Jacobina 05.05.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 Witam Mam problem z umieszczeniem kranu przy wannie. generalnie niegdzie mi nie pasuje a tam gdzie mógłby ewentualnie być to będzie przeszkadzał i w rezultacie będę się o niego non stop obijała. Wymyśliłam sobie więc przelewowe napełnianie wanny. Z tego co wiem polega to na tym, że korek przleweowy wanny pełni jednocześnie funkcję kranu. Czyli jak się w jedną stronę kręci to korek podnosi korek właściwy i woda się wylewa, jak się kręci w drugą stronę to tym korkiem woda do wanny leci. W ten sposób rozwiązałabym kwestię przeszkadzającego kranu. Pozostaje mi jeszcze kwestia prysznica. Powieszony na ciane po prawej strony wanny nie ztanowiłby zagrożenia i byłby łatwo dostępny. Rozwiązanie to ma niestety wady: 1. Cena - komplet do takiego montażu to podobno bagatela 3000 zł 2. Nie mam pojęcia czy w rzeczywiśtości jest to funkcjonalne i czy nie wydam majątku a potem nie będe klęła 3. Nie mam pojęcia jak wygląda przełączanie prysznic/niby kran. Zapewne do tego potrzebny jest jeszcze jakiś system podtynkowy zamontowany wraz z prysznicem...... Możecie mi podpowiedzieć jak to się sprawdza? Może odpuścić powiesić zwykły kran z boku wanny i uważniej wychodzić z wanny? Rozwiązaniem idealnym ze wszech stron byłoby umieszczenie armatury w nogach wanny, ale tam zaplanowałam półkę i bateria pod półka to chyba koszmarnie by wyglądała..... Sama nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 06.05.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Ja też planuje taki sposób napełniania wanny. Nie wiem czy będzie to funkcjonalne ale takie rozwiązanie poradził nam projektant łazienki.Jeżeli chodzi o cenę, to nie za bardzo wiem skąd te 3.000 zł. U mnie będzie to Exafill - syfon zasilania przepływowo odpływowego HANSGROHE, cena 797 zł i do tego bateria podtynkowa wanna i prysznic MAX TRES 824 zł. W sumie jest to ok. 1600 zł (- 10 % rabatu).Ta bateria będzie umieszczona na ścianie nad wanną i będzie obsługiwała wannę oraz prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 26.07.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 a może ktoś jeszcze używa takiego systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 27.07.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Modele /niektore/ Kludii tego typu baterii wychodza jeszcze taniej - nie maja elementu podtynkowego a termostat jest przy korku.Ostatnio widzialem za ok. 900zl. - modelu nie pamietam , pewnie Mix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 15.07.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Czyli może być tak, że mam napełnianie przelewowe i do tego bateria podtynkowa, która jednocześnie uruchamia prysznic? Prysznic- tzn. np. deszczownica i dodatkowo słuchawka podtynkowe. Czy wtedy woda może jednocześnie lecieć do wanny i z prysznica? Taka bateria musi mieć przełącznik- czyli wystarczy jedna bateria z gałką do włączania wody i z przełącznikiem do prysznica? Ja jestem kompletnie zielona, więc proszę o wytłumaczenie.Może ktoś ma zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 25.07.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Wg mnie powinien byc mieszacz z przelacznikiem. Jesli masz miec tylko prysznic to dwudrozny przelacznik jesli i deszczownice to trojdrozny. Prysznic montujesz za pomoca przylacza katowego. Ja mam pytanie czy ktos to ma i uzytkuje i moze napisac jak to sie sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1980 25.07.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 A nie lepiej ( i prościej ) kupić po prostu wannę Ravaka You, do której system przelewowy kosztuje okolo 350z? Super wanna, niestety mi się nie zmieścia w lazience (najmniejsza ma bodajże 175cm dlugości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 26.07.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Nie prosciej. NIe kazdemu pasuje czy odpowiada wanna you, a system przelwewowy z geberita to 400zl wiec co to za interes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts