gipsy2 06.12.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 brzoza -> a gdzie ława? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.12.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Fundament kamienny nie pociągał wody w górę wiosną latem i jesienią, zaś zimą, gdy wilgoć "produkowana" była w ścianie, pozwalał na grawitacyjne jej ściekanie do strefy dodatnich temperatur. Spotkałem fachowca, który położył na fundamencie! (nie na stopie fundamentowej) izolację poziomą wodną i gościu ma teraz mokre tynki nad nią! Przyjdzie mrozik i... Bezmyślność. co tu ukrywać delikatnie "bez mózg" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 brzoza -> a gdzie ława? u nas sie podcina dołem wykop, i natychmiast zasypuje sie pospólką /lub mieszanką piachu, żwiru i cementu wymieszaną na sucho - czyli tzw "chudym betonem" to pdcięcie w obie strony wykopu ma po 5 - 10 cm i jest to tzw. "ława" wykop dołem ma wtedy 55 cm /minimum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.12.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 to żart oczywiście .... niestety nie mieszkam juz w tym domu trzy lata ... Spokojnie, ja 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 20.06.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Podnoszę temat Też mam zamiar robic monolityczne.Czekam na sugestie i spostrzeżenia "posiadaczy" takich ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.06.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Rysunki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 03.07.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Witam,a jak ocieplać i izolować pionowo monolit.Zrobię wykop wyłożę folią i zaleję do gruntu.potem muszę odkopać tak aby nie uszkodzić folii, zamazać czarnym, przykleić styropian i jeszcze folię od zewnątrz i zasypać.czy może coś pomieszałem?zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 11.01.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam w projekcje mam ściany fundamentowe o wysokości 90 cm i szerokości 24cm po rozmowie z murarzem który stwierdził że lepiej bedzie zrobić lane wyjdzie ze 2000 tys taniej na materiał i z roboty zejdzie 1500zł fundament prostokąt 16x9.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opel1719507797 29.04.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam wszystkich mój fundament to 14x9 planuje wykopać na 120cm. o szer.35cz. zrobić szalunki na 50cm. i lać z gruchy co o tym powiecie jestem przekonany do tego i będzie tanie niż wylać ławy a następnie bloczkiem wyciągnąć proszę o sugestie Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 01.05.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Taka ciekawostka o fundamencie rodzynkowym. Kilkanaście lat temu na jednej ze stacji energetycznych likwidowane były stare autotransformatory 130 MVA. Aparaturę, projekt i wykonawstwo zapewniali Szwedzi, był to początek lat pięćdziesiątych. Aparaturę usunięto pozostały 4 fundamenty. Przyjechała ekipa pirotechników, założyli ładunki, obłożyli matami i odpalili. Kurz opadł a fundament stoi. Panika, pewnie nie wszystkie ładunki odpaliły. Sprawdzili, okazało się że odpaliły wszystkie. Nawiercili nowe głębsze otwory założyli większe ładunki i ponownie nic. Powtarzali to kilka razy. W końcu udało się. Okazało się że Szwedzi użyli do tych fundamentów kruszyw o 3 różnych frakcjach grubości i o różnym stopniu twardości. Ten fundament bez spękań wytrzymał ponad 50 lat ogromnego nacisku, wibracji 50 Hz, oraz przemarzań. Jednak stare technologie też mogą byc dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinusoid 03.05.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Jakie są różnice w ścianach fundamentowych wylewanych do tych z bloczków (poza cenowymi). W projekcie mam ściany wylewane. Wszyscy przekonują do bloczków. Czy słusznie? Czy można ot tak sobie to zmienić bez dokonywania odpowiednich obliczeń konstrukcyjnych? Czy z bloczków mogą być mniej wytrzymałe i bardziej podatne na osiadanie? Pod fundamenty z bloczków trzeba wylewać ławy i dopiero na ławach stawiać fundamenty z bloczków. Jeżeli jest to budynek podpiwniczony to lepiej jest fundamenty budować z bloczków, a jeśli jest bez piwnic to spokojnie można zrobić fundamenty wylewane, które będą na pewno tańsze. Ale wtedy pamiętajmy o zbrojeniu fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 06.05.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Zawsze fundament monolityczny będzie miał lepsze parametry. Nigdy murując ścianę fundamentową nie uda się osiągnąć takiej wytrzymałości jak przy lanym. Jeżeli brana pod uwagę jest piwnica to tylko monolityczny fundament . Mam obraz swoich murowanych fundamentów po zimie gdzie izolacja pionowa odpadła razem z kawałkami bloczków - margiel w bloczkach. Dobrze , że nie mam piwnicy. Naczytałem się na początku swojej budowy tych wszystkich mądrości o izolacjach pionowych z dysperbitu, o tym że najlepiej murować z bloczków, a tym czasem rzeczywistość jest taka ,że to lobby producentów bloczków i izolacji pionowych robi ludziom wodę z mózgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 09.05.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 A czy ktoś ma wiedzę na temat rozwiązania tego typu : http://www.praktech.pl/teoria,1,002 Czy taki szalunek wytrzyma napór betonu? I czy tego typu izolacja nie wymaga już stosowania innego typu hydroizolacji? Chodzi mi o budynek niepodpiwniczony więc ściany fundamentowe nie byłyby wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz242 19.09.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam wszystkich. Odświeżam temat, który również mnie bardzo interesuje. fundament z bloczków czy monolityczny. moja kalkulacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz242 19.09.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Mi wychodzi najtaniej wariant 4 czyli monolityczny, który powinienem wykonać samemu.Tylko pojawiają mi się pewne pytania. skoro planuje wykonać szalunek o wysokości dokładnie 1,05 m to aby wyjść idealnie na poziom zero to idealnie wypoziomowana musi być już ława fundamentowa. Czyli również muszę zrobić deskowanie w ławie a przynajmniej w jej górnej części tak aby do poziomu zero pozostało dokładnie 1,05 cm. Proszę o wasze opinie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts