Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pies - stróż czy maskotka?!

Patsi

Recommended Posts

Przypomniała mi się taka anegdota, jak jakiś facet kupił do pilnowania swojej posesesji dużego psa obronnego. Ale pies nie chciał wcale szczekać. Facet był tym bardzo zmartwiony bo pies miał odstraszać potencjalnych złodziei i nieproszonych gości. W końcu wywiesił tabliczkę na płocie - "UWAGA PIES NIE SZCZEKA".
0

:lol: :lol: :lol:

Padło pytanie dotyczące rasy: pies stróżujący i dla dzieci.

Sądzę, że można polecić sznaucera obrzyma. Generalnie (bo zawsze może się zdarzyć inaczej :wink: ) pies zrównoważony, opiekuńczy, bardzo ale to bardzo pojętny, o wesołym usposobieniu. A jednocześnie idealny stróż. Do tego mało hałasliwy!

Oczywiście, może się zdarzyć, że kogoś po prostu nie cierpi (mój tak ma: nie lubi dwóch osób). Ale my - ludzie - mamy podobnie.

Nie obdarzyłabym jednak psa bezgranicznym zaufaniem.

A, i jeszcze jedna ważna cecha: sznaucer jest mocno uczłowieczony; niekochany choruje ponoć.

Jeżeli ma kopiowane uszy, to już jego wygląd budzi duży respekt. Jeśli chcemy, by wyglądał "klasycznie" i nie gubił włosa w domu, to wymaga strzyżenia (tak 1 na kwartał lub trochę rzadziej). Można też (zaleca się) trymowanie.

Poprę też pogląd, że jeżeli kupujemy psa rasowego, to ze sprawdzonej hodowli; rodzice po testach. A w pierwszych miesiącach warto poświęcić więcej czasu - to zaowocuje, gdy dorośnie.

Pozdrawiam

verunia napisał:

Przypomniała mi się taka anegdota, jak jakiś facet kupił do pilnowania swojej posesesji dużego psa obronnego. Ale pies nie chciał wcale szczekać. Facet był tym bardzo zmartwiony bo pies miał odstraszać potencjalnych złodziei i nieproszonych gości. W końcu wywiesił tabliczkę na płocie - "UWAGA PIES NIE SZCZEKA".

trzeba by uzupełnić - UWAGA PIES NIE SZCZEKA, TYLKO OD RAZU...(...) - i tu coś silnie działającego na wyobraźnię potencjalnego gościa. :D

a ja właśnie przygotowuje wywieszkę na furtkę z napisem "uwaga - bardzo dobry pies" :lol:

Chyba nikt nie będzie sie czepiał, bo wywieszka jest i napis też :lol:

Moja niunia podbiega z krzykiem do każdego kto tylko wchodzi na podwórko. No chyba, że jest rozleniwiona, więc tylko podniesie mordkę i trochę pomruczy. Sygnalizuje każdą "zmianę" na podwórku. Sąsiadom krzywdy nie robii....odprowadza ich tylko pod drzwi. :lol: :lol:

Na szczęście oni sobie z tego nic nie robią. Ale lepiej, żeby nikt obcy nie wchodził, bo i tak stanie, albo nie przekroczy progu podwórka.

Nie szkoliłam jej , ale nie odważyłabym się na eksperyment wprowadzenia obcej osoby, która miałaby mojej niuni "pogrozić palcem".

Jeśli już, to tylko pod kontrolą osób przeszkolonych i przygotowanych.

Patsi 1.5 roku dla psa, to jeszcze taki szczenięcy wiek....wyrośnie i zmądrzeje. :lol:

verunia napisał:

trzeba by uzupełnić - UWAGA PIES NIE SZCZEKA, TYLKO OD RAZU...(...) - i tu coś silnie działającego na wyobraźnię potencjalnego gościa. :D

I bez tego dopisku działa na wyobraźnię. Wiadomo ze pies zwykle szczeka jak się boi. Pewny siebie, agresywny pies najwyżej ostrzegawczo zawarczy, albo rzuca sie od razu.

• 3 weeks później...

Pooh-atec popieram cię w 100 %.

Sznaucer olbrzym to genialny pies strózujący i bardzo przywiązany do rodziny. Mieliśmy wspaniałą sunię właśnie tej rasy. To taka czarna kulka pełna miłości. Cierpliwy i wyrozumiały dla dzieci. Nie jest hałaśliwy. Ale "obcy" nie ma prawa wstępu. Psy tej rasy mają bardzo silny instynkt obrony swojego domu i rodziny.

Teraz mamy sznaucera średniego. To szatan w porównaniu z olbrzymem, ale ma taką samą cierpliwość do dzieci. No i też świetnie pilnuje. Kiedy nasza działka nie była jeszcze ogrodzona od frontu, pies biegał luzem i nie przeszkadzali mu przechodnie. Wszystkich "olewał" tak jak na spacerze pod blokiem. Sytuacja zmieniła się w trakcie zakładania prowizorycznego ogrodzenia. Gdy naciągnięto częściowo siatkę, pies momentalnie zorientował się, że to granica jego terenu i rozpoczął pilnowanie - czyli zaczął ujadać na przechodzących. Trzeba go było złapać na wszelki wypadek. Teraz kiedy jesteśmy na działce "obcy" nie przejdzie niezauważony.

Moja suka owczarek niemiecki nie przepuści nawet małemu ptaszkowi, który wszedł na jej teren. W domu goni także muchy. Generalnie nie jest psem bardzo łagodnym. Mój kierownik budowy zanim wszedł na działkę pytał się czy czasami jestem razem z psem. Teraz mieszka w domu ale po przeprowadce planujemy przenieś ją na działkę do dużej, ciepłej, wygodnej budy. Dom nie jest chyba naturalnym miejscem zamieszkania dla dużego obronnego psa. Czy się uda zobaczymy.

Po przeczytaniu wcześniejszych tekstów dpdam tylko, że wyszkolony pies nie szczeka na wszystko co się rusza za ogrodzeniem. Obserwuje a w wypadku próby wejścia na jego teren obcej osoby ostrzega i atakuje.