Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System PRAEFA - opinie, doświadczenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli nalezy wystąpic o bardzo konkretną ofertę i zobaczyć co naprawdę proponują [np. za kocioł gazowy mozna zapłacić 2 kzł - tani, prosty, atmosferyczny, albo 15 kzł - drogi kondensat]

tym bardziej ze w necie oferta może być ciut nieaktualna.

anna_d - a o jakim systemie [tym podobnym] piszesz ?

Krzysiek

Jesli chodzi o Skanne (system Praefa) to rozmawiałem z nimi bezposrednio i ceny podawane w necie sa aktualne.

Ogladalem tez dom wzorcowy pod Poznaniem i sama technologia bardzo mi sie spodobała.

Wspołpracują z biurem projektowym Lipińscy.

Jesli uda mi sie kupic jakas sensowną działkę to bede myslal nad budową czegos małego 95-120 m uzytkowej (bez garazu) od Lipińskich, własnie ze Skanną .

pzdr

My też kilka razy napalaliśmy sie na Praefę, czytaliśmy te reklamy i przykładowe wyceny i wszystko było takie piękne. A potem kilka razy posyłaliśmy różnym firmom budującym w tej technologii nasze projekty i jakoś za żadne skarby nie wychodziło to tak tanio, jak w reklamach. :( Nawet do pewnego czsu wierzyliśmy, że są to koszty porównywalne do tradycji. Dopóki nie dostaliśmy wyceny domu doprowadzonego do tego samego stanu budowanego tradycyjnie.

A szkoda, bo mieliśmy na to ochotę. O niczym nie marzę tak, jak o szybkiej wprowadzce. Nawet projekt był robiony "pod Praefę" - proste ściany, odpowiednia rozpiętość stropu, garaż w bryle, żeby ściany wyszły taniej. No nic to, będziemy mieć taniej z silikatów.

MyNawet do pewnego czasu wierzyliśmy, że są to koszty porównywalne do tradycji. Dopóki nie dostaliśmy wyceny domu doprowadzonego do tego samego stanu budowanego tradycyjnie.

Mi nikt nie sprzedawał tej technologii jako "taniej" - od poczatku mowili, ze bedzie drozej od tradycyjnego budowania.

Jednak jak porownałem ceny tradycyjnego budowania i tych keramzytów to roznicy duzej nie bylo (przy korzystaniu z firm, ktore budują od zera do stanu developerskiego) - bo ja sie nie nadaje do akywnego udziału w budowie ;)

Średnio wychodziło mi od 1650 zł do 1850 zł za m2 uzytkowej.

Dom prosty, parterowy.

Bikerus - ja też nie jestem Bob budowniczy i też chciałem żeby mi firma od początku do końca zbudowała. Niestety potem zaczęły się schody - choć przyznaję że wynikały akurat z konkretnego wykonawcy a nie z technologii.

Prawdopododobnie pieniądze które zapłaciłem były zbliżone do tego co zapłaciłbym za Praefe, ale jest jedno "ale": jak już przywiozą Ci gotowe ściany i zmontują to nie ma już co kombinować typu: "a może przesunąć tę ścianę o 10 cm albo te drzwi o 15 cm".

Ale może się czepiam: chodzi o mi o to że CALY dom to nie tylko Praefa (czyli ściany) ale też cała reszta: fundamenty, stropy/sufity, więźba, kominy, pokrycie dachu, tynki zewn itp. .... ergo nie zawsze znajdziesz (w miare tanio !) firmę która wszystkie te elemnty zrobi dobrze.

Ale w wielu poprzednikch wątkach n/t Praefy (i Legalettu) wiele takich i innych myśli (!?) się już pojawiało, więc chwilowo zaprzestaję smęcić :)

i oczywiście pozdrawiam - Krzysiek

PS Dla przypomnienia - w końcu firma mi zbudowała, ale inna i sciany są z BK jednowarstwowo. Sam nie budowałem :)

Panowie i Panie - poszukuje sprawdzonych wykonawców w "Praef-ie" z rejonu pomorza lub centrum, nie rozpatruję jako wykonawcy samej firmy "Praefa" lub "Skanna" ponieważ prośba o wyliczenie kosztorysu samych ścian zwaliła mnie z fotela przy komputerze - za wykonanie, dowóz i montaż (samych) ścian w/g projektu "Lipińskich" - LMB 27 - zawołali 65100,50 zł. :oops: Dlatego szukam tańszego i wiarygodnego wykonawcy bo ta cena coś kolwiek mi się wydaje za duża.

Panowie i Panie - poszukuje sprawdzonych wykonawców w "Praef-ie" z rejonu pomorza lub centrum, nie rozpatruję jako wykonawcy samej firmy "Praefa" lub "Skanna" ponieważ prośba o wyliczenie kosztorysu samych ścian zwaliła mnie z fotela przy komputerze - za wykonanie, dowóz i montaż (samych) ścian w/g projektu "Lipińskich" - LMB 27 - zawołali 65100,50 zł. :oops: Dlatego szukam tańszego i wiarygodnego wykonawcy bo ta cena coś kolwiek mi się wydaje za duża.

Ściany Praefa robi tylko firma Praefa. Możesz się umówić na montaż przez inną firmę, ale obawiam się, że wiele taniej nie wyjdzie.

Jest jeszcze analogiczny system ścian prefabrykowanych z keramzytobetonu z Mszczonowa, ale podobno jakość trudna do zaakceptowania.

Pozdrawiam,

Sunao

Zapomniałem dodać że cena ta jest netto :o , złapałem kontakt z firmą "Domsystem" - ponoć robią jako podwykonawcy na licencji "Praefy" i powiem szczerze że kosztorys wykonawczy już jest bliżej moich zasobów finanasowych. Dlatego szukam takich ewentualnych podwykonawców żeby móc wybrać najatrakcyjniejszą ofertę. :wink:

Szanowni uzytkownicy scian prefabrykowanych. Napiszcie prosze jak u Was z peknieciami w tych scianch, a szczegolnie w rogach. Wbrew zapewnieniem wykonawcy pekniecia po roku uzytkowania sa praktycznie w kazdym rogu

GW

Witam,

W większości budynków są liczne zarysowania szczególnie w miejscach połączeń prefabrykatów, ale nie tylko. Wszystkie budynki PRAEFY, jakie widziałem miały zarysowania, mniejsze lub większe, ale zawsze. U mnie jest ich cała masa (w połączeniach ścian, od nadproży, w poprzek ścian itp). Prawdopodobnie nie są one konstrukcyjnie groźne, ale wprowadzają zaniepokojenie i irytację inwestorów, której można by uniknąć gdyby otwarcie poinformować ich, że ściany należy wytapetować, tak jak to się robi od lat na zachodzie przy budowie domów w tej technologii i o czym w rozmowach reklamacyjnych mówia inżynierowie PRAEFA. Zaufany inżynier tłumaczył mi to zjawisko tak: każdy budynek pracuje (układa się), w przypadku ścian murowanych, normalnie objawia się to niewidocznymi "odreagowaniami" w spoinach pomiędzy cegłami czy pustakami, a monolit jakimi sa ściany PRAEFA musi "szczelić". Wszystkie ściany wytapetowałem włóknem szklanym i pomalowałem, dzięki temu nie widzę tych paskudnych rys. Ktoś powie, że jestem przewrażliwiony, bo są cienkie jak włos, ale ja jestem pewien, że powinienem być o tym poinformowany w prezentacji oferty a nie byłem.

Właśnie wróciłem z rozmowy z gosciem od kwestii wykonawczej całej inwestycji od A do Z w "Praefie" - zapewniał mnie że pierwsze domki które powstawały miały takie pęknięcia ale teraz to sama rozkosz nic się nie może wydarzyć. (ściemniacz)

Ale tak wogóle to chciałbym spytać kolegę "Filo" czy wszystko robiła ci jedna firma tzn. od fundamentu po dach i wykończenie czy do każdego elementu brałeś inną firmę ?

Jak ci się to w kosztach różniło między metodą tradycyjną a Praefa ?

Witam,

Czyli proceder ściemniania inwestorom trwa dalej :(

Każdy z elemntów fundament, ściany, dach był realizowane przez niezależne firmy. Było to już parę lat temu i na Śląsku była tylko jedna firma, która stawiała kompleksowo domy z PRAEFY ale warunki finansowe współpracy były chore (około 50 % zaangażowania finansowego na poziomie fundamentu). Firma funkcjonowała dość krótko a finał jej działalności podobno boleśnie odczuło kilku inwestorów. Wydaje mi się, że również dzisiaj sytuacja dla inwestora nie wygląda lepiej, może podpisać umowę z jedną firmą na budowę domu z PRAEFA (określenie marketingowe) ale tak naprawdę firma PRAEFA bieże odpowiedzialność tylko za same ściany jako materiał i partenerem (zabezpieczeniem) dla inwestora jest developer (pomieszczenie, kilka biurek, może kilka samochodów i parę narzędzi :lol: ) zamiast kapitału dużej firmy produkcyjnej - więc jaka tu różnica w stosunku do systemu gospodarczego z wykonawcą wiodącym ?

Ściany były c.a. 100% droższe od tradycji i były to najgorzej wydane pieniądze na mojej budowie.

Witam,

dawno juz nie zagladałem do watków zwiazanych z Praefa. Widze grono stałych bywalców i kilku nowych, wiec pozwole sobie na kilka słow z moich doswiadczen szczegolnie dla tych ostatnich.

Dom wybudowalem dwa lata temu w nieco wiecej niz trzy miesiace, korzystajac z glownie z doświadczeń i współpracy firm Legalett Gdańsk, Praefa Miedzyrzecz i ModernDach z okolic Włocławka.

Dom parterowy o powierzchni 95 m2 "pod klucz" (z częsciowym, koniecznym do zamieszkania, wyposazeniem) wybudowałem za 180 tys. zł. Dało to mniej niz 1900 zł za m2.

Jesli chodzi o Praefa, to wykonywała to firma macierzysta z Międzyrzecza (zbyt duzo naczytałem się o problemach z innymi wykonawcami scian keramzytowych, by im zaufać).

Dom ma sie bardzo dobrze, mieszka nam sie wygodnie.

O tzw. mikropeknięciach wiedziałem od poczatku z informacji nt. Praefa. Nikt z tej firmy nie ukrywał, że takie będą powstawać przez pierwsze lata zamieszkiwania. Dom na Legalett i zapewne na tradycyjnym fundamencie takze, pracuje więc ślady tej pracy są widoczne. Nie stanowi to jednak dla mie zadnego problemu, bo dotyczy głownie narozników. Trzeba sie dokładniej przyjrzeć, aby zwrócic na mikropekniecia uwagę. Zamierzam w przyszłym roku ponownie pomalowac dom i mam nadzieję, ze w nastepnych latach pojawienie się pęknięć będzie juz znikome.

Fundament grzewczy Legalett sprawdza sie bardzo dobrze o czym pisałem w innych watkach forum (np. z doświadczeń użytkowników Legalett). Tu powtórzę tylko, że koszty miesięczne ogrzewania elektrycznego Legalett wynoszą średnio w zimie ok. 260 zł.

Na koniec pozdrawiam szczególnie Filo - sympatycznego, znannego z nadwrażliwości na pewne zjawiska i jak sam kiedyś mi napisał przesadnie reagujacego na nie oraz KrzysztofaM, którego stali bywalcy watków związanych z Legalett i Praefa swietnie już "rozgryzli" - swoje indywidulane rozczarowanie przenosi na doswiadczenia innych, a poza tym jest OK :-)

Każdy z nas decydując sie na budowe domu musi podjąć pewne ryzyko związane z wyborem projektu, wykonawcy, poniesienia duzych kosztów materialnych i niematerialnych... a także wyboru technologii.

Moja rodzina i ja jesteśmy zadowoleni w tych wyborów. Polecamy je innym na podstawie naszych doświadczeń.

Życze odwaznych i dobrze przemyslanych decyzji.

Piotr