AgnesK 06.03.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Solbet miał wtedy tylko 36 cm p+w. Taki teź mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 15.03.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Aga- odpowietrzenie 2 kanalizy po prostu zapcham watą i tak zostawię- zobaczę co się będzie działo. Tak z ciekawości ile płacicie za gaz - jestem ciekaw jak to jest przy ścianie jednowarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.03.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Andrzeju, to źeby wynik był wiarygodny ustalmy moźe za jaki okres poró∑namy koszty ogrzewania. Poniewaź ta zima był b ciepła, to moźe ustalmy źe od stycznia 2006 do grudnia 2006? U nas zima w ub roku była b długa i ostra, tak więc taki przedział czasowy powinien dać pewnien obraz.Ale podliczenie kosztów nastąpi dopiero w weekend, przynajmniej z mojej strony:)PozdrowieniaA. PS. Dzięki za zdjęcia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 19.03.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ja natomiast, żeby było wiarygodnie to liczę od września do września - to fakt zima była ok - takich nam trzeba ale z kolei dzieci były zawiedzione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 20.03.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Jeszcze nie policzone Przekaźę męźulkowi wiadomości nt wiarygodnych danych i jak się da wyliczy od IX do IX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 20.03.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Zaczynam się niecierpliwić.Czekam na techniczne warunki budowy sieci wodociągowej.Czekanie mnie rozwala,normalnie masakra.Jak bym to miał to bym już mógł dać to projekt do adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 21.03.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Hej marsss- Spoko. Ty masz już działeczkę i coś się zaczęło dziać. My z mężem tkwimy w stagnacji- od czasu do czasu zerkamy smętnie na projekt- i czekamy na koniec kwietnia na przetarg na działkę. Urzędnicy wiedzą od początku lutego ile ma wynosić cena wywoławcza- i zamiast przeprowadzić tę impezę w rozsądnym terminie - dali sobie czas .....No tak- mają tyle pracy To taka nasza polska rzeczywistość. Zresztą o urzędnikach na tym forum tyle już napisano, że szkoda gadać - Może im podesłać niektóre wypowiedzi? Że to czekanie "człowieka rozwala" Trochę empatii by im się przydało, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 21.03.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Hej Nata442.Dzisiaj odważyłem się zadzwonić do wodociągów i ich troszeczkę pogonić i okazało się że moje warunki idą pocztą od 13 marca.Nie wiem czemu bo umawiałem się że je sobie odbiorę osobiście.I coś długo idą ... No nic czekamy dalej.A ile biorą u was za adaptację projektu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 21.03.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Oj , fajnie że jednak żyjesz Nie dowiadywaliśmy się jeszcze o cenę . Tak i tak będziemy za to musieli zapłacić Do tego dojdą jeszcze liczne zmiany w projekcie, które ponoć mają nam ułatwić życie w przyszłości- za niektóre trzeba bedzie pewnie zapłacić, za niektóre nie. Zobaczymy. A u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 22.03.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Bez zmian ok.1000 zł.Dzisiaj odebrałem wycenę stanu surowego otwartego z dachem i znowu cios.53,500.Szukam dalej bo wydaje mi się strasznie drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 23.03.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witajcie Też (oczywiście!) chcemy budować praktycznego. Dzięki podpowiedzi Agnesk znalazłam ten wątek, jestem pod wrażeniem Waszych przygód i chciałabym się przyłączyć Projektu jeszcze nie kupiliśmy, bo jesteśmy dopiero na etapie dogadywania się w sprawie działki. Trwa to strasznie długo, od jesieni czekamy, żeby "nasi łaskawcy" zebrali dokumenty... Ale działka jest dokładnie w tym miejscu gdzie chcieliśmy więc to mi rekompensuje czekanie. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 23.03.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witaj SylviaW.Gratuluje wyboru projektu.Na początek dobra rada,musicie być cierpliwi cierpliwi i raz cierpliwi.Jak nie jesteście cierpliwi to na pewno już niedługo się tego nauczycie. A tak na poważnie to cieszę się że praktycznych ciągle przybywa.To forum to najlepsza rzecz jaka mnie spotkała od początku mojej przygody z budownictwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 23.03.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 witajcie kolejni PRAKTYCZNI. trzymam za was kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 23.03.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Bardzo Wam dziękuję za miłe przyjecie. Ja też uczę się każdego dnia czegoś nowego o budowaniu i staram się nie zastanawiać czy sobie poradzimy... A cierpliwości też uczę się każdego dnia czekając od roku na nasz wymarzony kawałek ziemi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 23.03.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 o budowaniu musisz wiedzieć więcej niż twoi wykonawcy by ich dobrze przypilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 24.03.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 !!!!!!!!!!!! No tak, ceny szaleją, no i o ekipę trudną. O dobrą ekipę, bo pseduowykonawców cała masa. Jak wczoraj przeczytałam ile chcą od Ciebie, odgrzebałam notatki z "Dziennika Agnes" ( Agnes, pozwolisz? ) Miała propozycje czterech ekip-25.400(za surowy otwarty bez ścian działowych), 35 tys, 41tys, 24.300( ze ścianami działowymi). Oj gryzie mnie nostalgia za tymi minionymi czasami . Zobacz, to było przecież niedawno, a jak ceny podskoczyły Moja siostra budowała latem 2006 dom-sklep to z trudem dostali ekipę , a ta sobie zażyczyła 10 zł za godzinę. Pięciu chłopa- wychodziło ok 500 złotych na dzień. Byli z nich zadowoleni; szwagier miał problem z jednym ( no bo to w końcu godzinówka) który lubił sobie popatrzeć w niebo- taki romantyk był, ale po dość porządnym opr... szybko spadł z gwiazd na ziemię. Ogólnie szwagrostwo polecało nam tę ekipę, która zapowiedziała podwyżkę na 15zł/ ha, ale...... chłopaki, niestety, piją już angielską herbatkę My do dachu chcielibyśmy wziąć cieślę- mamy takiego znajomego pana Antka, który jest super w swojej profesyji. No a plusem ( minusem?) jest to ,że pan Antoś już taki wiekowy trochę jest, że jajka na bekonie albo irlandzka Whiskey mu nie w głowie. A prawda jest taka , że już nie jednego inwestora ratował z opresji , albo brał zlecenia, które inni cieśle omijajli z daleka.Tak więc marsss, szukaj dalej, no i trzymamy kciuki. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 24.03.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 SylwiaW- Fajnie, że dołączyłaś. My też jeszcze nie zaczęliśmy, ale palimy się do roboty, że hej.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 24.03.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Dzięki Nata442 Z każdym postem dotyczącym aktualnych cen wbija mi się w duszyczkę wielki kolec, ale trzymam uszy do góry, jestem zdesperowana i mimo pogoni cen wiem, że i tak się wybudujemy- pozostaje kwestia łaskawości banku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 24.03.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Nowi Praktyczni - z łezką w oku czytam o waszych pierwszych krokach na budowlanej drodze. Nie martwcie się bez względu na Unię, odpływ, przypływ siły roboczej - zawsze jest drożej niż wcześniej budujący. Dacie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 24.03.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Hej Ori_noko! Tak łatwo się nie poddamy Mam do Ciebie pytanie. Wiem z Forum , że nie robiłaś watrołapu- czy sprawdziło się w praktyce? Nie jest za zimno? My ( za Twoją sugestią zresztą), chcielibyśmy zrezygnować ze ścianki między schodami a wiatrołapem by zyskać trochę na przestrzeni; Ale... no właśnie ; pomieszczenia przy drzwiach wejściowych zawsze kojarzą mi się z zimnem. Obawiam się, że będzie jednak trochę ciągnęło, no a jeżeli nie będzie ścianki działowej ze schodami, to zimno będzie też na poddaszu. Chyba, że to faktycznie tylko kwestia naprawdę dobrych drzwi wejściowych, no i ogrzewania.Co o tym sądzisz? SylviaW-Planujecie jakieś zmiany w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts