Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Praktycznych.Po długich poszukiwaniach wreszcie znalazłem te szacowne grono współwyznawców.Zdecydowałem się na budowę Praktycznego.Działeczkę zakupiłem i jestem na początku drogi przez urzędy.Jeśli ktoś buduje Praktycznego w okolicach Gliwic byłbym szczęśliwy gdybym mógł rzucić okiem na taką budowę bądz gotowy dom. :o :lol: A i jak by ktoś mógł polecić geodetę to też by było suuuuuppppeeeeerrr>

to może być trudne bo nie wiadomo czy materiały budowlane jeszcze zdrożeją czy pozostaną na teraźniejszym poziomie. moim zdaniem już i tak osiągnęły zbyt wysoki pułap i cały czas zastanawiam się np. czy ocieplać dom styropianem czy może wełną. przywożą ją już powoli z czech gdzie jest dużo tańsza.

ale życzę ci i nam wszystkim by wszystko potaniało.

Witaj mira :)

Mogę opowiedzieć o naszych pomieszczeniach gospodarczych, jak mamy urządzone.

W kotłowni mamy wstawioną pralkę pod oknem i szafkę z proszkami i płynami. Pralka jest z tych węższych, ma chyba 54 cm głębokości. Udaje mi się nawet w kotłowni rozwiesić pranie na suszarce :D Tyle, że wtedy jest trudno przejść. Kocioł mamy kondesacyjny, więc nie ma nawiewu powietrza z zewnątrz.

W pomieszczeniu gospodarczym mamy zrobione regały na całej wysokości ściany i właściwie to pomieszczenie jest wykorzystane jako spiżarka.

Reasumując, mimo małych rozmiarów, można sensowanie wykorzystać tą przestrzeń.

A jeszcze dodatkowe pom.gosp. na odkurzacz itd jest pod schodami i na górze garderoba.

A te schowanko pod schodami mieliście w projekcie czy sami zdecydowaliście o zabudowie bo widzialem rozwiązania z otwartymi schodami.

Jeśli ktoś buduje Praktycznego w okolicach Gliwic byłbym szczęśliwy gdybym mógł rzucić okiem na taką budowę bądz gotowy dom. :o :lol: A i jak by ktoś mógł polecić geodetę to też by było suuuuuppppeeeeerrr>

Jako że nasz Praktyczny stoi w okolicach Gliwic napisz na priv to się jakoś umówimy - chętnie służymy naszymi doświadczeniami. Nasz Praktyczny jest trochę pozmieniany, niemniej jednak to ciągle Praktyczny.

Pozdrawiam

Paweł

• 4 weeks później...

Witajcie,

ja z pierwszym postem w tym roku w naszym wątku z ostrzeżeniem: w naszym projekcie są za niskie kominy.

My mamy kominy na taką wysokość jak przewidział projektant i przy okazji też niezłe kłopoty - o których pisałam już w dzienniku. Chodzi generalnie o to, że kanały wentylacyjne są w chwili obecnej nawiewowymi więc całą zimę mamy pozatykaną wentylację :-? A to wszystko skutek zbyt małej odległości od kalenicy :-? Czy wy podwyższaliście swoje kominy? Może przez to, że u nas wieją tak ekstremalne wiatry właściwie cały rok, to mamy takie kłopoty, tudzież ta wada projektu tak bardzo się daje nam we znaki?

W marcu lub kwietniu będziemy przerabiać nasze kominy :-?

Pozdrowienia

Agnieszka

No to macie Joanko odpowiedź. A tak swoją drogą - w życiu nie spodziewałabym się takiego elementarnego błędu w projekcie architekta, który w M jest tak hołubiony i którego projekty są tak popularne... Z tego co już wiemy, to wysokość komina jest wiedzą elementarną... Nic to, ten błąd da się dość prosto naprawić. Może dlatego też takie problemy z wentylacją miał Docent (pisał o nich jakieś półtora roku temu). Jeśli odetkalibyśmy wentylacje, to domu nie udałoby się chyba ogrzać :roll: No może przesadzam - w sumie zima tego roku cieniutka, ale w ub roku był niezły czad.

Pozdrowienia

A.

Witamy wszystkich miłośników Pana Praktycznego! Od dłuższego już czasu śledzimy forum D07 i zbieramy wszelkie informacje na jego temat. Jesteśmy na etapie.......... szukania działki, przerażają nas ceny, ale wiemy, ze gdy już będziemy mieli swój kawalek gruntu to stanie na nim Praktyczny.

Mamy pytanie i zarazem prośbę- czy ktoś zamiast oblicówki z drewna robił wykończenie elewacji płytkami klinkierowymi? czy możemy liczyć na ewntualne zdjęcia takowego rozwiazania? Co sądzicie o tym pomyśle?

Znamy z internetu i Muratora inne rozwiązania- w zeszłym tygodniu ściągnęliśmy archiwalny numer 09/2006 gdzie jest cały artykuł o D07 i jestesmy pod wrażeniem- no i miłość do niego jeszcze bardziej urosła. Gdyby ktosik zechciał się do tego dodatkowo pochwalic dodatkowymi zdjęciami , albo uwagami typu- gdybym zaczynał budowę Pana Praktycznego to zrobiłbym to i tamto inaczej- bylibyśmy wdzięczni.( na razie wiemy tylko o felernym kominie ) Pozdrawiamy- Michał i Natka

Witajcie:)

My zastanawialiśmy się nad klinkierem, w końcu jednak zarzuciliśmy ten pomysł ze względu na wysokie koszty. Wydaje mi się, ze wyglądałoby to dobrze, ale tak czy inaczej chcieliśmy dać oblicówkę drewnianą, żeby jednak optycznie "skrócić" dom. Z tego co się orientuję, to chyba nikt z nas tutaj obecnych nie ma klinkieru na elewacji - ale może się mylę.

Co do felerów projektu - pisaliśmy o tym gdzieś na pierwszych stronach tego wątku (ale nie wiem czy macie siłę na czytanie tego wszystkiego:). W projekcie jest za mało styropiany przewidzianego na izolację podłogi na gruncie - bodaj tylko 5 cm no i wymiary drzwi wejściowych są chyba za małe. Poza tym wszystko ok (z tego co pamiętam).

A my mamy wreszcie kuchnię!:)

Nie wiem czy zaglądaliście ostatnio do moje dziennika, więc tu wkleję ino 2 zdjęcia - reszta w dzienniku:)

http://foto0.m.onet.pl/_m/e58502b2523725f0add6a11bec933fe8,5,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/71e1e79510a75190e3bce5e4b92f842c,5,19,0.jpg

Pozdrowienia

A.

Dzięki za odp. Kuchnia piękna- gratulacje. Tak napradę to znam dobrze Twoje mieszkanie - bo jak tylko mam chwilę czasu i mój Tomcio ( 2 latka ) pozwoli -to czytam Twój dziennik, robię notatki, wyciągam wnioski, a potem omawiam je z mężem Michałowskim przy rodzinnej kolacyjce (o kuchni jeszcze nie czytałam , bom w lekturze daleko w lesie ale chyba robiona na miarę, prawda?). Twoja elewacja też mi sie podoba- ciemny brąz + ciemny dach. Tam gdzie zamierzamy kupić działkę są dosyć ostre warunki zabudowy- w związku z klasztorem- zabytkiem klasy 0 z epoki baroku w sąsiedztwie ( baaardzo dalekim- w ogóle go nie widać ale wymogi są) trzeba domy przykrywać dachówką koloru czerwonego. A co do drewna pojawiły sie w nas pewne wątpliwości- gdyż widzieliśmy kiedyś Pana Praktycznego w zieleni- dach + oblicówka.Z daleka wyglądał przecudnie - i to aż tak bardzo, że od razu zwróciliśmy na niego uwagę. Ponoć zdolność opierania sie pokusom jest miarą charakteru, ale D07 zapragnęliśmy mieć na własność. Jest tylko jedno ale. Na murach które kiedyś ( nie tak bardzo "kiedyś" bo widać, że dom nowy) były białe porobiły się zielone smugi, tak, że mur ów jest czasami bardziej zielony aniżeli biały.

Mam jeszcze inne pytanie- czy pomieszczenie gospodarcze jest wystarczająco duże? Trochę mnie przerażają jego wymiary. I tak chcemy je powiększyć kosztem garazu, z którego planujemy zrobić pokój. No ale jeżeli ktoś ma zbieractwo we krwi to zawsze są obawy czy się aby pomieści.

Czy jesteście zadowoleni z BK, który jest w projekcie? wszędzie nam odradzają i mój mąż jest gotów budować ścianę 3-warstwową. Pzdr

Dzięki za kuchnię (na wymiar), a to czytanie i omawianie...no zawstydziłąm się :oops: Dobra, koniec z ta kokieterią. :wink: :D

Pom. gosp - my połączyliśmy w 1 duże a nie nie 2 tak jak jest w projekcie. Pokój z garażu na dole zrobiła sobie Ewa (Orin_noko), przy okazji powiększając je. W jej dzienniku jest zdjęcie (tzn w albumie, do którego jest link w dzienniku).

A bk jesteśmy b zadowoleni. Wiesz, jest kilka szkół - jedni wolą bk, inni ceramikę do tego są tacy co chcą jw (my:)), dw, tw - każdemu co woli. My wiedzieliśmy że nie chcemy dw ze styropianem, na wełnę kasy nie było. Znajomi wybudowali dom z bk, jw, p+w, odwiedziliśmy ich w lecie (ponad 30 st na zew) a w dmu miły chłód. To nas ostatecznie przekonało.

Dom jest ciepły, nie ma problemu z zawieszaniem czegokolwiek na ścianach itd. A tw jest na pewno najlepszą ścianą (ale dla mnie osobiście tylko z wełną, mam po prostu uraz do styropianu po wizycie u rodziny mojej, która dom ociepliła styropianem - atmosfera dość duszna, no i na elewację trzeba uszkodzić, żeby dziecji np piłką nie uszkodziły..), najlepszą ale i drogą. Przeanalizujcie na spokojnie wszystkie za i przeciw.

Sorry za chaos wypowiedzi, ale spiesze się:)

Pozdrowienia

A