Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System PRAEFA - opinie, doświadczenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z ciekawości przeglądnąłem wymianę doświadczeń "legaletowiczów - praefowiczów" i zbyt dużo tego niestety nie było.Jak zwykle przeważają głosy tych którzy nie budują ale wiedzą najlepiej. Ja, po 8 miesiącach budowy mieszkam i bardzo sobie budynek chwalę. Ściany wykonane równo i w pionie, podłoga równa. Nie zależy to w najmniejszym stopniu od firmy praefa czy też od legaletu a tylko i wyłącznie od ekipy wykonującej tę pracę. Jeżeli pracownicy są solidni robota jest wykonana dobrze. Na ten zakres prac trudno mi narzekać. Zresztą, ten zakres prac trwa najkrócej. Kłopoty zaczynają się po wkroczeniu następnych "fachowców" od wykończeniówki którzy kiedyś nosili narzędzia mistrzom a po ich wyjeździe do "Europy" utworzyli własne firmy. Bez ciągłego nadzoru trudno oczekiwać dobrej roboty. Podejrzewam, że przy budowie tradycyjnej usterek musi być więcej bo przy praefie przynajmniej ścian nie można zepsuć. Następny problem to firmy dostarczające media. Vattenfall ma termin dostarczenia energii 1 rok!!!, gazownia - 1/2 roku, kanalizacja - trwało to 8 miesięcy, rurociąg kanalizacyjny 35 m od budynku ! i to wszystko przy technologii budowy domu w ciągu 3 m-cy. Po prostu infrastruktura i urzędy pozostały w tyle za nowymi technologiami! Wracając do technologii keramzytowej - budynek jest ciepły.Ocieplenie styropianowe 15 cm, płyta podłogowa - 20 cm, strop - wata grubości 35 cm. Ogrzewanie gazowe - legalet + kominek. Zużycie gazu przy powierzchni użytkowej 90 m2 od momentu uruchomienia w dniu 15 stycznia + cwu i gotowanie to 630 m3. W chwili obecnej (w okresie przejściowym jesiennym) grzejemy kominkiem który współpracuje z instalacją legaletu. Ma to niestety swoje wady - zwiększony poziom szumu wydostającego się przez kratki kominka, To nie jest dopracowane przez projektantów Legaletu. Nie korzystając z kominka kratki można zasłonić, wtedy poziom szumu jest do zaakceptowania. Rozwiązanie awaryjne! Na dziś to tyle sukcesów i narzekań! Aż 8 m-cy budowy wynikło niestety z 4 m-cy pobytu w gipsie !

Witaj Rudolf,

my też chcieliśmy integrację z kominkiem przy takim rozwiązaniu jak Twoje, ale w legalecie powiedzieli, że tak nie robią bo to nieopłacalne... Fakt, pewnie mąż i tak by do kominka nie podkładał... :wink: PO jego odpalneiu starsznie się złości, że szyba się brudzi, więc jak ją ostatnio wyczyścił, to nie rozpala. A co do słuszności tezy, że urzędnicy pozostali w tyle to prawda. Piotr O. tez o tym pisał, że sama budowa tak szybko, ale przygotowania do niej zajęły rok. Niestety w każdym przypadku trzeba przez to przejść. My mamy uprzejmych urzędników w gminie,a w powiecie - zobaczymy.... :wink:

Mam nadzieję, że zdrowie już ok i o złamaniach dawno zapomniałeś. POzdrawiam

Witam wszystkich

Dzisiaj wysłałam prośbę o wycenę do 3 firm budujących w systemie Praefa i z niecierpliwością czekam na wycenę. Dom jest piętrowy i dość duży 212 m2 i pewnie trzeba będzie go zmniejszać jak spłyną wyceny. Nad wyborem technologi zastanawiam się już od pół roku, rozważałam Ytonga, ale Porotherm okazał się tańszy, później był system pustaków ze styropianu ETS dom i to jak do tej pory jest najtańsza technologia jaką znalazłam, ale trochę mnie martwi wkręcanie w ściany strasznie długich kołków do zawieszenia czegokolwiek.

Nad Praefą zaczęłam się zastanawiać kiedy dowiedziałam się, że bez problemu można ją łączyć z innym technologiami. Chodzi głównie o to, że zależy mi na tym by dość szybko postawić ściany zewnętrzne, a wszystkie ścianki działowe murować już sobie na spokojnie i wiedzieć, że zawsze będę mogła sobie w razie czego coś powyburzać lub coś domurować :wink: .

Pozdrawiam

Olga

Witam wszystkich

Dzisiaj wysłałam prośbę o wycenę do 3 firm budujących w systemie Praefa i z niecierpliwością czekam na wycenę. Dom jest piętrowy i dość duży 212 m2 i pewnie trzeba będzie go zmniejszać jak spłyną wyceny.

Pochwal się wycenami jak już przyjdą ;)

Nad wyborem technologi zastanawiam się już od pół roku, rozważałam Ytonga, ale Porotherm okazał się tańszy, później był system pustaków ze styropianu ETS dom i to jak do tej pory jest najtańsza technologia jaką znalazłam, ale trochę mnie martwi wkręcanie w ściany strasznie długich kołków do zawieszenia czegokolwiek.

My ciągle jeszzce się zastanawiamy :( Nie chciałam ytonga od początku, drewno też odpadało, wiedzieliśmy że chcemy domek ceramiczny, teraz tylko decyzja czy porotherm, czy szybko i sprawnie z prefabrykatów z keramzytu... Martwi mnie tylko, że tradycja chyba jednak tańsza od Praefy... A właśnie, a czy Praefa ma jakąś "konkurencję" ? Firmę która też wykonuje prefabrykaty keramzytowe? Ktoś coś tu pisał o wycenie domu przez goldman development, rozumiem, że to nie jest podwykonawca Praefy, tylko mają oni swoje ściany, produkowane przez nich, tak?

Ma konkurencję i w postach powyżej podałam ich wycenę - GOLDMAN DEVELOPMENT - wycena dla KOMETY Z DOBRYCH DOMÓW.

Dzieki za odp. A czy widziałaś może te ich ściany? Wiesz coś na temat ich jakości, czy różnią się czymś od Praefy, czy są robione w ten sam sposób?

Czytałam opinie na ich temat, zresztą na forum Muratora. Jak wpiszesz nazwę firmy + opinie to powinnaś znaleźć ten wątek. Jakoś mnie to nie przekonało. Za bardzo rozbieżne. POza tym domy z praefy możesz pooglądać, a od Goldmana?

Ja jak wybierałam, doszłam do wniosku, że wolę jednak zapłacić żeby mieć tę gwarancję. Poza tym w moim biurze projektowym (lipińscy) jak pytałam o spełnienie parametrów cieplnych od razu powiedzieli, że jeśli wezmę tzw. firmówkę od praefy nie to nie mam się czym martwić, bo zostaną zachowane i to mnie też przekonało. Trochę może przegięli z łukowatością, ale jest ok. W każdym razie teraz mogę wszystkim poradzić, że jeśli skontaktują się z nimi na czas to można wszystko posprawdzać i na pewno się z nimi potargować :)

W każdym razie życzę udanych wyborów. Oj wiecie to chyba tak jak z wyborem drugiej połówki - najpierw trzeba sprawdzić dokładnie - a po ślubie założyć różowe okulary :lol: (tu całe szczęście czasem da się jednak coś poprawić) Powodzenia :wink:

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Dzięki za powitanie katarzynap3

Jakoś tak przypadkiem znalazłem ten wątek i jako przyszły inwestor i użytkownik fundamentowej płyty grzewczej i ścian z keramzytu myślałem że tu znajdę ciekawe opinie na ten temat.

Ale widzę że tu taka sama atmosfera i stali bywalcy :wink:

Oczywiście gratuluję Wam tego że już mieszkacie i chętnie poodwiedzam Twój domek na polanie

Dużo zdrowia w Nowym Roku

Pozdrawiamy

• 4 months później...
Dzięki za powitanie katarzynap3

Jakoś tak przypadkiem znalazłem ten wątek i jako przyszły inwestor i użytkownik fundamentowej płyty grzewczej i ścian z keramzytu myślałem że tu znajdę ciekawe opinie na ten temat.

Drogi lucjanmarek - Lucjan czy Marek? :)

Pytaj śmiało odnośnie Praefy i technologii keramzytobetonowej. Odpowiemy na każde pytanie.

Zapraszamy (Ciebie i innych) na nasz profil na Facebooku. Znajdziesz (znajdziecie) tam wiele ciekawych informacji:

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001062682342

Ja mam pytanie.Dlaczego reklamówki mówią jak jest szybko i w związku z tą konkretną technologią tanio,ile to czasu i pieniędzy można zaoszczędzić ,a okazuje się (były tu nawet na tym forum, dziesiątki wycen Praefy dla różnych ludzi,którzy właśnie ze względu na chorą cenę rezygnowali),że w rzeczywistości jest tak drogo?I jak się okazuje wcale nie szybko bo wielu musiało czekać (tzn przedłużono im odbiór w stosunku do zamówienia-też było o tym kilka razy na forum)na ściany tyle ,że zwykli murarze trzy razy by je wystawili w tym czasie.

A szkoda bo technologia ciekawa i sam bardzo poważnie biorę ją pod uwagę (inne technologie prefabrykacji odrzucilem),ale też właśnie ze względu na cenę istnieje duże prawdopodobieństwo ,że odpadnie.Ściany Praefy biorę pod uwagę tylko w połączeniu z płytą fundamentową i dzięki połączeniu tych dwóch technologii ,szybką budową do stanu deweloperskiego całego domu przez jedną firmę ,bo same ściany z praefy a reszta metoda gospodarcza to w/g mnie absurd zupełny

Edytowane przez tomek131

Bardzo tylko proszę nie odpowiadać w stylu:

Ogólne koszty wzoszenia ścian w technologii naszej i tradycyjnej są porównywalne bo....bla bla bla

Nie wiemy jakie wyceny otrzymali opisywani przez Pana forumowicze bo nie podał Pan żadnego konkretnego przykładu ani nie porównał dwóch konkretnych wycen itp bla bla bla

Nie są nam znane opóżnienia już zamówionych elementów....

Ja naprawdę nie mam nic przeciwko tej technologii ,nawet opóznienie można przeżyć (wszędzie są) choć akurat w tym konkretnym wypadku opóznienie wyklucza jedną z podstawowych zalet tych ścian ,tylko skąd wy macie takie ceny?

Brak żadnej przewagi nad technologią tradycyjną,nawet z tą szybkością jest różnie,obie technologie mają wady i zalety i w końcowym rozrachunku murowanie tradycyjne z dobrego materiału w mojej ocenie jest jednak lepsze więc skąd ta cena?Jedno w/g mnie jest pozytywne-w/g mojej skromnej wiedzy można tylko wykazać bez trudu przewagę tego systemu nad innymi technologiami praefabrykowanymi.Choć domy z innych prefabrykatów najczęściej wznosi się do stanu deweloperskiego bo po co komu sama ściana z OSB i wełny w środku

Drogi Tomku,

nie możemy Ci odpowiedzieć konkretnie (rzucając kwotami) nie mając projektu o jakim rozmawiamy. Dopiero wtedy można byłoby porównać koszty naszej technologii i tradycyjnej. Także zapraszamy do kontaktu z nami lub naszymi przedstawicielami (wszelkie dane znajdziesz na naszej stronie lub Facebooku) i wtedy dokładnie zorientujesz się w kwestii finansów.

Ogólnie, nigdy nie pisaliśmy, że jesteśmy najtańszą opcją. Nasze produkty spełniają najbardziej zaostrzone wymagania budowlane, stosujemy najlepsze z możliwych materiałów - a jakość nie może być bezpłatna :)

Co do szybkości... Ogólnie postawienie ścian, to kilka/kilkanaście godzin. A tak szybkich murarzy nie znamy :) Oczywiście jest jeszcze faza produkcji, ale jeżeli ktoś planuje swoją budowę z wyprzedzeniem, to nie będzie niemile zaskoczony. Budowę przeprowadzi błyskawicznie. Jeżeli ktoś zgłasza się do nas w szczycie sezonu budowlanego i chce postawić dom w dwa dni od tego telefonu, to najczęściej jest to niemożliwe. Nie możemy przecież odstawić zamówień innych klientów i zająć się tylko tym klientem. Jednak i w takich sytuacjach staramy się ustawić produkcję tak, aby obie strony były zadowolone.

Także Drogi Tomku... Zapraszamy do kontaktu z nami w celu wyceny i ustalenia szczegółów współpracy. Na pewno będziesz (przepraszamy za formę "Ty", ale jesteśmy na forum internetowym, gdzie panują partnerskie stosunki) zadowolony :) I nie jest to slogan z pewnego żartu kabaretowego :)

PS

Za kilka poinformujemy Was na naszej stronie, FB oraz Forum Muratora o nowej ścianie. Warto zapoznać się z tą propozycją.