Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marek Dzit- obiecuję wkleić- tylko chciałabym najpierw mieć ganeczek:) Na razie jest bez- bo nasz cieśla namówił nas na późniejsze wykonanie- kupowaliśmy drzewo na słupy jesienią ( ooo- kolejna zmiana- nie mamy kolumn betonowych) i drzewo było bardzo miękkie, co groziło popękaniem słupów- tak więc teraz cierpliwie czekamy na ciąg dalszy. A tak na marginesie- może ktosik zorganizuje dla mnie ekspresowy kurs wklejania zdjęć na forum :wink: ?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
marsss-ty chyba będziesz miał piec na paliwo stałe, jak tam z miejscem. Ja też o tym myślę. W planach mam zmianę wejścia do pomieszczenia gospodarczego przez

garaż, likwidacja drzwi w kuchni. Co o tym myślisz?

Dokładnie tak to mam rozwiązane,i chyba to jest najlepsze wyjście.Jedyny problem tego rozwiązania to drzwi łączące garaż z pomieszczeniem gospodarczym i kotłownią-muszą być jakieś specjalne pod względem pożarowym.Z miejscem krucho,ale kocioł z podajnikiem wlezie.Ja będę miał kocioł na drewno-zagazowujący.

• 2 weeks później...
Marek Dzit- obiecuję wkleić- tylko chciałabym najpierw mieć ganeczek:) Na razie jest bez- bo nasz cieśla namówił nas na późniejsze wykonanie- kupowaliśmy drzewo na słupy jesienią ( ooo- kolejna zmiana- nie mamy kolumn betonowych) i drzewo było bardzo miękkie, co groziło popękaniem słupów- tak więc teraz cierpliwie czekamy na ciąg dalszy. A tak na marginesie- może ktosik zorganizuje dla mnie ekspresowy kurs wklejania zdjęć na forum :wink: ?
Ja też mam drewniane.Sezonowane,suszone a i tak popękały.do wklejania zdjęć dobry jest fotosik . http://www.fotosik.pl/

Dokładnie tak to mam rozwiązane,i chyba to jest najlepsze wyjście.Jedyny problem tego rozwiązania to drzwi łączące garaż z pomieszczeniem gospodarczym i kotłownią-muszą być jakieś specjalne pod względem pożarowym.Z miejscem krucho,ale kocioł z podajnikiem wlezie.Ja będę miał kocioł na drewno-zagazowujący.

a muszą być drzwi między kotłownią a garażem, nie może być tylko otwór drzwiowy?

Co do drzwi pomiędzy kotłownią a garażem,to muszą być ale nie wiem czy to nie zależy głównie od osoby która adaptuje projekt.i architekt narysowała drzwi i ponoć inaczej się nie da.Ja buduje systemem gospodarczym ale do dachu miałem firmę.Trzeba zwrócić uwagę na wysokość poddasza,jest błąd w orginalnym projekcie.Jeżeli się zachowa wymiary ścian i okien z projektu to jest problem z miejscem nad i pod oknem.Nie ma szans na karnisz nad oknem i z miejscem na kaloryfer pod oknem też krucho.

ja cały czas tworzę. z braku wielkich funduszy i niechęci do kredytów wszystko robimy sami z tego co akurat zarobimy. jedyny fachowiec to cieśla do więźby i odeskowania dachu oraz do samego podłączenia kominka z płaszczem wodnym - wszystkie rurki łącznie z ogrzewaniem podłogowym ułożyłem samodzielnie. wymurowałem sam cały dom (jestem elektrykiem i pracuję na budowach więc się napatrzyłem i podpytywałem co i jak) i teraz go powoli wykańczamy - sam parter.

co do zmian to wszystkie okna zrobiliśmy dzielone z ruchomym słupkiem (oprócz tego malutkiego), okno tarasowe zrobiliśmy szerokie na 3,3 metra i wysokie na 2,4 metra. jest ono podzielone na 4 części. dwie skrajne się nie otwierają a dwa skrzydła środkowe otwierają się na pozostawiając otwór drzwiowy o szerokości 1,6 metra z niskim 1,5 cm progiem. nie mamy komina (będzie rekuperator) w pom. gosp. więc jest wnęka na pralkę, i nie mamy ściany do kuchni - po wyjściu z wiatrołapu do domu jest wielka otwarta przestrzeń. w dolnej łazience mamy prysznic bez kabiny (podłoga jest na równi z wypłytkowanym brodzikiem).

pozdrawiam praktycznych

tego nie jestem w stanie powiedzieć bo nie zapisuję wszystkich wydatków na materiały. mam ci podać że za suporeks 24x24x59 płaciłem 4,2 pln brutto z transportem a postawienie ścian to koszt mojej pracy. na samym tym etapie zaoszczędziłem z 15000 pln na robociźnie. wszystkie instalacje położyłem sam (koszt materiałów), za wszystkie okna + brama garażowa segmentowa bez napędu + drzwi wejściowe bez fajerwerków zapłaciliśmy coś około 9000 pln. tyle że to był 2005 rok. meble do kuchni zrobiłem sam - pojechałem do hurtowni płyt meblowych gdzie podałem wymiary poszczególnych szafek i tam mi wszystko docięli na wymiar i zrobili okleiny. kosztowało to około 1000 pln łącznie z dobrej jakości blatem bez frontów i koszy oraz szuflad. mebli w kuchni mamy 5 metrów bieżących - na ścianie z oknem 3 metry i na ścianie gdzie z tyłu jest pom. gosp. i łazienka mamy 3 metry mebli. bez szafek wiszących. jedna szafka jest 40 cm szeroka i 2,45 metra wysoka. za takie same meble w STUDIU KUCHENNYM wołali około 10000 pln. nam dojdą jeszcze fronty i kosze ale to wyjdzie około 3000 pln i mamy kuchnię bardzo dobrej jakości z dobrymi frontami a nie jakieś okleiny jak to niektórzy oferują a potem po 5 latach cała okleina jest luźna.

i to chyba na tyle. działkę kupiliśmy 1,6 hektara za 26000 pln a stan surowy zamknięty zrobiliśmy chyba za 20000 pln (materiał + robocizna cieśli i hydraulika)