Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rury od gazu w domu

karina

Recommended Posts

Mam pytanie do osób używających do gotowania gazu (mających w domu rury gazowe) - czy rura doprowadzająca gaz do pomieszczeń mieszkalnych tj. kuchnia jest u Was prowadzona na wierzchu czy też udało się ją jakoś ukryć. Ja jestem bliska zrezygnowania z gazu w kuchni, bo przeraża mnie mnogość wymogów dotyczących tych rur (mają być na wierzchu, na wysokości powyżej 1,2m, w kolorze żółtym!!!). Czy nie da się tych przepisów ominąć lub jak sprytnie te rury ukryć!?! Pomóżcie, bo mając doporwadzony gaz wolałabym używać kuchenki gazowej a nie elektrycznej, która wydaje mi się droższa w eksploatacji.

U mnie poprowadzili rury gazowe (tak jak chciałem). Doprowadzenie rury z zewnątrz do kuchni (musiałem obejść dom 20 mb). W kuchni poprowadzili na wysokości 60 cm do kuchenki i do wejścia do łazienki. Te rury będą schowane za szafkami. Od wejścia do łazienki do kotła poprowadzili w ścianie (pionowo ok. 60 cm). Na razie nie miałem odbioru ale projektował mi znajomy, który pracuje w gazowni.

Mit o energochłonności kuchnek elektrycznych odszedł w zapomnienie gdy nastały nowoczesne urzadzenia. U nas świadomie zrezygnowaliśmy z kuchni gazowej. Fakt - w porównaniu z płytą cermiczną samo urządzenie jest 2 - 3 razy tańsze. Ale przecież można już dostać płytę ceramiczną (bez bajerów) poniżej 2000 pln. A jak łatwo się ściera to co wykipi. No i nie ma uciążliwych rurek od gazu, problemu z odbiorem, powietrzem do spalania gazu itp.

To fakt - w kuchniach z "gazowym" gotowaniem szybko osiada na wszystkim tłusty kurzowy glut. Powstaje on w wyniku spalania parafiny dodawanej do gazu w sieci. Na gluta nie ma rady.

Natomiast jest przepis, który pozwala prowadzic rury gazowe (tylko stalowe i tylko spawane!!!) w bruzdach wypełnianych łatwymi do usuwania masami szpachlowymi.

Rurki od gazu poprowadziliśmy ok 10 cm nad podłogą, schowaja się za postumentami szafek. Kolor żółty chyba już nie jest konieczny, bo nawet skrzynki gazowe montwane na zewnątrz mają różne kolory i jedynie nalepkę informującą, że jest tam GAZ. Firma montująca rurki gazowe ma zawsze "swoich" ludzi od uzgodnień, inaczej przecież niczego nie dało by się załatwić! - można więc ich zapytać przed rozpoczęciem prac, jak będzie przebiegała rura gazowa, aby nie mieli kłopotów z odbiorem i albo ponegocjować, albo zmienić ekipę. U nas rury oczywiście "idą" wierzchem, w łazience zamaskujemy je płytami gips. - kartonowymi (z zachowaną wentylacją - oczywiście) co dodatkowo stworzy dobrą okazję do zamontowanie dyskretnych lampek halogenowych.

Finiszant

Jasne, 1 kW energii z gazu jest droższy. Ale zauważ - np. w płycie ceramicznej pole grzejne włącza się raz na jakiś czas wykorzystując bezwładność cieplną samej płyty.

W kuchni gazowej włączanie palnika raz na jakiś czas mogłoby być przyczyną śmierci z głodu (bo obiad nigdy by się nie ugotował).

Przelicznik oszczędności nie polega tylko na obliczeniu energii w postaci ciepła, ale jeszcze rozkładzie w czasie.

to wszystko brzmi pocieszająco i już prawie zdecydowałam,że nie będę bawić się w gaz w kuchni. Może płyta jest droższa, ale za doprowadzenie gazu z piwnicy do kuchni podliczył nas fachowiec na prawie 1000 zł, więc można tą kwotę sobie zainwestować w płytę elektryczną. A czy do kuchenki elektrycznej potrzebna jest tzw. "siła" czy jakiś inny specjalny rodzaj prądu???

Był już wątek we Wnętrzach o kuchniach elektrycznych i/lub gazowych, i po paru miesiącach wahania zdecydowana jestem jednak na elektryczną. Co prawda, trochę się zabezpieczamy na wypadek super-drastycznej podwyżki cen energii elektrycznej w przyszłości i doprowadzamy rurę z gazem do spiżarni obok kuchni. Jak to powiedzieli panowie fachowcy - rurkę się zaślepi, a jakby co - to już będzie w domu.

Do Finiszant -

jak chcesz rozwiązać problem wentylacji rury gazowej obudowanej płytą g-k ? Ja właśnie niedawno obudowałam swoje rury płytami g-k - od razu wygląda lepiej , ale męczy mnie myśl o jakiejś

ewentualnej tfu, tfu nieszczelności. Zastanawiałam się nad zamontowaniem jak najmniejszych kratek wentylacyjnych lub zrobieniem okrągłych otworów wykończonych ozdobnym kółkiem-widziałam takie otwory w szafach garderobianych. Jaki Ty masz pomysł na tą wentylację ?