Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście z taryfy budowlanej na normalną - elektryk kręci?

Recommended Posts

Witam

Mam już odbiór techniczny budynku i chciałbym przejść z taryfy budowlanej na normalną a problem polega na tym że elektryk który robił mi instalacje wewnętrzne twierdzi iż zgłoszenie do ZE tego faktu powinien dokonać elektryk, który robił mi przyłącze zalicznikowe. Tamten z kolei twierdzi że powinien to zrobić ten który robił instalacje wewn.

Ja oczywiście mam odbiór techn. i pomiary instalacji i moje pytanie brzmi czy może obejść się bez łaski któregokolwiek z elektryków i czy takiego zgłoszenia nie mogę dokonać sam. Wiadomo że zwalają ten obowiązek z siebie z powodu podatku który trzeba zapłacić.

I czy wszyscy elektrycy to oszuści.

Ważne jest czy warunki zasilania budowy i domu są identyczne. U mnie przed przejściem na prąd mieszkaniowy musiałem wystąpić o nowe warunki - dla budynku mieszkalnego i nieco przystosować przyłącze. A to już bez elektryka się nie obęjdzie. Inna sprawa, że przydatny jest elektryk z dobrymi stosunkami z energetyką, bo cała energetyka to monopol i państwo w państwie. :)

Sam możesz to zrobić. Ja wzięłam wszystkie papiery i pojechałam do ZE. Nie było problemów.

A jakie papiery, można wiedzieć? Też bym chętnie zmieniła taryfę...

Dokumenty zaświadczające, że inwstycja została zakończona i budynek odebrany przez PINB. Oraz dokument zaświadczający iż to Ty jesteś właścicielem budynku.

Generalnie musisz udokumentować, iż obiekt przestał być placem budowy a stał się budynkiem mieszkalnym. Zameldowanie nie jest konieczne.

Witam

to mi sie spodobało najbardziej :o ... a wszystkie mkmary to oszusci? tak z ciekawosci tez pytam

Pewnie trafiłem w elektryka - coś w tym musi być. Gość który robił mi instalacje wewnętrzne to naciągacz i krętacz to wiem bez pytania, nietrudno też znaleźć dużo negatywnych opinii o tych panach i instytucji ZE. Oczywiście nie musi to być regułą więc jeśli kogoś uraziłem to przepraszam.

Rozwiązałem też swój problem - taryfę można zmienić samemu jeśli jest zainstalowana przepięciówka, jeśli nie to trzeba to zrobić przez elektryka.

Wymagane dokumenty to: decyzja o oddaniu do użytkowania, dowód osobisty i ew. dowód własności, spisują wtedy nową umowę.

Oczywiście w różnych rejonach może być inaczej- tak było u mnie - w siedzibie ZE chcieli jakieś bzdury rysunki itp. natomiast w Rejonie poszło od ręki i bez bólu.

Witam

to mi sie spodobało najbardziej :o ... a wszystkie mkmary to oszusci? tak z ciekawosci tez pytam

Coś z Misia "Wszystkie Ryśki to fajne chłopaki...."

Na tym samym poziomie co wypowiedź o elektrykach - nieprawdaż.....? :wink: