JoShi 23.05.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 gdzie sa tacy kelnerzy ? troche po knajpach pracowalem,znam sporo kelnerow,czesto tez jadamy w restauracjach i nigdy w zyciu takiego kelnera niespotkalem. No coz. Ostatnio mnie to spotkalo na placu konstytucji w kawiarni gdzie kiedys byl hortex. Zgroza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 23.05.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Mnie tam nikt napiwków nie daje. A szkoda. Za to ja muszę jeszcze robic np. 5% rabaty dla moich klientek żeby chetniej kupowały.I gdzie tu sprawiedliwość ? A napiwek za przytrzymanie fajnej kiecki to nie łaska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafik 23.05.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 gdzie sa tacy kelnerzy ? troche po knajpach pracowalem,znam sporo kelnerow,czesto tez jadamy w restauracjach i nigdy w zyciu takiego kelnera niespotkalem. No coz. Ostatnio mnie to spotkalo na placu konstytucji w kawiarni gdzie kiedys byl hortex. Zgroza. jaka byla twoja reakcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.05.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 jaka byla twoja reakcja? Bylam tak oslupiala, ze poprostu nie zareagowalam... No ale wiecej tam nie pojde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 14.07.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 A ja ostatnio bedac na obiadku uslyszalam od obslugi pytanko: " czy reszte mozemy sobie zatrzymac jako napiwek" - zatkalo mnie - a drugi raz trafilo mi sie to w sklepie gdzie kasjerka nawet nie spytala tylko popatrzyla czemu od kasy nie odchodze...wiec ja jej mowie sama ze zapomniala mi wydac, na co ona: ooo sorry wszyscy zostawiaja mi reszte...ladnie ladnie - bez komentarza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 14.07.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Dorotazab Jak beda chcieli Cie znow okrasc,to : call 911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 15.07.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 A gdzie zadzwonic jak napotkam znowu taka bezczelna i niekulturalna osobe??? Dla mnie to narmalka ze przy zaplacie "dziekuje" - znaczy zatrzymaj reszte dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 15.07.2005 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Musisz sie jeszcze troszke zycia poduczyc. A jak nie: call 911. Oni wyjasnia : jej lub Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 21.09.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 czasami daję , ale tylko wtedy gdy jestem zadowolony z usługi ,a nie bo inni dają to i ja dam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 27.09.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Generalnie daję w knajpach (z wyjątkiem niezadowolenia), daję taksówkarzom zwłaszcza przy krótkim kursie. W knajpie nie martwię się jeśli kto inny przychodzi po zapłatę. Zakładam, że wszyscy się starają i wiem, że zazwyczaj wtedy napiwki idą do podziału z pracującymi na zapleczu. Ich praca też ma dla mnie sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 27.09.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 cholera tak się składa, że wiekszość ludzi zarabia marnie, może nie bywalców tego forum, ale jednak generalnie większość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 12.10.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastiano 05.12.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 jeżeli kelner się stara, na posiłek lub drinka nie czekam za długo, na zapłacenie równiez - to napiwek zostawiam zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 26.12.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Ja też uważam, że jak obsługa jest miła, należy dać napiwek. Choć skoro ktoś nie daje to również jego sprawa. Nie jestem kelnerem to mogę tak mówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunny1988 04.01.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Nie bądźcie burakami!!! Napiwki należa sie zwłaszcza kelnerom!! Kelnerzy maja strasznie niskie pensje, żyją z napiwków. A poza tym jesli zamierzasz jeszcze raz odwiedzić te samą restauracje to lepiej dawaj napiwki bo następnym razem bedzie zupa albo cos innnego z wkładką(buahaha). Wiem od znajomego który pracuje w renomowanej restauracji w poznaniu "czerwony fortepian", że poznaniacy to takie skąpce! Miejmy nadzieje że to sie zmieni.POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.01.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Nie bądźcie burakami!!! Napiwki należa sie zwłaszcza kelnerom!! Kelnerzy maja strasznie niskie pensje, żyją z napiwków. A to ciekawe podejście. Napiwki NIE NALEŻĄ się nikomu. To czy ktoś zostawi resztę z rachunku czy nie zależy tylko i wyłącznie od jego dobrej woli. Skoro kelner jest marnie opłacany to albo powinien zmienić miejsce pracy albo branżę. Nikt kelnerem się nie rodzi - to zawód wyuczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 05.01.2006 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Napiwki należa sie zwłaszcza kelnerom!! Kelnerzy maja strasznie niskie pensje, żyją z napiwków. argument o niskich pensjach chybiony, bo pielegniarki mają niższe i powinny im sie takowe należeć w pierwszej kolejności a poza tym wynagradzanie kelnera z litości to się jałmużną nazywa, nie napiwkiem napiwki przynależą do sfery zwyczaju, coś jak "dzień dobry" i takie tam, a nie są regulowane (cywilno) prawnie uzus taki dlaczego w tej sferze najsilniej ? a to nie wiem, trzeba by jakoś historycznie poszperać, być może opłacanie podającego miało swe głębokie uzasadnie właśnie w tym, coby jakiej trutki nie dolał, czy coś swoją drogą uważam, że kucharzowi czasem to się bardziej należy Wiem od znajomego który pracuje w renomowanej restauracji w poznaniu "czerwony fortepian", że poznaniacy to takie skąpce! sprawa jest dyskusyjna osobiście uważam, że Małopolscy bija na głowę Wielkopolskich chociaż... jak obserwuję stryja, to skąpstwo nie istnieje, jest tylko racjonalna akumulacja środków płatniczych z odroczonym terminem rozproszenia pordr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.01.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 no, no, malopolanie przy napiwkach mają gest. Gorzej z innymi wydatkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 05.01.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Wiem od znajomego który pracuje w renomowanej restauracji w poznaniu "czerwony fortepian", że poznaniacy to takie skąpce! Hmmmmmmm A czy recepcjonistkom / recepcjonistm w hotelach też 'należą się' napiwki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 05.01.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Nie bądźcie burakami!!! Napiwki należa sie zwłaszcza kelnerom!! Bunny - pomimo, że generalnie popieram dawanie napiwków - uważam, że nie należą się one nikomu! A wymuszanie napiwków w sposób który przedstawiasz - raczej spowoduje, że co bardziej krzepki klient da wycisk kelnerowi niż napiwek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts