pawelktw 20.06.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 no to kontynuując wątek tarasu: taras na całej długości domu od strony kuchni i pomieszczenia gospodarczego - inaczej się nie da Na tej ścianie umieszczone drzwi balkonowe. Dach przedłużony na całej długości i oparty na 5 słupach (3 metry od ściany). Taras mimo że nie zamieszkaliśmy wydaje się być odealny. Pod dachem jest miejsce na suszenie drewna oraz dodatkowy grill z kominem przepuszczonym przez dach. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 21.06.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 no to kontynuując wątek tarasu: taras na całej długości domu od strony kuchni i pomieszczenia gospodarczego - inaczej się nie da Na tej ścianie umieszczone drzwi balkonowe. Dach przedłużony na całej długości i oparty na 5 słupach (3 metry od ściany). Taras mimo że nie zamieszkaliśmy wydaje się być odealny. Pod dachem jest miejsce na suszenie drewna oraz dodatkowy grill z kominem przepuszczonym przez dach. Pozdrawiam Paweł moim zdaniem świetny pomysł my planujemy grill w "altanie" na końcu działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 21.06.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Potrzebujemy wsparcia duchowego, okropne rzeczy się u nas dzieją. Bardzo prosimy trzymajcie za nas kciuki. 30 czerwca napiszę co się działo. Z góry dziękuję za pozytywne myśli pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 21.06.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Sylvia- trzymamy kciuki!!!Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 21.06.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Sylvia- trzymamy kciuki!!!Pozdrawiamy. Dziękuję Nata442 mam nadzieję, że będzie dobrze... ale minę mam nietęgą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 30.06.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Witam wszystkich praktycznych. Chciałbym przyłączyć się do klubu. Po dwóch tygodniach z przerwami udało mi się przeczytać cały wątek i większą część dzienników AgnesK i Ori_noko. Przyznam, że lektura była bardzo sympatyczna. Trochę to dziwne, ale powoli wszystkie osoby tu piszące stawały się jakby częścią moich znajomych. Cieszę się, że tu trafiłem. Znalazłem tu wiele ciekawych wskazówek, które sobie skrupulatnie wynotowywałem. Wszysytkie pojawiły się później w spisie, który sporządziła nata442. Zabawnie jednak wyglądały te wyliczenia kosztów budowy prowadzone przez Docenta czy AgnesK 4 lata temu. Teraz sutyacja jest zupełnie nieporównywalna. Ja się zastanawiam czy uda mi się zmieścić w 350 tys. zł. Budowę Pana Praktycznego już rozpocząłem w Aleksandrowie obok Nieporętu. U mnie pierwszą łopatę wbił archeolog, bo miałem na działce stanowisko archeologiczne. Na szczęście nie znalazł nic znaczącego i mogłem przystąpić do właściwych wykopów. Obecnie mam zaszalowane ławy i zawieszone zbrojenie, a na wtorek umówiona gruszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 01.07.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witajcie Witam nowego klubowicza, bardzo się cieszę, że będzie ktoś w okolicy I już się tłumaczę mieliśmy straszny zgryz, sprzedający działkę chciał się wycofać z transakcji na półtora tygodnia przed terminem podpisania ostatecznego aktu Ostatnie dni były bardzo przygnębiające (szczerze powiem, że byliśmy przerażeni), do końca nie wiedzieliśmy jak to będzie. Dzięki pomocy prawnika nie poddaliśmy się i szczęśliwie w piątek podpisaliśmy akt! Jakbyśmy mało mieli wrażeń, dwa dni przed aktem dostaliśmy odmowę z banku, po 6,5 tygodniach rozpatrywania wniosku . Jutro składamy wnioski do Lukasa i BPH, tam stwierdzili, że nie boją się działki mieszkaniowo-usługowej! Millenium się połamało na tej działce, skoro my nie mamy działalności (jeszcze ) to nie dostaniemy pozwolenia! Millenium ma dobrą ofertę ale tylko na proste kredyty... Na razie dochodzimy do siebie, od jutra zaczynamy działać pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 03.07.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Mam ograniczony dostęp do kompa- więc- jestem tu tylko z doskoku. Na razie Damroka- fajnie, że przybył ktoś nowy. Zazdrościmy tych rozpoczętych robót budowlanych SylwiaW- przeraża mnie to co piszesz o bankach. Jak to długo trwa. U nas też pojawił się ZZZZZZZZgrzyt. Odebraliśmy akt notarialny i w tydzień po wydaniu kasy na działkę dowiedzieliśmy się, że starostwo zaprzestało po jakiejś ważniastej kontroli z góry wydawać na nasze działki pozwolenia na budowę, bo gmina w najbliższym czasie nie może tam zagwarantować mediów. Ale w planie zagospodarowania przestrzennego wcześniej nas ujęli Wraz z innymi podjęliśmy walkę- i ponoć są szanse na ten dokumencik- tyle że musimy sami wykopać...... studnię. Hej! Hej! Czy ktoś kopał studnię u siebie? Jakie są koszty ? No i czy to tak można wszędzie tę studnię wykopać. Dylematy! Wiecznie dylematy. Ale się nie dajemy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 03.07.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Nata442 Jest taki wątek o studniach http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1868300&highlight=#1868300 tam powinnaś znaleźć potrzebne informacje. i nie przejmuj się my tez nie mamy wody na działce, do tej pory tam była właśnie studnia! Ja nawet chciałam ją likwidować ale się opamiętałam po lekturze powyższego wątku. Co do problemów "okołopozwoleniowych" polecam skorzystanie z pomocy prawnika. Człowiek sam nie może znać wszystkich przepisów, a specjalista to co innego. My tylko dzięki wsparciu prawnika kupiliśmy tą działkę. Wcześniej myśleliśmy, że skoro oni sie wycofują i zwracają wszystkie koszty + podwójny zadatek, to mimo iż to bardzo boli to musimy się z tym pogodzić. A okazało się, że umowa przedwstępna zawarta w formie aktu daje nam prawo do zakupu tej nieruchomości nawet wbrew chęciom sprzedającego (który już znalazł sobie nowego kupca po cenach z tego roku! a my mieliśmy cenę z jesieni). wytrwałości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 03.07.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Wytrwałość to jeden z ważniejszych elementów tego przedsięwzięcia jakim jest budowa swojego domu, a szczególnie na etapie "rozruchowym". Ja u siebie zrobiłem studnię, mimo że pół metra od działki mam wodociąg. Procedury związane z przyłączeniem (projekt, mapki, pozwolenie) trwają ok 2 m-cy. Nie chciałem czekać. Zrobienie przyłącza przejściowego (zanim postawi się dom) miało mnie kosztować ok. 1200,- zł. Natomiast koszty wiercenia studni jak mi mówiono to 60 zł za metr, ale nie mniej niż 600,- zł. Ja zapłaciłem 550,- zł, bo wywiercili mi 2 m do wody gruntowej. Pewnie nie nadaje się do picia, ale ja potrzebuję tylko na budowę i ewentualnie później do podlewania ogródka. Kredyty to też jest temat rzeka. Na razie działam dzięki pożyczkom. Kredyt biorę z Millenium i jeśli przeciągną procedurę jeszcze o dwa tygodnie to sytuacja zacznie się robić frustrująca. Liczę jednak, że to już długo nie potrwa, bo tydzień temu dostałem od nich potwierdzenie o wstępnej akceptacji mojego wniosku. Dzisiaj zalewałem ławy betonem. Ślicznie to wygląda. A szalunki miałem zrobione jak przez artystę rzeźbiarza. pozdrawiam wszystkich praktycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 03.07.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Damroka rzuć okiem na wątek o Millenium, wspomniałam tam o swojej przygodzie, my prawie przez cały czas mielismy akceptację, dopiero na dwa dni przed oficjalnym wydaniem decyzji dowiedzieliśmy się, że są problemy: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1888847&highlight=#1888847 muszę wreszcie założyć dziennik bo jest sporo informacji do przekazania a ja zaśmiecam inne wątki polecam się na priva, a za tydzień będę miała więcej czasu to wreszcie opiszę swoje przygody pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 04.07.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 WITAJCIE WSZYSCY ZNAJOMI I NIEZNAJOMI! U mnie już kosteczka położona - wyszło 102 m2 -koszty ok. 9 tys. z robocizną - zostało mi jeszcz 16 m kostki - ale myślę, że jakoś ją zagospodaruję przy tarasie i pod huśtawkę ale już samodzielnie, żeby obniżyć koszty. Mają rację CI, którzy mówią, że znacznie wzrosły koszty ( nawet nikt nie chce sprzedawać w cenach netto - 3 lata temu - nie do pomyślenia - wszyscy chcieli sprzedać jak najwięcej). Teraz mam urlop - cały miesiąc, wię biorę się do rozwożenia ziemi między kostką i niestety znów ciężka praca przy zakładaniu trawnika. Zdjęć, póki co nie posiadam, ale jak tylko będę miał to je umieszczę, bąź wyślę mailem zainteresowanym. Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 04.07.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witaj Andrzeju! ja z wielką ochotą zobaczę ten Twój starobruk jak tylko będą zdjęcia to poproszę Mają rację CI, którzy mówią, że znacznie wzrosły koszty ( nawet nikt nie chce sprzedawać w cenach netto - 3 lata temu - nie do pomyślenia - wszyscy chcieli sprzedać jak najwięcej). czasy się zmieniają i wcale nie jestem pewna czy na lepsze... pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 09.07.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Witam wszystkich.Po wielu trudach i niepowodzeniach otrzymałem w końcu pozwolenie na budowę mojego domku.Huraaa.Teraz kredycik i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 09.07.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Witam wszystkich.Po wielu trudach i niepowodzeniach otrzymałem w końcu pozwolenie na budowę mojego domku.Huraaa.Teraz kredycik i do roboty. Gratulacje bardzo się cieszę razem z Tobą i szczerze życzę lekkiego wziecia kredytu a później to już nic Cię nie powstrzyma Super i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 12.07.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Witajcie będzie zborowo ( ) gratuluję działek, trzymam kciuki za kredyty. Wiem, że nasze budowanie było tanie w porównaniu z tym, co się dzieje dzisiaj. Tym bardziej wydaje mi się, że taki dom jak "Praktyczny" jest w czasach zwariowanych cen idealnym rozwiązaniem. Pomysł z przedłużeniem połaci dachu po prostu genialny. Źałuję, że sami na taki pomysł nie wpadliśmy. W sierpniu zaczniemy robić na ścianie "kuchennej" wiatę na drewno. Ciekawa jestem jak wyjdzie. Zamieściłam w dzienniku kilka nowych zdjęć - serdecznie zapraszam. Pozdrowienia Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 15.07.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witaj Agnieszko bardzo się cieszę, że się odezwałaś a jak myślicie, drodzy Praktyczni, czy zda egzamin markiza nad tarasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.07.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 My zrobiliśmy wzmocnienia na ev. markizę. Nie będziemy jej jednak montować (chyba) ze względu na wiatry, które u nas wieją. A teraz krótki "komunikat" Oddamy 6 worków tynku maszynowego (wewnętrznego). Proszę o wiadomość na priv. Pozdrowienia A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 17.07.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Mamy kolejny pomysł: zamiast garażu i pomieszczenia z tyłu robimy "kawalerkę" dla Babci, okazało się (miesiąc temu), że musimy się wyprowadzić z Babcią. Architekt będzie miał mnie dosyć ale musi sobie z tym poradzić. Żegnaj moje piękne biuro w piątek mamy odebrać mapkę do celów projektowych Dzięki Agnesk, wzmocnienia na markizę - zapamiętać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 17.07.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Hej! Dziękuję za wszystkie odp odnośnie studni-przepraszam, że dopiero teraz, ale nie mam dostępu do internetu. trochę to potrwa. My teraz załatwiamy wszystkie mapki, pozwolenia, sprzedaż mieszkania itd. A ja myślałam , że do końca wakacji będę miała stan surowy . Ach ta ułańska fantazja!!!Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts