AgnesK 08.08.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Marc, zdawało mi się, że Ty budowałeś trójwarstwową.... Coś mi musiało się pochrzanić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 08.08.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Niestety jednowarstwową, która powoli przeradza się w dwuwarstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 08.08.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Skąd już wiesz, że masz mostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 08.08.2003 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 I jeszcze jedno Marc - jakie robiłeś fundamenty? Wylewane czy z bloczków? A ty Docent, jakie masz plany w tej kwestii (prosze też o uzasadnienie - Boże brzmi prawie jak w szkole...). Marc, jaka powierzchnie mają ściany nośne?Dzięki z góry za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 08.08.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 AgnesK - fundamenty zwykle są robione tak: ława fundamentowa o przekroju 50x40 ( tak sądzę) zbrojona i zalana betonem klasy B 15 -20 a na to około 7-8 warstw bloczków betonowych 14x24x38 na zaprawę cementową. Z tego co podpatrzyłem u znajomych na budowach tak właśnie się ten element wykonywało - jest to raczej standardowe wykonanie i z reguły wszyscy tak to robią. Zresztą wszystko w projekcie podejrzewam będzie wypisane czarno na białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 11.08.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Właśnie tak mam zrobione fudamenty. W projekcie bloczki mają nieco inne wymiary z uwagi na inny wymiar ściany (ja mam bloczki 38 cm a w projekcie jest bodajże 24 cm). Jesli chodzi o mostki to wiem, że w w niektórych miejscach pomimo moich usilnych próśb murarz nie ocieplał ściany styropianem. Ocieplałem nadproża i inne elementy ale murarz jakoś nie był zachwycony moimi prośbami. Nie muszę mówić, że już u mnie nie pracuje ale mostki gdzieniegdzie mi pozostały. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 11.08.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Marc, a co z z pow. ścian? Tak się zastanawiam nad fundamentami ponieważ kilkakrotnie już słyszałam opinię, iż lepsze są wylewane, ponieważ, Cytat: "bloczki się rozłażą".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 11.08.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Docencie, jeszcze jedno, co oznaczał ten skrót, z którego powodu miałeś tyle problemów? Czytałam nowe postanowienia przed chwilą. Wygląda na to, że teraz, zgodnie z nowym prawem bud. nie powinieneś mieć żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 12.08.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Bp/R - oznacza,że działka jest budowlana R - nieodrolniona - koledzy którzy wcześniej na naszym terenie występowali o pozwolenie musieli jechać do Starostwa złożyć wniosek o odrolnienie i po trzech dniach mieli zgodę bez problemu. Mój nowy wniosek o WZ złożony 25.07 w czwartek już doszedł pocztą do stron zainteresowanych i gmina w tym tygodniu dostała już zwrotki z poczty - od tej chwili gmina czeka 2 tyg. na ewentualne odwołania i potem wysyła do UW do zatwierdzenia - jak juz zdążyłem poznać życie to minie jeszcze około 1,5 m-ca. Jeśli chodzi ościankę fundamentową z bloczków to szczerze mówiąc - tylko takie widziałem - nie widziałem lanej w całości - myślę jednak , że byłaby droższa w wykonaniu ( w/g mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 12.08.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Też mam takie obawy. Mamy zamiar robić z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 12.08.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Dlatego należy stosować znane i sprawdzone metody przez innych inwestorów i nie martwić się, czy będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 12.08.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Jawohl! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 13.08.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Stosując taką samą logikę dla ścian co dla bloczków należałoby stwierdzić, że ściany też powinny być lane w całości bo inaczej się rozejdą. Oczywiście ktoś może powiedzieć, że fundamenty są bardziej obciążone od ścian, ale też bloczki są bardziej wytrzymałe i są na mocniejszej zaprawie. Na mojej budowie przy wyładunku HDS-em paleta bloczków rozpadła się w powietrzu i spadła z ok 3 metrów na inną paletę. Nie miałem ani jednego połamanego bloczka. Gdybyśmy to samo zrobili np. z porothermem to połamanych pustaków byłoby mnóstwo. Lane fundamenty są tak samo drogie, kiedyś to liczyłem i koszty wyszły podobnie. Co do powierzchni ścian to ciągle ją liczę. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.08.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Marc, napisałeś wyżej, że kupiłeś droższe bloczki. Do tej pory nie interesowałąm się tą kwestią - na 1 planie były ściany nośne. Oświeć mnie prosze jaka jest różnica w bloczkach (lepsi, gorsi producencji, ceny itp). Jutro zamawiam projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 13.08.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 ich libe alkohol!!!( nie wiem, czy poprawnie) AgnesK - ja zdecydowanie kupię gazobeto z Osławy 24x24x59 za 4,90 zł/szt na ściany nośne - sprawdzone i po dodaniu 12 cm styropianu będzie b. przyzwoity współczynnik przenikania ciepła. Pochwal się jak już będziesz miała projekt w ręce i jakie wprowadziłaś zmiany. Marc - powierzchnia ścian zewnętrznych to chyba ok. 170 m2.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 14.08.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Bloczki betonowe różnią się klasą betonu, chciaż czasami ciężko wyciągnąć informację od sprzedawców bądź producentów. Ja kupiłem bloczki z betonu B30 dlatego takie twarde. Chyba minimalna klasa betonu to B15. Jeśli jesteś pewna co do klasy betonu (możesz zrobić próbę wytrzymałościową, jak stukniesz młotkiem i bloczek się od razu cały rozsypie to się nie nadaje, musi pękać jedynie tam gdzie stukasz. Najlepiej niech to sprawdzi murarz, on wie o co chodzi), to w zasadzie możesz takie bloczki kupić nawet jeśli są nierówne (jeżeli są nierówne to znaczy, że były produkowane na kiepskich maszynach, co jednak nie ma wpływu na wytrzymałość, tylko murarz może narzekać). Jeśli bloczki są kruche to wchłaniają więcej wody. Niestety beton dobrej klasy kosztuje (bo trzeba dać więcej cementu) i przez to bloczki są droższe. Jesli kupując bloczki będziesz się sugerować jedynie ceną to możesz mieć pewność, że będą one kruche (producent musi na czymś zaoszczędzić). Pamiętaj, że oprócz bloczków ważna jest zaprawa. Mocny bloczek na kruchej zaprawie to słaba ściana. Dlatego trzeba pilnować murarzy aby dawali dobrą zaprawę (ja robiłem 1:3, tzn. na łopatę cementu, trzy łopaty piachu). Przy murowaniu fundamentów pamiętaj o uziemieniu (do zbrojenia ławy fundamentowej) i kanalizacji i wodzie. To bardzo ważne. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 14.08.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Marc, dzięki za informacje i oświecenie mnie w kwestii fundamentalnej Mein lieber Docent - wszystkie rzeczowniki w j. niemieckim piszemy wielką literą, ale za same chęci masz 5! My chcemy mieć ścianę JW, więc chyba raczej będzie to Ytong. Jak będę miała projekt prześlę Ci wszystkie dane. Pozdrawiam Klub Praktycznych Ps. Właśnie piję kolejne piffko za pomyślny przebieg budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 14.08.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 AgnesK - w takim razie nie byłbym taki pewien , czy uda Ci się zmieścić w założonych kosztach - musisz pamiętać, że o wiele więcej wydasz pieniędzy na ściankę fundamentową, materiał na nadproża z Ytonga ( spojrzyj do cenników). A tak wogólne co Cię skłoniło, że ma to być ściana JW - czy dopiero w późniejszym terminie chcesz ocieplać dodatkowo Swoje ściany ( patrz co mówił Marc - także na jego kosztorys) A TAK Z INNEJ BECZKI - TO DZISIAJ O 18.10 URODZIŁEM RAZEM Z ŻONKĄ WSPANIAŁĄ CÓRECZKĘ - BĘDZIE MIAŁA NA IMIĘ ALEKSANDRA ZUZANNA!!!!! TRZYMAJCIE SIĘ. Dzięki za tą piątkę z niemca - wierz mi nigdy się tego języka nie uczyłem - kiedyś jeszcze za czasów studenckich spędziłem miesiąc na rbotach w Niemczech ( jeszcze tych wschodnich) i coś tam pozostało w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.08.2003 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 SERDECZNE GRATULACJE Już nawet nie chciałam pytać, żeby nie podgrzewać i tak napiętej atmosfery.... Szanuję facetów, którzy są z żonami w czasie ciąży i porodu. Kolejna 5! Nasza Natka też początkowo miała być Olą. No to teraz musisz się spieszyć, coby malutka mogła w przyszłym roku brykać w piaskownicy A wracając do rzeczy bardziej przyziemnych. Tak jak pisałam dom ma budować mój mąż (a raczej majster a mąż ma być pomocnikiem). Trochę się boimy, nie wiem czy słusznie, tego ocieplania. Wiesz kolejne koszta za robociznę, możliwość popełanienia błędów. Sama już nie wiem... A jaki współczynnik będzie miałą Twoja ściana po ociepleniu? Wiesz ile Cię winiesie metr ściany wykończonej? Robiłeś takie szacunki. W "M" jest takie zestawienie 20 rodzai ścian i ich kosztów i wg tego zestawienia JW z BK jest najtańsza (oczywiście już w stanie wykończonym) i ma wsp. przenikania ciepła 0,29. Przekonaj mnie do DW.... Tatusiu podwójny, pisałeś kiedyś poza tym, że kominek musi być zlicowany ze ścianą. Co to znaczy? Marc, a Ty pisałeś o uziemieniu fundamentów. Pierwsze słysze. Nie miałam pojęcia o tym (i o wielu innych rzeczach jeszcze ), że fundamenty się uziemia. Jak to się robi? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.08.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Kurcze, właśnie poczytałam cenniki Ytonga... chyba zrobili podwyżkę... Jak będę miała projekt, to wtedy wszystko dokładnie wyliczę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts