Nata442 13.08.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Docent- waga jak waga, ale ze wszystkich stron ( głównie od rodziców) słyszymy, że ta dachówka cementowa to taka jest be, bo ponoć strasznie pije wodę, za kilka lat porośnie mchem itd. W hurtowni ostatnio widzieliśmy cementową IBF i na pierwszy rzut oka trudno było odróznić, czy to ceramika czy cementowa. Zobaczymy- jeszcze mamy czas, popatrzymy na wycynę ceramiki, jak nie będzie dużej różnicy to dołożymy do ceramiki i już. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 13.08.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Docent -> Nie gniewaj się i nie sądź, że wyszukuję tylko mankamenty w Twoim domku, ale mam wrażenie, że na jednym zdjęciu widać zielone ślady (mech?) na dachówce na ganku. Możesz podpowiedzieć jaka może być tego przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 14.08.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Docent- waga jak waga, ale ze wszystkich stron ( głównie od rodziców) słyszymy, że ta dachówka cementowa to taka jest be, bo ponoć strasznie pije wodę, za kilka lat porośnie mchem itd. W hurtowni ostatnio widzieliśmy cementową IBF i na pierwszy rzut oka trudno było odróznić, czy to ceramika czy cementowa. Zobaczymy- jeszcze mamy czas, popatrzymy na wycynę ceramiki, jak nie będzie dużej różnicy to dołożymy do ceramiki i już. Pzdr My mamy kasztankę Mullera (teraz już chyba Koramic). Jest znacznie cięższa od betonowej! Po każdym deszczu czyści się sama a jest z czego bo póki co jeszcze się mocna dookoła kurzy. Co do porównania to chyba nie ma co gdybać - jeżeli macie możliwości to zainwestujcie w ceramikę. Świetne porównanie można uzyskać idąc po osiedlach domków wybudowanych kilka lat temu. My chodziliśmy i oglądaliśmy dachy - wybór nie mógł być inny. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 15.08.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 DAMROKA - no co Ty - ja nie z tych . Masz rację- na ganku jest już bardzo widoczny zielony nalot na dachówce- może dlatego, że jest to akurat strona pólnocna i nie dochodzi do niej tyle światla- pewnie tak, ale z drugiej strony - dlaczego tak szybko?- już po 4 latach - nawet nie wiem czy można zareklamować to u producenta. Kolega z osiedla tez ma Rupp Ceramikę i nic takiego u niego się nie dzieje- ale ma inne ulożenie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_ 15.08.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Niestety brakuje mi czasu aby pisać ale śledzę temat. Wrzucam aktualne zjęcie dla przypomnienia że w Szczecinie też jest gdzieś d07 Pozdrawiam http://images27.fotosik.pl/59/0e921b4c204b9c21med.jpg http://images26.fotosik.pl/59/4385b4a48c47ccdc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 15.08.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Oooo bardzo ciekawy ganek. Jak widać nasz Praktyczny może przybierać różny wygląd. Całkiem sympatycznieOrynnowanie widzę, że jest zrobione jak w projekcie. A mi dekarze w różnych firmach proponowali zrobienie rynien po dwóch stronach ściany, czyli razem 4 szt (na każdym rogu), tak jak wspominał docent. Podobno 12 m to trochę za dużo jak na jedną rurę. Zagadkowa jest ta rura wentylacyjna nad garażem, bo kanał wentylacyjny garażu przewidziany jest w kominie "głównym". Podoba mi się ten porządek wokół domu. U mnie ciągle plac budowy. Jak trochę teren wysycha to równam ziemię, ale potem znowu przyjeżdża jakaś dostawa lub gruszka i znowu mam takie koleiny jakby pluton czołgów się przewinął, bo tak się dziwnie układa, że dostawy mam na ogół po jakiejś ulewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 22.08.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Coś ucichło u praktycznych. Chyba wszyscy wzięli się za budowanie lub wykańczanie już postawionych domów. U mnie znowu mały zgrzyt. W zamówionej więźbie sugerowałem się ilościami przedstawionymi w "zestawieniu drewna", a tam jest pomyłka, bo jętki wg projektu przewidziane są podwójnie na każdej krokwi, a w "zestawieniu" pojedynczo. I teraz na dzień przed dowozem więźby musiałem zamówić dodatkowe ilości, które przyjdą oczywiście w późniejszym terminie. Z "garami", tzn. pustakami stropowymi, też jest coś nie tak w zestawieniu, bo zostało mi 120 szt. Na szczęście producent nie robił problemów ze zwrotem i oddaniem pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.08.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Witajcie, zabiorę głos jeszcze w kwesii opaski. Damroka, wokół domu najlepszym rozwiązaniem jest właśnie owa opaska z kamyczków, dopiero potem ev. z kostki - tak jak zrobił to Docent. Woda ma nie wylko wsiąkać ale i odparowywać. Jak sądzisz, czy 30 cm ochroni Twój fundament przed przedostaniem się doń wody? Napewno nie, ale za to skutecznie utrudni jej odparowanie. Poczytaj zresztą na ten tema na forum. Nie raz była na ten temat dyskusja. A my wpadliśmy na ...hm..naszym zdaniem... genialny pomysł Robimy zadaszony taraz w przyszłym roku A dla równowagi po drugiej stronie domu (przy garażu) wiatę na auto. Czy wiata powstanie w przyszłym roku nie wiadomo. Zależy od kasy. Ale taras zadaszony będzie. Przy tej okazji chciałabym namówić Was - jeśli nie macie - do zrobienia instalacji odgromowej. Koniecznie. Dziś w nicy spalił się dom naszych sąsiadów. Zdjęcie zamieściłam w dzienniku. Rok czasu dyskutowali z kier. budowy nt konieczności wykonania tej instalacji. Teraz trzeba odbudowywać połowe domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 27.08.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Przy tej okazji chciałabym namówić Was - jeśli nie macie - do zrobienia instalacji odgromowej. Koniecznie. Dziś w nicy spalił się dom naszych sąsiadów. Zdjęcie zamieściłam w dzienniku. Rok czasu dyskutowali z kier. budowy nt konieczności wykonania tej instalacji. Teraz trzeba odbudowywać połowe domu... Właśnie mamy to w planach - mamy już w ziemii bednarkę z 7 prętami po 3 m, natomiast został do założenia drut odgromowy na dachu. Długo myśleliśmy jak sprowadzić go na ziemię - pójdzie po krokwiach po przeciwnych narożnikach domu na jedną i drugą stronę połączoną już bednarką. A zdjęcia dają do myślenia. Swoją drogą do wprowadzenia takiego na pół gwizdka (czytaj parter + łazienka i hol u góry) brakuje nam oczyszczalni. Tak więc jeszcze trochę kopania łopatą przede mną. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 06.09.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Sylwia - jak tam wczasy w Karwii- też mieliśmy jechać w lipcu, ale niestety pogoda popsula nam plany a urlop niestety się skończyl. współczuję za krótkiego urlopu, chociaż u Ciebie to ja bym się cały czas czuła jak na wakacjach jakoś tak okolica mi się kojarzy Nam w Karwieńskich Błotach II było fantastycznie i mieliśmy przez całe dwa tygodnie super pogodę, aż mieliśmy dosyć plażowania takie cuda i to w sierpniu, nawet nie wyjmowaliśmy ciepłych rzeczy, a byliśmy kilka tygodni wcześniej w Karwi i musiałam zakładać kurtkę U nas się dużo pozmieniało i raczej nie będziemy budować Praktycznego , mam nadzieję, że pozwolicie mi tu zaglądać, tak po znajomości pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 23.09.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam.Mam pytanie do Praktycznych którzy już wybudowali lub zakupili materiały.Chodzi o dołączony do projektu wykaz materiałów z którym mam problem bo wychodzi na to że zapotrzebowanie na materiały w wykazie jest mocno zawyżone.Jeżeli chodzi o materiał na ściany zew. i wew. to się potwierdza.Mam obawy co do stropu bo w/g wykazu potrzebne jest 717 pustaków teriva 1 bis. Ja zdobyłem jak na razie 620 pustaków i zastanawiam się czy mam szukać dalej.Nie chciałbym żeby się okazało że będę szukał a potem mi zastanie 100 sztuk.Jak ktoś wie coś na ten temat to będę wdzięczny za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 23.09.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 U nas się dużo pozmieniało i raczej nie będziemy budować Praktycznego , mam nadzieję, że pozwolicie mi tu zaglądać, tak po znajomości Normalnie popadam w samouwielbienie, cytuję własne wypowiedzi chciałam wyjaśnić, że znowu się pozmieniało i będziemy mieli Praktycznego Muszę się pochwalić, że znaleźliśmy działkę, która jest tak samo ułożona względem stron świata jak nasza poprzednia ziemia i dzięki temu projekt pasuje idealnie wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 23.09.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 U nas się dużo pozmieniało i raczej nie będziemy budować Praktycznego , mam nadzieję, że pozwolicie mi tu zaglądać, tak po znajomości Normalnie popadam w samouwielbienie, cytuję własne wypowiedzi chciałam wyjaśnić, że znowu się pozmieniało i będziemy mieli Praktycznego Muszę się pochwalić, że znaleźliśmy działkę, która jest tak samo ułożona względem stron świata jak nasza poprzednia ziemia i dzięki temu projekt pasuje idealnie wszystkiego dobrego No to gratulacje.Bo się zmartwiłem że nie będziecie budować Praktycznego.My już mamy parter i zaczynamy walkę ze stropem.Dodam zdjęcia do dziennika jak będę miał chwilkę.W razie jakiś pytań służę pomocą bo mam wszystko na świeżo w pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 23.09.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 U nas się dużo pozmieniało i raczej nie będziemy budować Praktycznego , mam nadzieję, że pozwolicie mi tu zaglądać, tak po znajomości Normalnie popadam w samouwielbienie, cytuję własne wypowiedzi chciałam wyjaśnić, że znowu się pozmieniało i będziemy mieli Praktycznego Muszę się pochwalić, że znaleźliśmy działkę, która jest tak samo ułożona względem stron świata jak nasza poprzednia ziemia i dzięki temu projekt pasuje idealnie wszystkiego dobrego No to gratulacje.Bo się zmartwiłem że nie będziecie budować Praktycznego.My już mamy parter i zaczynamy walkę ze stropem.Dodam zdjęcia do dziennika jak będę miał chwilkę.W razie jakiś pytań służę pomocą bo mam wszystko na świeżo w pamięci. Bardzo Ci dziękuję i gratuluję postępów. Strasznie bym już chciała widzieć nasz dom. Dziś chodziliśmy po grządkach, na których "wyrośnie" nasz Praktyczny i naprawdę czułam się wspaniale. marsss wpisuj wszystko do dziennika, będę Twoją wierną czytelniczką pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 23.09.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Uff !!!!- Sylwio-a już miaem Ci pisać, po oglądnięciu ewentualnych zamienników za D 07 ( choć z pewnością są ladne), że z pewnością bylyby o wiele droższe w realizacji- tak na oko ok 30-40 %. Mam nowe fotki podjazdu - już z trawką i czystym daszkiem nad wejściem , w wolnej chwili podeślę Ci je mailem. Pozdrwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 24.09.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Uff !!!!- Sylwio-a już miaem Ci pisać, po oglądnięciu ewentualnych zamienników za D 07 ( choć z pewnością są ladne), że z pewnością bylyby o wiele droższe w realizacji- tak na oko ok 30-40 %. Mam nowe fotki podjazdu - już z trawką i czystym daszkiem nad wejściem , w wolnej chwili podeślę Ci je mailem. Pozdrwiam. Andrzeju dziękuję strasznie ciężko nam było wybrać inny projekt, tak sobie wymyśliliśmy, że skoro zaczynamy od nowa to może trochę inny projekt, żebyśmy mieli ten dodatkowy pokój na dole - dla mojej działalności i najlepiej, gdyby to mieszkanie z garażu było większe - takie dwu pokojowe, na początku dla Babci a później może dla córki albo moich rodziców. Wybór Praktycznego nie był przecież przypadkowy, poprzednio projektu szukaliśmy chyba przez rok i zawsze do niego wracaliśmy, teraz było tak samo. Bardzo chcieliśmy mieć nowy projekt ale taki jak D07 . Przeprosiliśmy go ładnie i chcemy w nim mieszkać z niecierpliwością czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 24.09.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 SylwiaW- Fajnie, że zostajecie przy Praktycznym A my zaczęliśmy 18 września !!!!!! Mamy zalane fundamenty i ściankę fundamentową od frontu Jeździmy codziennie oglądać to nasze cudo, bo jesteśmy przeszczęśliwi, że w końcu zaczęło się na poważnie. Ale muszę przyznać- chodzę, oglądam- mały będzie ten nasz domek. Mój małżonek śmiał się , że na naszym osiedlu będzie to najmniejsze domostwo, bo wszyscy budują chałupy o takich gabarytach, że hej. Mam nawet wrażenie, że jakbym się położyła i wyciągnęła nogi, w prawdziwym tego słowa znaczeniu, to wystawałyby mi one za ławę fundamentową Naszą największą zmianą jest- budujemy ścianę trójwarstwową. Będzie trochę dłużej trwało, ale byliśmy od razu zdecydowani na taki wybór. Kuchnia od frontu, kominek razem z kominem ( murowanym), pokój zamiast garażu, trochę większe pomieszczenie gospodarcze kosztem tego pokoju właśnie, taras od tyłu, drzwi z pom. gosp do ogrodu. Zastanawiamy się jeszcze nad dachówką. Czy ma ktoś Braasa u siebie na dachu albo w planach? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 24.09.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Nata442 cieszę się razem z Wami i nie zamartwiaj się wielkością domu, jest naprawdę wystarczający. Znajomi mają 300 metrów i nie zazdroszczę im akcji sprzątania tej powierzchni, w dodatku w salonie słychać echo. A Praktyczny jest OK! gratuluję postępów i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 02.10.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 No to cóż, wypada się pochwalić Od soboty mieszkamy!! Co prawda tylko na parterze (schody w piątek) ale jednak mieszkamy. Porzuciliśmy miasto dla spokojnej wsi i jest super!!! Pozdrowienia dla wszystkich "Praktycznych" Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 03.10.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 No to cóż, wypada się pochwalić Od soboty mieszkamy!! Co prawda tylko na parterze (schody w piątek) ale jednak mieszkamy. Porzuciliśmy miasto dla spokojnej wsi i jest super!!! Pozdrowienia dla wszystkich "Praktycznych" Paweł Jak miło mi się to czytało cieszę się razem z Wami i bardzo poproszę o jakieś zdjęcia uda się? Też bym chciała oczy nacieszyć Waszym domkiem , chociaż jakieś fragmenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts