gervail 05.05.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 witam, czy moglby mi ktos podac link do "instruktazu" ukladania foli paroizolacyjnej pod wełnę na poddaszu ? w szczegolnosci chodzi mi jak uszczelniac łączenie płatwi/krokwi/belek stropowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 15.05.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 z Twojego postu wynika, ze masz juz zrobione pokrycie dachu i folie chcesz mocowac od dolu ? nie jest to rozwiazanie najlepsze, jednak niezrywajac pokrycia nic lepszego nie wymyslimy. No wiec tak: mam dwa glowne rodzaje foli paroprzepuszczalnych -wysokoparoprzepuszczalne -niskoparoprzepuszczalne jedne od drógich sie roznia iloscia przepuszczania pary wodnej; i tak niskoparoprzepuszczalna ma od 25 do 150g/m2/24h a wysokoparoprzepuszczalna od 150 do 3000g/m2/24h) Wynikaja z tego tez roznice w montazu tych folii. Przy zastosowaniu foli wysokoparoprzepuszczalnej, musi byc zachowana szczelina wentylacyjna pod pokryciem, normlanie uzyskuje sie to poprzez laty/kontrlaty. Jednakze gdy masz juz pokrycie wykonane, szczeline, te mozna uzyskac, bobijajac, do krokwi z boku cieniutki listewki tak po 1 cm. i do nich zszywaczem potem mocujesz folie, masz w tedy pewnosc ze szczelnia bedzie zachowana. Krokwie owijasz folia, i dobrze aby tez byla miedzy nia a folia przestrzen wentylacyjna. Osiagnac ja nietrudno, podobnie jak wyzej, cienkimi listewkami, jednakze moga potem sie pojawic problemy z przykreceniem wieszaka do profili. Dlatego tez albo wykonuje sie te szczeliny tylko po bokach krowki (i stosuje sie wieszaki ES), albo tylko od dolu, i stosuje sie wieszaki (kurcze i tu mi nazwa wyleciala z glowy takie jak niniusza tylko bez linki ). Welne natomiast mozesz docisnac bezposrednio do folii. To na tyle o foli wysoko*** W przypadku zastosowania foli niskoparoprzepuszcalnej postepujesz tak samo jak z ta folia wyzej, z ta roznica ze musisz wykonac druga szczeline wentylacyjna, pomiedzy folia a welna, uzyskujesz to poprzez rozciagniecie sznurka, pomiedzy krokwiami, tak aby odleglosc miedzy nim a folia byla ok 1cm Obie folie musza byc kladzione oczywisice od góry, z zakladem min 8-10cm, aby ew. woda nie zalala welny. I problem pojawia sie przy platwiach. O ile da sie folia obejsc ja od góry, o tyle, przy krokwiach jest to nierozwiazywalne, i po prostu trzeba ja jakos mozliwie jak najszczelniej obwinac gesto zszywaczem siekajac i to chyba tyle, sory ze tak sie rozpisalem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 16.05.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Ale chyba chodzi o folię paroizolacyjną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 16.05.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 no tak jak poraozilacyjan to sprawa jeszce postrza, po zrobieniu stelaza pod GK, folie przyklejasz sobie tasma dwustronna, i potenm mocujesz polyty, a jak wyjdzie na jakas belke np platew to wijasz jak najszczelniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 10.06.2005 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 dzieki za odpowiedzi, folia juz polozona prawie w 100% ps. bez stelaza pod GK bo idzie szalówka zamiast GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts