Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Qrcze poszedłem na urlop a tu tyle się dzieje.

Moje gratulacje dla Docenta. Mam nadzieję, że powiększenie rodziny jeszcze bardziej cię zmotywuje do budowy.

U mnie już kładą tynki i robią ogrzewanie (straszny bajzel, wszystko na raz).

Jeśli chodzi o uziom fundamentów to tak jest napisane w projekcie. Robiłem zgodnie z opisem. Uziom nie musi być w fundamantach może być w ziemi ale tak jest podobno najlepiej. Chodzi oczywiscie o uziom instalacji elektrycznej podpięty do zbrojenia ławy fundamantowej.

Pzdr

No to nas Marc faktycznie oświeciłeś. Ja do uziomu nie doszłam. Dopiero skleiłam makietę. Ale frajda! Śmiałam się sama do siebie, że to taki test na inteligencję budowlaną dla blondynek. Ojjjj będziecie musieli mnie tu nieźle podszkolić. :lol: Dostałam też w prezencie kasetę video "Z czego budować dom" . To już moja 2 a jeszcze mam to samo na płycie. Może ktoś reflektuje na kasetę?

A nie pisałam Wam, że ja mam odbicie lustrzane.

Andrzej dostałeś zdjęcia?

Kurka, łamię się co do tych ścian. Zobaczę co powie architekt.

A jeszcze Wam opiszę jak facet przyniósł mi paczkę z projektem. Natka wrzeszczy "Mamusiu kto to?". No więc ja jej wyjaśniam, że pan przyniósł projekt domku itp... Facet poszedł a mała w ryk, gdzie domek. na to ja jej, że to projekt a ona jak to kobieta - usłyszała to, co dla niej nawygodniejsze :lol: Oj, Andrzej, trzy kobitki w domu, ale cię spacyfikują.... :wink:

Pozdrawiam serdecznie

Aga

Marc, Darek a te 170m2 ścian nośnych zapisanych w projekcie to faktycznie wszystkie nośne i zew. i wew.?

Faceci napiszcie jaie macie duże działki, w jakiej odległości od granicy jest posadowiony domek. Moja ma 995m2, szerokość 27m2. Linię zabudowy mam wyznaczoną na 6m od granicy. Zastanawiam się jaka odległość od granicy jest sensowna w przypadku tego projektu. Myślałam o 10m. W weekend czeka mnie rozmowa z architektem, więc szrajbnijcie coś na ten temat.

Marc, może byś przesłął jakieś zdjęcia? A i jeszcze jedno do Ciebie Marc - coś Ty robił z tym gankiem, że kosztował Cię 5 tys.?

Wiem, kurka, już jest 52%.

A wiecie co, tak w ogóle to ta moja makieta nie wyszła aż tak źle. Nawet mężuś jak ją wczoraj ujżał to się rozpromienił!

Radara, super, że wróciłaś. Budujecie sami czy z ekipą? Bo my tutaj, tzn Docent, Darek i ja tworzymy klub gospodarczy :) I tak analizujemy każdą złotówkę. Koooooniecznie informuj nas na bieżąco na Forum i nie ukrywaj się :wink: z danymi i doświadczeniami. A właśnie jaką ścianę stawiacie? Jakie zmiany wprowadziliście? Napisz proszę, jutro o 16.00 muszę mieć już b. sprecyzowane poglądy.

Pozdrowienia

Aga

Nasze plany nie są jeszcze całkowicie sprcyzowane mamy jeszcze trochę czasu. Na razie fundamenty. W przyszłym roku reszta - oby jak najwięcej. Murarz z pomocnikiem - życzą sobie na dziś ok. 5 tys. za ściany i pomoc przy fundamentach. A był i taki co powiedział 15 tys.. :evil:

Tego za 5 widziałam już domek który stawiał i jest jak najbardziej OK.

Co do zmian: to mamy lustrzane odbicie, mamy zamiar zrobić kominek i balkon nad tarasem. Połączony garaż z pomieszczeniem gospodarczym. Brak wejścia z domu do garażu.

Mam tylko nadzieję, że "Praktyczny" na działce 500 nie okarze się za wielki.

Zastanawia mnie jeszcze czy nie powiększyć okien aby domek wyględał lepiej ( front), a może będzie wtedy źle. To są jeszcze wszystko przemyślenia.

Ale bardzo bym chciała zobaczyć D07 już gotowy, otynkowany.No taki w całości.

ZDJĘCIA KTÓRE WYSŁAŁEM MIAŁEM A RACZEJ MIAŁAM (ANETA)POSEGREGOWAĆ.NAJWAŻNIEJSZE ŻE SIĘ PODOBAŁY.ZALOGOWAŁAM SIĘ NA DARKA TO MÓJ MĄŻ,BO NIE SPODZIEWAŁAM SIĘ ŻE KTOŚ BĘDZIE DYSKUTOWAŁ NA TEMATY BUDOWLANE Z "BABĄ",NO ALE JESTEM MILE ZASKOCZONA.PYTACIE O STROP ALE JESZCZE NIE ZALALIŚMY ,BO CIĄGLE BAWIMY SIĘ Z ZASYPYWANIEM,ALE OD PONIEDZIAŁKU PRZYCHODZI DO NAS POMOCNIK.W SOBOTĘ JEDZIE DAREK PO TE PATYKI CO PODTRZYMUJĄ BELKI STROPOWE.ODNOŚNIE OBNIŻENIA PODŁOGI ANDRZEJU TO DAREK MI WYTŁUMACZY I CI NAPISZE CO MIAŁ NA MYŚLI.

Aneta - tylko prosze nie bawić się w podziemie!! My tu wszyscy czekamy na każdą informację nt. pana praktycznego! A też zauważyłam, że w garażu jest obniżona posadzka. Dlaczego?

Radara, super cena!!! 5 tys dla 2 facetów za fundamenty i mury - gratuluję.

A Darek i Aneta , nie krzyczcie plizzz (wyłączcie CapsLock). :) No i napiszcie nam jeszcze o Waszych zmianach.

Z tego co widzę to nie wszystkie zmiany trzeba nanosić w proj. zaraz na początku? Można to załatwić poprzez wpis do dziennika budowy w trakcie budowy? Ale jakiego kalibru zmiany?

Pozdrawiam

Agnieszka

Byliśmy dzisiaj u p. architekt. Powiedziałą nam, że jeśli chcemy JW to nie trzeba nanosić zmian do projektu :o (właściwie powiedział nam to facet od konstrukcji, stwierdził, że wszystkie ściany nośne, które nie są cieńsze niż 24 cm nie wymagają przeliczeń konstrukcyjnych). Tak dziwnie do tego podchodzę. W proj. jest BK 24 klasy 600, ale może faktycznie jeśli da się ścianę grubsza, a więc 36 klasy 400 to to wystarczy. Parametry przenikania ciepła będą praktycznie takie same (teraz 0,30) a z tego co wiem to np. Solbet deklaruje 0,31. Tak więc decyzja odnośnie ścian może poczekać jeszcze 2 lata (przyszły rok to jak wiecie tylko stan zero). Powiedzcie mi proszę, czy ta argumentacja pana konstruktora Was przekonuje).

Okazuje się że fuksnęło nam się z dachem. Przez przeoczenie nie wpisali nam że dach ma miec min. 45 st nachylenia!!!!!! To by nam udupiło projekt. :D :D :D