Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany fundamentowe wylewane vs. z bloczków

rafal9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fundament kamienny nie pociągał wody w górę wiosną latem i jesienią, zaś zimą, gdy wilgoć "produkowana" była w ścianie, pozwalał na grawitacyjne jej ściekanie do strefy dodatnich temperatur. Spotkałem fachowca, który położył na fundamencie! (nie na stopie fundamentowej) izolację poziomą wodną i gościu ma teraz mokre tynki nad nią! Przyjdzie mrozik i... Bezmyślność.

co tu ukrywać delikatnie "bez mózg"

brzoza -> a gdzie ława?

u nas sie podcina dołem wykop, i natychmiast zasypuje sie pospólką /lub mieszanką piachu, żwiru i cementu wymieszaną na sucho - czyli tzw "chudym betonem"

to pdcięcie w obie strony wykopu ma po 5 - 10 cm i jest to tzw. "ława" wykop dołem ma wtedy 55 cm /minimum/

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 3 months później...
Taka ciekawostka o fundamencie rodzynkowym. Kilkanaście lat temu na jednej ze stacji energetycznych likwidowane były stare autotransformatory 130 MVA. Aparaturę, projekt i wykonawstwo zapewniali Szwedzi, był to początek lat pięćdziesiątych. Aparaturę usunięto pozostały 4 fundamenty. Przyjechała ekipa pirotechników, założyli ładunki, obłożyli matami i odpalili. Kurz opadł a fundament stoi. Panika, pewnie nie wszystkie ładunki odpaliły. Sprawdzili, okazało się że odpaliły wszystkie. Nawiercili nowe głębsze otwory założyli większe ładunki i ponownie nic. Powtarzali to kilka razy. W końcu udało się. Okazało się że Szwedzi użyli do tych fundamentów kruszyw o 3 różnych frakcjach grubości i o różnym stopniu twardości. Ten fundament bez spękań wytrzymał ponad 50 lat ogromnego nacisku, wibracji 50 Hz, oraz przemarzań. Jednak stare technologie też mogą byc dobre!

Jakie są różnice w ścianach fundamentowych wylewanych do tych z bloczków (poza cenowymi).

W projekcie mam ściany wylewane.

Wszyscy przekonują do bloczków.

Czy słusznie?

Czy można ot tak sobie to zmienić bez dokonywania odpowiednich obliczeń konstrukcyjnych?

Czy z bloczków mogą być mniej wytrzymałe i bardziej podatne na osiadanie?

Pod fundamenty z bloczków trzeba wylewać ławy i dopiero na ławach stawiać fundamenty z bloczków. Jeżeli jest to budynek podpiwniczony to lepiej jest fundamenty budować z bloczków, a jeśli jest bez piwnic to spokojnie można zrobić fundamenty wylewane, które będą na pewno tańsze. Ale wtedy pamiętajmy o zbrojeniu fundamentów.

Zawsze fundament monolityczny będzie miał lepsze parametry. Nigdy murując ścianę fundamentową nie uda się osiągnąć takiej wytrzymałości jak przy lanym. Jeżeli brana pod uwagę jest piwnica to tylko monolityczny fundament . Mam obraz swoich murowanych fundamentów po zimie gdzie izolacja pionowa odpadła razem z kawałkami bloczków - margiel w bloczkach. Dobrze , że nie mam piwnicy.

Naczytałem się na początku swojej budowy tych wszystkich mądrości o izolacjach pionowych z dysperbitu, o tym że najlepiej murować z bloczków, a tym czasem rzeczywistość jest taka ,że to lobby producentów bloczków i izolacji pionowych robi ludziom wodę z mózgów.

• 4 months później...

Mi wychodzi najtaniej wariant 4 czyli monolityczny, który powinienem wykonać samemu.

Tylko pojawiają mi się pewne pytania. skoro planuje wykonać szalunek o wysokości dokładnie 1,05 m to aby wyjść idealnie na poziom zero to idealnie wypoziomowana musi być już ława fundamentowa. Czyli również muszę zrobić deskowanie w ławie a przynajmniej w jej górnej części tak aby do poziomu zero pozostało dokładnie 1,05 cm.

Proszę o wasze opinie na ten temat.