Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Andrzeju, to źeby wynik był wiarygodny ustalmy moźe za jaki okres poró∑namy koszty ogrzewania. Poniewaź ta zima był b ciepła, to moźe ustalmy źe od stycznia 2006 do grudnia 2006? U nas zima w ub roku była b długa i ostra, tak więc taki przedział czasowy powinien dać pewnien obraz.

Ale podliczenie kosztów nastąpi dopiero w weekend, przynajmniej z mojej strony:)

Pozdrowienia

A.

PS. Dzięki za zdjęcia:)

Hej marsss- Spoko. Ty masz już działeczkę i coś się zaczęło dziać. My z mężem tkwimy w stagnacji- od czasu do czasu zerkamy smętnie na projekt- i czekamy na koniec kwietnia :evil: :evil: :evil: :evil: na przetarg na działkę. Urzędnicy wiedzą od początku lutego ile ma wynosić cena wywoławcza- i zamiast przeprowadzić tę impezę w rozsądnym terminie - dali sobie czas .....No tak- mają tyle pracy :o To taka nasza polska rzeczywistość. Zresztą o urzędnikach na tym forum tyle już napisano, że szkoda gadać :x - Może im podesłać niektóre wypowiedzi? Że to czekanie "człowieka rozwala" :D Trochę empatii by im się przydało, prawda?

Hej Nata442.Dzisiaj odważyłem się zadzwonić do wodociągów i ich troszeczkę pogonić i okazało się że moje warunki idą pocztą od 13 marca.Nie wiem czemu bo umawiałem się że je sobie odbiorę osobiście.I coś długo idą ... :roll: No nic czekamy dalej.A ile biorą u was za adaptację projektu???

Oj , fajnie że jednak żyjesz :)

Nie dowiadywaliśmy się jeszcze o cenę :oops: . Tak i tak będziemy za to musieli zapłacić :cry: Do tego dojdą jeszcze liczne zmiany w projekcie, które ponoć mają nam ułatwić życie w przyszłości- za niektóre trzeba bedzie pewnie zapłacić, za niektóre nie. Zobaczymy. A u Was?

Witajcie

Też (oczywiście!) chcemy budować praktycznego. Dzięki podpowiedzi Agnesk znalazłam ten wątek, jestem pod wrażeniem Waszych przygód i chciałabym się przyłączyć :-) Projektu jeszcze nie kupiliśmy, bo jesteśmy dopiero na etapie dogadywania się w sprawie działki. Trwa to strasznie długo, od jesieni czekamy, żeby "nasi łaskawcy" zebrali dokumenty... Ale działka jest dokładnie w tym miejscu gdzie chcieliśmy więc to mi rekompensuje czekanie.

pozdrawiam serdecznie

Witaj SylviaW.Gratuluje wyboru projektu.Na początek dobra rada,musicie być cierpliwi cierpliwi i raz cierpliwi.Jak nie jesteście cierpliwi to na pewno już niedługo się tego nauczycie. :lol: A tak na poważnie to cieszę się że praktycznych ciągle przybywa.To forum to najlepsza rzecz jaka mnie spotkała od początku mojej przygody z budownictwem. :wink:

!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: No tak, ceny szaleją, no i o ekipę trudną. O dobrą ekipę, bo pseduowykonawców cała masa. Jak wczoraj przeczytałam ile chcą od Ciebie, odgrzebałam notatki z "Dziennika Agnes" ( Agnes, pozwolisz? :) ) Miała propozycje czterech ekip-25.400(za surowy otwarty bez ścian działowych), 35 tys, 41tys, 24.300( ze ścianami działowymi). Oj gryzie mnie nostalgia za tymi minionymi czasami :cry: . Zobacz, to było przecież niedawno, a jak ceny podskoczyły :evil: :evil: :evil: Moja siostra budowała latem 2006 dom-sklep to z trudem dostali ekipę , a ta sobie zażyczyła 10 zł za godzinę. Pięciu chłopa- wychodziło ok 500 złotych na dzień. Byli z nich zadowoleni; szwagier miał problem z jednym ( no bo to w końcu godzinówka) który lubił sobie popatrzeć w niebo- taki romantyk był, ale po dość porządnym opr... szybko spadł z gwiazd na ziemię. Ogólnie szwagrostwo polecało nam tę ekipę, która zapowiedziała podwyżkę na 15zł/ ha, ale...... chłopaki, niestety, piją już angielską herbatkę :(

My do dachu chcielibyśmy wziąć cieślę- mamy takiego znajomego pana Antka, który jest super w swojej profesyji. No a plusem ( minusem?) jest to ,że pan Antoś już taki wiekowy trochę jest, że jajka na bekonie albo irlandzka Whiskey mu nie w głowie. A prawda jest taka , że już nie jednego inwestora ratował z opresji , albo brał zlecenia, które inni cieśle omijajli z daleka.Tak więc marsss, szukaj dalej, no i trzymamy kciuki. Pzdr

Hej Ori_noko! Tak łatwo się nie poddamy :D

Mam do Ciebie pytanie. Wiem z Forum , że nie robiłaś watrołapu- czy sprawdziło się w praktyce? Nie jest za zimno? My ( za Twoją sugestią zresztą), chcielibyśmy zrezygnować ze ścianki między schodami a wiatrołapem by zyskać trochę na przestrzeni; Ale... no właśnie ; pomieszczenia przy drzwiach wejściowych zawsze kojarzą mi się z zimnem. Obawiam się, że będzie jednak trochę ciągnęło, no a jeżeli nie będzie ścianki działowej ze schodami, to zimno będzie też na poddaszu. Chyba, że to faktycznie tylko kwestia naprawdę dobrych drzwi wejściowych, no i ogrzewania.Co o tym sądzisz?

SylviaW-Planujecie jakieś zmiany w projekcie?