Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj zadzwoniła pani ze starostwa że mam problem z projektem.Problem polega na tym że przy adaptacji zapomnialem że w orginale jest kocioł gazowy a ja będę miał węglowy.Dobrze że sprawę da się załatwić zaświadczeniem bez wyciągania projektu bo to znowu by się przeciągało w czasie.Jak tak dalej pójdzie to mogę w lipcu zostać w blokach.

• 3 weeks później...

Ależ nisko upadliśmy :o

Sylwio, marsssie - gratulacje! :D

Piszcie jakie poczyniliście postępy :D

Skoro wszyscy się chwalą, to i ja to uczynię - mamy płytki w garażu:)

I dwie pary drzwi czekają na wstawienie (za 2 tyg. R ma urlop, więc jeszcze troszkę :))

Pozdrowienia

A.

Agnieszko, jak miło Cię tu widzieć :D

U mnie tak: jutro ma być odpowiedź analityka w sprawie kredytu i podpisujemy umowę ostateczną :p jestem po wstępnej rozmowie z wykonawcą (świetna ekipa polecona przez forumowicza 8) ) i chce się podjąć współpracy!!! po przerobieniu projektu będę miała wycenę na robociznę. Strasznie mnie sciska ten kredyt, bo dopóki nie ma ostatecznej umowy to nic nie mogę robić :( a czuję się jakbym siedziała na bombie :lol:

pozdrawiam

Jutro odbiorę listwę najazdową, którą Radek zamontuje w sobotę i wtedy zrobię zdjęcie:)

Jest też szansa, źe z okazji urlopu mężuś wkrótce podliczy rachunki za gaz:)

A w domu mieszka się super, teraz panuje tu miły chłodek zaś w zimie jest naprawdę ciepło - dom ekspresowo się ogrzewa. Nieraz wracaliśmy z kilkudniowego wypadu, piec nastawiony na 15 st, gdy tylko podnosiliśmy temperaturę w tempie wręcz ekspresowym robiło się ciepło. Pod tym względem projekt jest na 6.

Ino pamiętaj o kominach. Właśnie przed chwilą ekipa znajomych budowlańców zostawiłą mi tłumaczenie, jutro, gdy przyjadą po odbiór porozmawiam z nimi nt terminu przeróbki kominów. Chcemy ten temat załatwić do końca września.

A drzwi są do 2 pomieszczeń na górze - do sypialni i łazienki. Kupujemy takie zwykłe sosnowe, potem lakierobejca i efekt jest naprawdę fajny :D

Wkleję zdjęcie jak tylko będzie co podziwiać:)

Pozdrowienia

A

Witam po długiej nieobecności :D Pragnę się podzielić naszym szczęściem, że od kilku dni jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami DZIAŁKI BUDOWLANEJ !!!!!!!!!! i 1/4 drogi wewnętrznej, na której ma stanąć PAN PRAKTYCZNY :D :D :D No i ostro chcemy się zabrać do roboty. Zdajemy sobie sprawę, że łatwo nie będzie- nie mamy mediów, nie ma drogi, nie ma jeszcze sąsiadów, tylko pole - pole pełne maków ( Tu na razie jest ściernisko , ale będzie San Francisko!!!) Jutro idę odebrać akt notarialny, a potem się zaczniemy zastanawiać od czego by tu zacząć :wink: Pozdrawiam!

Witajcie - a u mnie właśnie od dzisiaj kładzie się kostka :lol: i za dwa dni będzie koniec - ok. 110 m2 starobruku w trzech rozmiarach- za robociznę 30 zł/m2 - trochę drogo- ale jakoś to przełknę- jak będzie gotowa to prześlę zdjęcia.

Sylwio - niestety, w tym roku tylko kostka - mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie ogrodzenie od przodu - mam na razie wylany tylko murek pod słupki klinkierowe, a maży mi się teraz płot kuty ( jakieś 12 tys. potrzebne).

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłych urlopów ( na budowie :lol: ).

Sylwia opisz zmiany w Waszym Praktycznym.

Nata, tak spojrzałam najpierw na Twój atavar, potem drugie zdanie i...pomyślałam, że ..urodziło się Wam dziecko.. :lol:

Teraz czekam na Twoje zdjęcia z postępów budowy:)

Andrzeju, mam nadzieję, źe i Ty doślesz coś:)

U nas w tym sezonie niewiele się już podzieje - wypadł nam niespodziewany i duży wydatek. Tak że skończy się ino na garażu i owych 2 parach drzwi, no i przeróbce kominów.

Jak będzie coś nowego, to zdjęcia zaraz wkleję.

Serdecznie pozdrawiam

A

Agnes- Bo to takie trochę podobne uczucie- jakby się dziecko urodziło- wyczekiwane, utęsknione, no i te zmiany w życiu :D Już nigdy nic nie będzie takie samo jak było przedtem. Teraz się zastanawiamy z mężem- jak budowa odbije się na naszym Tomciu :( Trzeba będzie się tak zorganizować , by nadal poświęcać mu dużo uwagi. Choć muszę przyznać , że zamieszanie na budowie pewnie mu się spodoba i budowę zaczniemy od kupna plastikowej taczki i zesatwu "Mały majsterkowicz" dla naszego synusia.Pzdr.

Witam po długiej nieobecności :D Pragnę się podzielić naszym szczęściem, że od kilku dni jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami DZIAŁKI BUDOWLANEJ !!!!!!!!!! i 1/4 drogi wewnętrznej, na której ma stanąć PAN PRAKTYCZNY :D :D :D No i ostro chcemy się zabrać do roboty. Zdajemy sobie sprawę, że łatwo nie będzie- nie mamy mediów, nie ma drogi, nie ma jeszcze sąsiadów, tylko pole - pole pełne maków ( Tu na razie jest ściernisko , ale będzie San Francisko!!!) Jutro idę odebrać akt notarialny, a potem się zaczniemy zastanawiać od czego by tu zacząć :wink: Pozdrawiam!

o szczęśliwcy :D zazdroszczę tych maków, na mojej (wciąż prawie mojej) działce jest budynek, kilka komórek i murowana ziemianka, gęstwina drzew i krzewów, za samo oczyszczenie chcą tyle, że garaż moglibyśmy sobie postawić!!!

ale najważniejsze, że już pewnie za tydzień staniemy się posiadaczami tego cudnego - bo własnego kawałka ziemi :D

Sylwia opisz zmiany w Waszym Praktycznym.

A

już się melduję :lol:

pomysłów mam tysiąc 8) ciekawe co architekt uzna za kiepskie rozwiązanie, całokształt chcę z nim skonsultować...

Na początek rezygnujemy z garażu, w tym miejscu biuro - gabinet i chciałabym mieć oddzielne wejście z zewnątrz- u mnie jest działka usługowo -budowlana i taki jest wymóg, tylko nie wiem jak to będzie wyglądało, więc doszłyby drzwi i prawdopodobnie okno

Druga sprawa - wiatrołap tak ja ku Ewy, lekko otwarty

3. Kominek - tak jak u wszystkich :D

4. W salonie podwójne okna balkonowe - to pomysł po wizycie u Andrzeja :D dziękuję! dzięki temu będzie dużo jaśniej i....:

5. taras marzy nam się narożny i będą wyjścia z dwóch stron - tu gdzie w projekcie i na ścianie "jadalni"

6. połączenie pomieszczeń gospodarczych, okno przeniesione do tego drugiego

7. kuchnia otwarta bez murków i szafek na łączeniu z pokojem

8. rezygnujemy z okna w garderobie

9. powiększamy pokój młodszej córki kosztem garderoby

10. czy ja mówiłam, że mamy wersje lustrzaną :oops:

Najważniejszą zmianą jest technologia, będziemy budować z cegły porotherm

W banku powinnam dostać dziś konkretną odpowiedź co do terminu, potem notariusz i z górki :D geodeta i architekt....

pozdrawiam

:D

Sylwia, to nadal trzymamy kciuki :)

Acha - my też mamy odbicie lustrzane:)

A może tak zaczniemy "podwątek" 'tarasy przy Praktycznym?' Nas ten temat czeka w przyszłym roku (narazie nasz taras jest mało pokazowy :wink: ). Ewa gdzieś pokazywa ła (chyba) zdjęcie swojego tarasu, ona ma właśnie narożny.

My nie mamy wyjsćia na taras na scianie z jadalnią (ino tak jak w projekcie), bo tam będzie wiata na drewno.

Po długiej przerwie związanej z intensywnym budowaniem witajcie ponownie :-)

Wolna chwila pozwala się pochwalić że do zamieszkania "jeden krok". Co prawda jeszcze nie wszystko zapięte na ostani guzik ale mieszkać będzie się dało. TBH nie potrafię (nigdy tego nie ćwiczyłem) wstawiać fotek na forum. Jednak gdyby ktoś byłby zainteresowany jakimikolwiek zdjęciami domu czy też jego fragmentów (np. omawiany stryszek - moim zdaniem bez szans na rozsądne zagospodarowanie) to proszę o maila na priv. Jeżeli macie jakieś pytania również proszę o maila. Tak się składa że na forum zaglądam rzadko, natomiast pocztę staram się czytać codziennie. Póki co pozdrawiam i życzę sukcesów na Waszych budowach!!

Paweł