Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie wszystkich Praktycznych i gratuluję Wam pięknych domków. Każdy Praktyczny jest praktycznie inny ;) I kazdy fajny - choć to jak mówi AgnesK dom o "trudnej" urodzie :)

Ujawniam się w tym watku dopiero teraz, bo musiałam zareagować na artykuł w Muratorze :) Tak naprawdę śledzę Was ;) od długiego juz czasu (Praktyczny - jak u naty - to moja pierwsza miłość) i zawsze z niecierpliwością czekam na nowe wpisy.

Jak juz tu jestem to zapytam przy okazji juz mieszkających -właściwie pytanie do AgnesK i ori_noko, bo zachowałyście prawie oryginalny uklad wnętrza. Czy salon jest wystarczająco przestronny? Wydaje mi się trochę wąski i jak robiłam przymiarki, to bezwzględnie przesunęłabym ściankę wiatrołapu (jak u Pawła_) poszerzając nieco część wypoczynkową.

Jeszcze raz gratuluję domków i pozdrawiam.

aaa AgnesK - widzialam Twój dom prawie na żywo:) przez szybę autobusu. Zdarzyło się, że odstawiałam mojego synka do Karpacza i specjalnie wypatrywałam Pana Praktycznego. No i znalazłam :) z nową elewacją :) Byl inny niż na Twoich wcześniejszych zdjęciach i zastanawiałam się, czy to naprawdę on - wpadłam na forum i patrzę - nowe zdjęcia, drewienko na obliczu :) Na żywo wygląda naprawdę pięknie - szczerze mówiąc byłam pod wrażeniem.

Kurki - czy ja moge też prosić o zdjęcia na maila?Mój adres: [email protected]. Innych mogę podejrzeć bądż w dzienniku bądź w albumie na onecie :) Wy zrobiliście dość duże zmiany i naprawdę wyglądają ciekawie. Mogie? ;)

Reniutek, dzięki za miłe słowa :D Trzeba było wysiąść z tego autobusu :D

Saloon jest jak dla nas wystarczający, nie mamy zamiaru go zagracać. Na chwilę obecną planujemy jeszcze tylko wymianę 2 foteli na sofę i koniec. Wiesz - wszystko zależy od tego jakie kto ma plany meblowo-przestrzenne. W naszym pierwszym mieszkaniu pokój dzienny miał ok 13-14 m2 i wydawał nam się duży, w kolejnym równo 25 i stwierdziliśmy, że to jest rozmiar, który nam odpowiada. Po wybudowaniu stanu surowego, gdy przychodzi do etapu urządzania domu okazuje się, że każdy metr podłogi to kasa, i to nie mała. Mamy znajomych którzy mają saloon o pow 40m2 do tego kuchnia otwarta, do której wchdzi się po 2 schodkach - ok 15 m2. Przestrzeń niby jest, ale połowa pokoju to zabawki ich syna. Nic to, podsumowując: dla każdego coś innego - dla nas 27 m2 to w sam raz :D Ori wypowie się pełniej bo i uniej kamanda liczniejsza :wink:

Czy planujesz budowe Pana Praktycznego czy to może ino miłość platoniczna? :wink:

Pozdrowienia

Agnieszka

Witam Praktycznych :)

Nam wreszcie również udało się zamieszkać w nowym domu, chociaż do końca budowy a właściwie wykańczania jeszcze daleko.

Wg mnie salon jest w sam raz nie trzeba go powiększać, ale za to kuchnia jest stanowczo za mała. Zwłaszcza, że wstawiliśmy do niej jeszcze komin do kominka. Także radziłabym pomyśleć nad powiększeniem kuchni.

Jeszcze a propos wielkości to nasza mała łazienka mnie zaskoczyła, że mimo że również jest malutka wyszła całkiem wygodna :)

Joanko, my komin mamy już na terenie saloonu. Dzięki temu będziemy mogli od strony kuchni zbudować półkę na drewno a kuchnia nam się nie pomniejszyła.

A tak przede wszystkim, to gratulacje ogromne!! Ciekawa jestem ile Was wyszedł dom do tej pory.

Prześlesz jakieś zdjęcia?

Pozdrowienia

A.

Witam i dziękuję :)

Ze zdjęciami mam narazie problem, bo nie mam internetu w domu. Do tego momentu dom kosztował około 180 tys. (kwota zawiera dom otynkowany, ze wszystkimi mediami, ale bez posadzki na piętrze i bez wykończonej łazienki na piętrze). Nie mamy też jeszcze kostki brukowej na podjeździe, tarasu, kominka i większość ścian jest niepomalowana. Wg moich obliczeń trzeba będzie wydać jeszcze około 30 tys.

Joanko, to podobnie jak u nas- my też wprowadziliśmy się ub roku na poziomie 180 tys, domy był w podobnym stanie jak u Was, tyle tylko , ze nie był otynkowany (ciągle walczymy z tym, ale już widać światełko w tunelu :D ).

Jak tylko będziesz miała możliwość wrzuć tu prosze jakieś zdjęcie.

Pozdrowienia

Aga

AgnesK :) Następnym razem nie omieszkam wysiąść. Gdybym jechała autem, to pewnie nieśmiało obzerkałabym domek z bliska:) Ale się przestraszyłam upału i długiej trasy, wybrałam autobus, no i moja strata;)

W Praktycznym na razie podkochuję się platonicznie, bo plany budowlane odsunęły się na czas jakiś, ze 2 lata ... Ale przeglądam projekty, mam swoich faworytów (z Praktycznym na czele) i prawie zawsze te domki mebluję :) stąd pytanie o salon. Wyszło mi, że ciężko będzie wstawić w części wypoczynkowej 2 sofy (3- i 2-osobową), ale tak naprawdę to brak mi wyobraźni przestrzennej- Wasze zdjęcia pokazują nieco więcej, ale dla mnie tych zdjęć i tak mało :)

Joanko - gratuluję zamieszkania w nowym domku:) Jeżeli chodzi o kuchnię, to znowu z przymiarek mi wyszło, ze tak tragicznie mała nie jest, ale lodówka musi iść do pomieszczenia gospodarczego:) i nie powinno się jej zamykać na salon - znaczy się kuchni, nie lodówki. No ale to Wy mieszkacie, dziewczyny, ja tylko z linijką na papierze:) Z tego co pamiętam Joanko, Ty masz zamkniętą kuchnię na salon? Rozumiem, że to się nie sprawdziło?

Reniutku :) sofy 2 i 3-os umieszczę (jak tylko na nie uzbieram ;) ) dwójkę w salonie przy ścianie bez okna, a "trójkę" na ścianie z oknem balkonowym. Stół w salonie przenieśliśmy pod ścianę z jednym oknem. Z zamknięcia kuchni jestem zadowolna, bo to była świadoma decyzja, tyle że szafki pasowałoby umieścić na ścianie od strony salonu, ale się nie da bo komin i gaz mamy podciągnięty po przeciwnej stronie. Także meble w kuchni zaplanowaliśmy pod oknem i przy ścianie z kominem, a przy ścianie od salonu - stolik i dwa krzesła :)

• 1 month później...
Zamierzam kupić projekt Praktyczny z Muratora Bardzo proszę o informacje na temat tego domu i bardzo chciałabym zobaczyć zdjęcia z budowy Z góry dziękuję za pomoc :D :D :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=721&postdays=0&postorder=asc&highlight=d07+praktyczny&start=960#top

tu poszukaj, w dziennikach budowy np. :D

oj wielki wstyd. a ja mam pytanko - jak rozwiązaliście ogrzwanie parteru - grzejniki i połogówka czy tylko połogówka? my będziemy montować kominek z płaszczem i wykonawca poleca nam grzejniki i z ich powrotu zrobienie podłogówki. jak macie u siebie i w których miejscach macie grzejniki? pozrawiamy

Partner

Ja mam u siebie podłogówkę na całym dole oprócz garażu i pom gospodarczego, także mam kominek z płaszczem wodnym. Mam też podłogówkę w gornej łazience rozwiązaną tak jak proponuje ci wykonawca. Niestety jest to starsze rozwiązanie i niestety niezbyt doskonałe. Woda wypływająca z kominka ma temp. około 65 stopni i wpuszczenie jej przez grzejniki do podłogówki jest bardzo mało oszczędnym rozwiązaniem, w typowym systemie podłogówki jestona obiegiem zamkniętym ale ze specjalnym zaworem mieszającym wodę z powracającam, zabezpiecza to prze zbytnim przegrzewaniem się oraz oszczędza energię. Odradzam tobie montaż podłogówki w ten sposób bo to stara technologia, ja mam tak u góry w łazience tylko dla tego ze nie chciałem montować na górze dodatkowej skrzynki, jest to rozwiązanie tańsze, teraz jednak żałuję, podłoga nagrzewa się do zbyt wysokiej temperatury a jak zmniejsze na zaworze temp to grzejnik ma zbyt niską.

Powiem Ci że gdybym mógł zmienić to w tym momencie to zrobiłbymm podłogówkę w całym domu, jednak jest to oszczędniejsze rozwiązanie, troszkę dłużej trwa zanim osiągnie ona swoją temperaturę, dla tego przy samym kominku z płaszczem jest troszke uciązliwa, chyba ze ktos jest w domu caly czas i moze kontrolowac czy nie wygasło, jednak po nagrzaniu naprawde niewiele trzeba palić zeby utrzymac jedną temperaturę, najlepiej sprawdzają się gresy jednak ja mam w wielu miejscach laminaty i też super sobie radzą, w łazience gornej jest tak przyjemnie cieplo jak sie nagrzeje, i trzyma do rana mimo ze około 24 juz wygasa w kominku, natomiast w pokojach już czuć rano delikatny chłód. Za to w pokojach szybciej jest ciepło, więc to kwestia przyzwyczajenia. A jeśli chodzi o psy to jest na to sposób, oczywiście ze jak będą spały tam gdzie jest podłogówka to będzie im ciepło i mogą szukać innego miejsca, ale to dobry pomysł aby spały w jednym miejscu, np pod schodami mozesz zrezygnować z kawałka ogrzewanego, ja tak mam, i tam pies chętnie będzie spał. Pozatym jak mieliśmy psa w domu to nie widzialem zeby mu to przeszkadzało.