Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napełnianie przelewowe

Jacobina

Recommended Posts

Witam :D

Mam problem z umieszczeniem kranu przy wannie. generalnie niegdzie mi nie pasuje a tam gdzie mógłby ewentualnie być to będzie przeszkadzał i w rezultacie będę się o niego non stop obijała. Wymyśliłam sobie więc przelewowe napełnianie wanny. Z tego co wiem polega to na tym, że korek przleweowy wanny pełni jednocześnie funkcję kranu. Czyli jak się w jedną stronę kręci to korek podnosi korek właściwy i woda się wylewa, jak się kręci w drugą stronę to tym korkiem woda do wanny leci. W ten sposób rozwiązałabym kwestię przeszkadzającego kranu. Pozostaje mi jeszcze kwestia prysznica. Powieszony na ciane po prawej strony wanny nie ztanowiłby zagrożenia i byłby łatwo dostępny.

Rozwiązanie to ma niestety wady:

1. Cena - komplet do takiego montażu to podobno bagatela 3000 zł

2. Nie mam pojęcia czy w rzeczywiśtości jest to funkcjonalne i czy nie wydam majątku a potem nie będe klęła

3. Nie mam pojęcia jak wygląda przełączanie prysznic/niby kran. Zapewne do tego potrzebny jest jeszcze jakiś system podtynkowy zamontowany wraz z prysznicem......

Możecie mi podpowiedzieć jak to się sprawdza? Może odpuścić powiesić zwykły kran z boku wanny i uważniej wychodzić z wanny?

Rozwiązaniem idealnym ze wszech stron byłoby umieszczenie armatury w nogach wanny, ale tam zaplanowałam półkę i bateria pod półka to chyba koszmarnie by wyglądała.....

Sama nie wiem... :roll:

Ja też planuje taki sposób napełniania wanny. Nie wiem czy będzie to funkcjonalne ale takie rozwiązanie poradził nam projektant łazienki.

Jeżeli chodzi o cenę, to nie za bardzo wiem skąd te 3.000 zł. U mnie będzie to Exafill - syfon zasilania przepływowo odpływowego HANSGROHE, cena 797 zł i do tego bateria podtynkowa wanna i prysznic MAX TRES 824 zł. W sumie jest to ok. 1600 zł (- 10 % rabatu).

Ta bateria będzie umieszczona na ścianie nad wanną i będzie obsługiwała wannę oraz prysznic.

• 2 months później...
  • 2 years później...

Czyli może być tak, że mam napełnianie przelewowe i do tego bateria podtynkowa, która jednocześnie uruchamia prysznic? Prysznic- tzn. np. deszczownica i dodatkowo słuchawka podtynkowe.

Czy wtedy woda może jednocześnie lecieć do wanny i z prysznica?

Taka bateria musi mieć przełącznik- czyli wystarczy jedna bateria z gałką do włączania wody i z przełącznikiem do prysznica?

Ja jestem kompletnie zielona, więc proszę o wytłumaczenie.

Może ktoś ma zdjęcia?

• 2 weeks później...

Wg mnie powinien byc mieszacz z przelacznikiem. Jesli masz miec tylko prysznic to dwudrozny przelacznik jesli i deszczownice to trojdrozny. Prysznic montujesz za pomoca przylacza katowego.

Ja mam pytanie czy ktos to ma i uzytkuje i moze napisac jak to sie sprawdza?