Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napiwki - dawać or not ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gdzie sa tacy kelnerzy ? troche po knajpach pracowalem,znam sporo kelnerow,czesto tez jadamy w restauracjach i nigdy w zyciu takiego kelnera niespotkalem.

No coz. Ostatnio mnie to spotkalo na placu konstytucji w kawiarni gdzie kiedys byl hortex. Zgroza.

jaka byla twoja reakcja?

• 1 month później...
A ja ostatnio bedac na obiadku uslyszalam od obslugi pytanko: " czy reszte mozemy sobie zatrzymac jako napiwek" - zatkalo mnie - a drugi raz trafilo mi sie to w sklepie gdzie kasjerka nawet nie spytala tylko popatrzyla czemu od kasy nie odchodze...wiec ja jej mowie sama ze zapomniala mi wydac, na co ona: ooo sorry wszyscy zostawiaja mi reszte...ladnie ladnie - bez komentarza:):)

• 2 months później...

Generalnie daję w knajpach (z wyjątkiem niezadowolenia), daję taksówkarzom zwłaszcza przy krótkim kursie.

W knajpie nie martwię się jeśli kto inny przychodzi po zapłatę. Zakładam, że wszyscy się starają i wiem, że zazwyczaj wtedy napiwki idą do podziału z pracującymi na zapleczu. Ich praca też ma dla mnie sens.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Nie bądźcie burakami!!! Napiwki należa sie zwłaszcza kelnerom!! Kelnerzy maja strasznie niskie pensje, żyją z napiwków. A poza tym jesli zamierzasz jeszcze raz odwiedzić te samą restauracje to lepiej dawaj napiwki bo następnym razem bedzie zupa albo cos innnego z wkładką(buahaha). Wiem od znajomego który pracuje w renomowanej restauracji w poznaniu "czerwony fortepian", że poznaniacy to takie skąpce! Miejmy nadzieje że to sie zmieni.POzdrawiam 8)

Gość M@riusz_Radom
Nie bądźcie burakami!!! Napiwki należa sie zwłaszcza kelnerom!! Kelnerzy maja strasznie niskie pensje, żyją z napiwków.

A to ciekawe podejście. Napiwki NIE NALEŻĄ się nikomu. To czy ktoś zostawi resztę z rachunku czy nie zależy tylko i wyłącznie od jego dobrej woli.

Skoro kelner jest marnie opłacany to albo powinien zmienić miejsce pracy albo branżę. Nikt kelnerem się nie rodzi - to zawód wyuczony.

Napiwki należa sie zwłaszcza kelnerom!! Kelnerzy maja strasznie niskie pensje, żyją z napiwków.

argument o niskich pensjach chybiony, bo pielegniarki mają niższe i powinny im sie takowe należeć w pierwszej kolejności

a poza tym wynagradzanie kelnera z litości to się jałmużną nazywa, nie napiwkiem

napiwki przynależą do sfery zwyczaju, coś jak "dzień dobry" i takie tam, a nie są regulowane (cywilno) prawnie

uzus taki :)

dlaczego w tej sferze najsilniej ? a to nie wiem, trzeba by jakoś historycznie poszperać, być może opłacanie podającego miało swe głębokie uzasadnie właśnie w tym, coby jakiej trutki nie dolał, czy coś

swoją drogą uważam, że kucharzowi czasem to się bardziej należy

Wiem od znajomego który pracuje w renomowanej restauracji w poznaniu "czerwony fortepian", że poznaniacy to takie skąpce!

sprawa jest dyskusyjna :p

osobiście uważam, że Małopolscy bija na głowę Wielkopolskich

chociaż... jak obserwuję stryja, to skąpstwo nie istnieje, jest tylko racjonalna akumulacja środków płatniczych z odroczonym terminem rozproszenia 8)

pordr

Nie bądźcie burakami!!! Napiwki należa sie zwłaszcza kelnerom!!

Bunny - pomimo, że generalnie popieram dawanie napiwków - uważam, że nie należą się one nikomu! A wymuszanie napiwków w sposób który przedstawiasz - raczej spowoduje, że co bardziej krzepki klient da wycisk kelnerowi niż napiwek!