Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich miłośników praktycznego.

Zarejstrowałam sie dzisiaj na tym forum, bo w przyszłości (niedalekiej - mam nadzieję ) mamy zamiar wybudować dom. Wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują, że będzie to praktyczny.

Od kilku dni przeczesuję to forum muratora zbierajac wszelkie informacje na temat budowy domu, a w szczególności praktycznego. Mam pytanie - czy ktoś w Łodzi lub okolicach buduje/wybudował ten domek?

Witajcie po długiej przerwie :D

Wprawdzie zrobiłam to właśnie w dzienniku budowy, ale i tutaj chciałabym pokazać Wam naszą gotową elewację:

http://foto.m.onet.pl/_m/71a97a95d3154502797cd5811333c9f0,10,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/6250a11c67aee7cdbc6aea00edd55ab9,10,19,0.jpg

Cokół oraz płytki przed wejściem (marmur płomieniowany w planach ambitnych) w przyszłym roku.

Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka

Pięknie wygląda Twój domek Agnieszko. Przeczytałam sobie Twój dziennik budowy, chyba będziemy nam służył za swoisty "elementarz", kiedy ruszymy z budową naszego Praktycznego (mam nadzieję, że to nastąpi jeszcze w tym stuleciu);

Muszę jeszcze napisać, że mój Mężuś, po obejrzeniu Twoich ostatnich zdjęć, łaskawszym okiem patrzy na kwestię obiciówki (czy jak się to nazywa) Praktycznego, gdyż do tej pory kręcił nosem.

Nie pamiętam czy była mowa o tym w Twoim dzienniku, ale chcę zapytać: czy taras też będzie drewniany?

Joanko, jak to zabrzmiało :D (ale miło się zrobiło - dzięki :D ).

Mira, także dziękuję za miłe słowa. Nad tarasem zastanawiamy się ciągle - raz myślimy o drewnianym, potem znowu o tarasie na gruncie. I chyba jednak wygra opcja druga. To wszystko rozstrzygnie się w przyszłym roku. Narazie nasz pan Krzysztof dopracowuje oblicówkę - jestem pod ogromnym wrażenim jego dokładności. Pewnie już o tym pisałam, ale powtórzę - cała oblicówka (materiały wszystkie i robocizna, w stanie takim jak jest teraz) kosztowała nas 6500.

Pozdrowienia dla wszystkich Praktycznych

A.

• 2 weeks później...

Krótko i na temat ;-) We wtorek zawisła wiecha! Jednocześnie zamknęliśmy sezon budowlany na ten rok (chyba że pogoda jeszcze pozwoli powalczyć). Zdjęć nie umię wklejać - a że leniwy jestem to nie chce mi się uczyć - mogę pchnąć na maila ;) Jako że ostatnio było o tarasach to nadmienię że nasz ma z jednej strony przedłużony dach tworząc piękny i praktyczny taras.

Pozdrawiam

Paweł

czytając to forum wielokrotnie, oglądając zdjecia budów

człowiek zaczyna Was brac za starych, dobrych znajomych :)

właśnie - zmieniamy decyzję co do projektu - widząc, ze PRAKTYCZNY tak

naprawde ma to wszystko czego nam trzeba. czujemy się w obowiązku

tym faktem pochwalic :) i ucieszyc z obecnosci w tak doborowym gronie :)

zatem DZIEŃ DOBRY :)

Już znalazłam - zdjęcie było w dzienniku budowy Agnieszki.

Cały czas nurtuje mnie pytanie, czy trzymajšc się œciœle projektu w kwestii tych pomieszczeń gospodarczych, jest szansa na ich efektywne wykorzystanie?

Po pierwsze: czy w tym 1- szym pomieszczeniu bezpoœrednio przylegajacym do kuchni jest szansa (z uwagi na niewielkie rozmiary) na urzšdzenie pralni i zamontowania kilku półek dla potrzeb spiżarni; mieszajšce się ze sobš zapachy œrodków pioršcych i art. spożywczych to chyba niezbyt fortunne rozwišzanie?

Po drugie: przeznaczenie drugiego pomieszczenia na kotłownię wišże się chyba z koniecznosciš jego powiększenia (wraz z garażem) poprzez przesuniecie œciany o jakiœ metr. To umożliwi umieszczenie drzwi do kotłowni od strony garażu. Ale w ten sposób nie da się chyba uniknšć drzwi łšczšcych częœć mieszkalnš domu z garażem z uwagi na obsługę pieca c.o.?

Poza tym, czy to przesunięcie œciany garażu w bok nie zakłóci symetrii elewacji?

Po trzecie: czy wydłużenie dachu nad tarasem (o ok. 0,5 m) nie będzie ograniczać dostępu œwiatła do pokoi usutuowanych na poddaszu?

Co o tym sšdzicie?

Już znalazłam - zdjęcie było w dzienniku budowy Agnieszki.

Cały czas nurtuje mnie pytanie, czy trzymajšc się œciœle projektu w kwestii tych pomieszczeń gospodarczych, jest szansa na ich efektywne wykorzystanie?

Po pierwsze: czy w tym 1- szym pomieszczeniu bezpoœrednio przylegajacym do kuchni jest szansa (z uwagi na niewielkie rozmiary) na urzšdzenie pralni i zamontowanie kilku półek dla potrzeb spiżarni; mieszajšce się ze sobš zapachy œrodków pioršcych i art. spożywczych to chyba niezbyt fortunne rozwišzanie?

Po drugie: przeznaczenie drugiego pomieszczenia na kotłownię wišże się chyba z koniecznosciš jego powiększenia (wraz z garażem) poprzez przesuniecie œciany o jakiœ metr. To umożliwi umieszczenie drzwi do kotłowni od strony garażu. Ale w ten sposób nie da się chyba uniknšć drzwi łšczšcych częœć mieszkalnš domu z garażem z uwagi na obsługę pieca c.o.?

Poza tym, czy to przesunięcie œciany garażu w bok nie zakłóci symetrii elewacji?

Po trzecie: czy wydłużenie dachu nad tarasem (o ok. 0,5 m) nie będzie ograniczać dostępu œwiatła do pokoi usutuowanych na poddaszu?

Co o tym sšdzicie?

Witaj mira :)

Mogę opowiedzieć o naszych pomieszczeniach gospodarczych, jak mamy urządzone.

W kotłowni mamy wstawioną pralkę pod oknem i szafkę z proszkami i płynami. Pralka jest z tych węższych, ma chyba 54 cm głębokości. Udaje mi się nawet w kotłowni rozwiesić pranie na suszarce :D Tyle, że wtedy jest trudno przejść. Kocioł mamy kondesacyjny, więc nie ma nawiewu powietrza z zewnątrz.

W pomieszczeniu gospodarczym mamy zrobione regały na całej wysokości ściany i właściwie to pomieszczenie jest wykorzystane jako spiżarka.

Reasumując, mimo małych rozmiarów, można sensowanie wykorzystać tą przestrzeń.

A jeszcze dodatkowe pom.gosp. na odkurzacz itd jest pod schodami i na górze garderoba.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...