Marek Dzit 01.06.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Ja zajmuję się budowlankom, to znaczy że też nie będę miał problemów z budową i wykończeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 01.06.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 partner wracając do D07 wspomniałeś o kominku z płaszczem wodnym to będzie jedyne ogrzewanie w domu czy będzie jeszcze piec gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 01.06.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 na dzień dzisiejszy kominek jest jedynym źródłem ogrzewania i od 2 zim spisuje się znakomicie. jedyny minus to że nie można nigdzie wyjechać. docelowo planuję drugie źródło ogrzewania tylko jeszcze nie wiem czy piec elektryczny czy może piec gazowy na wymienne butle - takie jak mają spawacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 01.06.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 z tego co piszesz to u was niema gazu, mam ten sam problem - brak gazu. Jeszcze nie zdecydowałem tak do końca jakie miało by być ogrzewanie pod uwagę biorę piec na paliwo stałe w pomieszczeniu gospodarczym albo tak jak ty masz kominek z płaszczem wodnym. Budowałeś dodatkowy komin czy masz kuchnie przeniesioną? a czy w lecie przy niskim ciśnieniu nieczuć w pokoju zapachu sadzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 01.06.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 budowaliśmy dodatkowy komin - zapachu sadzy nie wyczuwam. jak budowaliśmy to piece na ekogroszek dopiero zdobywały rynek i jakoś je pominęliśmy w rozważaniach nad ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 03.06.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 a ile ma kw twój kominek,masz zamontowany mikroprocesorowy sterownik dolotu powietrza do spalania, albo inną elektronikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 04.06.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Kochani Praktyczni, wrzućcie zdjęcia swoich ogrodzeń. My jesteśmy na etapie zmiany koncepcji - z klinkieru + drewno na "coś tańszego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 04.06.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 planujecie ogrodzenie frontowe? bo jak pamiętam to w koło jest ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 04.06.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Marek.. Ogrodzenie jest z trzech stron, od frontu brak Pamiętasz jak bezproblemowo mogliście sobie zaparkować auto przed domem? Zmiana koncepcji u nas nastąpiła w pierwszej kolejności z przyczyn finansowych. Okazało się także po dokładnych przymiarkach, że nasze ogrodzenie musi być dość niskie - takie na ok 1 m. Dom jest poniżej poziomu drogi, gdybyśmy zrobili tak jak po bokach 1,50 cm, to z drogi wyglądałoby to karykaruralnie - widac by było praktycznie sam dach. Po wykonaniu murka z klinkieru nasze sztachetki musiałyby mieć ok 30 cm.. Jakoś mi to tak nie widzi.. Skończy się więc pewnikiem na samej podmurówce (i ten punkt programu boli mnie najbardziej - wizja owego betonu) i drewnianych sztachetach pomalowanych tak jak oblicówka. Zastanawialiśmy się nad obłożeniem podmurówki płytkami klinkierowymi, tak jak cokół, ale nie wiem czy to jest, nomen omen, praktyczne. Widzieliście gdzies takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 04.06.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 a ile ma kw twój kominek,masz zamontowany mikroprocesorowy sterownik dolotu powietrza do spalania, albo inną elektronikę? mamy kominek Makroterm 18 kW ze sterowaniem pracą pomp i dmuchawy w komplecie. spisuje się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 04.06.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 to ile się pali taki kominek na pełnym wsadzie drewna, działanie tego kominka pewnie jest podobne do pieców z nadmuchem, jak ustawisz 50 stopni na sterowniku to trzyma taką temperaturę aż do całkowitego wypalenia się drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 04.06.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 AgnesK Jak zrobicie drewniane ogrodzenie nawiązujące do elewacji to na pewno będzie wyglądało super. U nas ma być jutro geodeta i ma wytyczyć granice działki, jak się pojawi bo wytycza ją trzeci miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 04.06.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 to ile się pali taki kominek na pełnym wsadzie drewna, działanie tego kominka pewnie jest podobne do pieców z nadmuchem, jak ustawisz 50 stopni na sterowniku to trzyma taką temperaturę aż do całkowitego wypalenia się drewna? na dzień dzisiejszy mamy tak jak piszesz - zadana temp. wody i piec tak dmucha by to utrzymać. planuję rozbudować jeszcze sterowanie o regulator pokojowy by po osiągnięciu temp. w pomieszczeniu wyłączał np. podłogówkę a grzał tylko cwu. teraz sam służę za regulator - jak jest za ciepło to skręcam zawór trójdrogowy i na podłogę idzie niższa temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maraxela 06.06.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 my tez budujemy praktyczny od kwiatnia do teraz mamy juz prawie stan surowy zamkniety -no moze jeszcze nei zamkniety bo okien brakuje w scianach ale dach ejst."lekko "projekt przerobilismy o taraz 30 m :)zalacyzlabym zdjecia ale za bardzo nie wiem jak:)[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 24.06.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 może by ktoś doszkolił jak się wstawia zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 25.06.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 polecam fotosik http://www.fotosik.pl/tam jest opisane co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 25.06.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 może koleżanka by coś wkleiła jak już wie jak to zrobić, bo ja na razie nie mam co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 14.08.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 marsss co tam słychać u Ciebie, taki jesteś zapracowany że nie masz czasu nic napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 15.08.2008 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Pracujemy,Jestem na etapie instalacji i wieszania sufitów u góry.Coś jest nie tak z wymiarem wysokości poddasza,bo wyszło nisko.A jak u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 15.08.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 u mnie praktycznie nic się nie zmieniło, może do końca miesiąca będziemy mieli działkę. potem dopiero będziemy załatwiać pozwolenia i plany. A co z tymi sufitami to ile Ci wyjdzie wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts