NOTO 05.06.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Obecnie takie technologi będą zyskiwały na znaczeniu. Droższy materiał - mniej robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.06.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Droższy materiał - mniej robocizny. Teraz to będzie najlepsza forma budowania.Polecam szkielet stalowy (sorry że w tym wątku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 05.06.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Też takie mam odczucia. Chciałem znaleźć potencjalnego wykonawcę w woj. pomorskim no i betka. Praefa zaproponowała mi dwie firmy: Senna ze Szczecina i ITS z Koszalina. Senna od razu odpowiedziała, że oni w pomorskim nie robią. Z ITS na razie nie dostałem odpowiedzi. Mam nadzieję, że się wkrótce odezwą Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy ktos już budował w tej technologii z ITS i co o nich myśli? no i może zna jakies inne alternatywne firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.06.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Sorry - zmiana maila wysłała mi się podwójnie.Jakie obecnie ceny obowiązują w systemie PRAFEA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 06.06.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Nie mam na razie porównania. Sprawdziłem jedynie czy zrobiliby mój projekt w swojej technologii - potwierdzili. Do mojej budowy jeszcze trochę czasu więc na razie badam grunt No i jestem jeszcze przed adaptacja projektu więc musze porozumieć się z moim architektem co on na to No bo ostatenie nie podjąłem jeszcze decyzji co do technologii. Praefa jedynie wydaje mi się odpowiednia na dzisiejsze czasy No i jak na moje warunki tzn wiem, że nie będę mógł spędzać dużo czasu na budowie więc muszę wybrać coś co daje możliwość skrócenia czasu budowy, znaleźć porządnego kierownika budowy, no i tak żeby na moje możliwości finansowe - nie wiem jak to Praefa wypadnie. Pomysł Praefy wziął się z tego, że myślę intensywnie o legalecie no i widzę że sporo osób co ma lagalet zastosowało również Praefę. System spodobał mi się no i spytałem się w Praefie czy maję ew. jakiegoś wykonawcę na pólnocy no a resztę już znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 09.06.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 To jak? Jest ktoś kto podzieli się swoimi doświadczeniami z budowania w tym systemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.06.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Doświadczenia nie mam, ale mogę podzielić się obserwacjami. Niedaleko właśnie powstaje taki domek.Wczesną wiosną jakaś ekipa wykonała stan zero. Wszystko z bloczków, strop piwnicy z płyty kanałowej.Montarz ścian odbył się w ciagu 2 dni od przywiezienia materiałów.Strop i więźba to coś około 1,5-2 tygodni. Po kolejnych 15-2 tygodniach domek stoi pod dachem.Rozmawiałem z inwestorem - chce zamieszkać przed wakacjami. Dom ma być ocieplony 15 cm styropianu.Z moich obserwacji wynika, że dom stawiały 3 ekipy. Teraz pozostaje wstawienie okien i wykończeniówka oraz wykonanie elewacji. Sam jestem ciekaw czy uda się z terminem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 10.06.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 W której części Polski? Pytam bo ciągle poszukuję ekipy na północy (pomorskie) coby mi to wykonała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.06.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Pogranicze Wielkopolski i lubuskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK_Chotomow 12.06.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Gdyby ktoś chciał zobaczyć kilka zdjęć z budowy Legalett/Praefa zapraszam do naszego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK_Chotomow 12.06.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Ekipa Praefa skończyła właśnie montaż ścian w moim domu. Czy ktoś kto już ma to za sobą mógłby się podzielić doświadczeniami jak najlepiej wykończyć powierzchnię ścian? Tylko pomalować? Położyć gładź, ew. jak grubą? Czy narożniki ścian trzeba czymś zabezpieczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 30.01.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam, czy ktoś budował może dom z prefabrykatów keramzytowych tej firmy?Pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 08.10.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam Mieszkam od 5 lat "w domu z keramzytu". Chciałbym wymienić się doświadczeniami z innymi użytkownikami takich domów. Technologia w jakiej wykonano ściany mojego domu to Praefa. Znana jest głównie w Niemczech, Danii. Obecnie jest coraz bardziej popularna w Polsce, więc liczę, że z upływem czasu wymiana doświadczeń będzie coraz większa. Wiem, że na forum temat Praefa już się pojawiał w różnych miejscach, ale nie znalazłem wątku na temat wymiany doświadczeń użytkowników. Stąd ośmielam się go zaproponować. Czemu zdecydowałem się na tę technologię? Głównie z uwagi na: - czas budowy (mój parterowy dom powstał w 6 godzin), - rodzaj i jakość materiałów (keramzyt to odpowiednik cegły, ściany są gładkie i nie wymagają tynkowania); - szybkość wykonania wykończeń domu (instalacja elektr., kładzenie glazury itp.). Przed 6 laty na temat Praefa pisało się różnie, bo były firmy, które podrabiały tę technologie z negatywnym skutkiem. Dlatego skorzystałem bezpośrednio z "firmy matki" w Międzyrzeczu i mimo, że przewóz ścian trochę mnie kosztował (700 km, dwa samochody o ładowności 40 ton) nie żałuję tego rozwiązania. Zachęcam do dzielenia się doświadczeniami na ten temat. Pozdrawiam serdecznie Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRASS 08.10.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Śmiało Piotrze,dziel się doświadczeniami ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.10.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witaj. Tez interesuje mnie to zagadnienie. Gdybyś mógł, to napisz:- jaka powierzchnia domu i jaka jest ogrzewana,- rodzaj ogrzewania (podłogowe, kaloryfery, mieszane, inne),- rodzaj kotłowni (gaz, PC, paliwo stałe, itp),- ile kosztuje ogrzanie CO lub (i) CWU,- jaki jest współczynnik "U" dla ścian zewnetrznych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 08.10.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witaj Strass - pozdrawiam specjalistę od ogrodów. Dzięki za zachętę. Żeby pisać przydałoby się z Twojej strony konkretne pytanie, jak to zrobił sSiwy12. Czy też masz keramzyt z Praefa? Witaj sSiwy12 - jaka powierzchnia domu i jaka jest ogrzewana, Dom to D04 Muratora z małymi zmianami 92 m2, dzięki ścianom Praefa powiększył się do ok. 95 m2. - rodzaj ogrzewania (podłogowe, kaloryfery, mieszane, inne), fundament grzewczy Legalett; - rodzaj kotłowni (gaz, PC, paliwo stałe, itp), brak (tzn. dwa agregaty elektryczne o mocy grzałek 7 kW w podłodze pod szafą wnękową ); - ile kosztuje ogrzanie CO lub (i) CWU, średnio za okres grzewczy (od X do IV) 300 zł/miesiąc (w pierwszych latach 260 zł, energia była tańsza) + około 100 zł za pozostałą energię elektr. (w tym bojler elektryczny); - jaki jest współczynnik "U" dla ścian zewnetrznych. z tego co pamiętam to 0,25. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRASS 08.10.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Dzięki Piotrze,ale chyba jesteś zbyt łaskawy. Nie mam ścian z keramzytu,jak budowałem pierwszy dom takich płyt jeszcze nie było.Chcę budować drugi ale muszę najpierw kupić działkę,bo tę którą mam , leży tam, gdzie nie chcę budować.Czytam forum i analizuję co mądrzy i doświadczeni ludzie pisza! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 08.10.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Mam pytania natury praktycznej.Ponieważ sciany nie wymagają tynkowania, jak je wykonczyleś?(szpachla, farba)? Jak wygladalo podlaczenie instalacji hydraulicznych? Ja, mimo wykonanych tynkow i tak mam je poprute do baterii, podlaczen itp.?Rozkute tynki i sciany beda uzupelnione zaprawa i szpachlą, jak to wyglada w betonowej(keramzytobetonowej) scianie? Podobnie z instalacja elektryczną, jak sie ją kladzie.?Są już wykonane przepusty w scianach? A jesli tak, to jak wykonac coś niezaplanowanego np. przewody z instalacji komputerowej czy alarmowej, domofony itp., co czesto wychodzi w trakcie budowy?Pruje sie sciany?Jak wyglada elewacja, docieplenie ze styropianu czy welny, styropian klejony tylko czy też kolkowany?Jak wygląda (wygladala ) kompleksowosc budowy z Praefą, czy budowali wszystko tzn. fundamenty, skorupę, strop i wieżbe czy tylko same scianki?Wiem z doświadczenia, że jesli tylko same sciany, to jakiekolwioek beda bledy, zawsze beda przerzucane na innych.Czy Praefę stawia sie na fundamentach czy na plycie fundamentowej? To pytania, ktore mi sie nasunęły w danej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudolf H 09.10.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Jesteśmy w trakcie budowy parterowego domu z keramzytu (ściany-praefa, dól-legalett) o pow.użyt. 90 m2 LMB27c Lipińskich. Decyzję o budowie podjęliśmy w czerwcu, rozpoczęliśmy 28 sierpnia br, obecny stan to gotowa płyta fundamentowa legalett i postawione ściany keramzytowe f-my praefa. Czekamy od 2 tygodni na dach. Rzekomo firma wejdzie na dach 13 pazdziernika i wykona go w ciągu 2 tygodni ? Po wykonaniu dachu - ocieplenie scian i elektryka - rurki już w ścianach czekają na druty. Potem montaż okien oraz drzwi - zamówione. Gorsza sprawa z hydrauliką - trzeba będzie kuć mury na rurki cwu z kotlowni do kuchni. Zakończenie budowy przewidujemy 15 grudnia br. Inne dane techniczne- ocieplenie ścian - stryropian 15 cm, ocieplenie legaletu - styropian 20 cm. Ogrzewanie gazem - piec z zasobnikiem 120 l poprzez wymiennik ciepła w legalecie - czynnik grzejący - powietrze rozprowadzone rurami w betonie legaletu. Tynkowanie powierzchni wewnętrznych niepotrzebne - ściany nawet zbyt gladkie - trzeba robić cieńką przecierkę masą szpachlowa lub klaść tapety.Uzasadnienie wykorzystania tej technologii - w naszym wieku czas to rzecz ważna i szkoda go na budowanie przez kilka lat - nam wystarczą 4 miesiące ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.10.2008 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 To jakieś ćwiczenia w posługiwaniu się nowoczesnymi metodami marketingu /internetem znaczy/ na szkoleniu handelkarzy Praefy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts