Agduś 04.11.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Przeczytałem poprzednie wątki na ten temat (jakoś ich wcześniej nie mogłem znaleźć, sorry) i doszedłem do wniosku, że jednak wszystko zależy od wykonawcy i dalej się zastanawiam nad PRAEFą. Mam jeszcze na szczęście parę miesięcy do namysłu. Przede wszystkim wyślij projekt do Praefy z prośba o wycene kosztów budowy. Robią to za darmo i całkiem porządnie (z rozbiciem na poszczególne etapy budowy). Poczytaj to, co dostaniesz, a potem się zastanów. Nie będę tu próbowała się mądrzyć, czy to dobre, czy złe rozwiązanie, bo nie wiem. Pewnie, gdyby nie cena, weszlibyśmy w to. Niestety porównanie wyceny Praefy z kosztorysem budowy naszego domku w sposób tradycyjny było porażające. No i pożegnalismy się z marzeniami o ekspresowej budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 04.11.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Filo! Przepraszam - chyba żeczywiście mi sie pokręciło. To co napisałes na temat mozliwych błędów ma jak najbardziej "ręce i nogi" tyle tylko, że żadna technologia nie jest wolna od takich niebezpieczeństw a możliwości fuszerki przy budowaniu "klasycznym" jest jeszcze więcej. Zgadzam sie jedynie, że szczególnie starannie trzeba wykonać wszelkei prace adaptacyjne/projektowe, bo na budowie niewiele sie da poprawić. Co do moich doświadczeń z Praefą: 1. Warunki znam i zgadzam się, że płatności "przed" są dużym minusem 2. Budynek wizytowałem - podobało mi się. 3. Ściany przyjeżdżają na moj legalett 08 listopada 4. Nie wykańczałem - nie wiem czy są jakieś kruczki 5. wsparcie techniczne i obsługa posprzedażna? Nie wiem co masz na myśli Decyzję podjąłem "na tak". Twoje obawy co do Praefy przytoczyłeś dopiero teraz w sposób konkretny. Ja się z Twoimi obawami zgadzam, tylko czy prawdopodobieństwo finalnego bubla przy budowie w sytemie Praefa jest większe niż w techn. tradycyjnej - uważam, że nie. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.11.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 To ja byłem ten co nie wubudował z Praefy tylko z BK pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 04.11.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 To ja byłem ten co nie wubudował z Praefy tylko z BK pozdr - Krzysiek Ooo! Właśnie! To był jak zwykle czujny KrzysiekMarusza Obaj się odzywacie w temacie Praefy na forum. Zawsze można na was liczyć Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlgustav7 05.11.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Sunao, z jaką firma budujesz z tej Praefy? Zaliczyłem klasyczną wtopę, zadając jako nowy pytanie wałkowane już sto razy na forum. Prześledziłem poprzednie wątki, które zaczynają się już w 2002 roku. Ale widzę, że przez te wszystkie lata ciekawie ewoluowała opinia niektórych, co budowali. Jako że teraz interesuje mnie raczej budowa przez dewelopera, w prosty sposób wycenię sobie dom w różnych technologiach. Znalazłem dewwelopera budującego w Prefie, BK itd. Mam nadzieję, że jeśli nie są wyspecjalizowani tylko w jednym, to wycenią i poradzą rzetelnie, z czego budować. Bez zbędnego entuzjazmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.11.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Sunao - do usług Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 06.11.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Krzysiek, masz jakiś autoamat wysyłający na twoją skrzynkę E-mail, gdy na forum pojawi się hasło Praefa? carlgustav7: info poszło na priv. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 07.11.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 No pewnie - a dokładnie jak sie cos w tym wątku pojawia pozdr - Krzysiek PS Sunao - czyzbym był niemile widziany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 07.11.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 No pewnie - a dokładnie jak sie cos w tym wątku pojawia pozdr - Krzysiek PS Sunao - czyzbym był niemile widziany Śledzenie wątku to ja wiem jak działa, ale powiadamianie o NOWYCH wątkach dotyczących Praefy? Pozdrawiam, Sunao PS. Niemile widziany? Skądże! Każdy rzeczowy głos na temat Praefy mile widziany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 07.11.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Many thanx pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 12.11.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 u mnie jak wycenili prosty projekt, który im przyniosłem to musiałem się biurka trzymać, aby nie upaśc z wrażenia tego złego oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 12.11.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 u mnie jak wycenili prosty projekt, który im przyniosłem to musiałem się biurka trzymać, aby nie upaśc z wrażenia tego złego oczywiście No właśnie. U nas same ściany w Praefie wyszły drożej niż fundament, ściany i ocieplony dach w tradycji! A jeszcze próbowali wmawiać, że to przecież niewielka różnica, bo ściany gładkie i nie trzeba tynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlgustav7 13.11.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Żeby zamknąć dyskusję, to zamieszczę niedługo wyceny tego samego (chyba dość prostego) projektu oferowane przez firmy w rożnych technologiach. Ale sądzę, że można porównywać tylko np. stan deweloperski, a nie stan surowy otwarty do stanu pod klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 14.11.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Tutaj jest kilka wycen w stanie developerskim, w systemie keramzytu Praefa : http://www.skanna.pl/budowa_domu.htmlpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 15.11.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Te ceny domów są bardzo przyzwoite, wydaje się, że ta praefa nie jest taka droga, jak piszą inni. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlgustav7 15.11.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Wychodzi u nich 1,56 tys za metr powierzchni całkowitej plus vat (stan deweloperski), a w technologii tradycyjno-porotermowej u firmy pod Gdańskiem za stan pod klucz 1700 zł plus vat za metr powierzchni UŻYTKOWEJ. Ciekawe, gdzie tu są jakieś kruczki, bo ceny nie są złe. W systemie gospodarczym pewnie dużo niżej się chyba nie da zejść. Sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 15.11.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 oferta jest np. bez przyłączy jaki typ kotła grzewczego i jakie grzejniki oraz system rozprowdzeniaile jest np. gniazdek na pokój, ile ma obwodów instalacja elektrycznaa bez czego jeszcze - nie wiem ...Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 15.11.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 W Warszawie średnia cena to około 1650 zł za m2 powierzchnii całkowitej bez przyłączy. Większość firm, z którymi rozmawiałam w domach jednorodzinnych bierze pod uwagę powierzchnię całkowitą podając cenę metra. Przyznaję im rację, bo dla mnie garaż w moim domu to też "powierzchnia użytkowa" i trzeba za nią zapłacić tyle samo w stanie developerskim co za powierzchnię w salonie. Cena domów w praefie wydaje mi się bardzo atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 15.11.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 no i jaki jest system płacenia ? bo jak np. 40% wartości do zapłaty jeszcze przed wejściem ekipy na działkę, to może to być ciut ryzykowne dla inwestora pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 15.11.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Wszystkie firmy, z którymi rozmawiałam zgadzają się na płatności, przez konto powiernicze w WBK, nie wyobrażam sobie płacenia za coś co nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts