzienny miał ok 13-14 m2 i wydawał nam się duży, w kolejnym równo 25 i stwierdziliśmy, że to jest rozmiar, który nam odpowiada. Po wybudowaniu stanu surowego, gdy przychodzi do etapu urządzania domu okazuje się, że każdy metr podłogi to kasa, i to nie mała. Mamy znajomych którzy mają saloon o pow 40m2 do tego kuchnia otwarta, do której wchdzi się po 2 schodkach - ok 15 m2. Przestrzeń niby jest, ale połowa pokoju to zabawki ich syna. Nic to, podsumowując: dla każdego coś innego - dla nas 27 m2 to w sam raz Ori wypowie się pełniej bo i uniej kamanda liczniejsza Czy planujesz budowe Pana Praktycznego czy to może ino miłość platoniczna? Pozdrowienia Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 22.08.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam Praktycznych Nam wreszcie również udało się zamieszkać w nowym domu, chociaż do końca budowy a właściwie wykańczania jeszcze daleko. Wg mnie salon jest w sam raz nie trzeba go powiększać, ale za to kuchnia jest stanowczo za mała. Zwłaszcza, że wstawiliśmy do niej jeszcze komin do kominka. Także radziłabym pomyśleć nad powiększeniem kuchni. Jeszcze a propos wielkości to nasza mała łazienka mnie zaskoczyła, że mimo że również jest malutka wyszła całkiem wygodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 22.08.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Joanko, my komin mamy już na terenie saloonu. Dzięki temu będziemy mogli od strony kuchni zbudować półkę na drewno a kuchnia nam się nie pomniejszyła.A tak przede wszystkim, to gratulacje ogromne!! Ciekawa jestem ile Was wyszedł dom do tej pory.Prześlesz jakieś zdjęcia?PozdrowieniaA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 23.08.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam i dziękuję Ze zdjęciami mam narazie problem, bo nie mam internetu w domu. Do tego momentu dom kosztował około 180 tys. (kwota zawiera dom otynkowany, ze wszystkimi mediami, ale bez posadzki na piętrze i bez wykończonej łazienki na piętrze). Nie mamy też jeszcze kostki brukowej na podjeździe, tarasu, kominka i większość ścian jest niepomalowana. Wg moich obliczeń trzeba będzie wydać jeszcze około 30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 23.08.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Joanko, to podobnie jak u nas- my też wprowadziliśmy się ub roku na poziomie 180 tys, domy był w podobnym stanie jak u Was, tyle tylko , ze nie był otynkowany (ciągle walczymy z tym, ale już widać światełko w tunelu ). Jak tylko będziesz miała możliwość wrzuć tu prosze jakieś zdjęcie. Pozdrowienia Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 23.08.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 AgnesK Następnym razem nie omieszkam wysiąść. Gdybym jechała autem, to pewnie nieśmiało obzerkałabym domek z bliska:) Ale się przestraszyłam upału i długiej trasy, wybrałam autobus, no i moja strata;) W Praktycznym na razie podkochuję się platonicznie, bo plany budowlane odsunęły się na czas jakiś, ze 2 lata ... Ale przeglądam projekty, mam swoich faworytów (z Praktycznym na czele) i prawie zawsze te domki mebluję stąd pytanie o salon. Wyszło mi, że ciężko będzie wstawić w części wypoczynkowej 2 sofy (3- i 2-osobową), ale tak naprawdę to brak mi wyobraźni przestrzennej- Wasze zdjęcia pokazują nieco więcej, ale dla mnie tych zdjęć i tak mało Joanko - gratuluję zamieszkania w nowym domku:) Jeżeli chodzi o kuchnię, to znowu z przymiarek mi wyszło, ze tak tragicznie mała nie jest, ale lodówka musi iść do pomieszczenia gospodarczego:) i nie powinno się jej zamykać na salon - znaczy się kuchni, nie lodówki. No ale to Wy mieszkacie, dziewczyny, ja tylko z linijką na papierze:) Z tego co pamiętam Joanko, Ty masz zamkniętą kuchnię na salon? Rozumiem, że to się nie sprawdziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 24.08.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Reniutku sofy 2 i 3-os umieszczę (jak tylko na nie uzbieram ) dwójkę w salonie przy ścianie bez okna, a "trójkę" na ścianie z oknem balkonowym. Stół w salonie przenieśliśmy pod ścianę z jednym oknem. Z zamknięcia kuchni jestem zadowolna, bo to była świadoma decyzja, tyle że szafki pasowałoby umieścić na ścianie od strony salonu, ale się nie da bo komin i gaz mamy podciągnięty po przeciwnej stronie. Także meble w kuchni zaplanowaliśmy pod oknem i przy ścianie z kominem, a przy ścianie od salonu - stolik i dwa krzesła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 28.08.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Po dłuższej chwili czas podsumować nasze działania - w piątek została wylana ślepa posadzka - tak więc stan zero został ukończony Pozdrawiamy Kasia i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdat31 06.10.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Zamierzam kupić projekt Praktyczny z Muratora Bardzo proszę o informacje na temat tego domu i bardzo chciałabym zobaczyć zdjęcia z budowy Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.10.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Zamierzam kupić projekt Praktyczny z Muratora Bardzo proszę o informacje na temat tego domu i bardzo chciałabym zobaczyć zdjęcia z budowy Z góry dziękuję za pomoc http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=721&postdays=0&postorder=asc&highlight=d07+praktyczny&start=960#top tu poszukaj, w dziennikach budowy np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdat31 07.10.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Ave! Domek nawet mi się podoba Chyba zdecyduję się na budowę tego domku Dzięki bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_ 12.10.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 temat z taką liczbą odpowiedzi spadł na 17 stronę, wstyd!!!!!!!!!!!!!! Podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 12.10.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 oj wielki wstyd. a ja mam pytanko - jak rozwiązaliście ogrzwanie parteru - grzejniki i połogówka czy tylko połogówka? my będziemy montować kominek z płaszczem i wykonawca poleca nam grzejniki i z ich powrotu zrobienie podłogówki. jak macie u siebie i w których miejscach macie grzejniki? pozrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_ 13.10.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Partner Ja mam u siebie podłogówkę na całym dole oprócz garażu i pom gospodarczego, także mam kominek z płaszczem wodnym. Mam też podłogówkę w gornej łazience rozwiązaną tak jak proponuje ci wykonawca. Niestety jest to starsze rozwiązanie i niestety niezbyt doskonałe. Woda wypływająca z kominka ma temp. około 65 stopni i wpuszczenie jej przez grzejniki do podłogówki jest bardzo mało oszczędnym rozwiązaniem, w typowym systemie podłogówki jestona obiegiem zamkniętym ale ze specjalnym zaworem mieszającym wodę z powracającam, zabezpiecza to prze zbytnim przegrzewaniem się oraz oszczędza energię. Odradzam tobie montaż podłogówki w ten sposób bo to stara technologia, ja mam tak u góry w łazience tylko dla tego ze nie chciałem montować na górze dodatkowej skrzynki, jest to rozwiązanie tańsze, teraz jednak żałuję, podłoga nagrzewa się do zbyt wysokiej temperatury a jak zmniejsze na zaworze temp to grzejnik ma zbyt niską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 13.10.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 dzięki Paweł za odpowiedź. rozumiem że na ole nie masz grzjników tam gdzie masz podłogówkę. mamy opory przed podłogówką bo mamy psy i boimy się że będzie im za ciepło na połodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 13.10.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Paweł - a jak ci się mieszka z podłogówką? dobra sprawa? my dziś odebraliśmy Makroterma i musimy podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_ 14.10.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Powiem Ci że gdybym mógł zmienić to w tym momencie to zrobiłbymm podłogówkę w całym domu, jednak jest to oszczędniejsze rozwiązanie, troszkę dłużej trwa zanim osiągnie ona swoją temperaturę, dla tego przy samym kominku z płaszczem jest troszke uciązliwa, chyba ze ktos jest w domu caly czas i moze kontrolowac czy nie wygasło, jednak po nagrzaniu naprawde niewiele trzeba palić zeby utrzymac jedną temperaturę, najlepiej sprawdzają się gresy jednak ja mam w wielu miejscach laminaty i też super sobie radzą, w łazience gornej jest tak przyjemnie cieplo jak sie nagrzeje, i trzyma do rana mimo ze około 24 juz wygasa w kominku, natomiast w pokojach już czuć rano delikatny chłód. Za to w pokojach szybciej jest ciepło, więc to kwestia przyzwyczajenia. A jeśli chodzi o psy to jest na to sposób, oczywiście ze jak będą spały tam gdzie jest podłogówka to będzie im ciepło i mogą szukać innego miejsca, ale to dobry pomysł aby spały w jednym miejscu, np pod schodami mozesz zrezygnować z kawałka ogrzewanego, ja tak mam, i tam pies chętnie będzie spał. Pozatym jak mieliśmy psa w domu to nie widzialem zeby mu to przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts