Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AgnesK- wielkie dzięki za życzenia :lol:

Produkty z Osławy są w sieci, ale myślę, że znajdziesz podobnej klasy producenta trochę blizej Ciebie - ja z moich lokalnych producentów chcę wybrać akurat tego, ponieważ chwalą go wykonawcy, że jest mało kruchliwy - dobry w obróbce i produkowany z dobrą dokładnością.

Mówiąc o zlicowaniu komina od kominka miałem na myśli to , że komin będzie znajdował się częściowo w kuchni, a w salonie będzie tylko podłączenie do kominka - w ten sposób nie zabiera się cennych m2 z salonu i łatwiej jest wykonać obudowę kominka ( nie będzie on tak głęboko wychodził do salonu)

Ja także nie wiem po co należy uziemnić fundamenty - nie planują wykonywania instalacji odgromowej.

A co do ściany DW to po prostu sądzę , że jest najtańsza w wykonaniu - w muratorach były ceny różnych rodzajów ścian - w wypadku ściany DW koszt m2 wynosi 35 zł ( materiał ) no i nie ma problemu z mostkami termicznymi.

Pozdrawiam.

Już się wyleczyłam z "Y". Przeliczyłam koszty, a jeszcze ten wyższy Vat.... Ale i tak zostaniemy przy JW, jeno będzie to raczej Solbet. Nie mogę doczekać się poniedziałku, żeby pokwitować odbiór projektu...

A pisząc o koszcie ściany miałeś na myśli chyba tylko pustaki?? Bez tynku wew i zew?

Tak nas wzięło na budowanie, że dziś już nawet odwiedziliśmy jedną hurtownię :) ... Chyba powoli zaczynam się też bać tego przedsięwzięcia od str. technicznej. Pocieszam się, że w sierpniu razem z proj redakcja sponsoruje podręcznik o budowaniu, więc pewnie się jeszcze dokształcimy.

Serdeczne pozdrowienia

Cześć, u nas tak jak pisałam:

1. ściana JW

2. kominek w salonie na ścianie z kuchnią

3. Zamiana okna z drzwiami tarasowymi

4. brak drzwi pomiędzy pom. gosp.

5. przesunięcie okna do drugiego pom. gosp.

6. brak drzwi między domem a garażem

Jeszcze nie napiszę Ci dokładnie jak kominek wpłynie na pok. na góze. Planuję spotkanie z architektem w przyszły weekend.

A jakie zmiany Ty ostatecznie planujesz?

Szkoda, że Darek z Koszalina nie bierze udziału w dyskusji. Ale może jeszcze się pojawi.

Pozdrowienia

AgnesK- ja będę miał takie zmiany jak opisywałem wcześniej.

A jeśli chodzi o Darka to koresponduję z nim poprzez wiadomości prywatne - wysłał mi nawet kilka fajnych fotek ze swojej budowy. Tak więc kontaktuj się na priva.

Jutro odbieram żonkę ze szpitala - jestem ciekaw jak to się wszystko dalej potoczy :lol:

Darek, u nas jest suuper. To najlepszy i najprężniejszy klub (bo taki praktyczny :wink: )

JJJeeeeeeeeeeeezuuuuuu, Darek, jak pięknie.... (a na tym drugim zdjęciu to żonka i dziecię?) Jeszcze nie masz podłogi na gruncie?

Ja dziś odebrałam projekt :D . Owo zadowolenie trwało do chwili przejżenia jego zawartości. Strasznie skomplikowanie to wygląda. Darek, pomoc miałeś faktycznie tylko na początku przy fundamentach? Aż nie chce mi się wierzyć. Słuchaj co dawałeś pod ławę? Lałeś chudziak? Znajomy wysypał wykopy zwietrzeliną i twierdzi, że to wystarczy. Czy przy adaptacji proj. architekt nanosił Ci zmiany w rodzaju bloczków? (bo pisałeś że nie robiłeś ocieplenia). Koniecznie też opisz swoje zmiany i czy robisz kominek.

Serdecznie Cię pozdrawiam, dzięki za zdjęcia i koniecznie zaglądaj tu codziennie i pisz co słychać.