Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System PRAEFA - opinie, doświadczenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć Filo

Po latach znów czytam Twoje listy i widzę, ze masz nowe ciekawe doświadczenia.

Tak masz rację dom z Praefa trudniej jest przebudować. Ale można coś dobudować.

:)

Szkoda, że na etapie planowania budowy (raptem kilka lat temu) nie zaplanowałeś powiększenia rodzinki. To poważny błąd! 8)

Pozdrawiam

Piotr

Teoretycznie nie. Nie wiem czemu właściwie zawsze to robią razem. zaraz jadę do gościa, który robite domy na rozmowę i się go wypytam. Pewnie robią tak z powodu szybkości obu rozwiązań i, być może, z racji tego, że płyta jest stabilniejsza niż ławy, więc może się te rysy nie pojawiają...

Witajcie

Filo, a ile ma teraz lat Twoja córa?

Podzielam zdanie Depi - kto to wie czy córa będzie zainteresowana pozostaniem w domu? My celowo wybudowaliśmy mały dom, bo z naszych i wielu innych doświadczeń wynika, że dzieci nie zostają z rodzicami. Takie czasy...

Irma - Praefa może być wykorzystana na dowolnym fundamencie i nie jest prawdą, że "właściwe zawsze to robią razem". Poczytajcie info na stronie www Praefa. Powinno się raczej napisać czasami robią to razem. :lol:

Pozdrawiam

Piotr

Irmo,

przykro mi, ale nie będę mógł Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo takich danych nie otrzymam.

Ja dom wybudowałem w 2003 r. Dom typowy D04 Muratora kosztował mnie niecałe 180 tys. w stanie do zamieszkania. Co dało około 1800 zł/m2 (wtedy cena m2 mieszkania w Rzeszowie wynosiła 2000-2400 zł/m2).

Pozdrawiam, powodzenia

Piotr

• 1 month później...

Dawno nikt nie pisał w tym wątku i jak śledzę równoległy

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1040042#1040042

to wydaje mi się, że nie do końca jest tak, że cena przeraża wszystkich i jednak ktoś się decyduje na budowanie w tej technologii.

Mnie przede wszystkim podoba się to, że budowa trwa krótko, ściany są gładnie, nie trzeba się obawiać o fuszerki wykonawcy (co przy obecnym braku specjalistów - wszyscy w Irlandii :( nie jest do pominięcia) no i wydaje mi się, że kłopoty z materiałami nie do końca dotyczą tej technologii. Jak czytam na forum, że inwestorzy poszukują materiałów, że dostawcy nie wywiązują się z terminów to coraz bardziej myślę o tym systemie.

W związku z tym mam prośbę aby osoby, które jednak zdecydowały się na ten system w ostatnim czasie podzieliły się swoimi doświadczeniami.

Interesuje mnie szczególnie czy ktoś budował w tyn systemie na pomorzu środkowym? Jeśli tak to jakiego wykonawce miał?