Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

A i jeszcze jedno - w proj. przewidziane są na górze ścianki działowe z regipsów. jakie Wy robiliście/zamierzacie robić? Mnie regipsy średnio przekonują (mam teraz :cry: ), ale nie wiem, czy można tam coś murować ze względu na wytrzymałość stropu. Zapomniałam zapytać p. konstruktora. Wizytę koleją mamy umówioną na najbliższy czwartek.

Adaptacja proj z planem zagosp działki i wszystkim co potrzebne do pozwolenia na budowe będzie nas kosztowała 1700-1800 zł (swoją drogą to paranoja, że adaptacja jest droższa od samego projektu, choć z drugiej str. cena obejmuje nie tylko samą adaptację. Ale to i tak dużo :( )

Chcieliśmy mieć też schody ze spocznikiem, ale powiedzieli nam, że za mało miejsca i stopnie musiałyby mieć po 30cm h. Nic przeżyjemy zabiegowe. A może Wy coś wymyśliliście w kwestii schodów?

Oświećcie mnie też w kwestii fundamentów. Niektóre na planie mają po 30 cm szerokości. Czy są to same ściany fundamentowe bez stóp? I na czym je murować? Pewnie na jakieś podsypce ze zwietrzeliny lubo cóś.

Dobra koniec na dziiś, bo przestaniecie ze mną gadać (:wink:). I tak już chyba za dużo pytań :D

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A, nie zauważyłam Twojej wyższej odpowiedzi. Mapkę do celów projektówych już mamy (kosztowała nas 500 bez rk, 4 egz.). A w cenie adaptacji jest też proj zagosp. działki, przyłącza, uzgodnienia z ZUD-em i SRU-em ( :D ), wszystko, co jest konieczne do wydania zgody na budowe. To najtańsza oferta jaką udało mi się znaleźć. Inne oscylowały w granicach 2500-3000.

Andrzej, jak to jest powiedz mi, że my obije budujący dopiero w następnym sezonie budowlanym (tudzież Ty zaczynający we wrześniu) rozmawiamy najwięcej a Ci któzy już budują i WIEDZĄ najwięcej milczą? Może dlatego, że budują? Oby :( Odezwijcie się plizzzzzz i napiszcie coś. Kto odpowie na moje pytania (mam ich w zanadrzu jeszcze z 10 ale czekam najpierw na odpowiedzi na wcześniejsze :cry: )

I na pewno tak jest jak piszesz - ludzie budują i coraz mniej mają czasu aby zaglądać na forum.

A co do Twojego pyt. na temat ław fundamentowych to należy je wylać tak jak przewiduje projekt 30x ileś tam, stopy fundamentowe będą robione np. pod kominek, słupy przed wejściem - tak mi się wydaje. Ławę fundamentową wylewa się na chudym betonie lub bez niego bezpośrednio do gruntu lub na folie budowlaną.

Mam pyt. czy będziesz zostawiała okrągłe słupy przed wejściem, czy kwadratowe np. z cegły klinkierowej. Jeśli możesz podaj mi wysokość ścianki kolankowej w/g projektu ( ile warstw pustaków 24x24).

Pozdrowionka.

Ścianka kolankowa ma 145 cm. Chyba 5 warst pustaków. Kurka nic więcej Ci nie powiem.... oddaliśmy pani architekt wszystkie egz. projektu :( Będę u niej w czw. to jeden wezmę. (spieszyłam się do przedszkola po małą i tak wyszło). Raczej nie chcemy takich okrągłych słupów. Prędzej z drewnianych krawędziakó. Nad klinkierem nie myślałąm. Ale to może fajnie wyglądać. Wiesz co jest najdziwniejsze - w schematycznym rysunku słupów mają one stopy fund. a w przekroju poprzecznym nie ma już żadnych fundametów pod schodkami wejściowymi. ... Mam nadzieję że jak kupisz projekt to mnie trochę uświadomisz. :)

Bez mała. Znajomi mówią nam, że ma to swój urok..... Ciekawe jaki? Fakt, Natalia ma pod skosami całe skrzynie z zabawkami (a jak zawartość ich wyrzuci...... :evil: :evil: :evil: :evil: )

I tak to musimy zadowalać się tematami zastępczymi......

Nasza pani architekt ma zadzwonić do wydz. inż. miejskiej, która wydawała nam WZ bo mamy kretyńską linię zabudowy. Wg niej dom będzie stał ukosem na działce (i tu pierwszy raz przy okazji budowy usłyszeliśmy o argumencie finansowym w celu zmiany WZ (NIGDY!!!). Może jak dalej M, D, Rx2 nie będą chcieli z nami gadać to z nudów naszkicuję Ci plan sytuacyjny..... A gdzi Wy będziecie się budować?

Pozdrowienia

Aga

AgnesK - my będziemy się budować w m. Banino - jest to ok. 14 km do dworca w Gdańsku - Wrzeszczu - jeśli Ci coś to mówi - generalnie ok. 15 minut jazdy samochodem do centrum. Dzisiaj dzwoniłem do UG i w poniedziałek moje WZ będą wysłane do zaopiniowania do UW - tak więć myślę , że za jakieś trzy tyg. powinienem je mieć. A jak długo u Ciebie trwa załatwianie pozwolenia na budowę w UG - słyszałem, że już nie powiadamia się sąsiadów i że szybciej jest wydawane pozwolenie - napisz jak to u Ciebie wygląda.

Pozdrawiam.

Witam,

to moj debiuicik na forum :D

czytam sobie juz od jakiegos czasu nt. tego wspaniałego domku

i tak sobie mysle czy mnie stac na niego :-?

podajecie bardzo różne kwoty a na stronie muratora nie ma niestety duzo informacji nt. D07 :(

Znalazlem w sieci przykładowe kosztorysy innych domków i staram sie je dostosować do tego "najlepsiejszego" czyli D07. Ale jest troche rzeczy, których w zaden sposób nie jestem w stanie policzyć (określić)

Czy mógłbym liczyć na Was, abyście mi podpowiedzieli nt. zestawienia materiałów do tego domku? Będę wtedy mógł wszystko policzyć i sprawdzić jaki kredyt będę potrzebował.

Byłbym Wam bardzo wdzięczny.

Dodam jeszcze, że działkę już (prawie) mam i pozostaje tylko sprawa decyzji - kiedy, co i za ile? 8)

pzdr

Habier