Tomaszos 18.10.2002 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2002 Mam kominek dopiero 3 mce. A moja piękniejsza połowa przy przegarnianiu drzewa pogrzebaczem uderzyła nim w szybę podobno b. lekko. I trach.Trochę mnie to dziwi. W piekarnikach kuchenek też są szyby i nikt o nie niedba. Nieraz stawiałem na otwartej klapie jakieś ciężkie i gorące naczynie, a dzieci potrafiły trzasnąć drzwiami i nic. A szyba w kominku czy jest taka delikatna?Dodam iż kupiłem 2 szybę z firmy Hajduk. Jest ona żółtawa. Pragnę spytać czy posiada inne właściwości niż moja poprzednia całkiem przezroczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 21.10.2002 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Ponawiam pytanie. Proszę o wymianę poglądów i doświadczeń. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 23.10.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Ja coprawda nie mam kominka, ale mogę przypuszczać, że taka szyba pracuje w dużo gorszych warunkach niż piekarnikowa. Po pierwsze primo dużo wyższe temperatury pracy - co za tym idzie większe różnice temperatur a co za tym idzie większe naprężenia. Po drugie primo jest grubsza co też zwiększa naprężenia wewnątrz szyby. Po trzecie primo nikt nie używa do bsługi piekarnika pogrzebacza! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vonet 27.12.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2002 Do otwartego paleniska w kominku dorobiłem drzwiczki z szybą pochodzącą z Niemiec z jakimiś ważnymi certyfikatami. Była paskudnie droga i faktycznie żółtawa. Mam ją od kilku lat i jest znakomita. Parę razy uderzyłem ją lekko pogrzebaczem i nic się nie stało. Ale najważniejsze, że bardzo wolno się brudzi. Nawet po kikudziesięciu rozpaleniach przeźroczystość jest bardzo dobra, powiększają się jedynie żółto-brązowe smugi na obrzeżach. Kurzy się ale nie czernieje. Myje się łatwo zwykłymi środkami czystości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 27.12.2002 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2002 Pierwszy raz szłyszę o pęknięciu szyby w kominku podczas normalnej eksploatacji. Sam od 3 lat użytkuję Jotul-a jako jedyne CO, używam dwu pogrzebaczy i nie raz spadło mi palące się polano na szybę i tam się spaliło. Wiem, że Jotul miał zgłoszenia pękniętych szyb. Długie śledztwo wykazywało wkładanie do kominka zaśnieżonych polan. Gwałtowna zmiana temperatury powodowała pękanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Chodze do pabu gdzie jest kominek. Tam pekniete szyby wymieniaja na samochodowe-ale takie ktore rozpadaja sie w "drobny mak". Stosowane byly w starych modelach aut. Podobno szklarz przycina im to z tafli?Wiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts