Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sorry że się nie odzywałem tak długo ale roboty dużo.Z tymi sufitami u góry to wychodzi że po wylewkach będzie 2,35.Trochę nisko ale już się nic nie da zrobić.U góry zrobiłem suche tynki t.z.n Karton-gipsy przykleiłem na ściany,fajnie wyszło,bo szybko i tanio,ale teraz jeden fachowiec mnie straszy że będe miał problem z wilgocią,pleśnią itd.Ma ktoś wiedzę na ten temat???

• 2 weeks później...

Witajcie:)

W temacie łazienki dodam jeszcze: i folia w płynie:)

Ogrodziliśmy dom wreszcie (brak ino bramki i bramy wjazdowej). Troche tak łyso wokół domu, ale mam nadzieję, że dzięki temu, że jest wreszcie ogrodzenie, to na wiosnę "coś" się zasadzi:) Oprócz tego planujemy w przyszłym roku zrobić zadaszony taras.

Podwyższyliśmy też komin od kominka (zdjęcia w dzienniku budowy). Ciekawi jesteśmy czy w tej zimy nie będzie wreszcie problemów z wentylacją.

Pozdrowienia

A.

Tutaj podaję dla zainteresowanych adresy naszych zdjęć. Niestety nadal nie umiem wklejać fotek :oops: :evil: :evil: :evil:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7dd4b297b1d1c87.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd33dd127337bae8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5cf419bec3e12a0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d071ee659659a86f.html

Dodam tylko,że mamy stan surowy zamknięty, wylane posadzki, zamontowane okna. Teraz będziemy montować kominek, przymierzamy się do gipsowania ścian. Jak widać na zdjęciach- budowaliśmy z ceramiki i ocieplaliśmy wełną. Dom zadziwia wszystkich, bo niby taki mały, natomiast w środku ma mnóstwo miejsca :wink: Dom bardzo się nam podoba.

- :( -Trochę jesteśmy rozczarowani klatką schodową- ale to też z winy naszych (pseudo)majstrów. Zepsuli nam schody (betonowe)- generalnie powinien je robić sprawdzony profesjonalista ( myślelismy, że takowego zatrudnilismy :x ). Generalnie klatka schodowa jest bardzo mała- ale stwierdziliśmy, że i tak będziemy tam spędzać maleńką część naszego żywota :) :) :)

- :) Jak widać na zdjęciach zrezygnowaliśmy z garażu na rzecz pokoju

- kuchnia będzie od frontu, powstał bardzo duży salon, mamy wyjście na taras od tyłu budynku, dodatkowe drzwi od pomieszczenia gospodarczego.

-Dachówka Roben- miedziana- dekarz był zachwycony prostotą dachu - robił go całe 3!!! dni- łatowanie i 2 dni dachówka. Ostatnio przez dwa dni robił nam ganek.

- Co mamy dodatkowego?- dookoła budynku kierownik budowy zarządził zrobić wieniec, by sklamrować budynek. W związku ze zmianami- przeniesieniem kuchni była duża rozpiętość belek stropowych- więc dla bezpieczeństwa, by budynek się nie rozjechał

-deskowaliśmy dach- choć jest wielu przeciwników tej ostatniej mody budowlanej :wink:

- okna z Krakowa- plastikowe z Oknoplastu- ciemny orzech od zewnątrz i od wewnątrz- każdy się pyta, czy są drewniane :wink:

Na razie to tyle- marzy nam się wiele rzeczy- dużo pracy jeszcze przed nami. Trzymamy kciuki za nowych Praktycznych, a Wy trzymajcie za nas :D . Pzdr

P.S. Na koniec dodam jeszcze, że cały dom zbudowaliśmy przy pomocy agregatu i na dowożonej baniakami wodzie. Media mają być pod koniec tego roku. W każdym razie- dla chcącego nic trudnego :wink: Gaz ma być dopiero za 2-3 lata. Dlatego chcemy mieć kominek z płaszczem wodnym, by ogrzewał dom. Kto wie- może to nawet dobry pomysł na przyszłość- tym bardziej, że sąsiad zza wschodniej granicy ma różne humorasy- a nuż zakręci kurek- wtedy będzie jak znalazł :wink:

• 1 month później...
Oj oj. Wkleiłam post i juz tu nie zajrzałam. A tu taka prośba. Powiem szczerze- będzie ciężko z odpowiedzią, bo w miarę dokładne notatki robiłam do listopada 2007. Kiedy urodził się nasz drugi synuś zaniechalam tego. Coś napiszę- w najbliższym czasie, popatrzę w rachunki i notatki. Do szybkiego usłyszenia:)

• 4 months później...

Niewiem czy temat jest jeszcze kontynułowany mimo to spróbuje przyłączyć się do dyskusji. Swojego Praktycznego buduje od 1998 roku, a w 2006 oddałem do użytku i mieszkam choć jeszcze nie wszystko jest skończone.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/87a62f880372d70d.html

Na zdjęciu jeszcze przed ociepleniem. Zmiany jakie wprowadziłem to kominek w salonie i drugi komin, wejście do garaży przez pomieszczenia gospodarcze i niewielka piwniczka pod schodami.

[/img]

• 5 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

A to pierwsze dzieło jakie zrobiliśmy, ale niestety widzę że nikt z nami nie będzie korespondował.......

Jednak mam nadzieje że ktoś się odezwie.................

http://republika.pl/malgorzatap1/makieta.jpg

Marek Dzit proszę dodaj kolejnę zdjęcia jak budowa idzie, bardzo proszę.....

• 2 months później...
  • 5 weeks później...

Witam!!!!!

Długo nas nie było ale niestety nie wszystko i dzie po naszych myślach.

Działka miała być już w styczniu budowlana a tu niestety jeszcze jedno studium i dalsze czekanie, :( :( pewnie kolejny ROK!!!!!

A zmian mamy niewiele tzn.

Likwidujemy drzwi w kuchni.

Wejście do kotłowni i pom. gosp. od garażu, bo ze wzg na brak gazu w okolicy będzie centralne co.

Pozdrawiam !!!!!

I praktyczny z garażem też świetnie wygląda.

Czekamy na kolejne wpisy i zdjęcia!!!! :lol: