Fugas 08.07.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Dlugo przygladam sie praefie ale dopiero teraz znalazlem ten watek. Obserowalem budowy domow w Praefie - idzie szybko .. ale potem sa cale przestoje na budowie, rzekomo inwestor tak chcial... ale czy ja wiem. Mimo to bylem mocno zainteresowany przez 3-4 miesiace bylem z nimi w kontakcie (czekalem na zakonczenie mojego projektu) poprosilem o kosztorys i tu mleko sie wylalo. Bylo to ponad 2 miesiace temu do dzis go nie mam chociaz dzwonilem po kilka razy dziennie i odbylem kilka spotkan. Chyba przed sezonem ilosc zainteresowanych przekroczyla ich oczekiwania. Ale ja juz mam swoje zdanie. System scian jest OK. Moze nawet nie duzo drozej niz w innych technologiach (po uzwglednieniu innych prac z etapow wykonczeniowych) ale nie jest to kompleksowa oferta budowy domu. Ja mam gaz z sieci wiec legalett mi nie potrzebny i co sie okazalo - ze i tak chca plyte pomimo robienia law. dach prefabrykowany bardzo prosze ale jest sporo drozszy. Namawiaja na niego gdyz nie chca robic scian poddasza z praefy - dlaczego?? Przeciez che praefe a tu oferuja pietro w drewnie chyba nie po to wybiera ktos taki system scian zeby pietro robic z drewna lub plyt gipsowych. .. I tak zaczely sie pojawiac watpliwosci.. W dodatku kosztorys byl ciagle jakby nie od mojego projektu od tygodnia juz do nich nie dzwonie kolejny termin przeslania wyceny minal i cisza a mam dom w sumie na 400m2 wiec chyba wykonawcy takie lubia.Moze kiedys jak dopracuja caly cykl budowy domu zeby faktycznie mozna bylo wybrac sobie niektore elementy to bedzie to dobra oferta ale poki co najlepiej by bylo znalezc wykonawce na dom a od nich kupic Praefe - tylko nie bardzo ktos chce sie w to bawic podobno firmy nie za bardzo sa tym zainteresowane.Moze jak zaczna robic praefe pod Warszawa to bedzie jeszcze troche taniej ale ja juz chyba odpuszczam. Nie mozna przeciez prosic wykonawcwe zeby ci jednak zbudowal ten dom. Przestrzegam wiec wszystkich przed wlasciwymi relacjami i dotrzymywaniem obietnic. Wytlumaczenia " on ma duzo pracy mamy tyle spotkan, ktos sie pomylil w kosztorysie na bagatela 30-50kzl" nie sa na moja cierpliwosc. PzdrJesli jednak ktos buduje to zycze sukcesu bo sam material chyba jest OK. tylko reszta jakby nie nadaza.Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 08.07.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Potwierdzam wszystko co napisal Fugas.Przeszlam osobiscie przez opisane problemy.Z pania architekt wspolpracujaca z firma nie moglam sie dogadac,nie doczekalam sie na kosztorys,a wlasciwie nie mialam juz ochoty czekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 08.07.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Aj, siedzę w tym po uszy i rzeczywiście są różne dziwne problemy ale ja jestem 200 km od Warszawy o Międzyrzeczu nie mówiąc. Ale i tak mam zamiar w tym roku mieszkać. Co do tego drewna, proszę bardzo, rób poddasze w praefie, obejrzyj kosztorys i wtedy zobacz - bankructwo na miejscu. Praefa ma sens, owszem, jako szybka technologia, ale ściany są drogie jak... Wybrałem to, bo chcę szybko mieszkać i mieć równy dom, ale poddasze... ściany kolankowe niech integrują z więźbą. A działowe chcę zrobić z jakiegoś silikatu albo innej cegły. Żeby trzymały ciepło, mikroklimat, i izolowały akustycznie. Mogę je sobie postawić i za rok. I ciekawostka, dostałem wycenę na mój domek w firmie "tradycja". Budują z bloczka gazobetonowego. 60k drożej niż Praefa - co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 09.07.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Jeszcze nie buduję, ale jestem już prawie zdecydowany. Czy drogo - w moim przypadku, z projektem o nieskomplikowanej bryle, różnica pomiędzy Praefą a Silką jest do pominięcia przy założeniu, że np. nie trzeba będzie wykonywać tynków. Widziałem taki dom jeszcze na etapie wykończenia, więc mogłem stwierdzić, że gładkie ściany to nie fikcja, przygotowanie pod instalacje to też fajna sprawa. Aha, dom będzie zbudowany podobnie jak Pik - całe poddasze prefabrykowane.Co do doświadczeń, to pracuję ze Skandynawem, który ma dom postawiony w tej technologii lub "coś w tym stylu". Nie narzeka po chyba 20 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.07.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Czesc !Grzegorzu-S: jak pisalem w swoim poscie z 14.05, uwazam, ze aktualniejest to drogo. Ten mój dom 102 m2, tylko parter i b. nieskomplkowanabryła, wyceniono (stan surowy zamknięty + instalacje) na 195kzl.Przed 1.5 roku, gdy w Muratorze pojawily sie dodatki reklamujacef-me Inwest-Eko-Rol (obecnie Praefa-Inwest-Eko-Dom) z Sosnowca,oferujaca pelna budowe takiego domku (w tym kredyt) - taki domek"pod klucz" mial kosztowac 128 kzl (!!!!). Wiec jak widzisz, czasy siezmieniaja ..... Aha - aktualnie buduje mi firma, z BK, jednowarstwowo - zamknietysurowy+instalacje w tym roku, chyba wyjdzie troche taniej ....Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Nie zrozumcie mnie zle ja bylem przekonany do Praefy jako materialu na sciany, ale pewne informacje "lekko sie zmienily" jak weszlem w szczegoly.To ja nalegalem na Praefe na poddaszu a oni mnie odwodzili od tego. Fakt wtedy jest duzo drozej chociaz wiezba prefabrykowana tez do najtanszych nie nalezy. Pik jesli mam budowac w prefie i wszedzie gdzie to mozliwe zamieniac na inne materialy to jaki to ma sens?Jesli w tradycji wyszlo Ci drozej to nie miales dobrej ekipy.Owszem mi tez jedni wyliczyli tyle co Praefa (jeszcze przed uaktualnieniem wyceny czytaj podniesieniem kosztu calkowitego) ale mam juz 9 kosztorysow i jestem na poziomie 140kzł nizej niz w Praefie.Co do tynków fakt sciany sa gladkie jak cholera ale w miejscach spoin - zamków i jeszcze innych przypadkowych uszkodzeniach musisz cos zrobic. Chyba ze tapeta to mozna jechac jak nie to trzeba jakas gladzia zaciagnac. Gniazdka w peszlach tez mnie rajcuja bo we Wloszech robilem tak 7 lat temu i jest to bardzo praktyczne. Ale okazalo sie ze doliczaja za to po 45 zł/punkt wiec za tyle to i elektrym w BK mi to zrobi a nie musze Zony sila nad projektem trzymac zeby zobaczyla to czego kobiety na projektach nie widza (oczywiscie niektore) czyli jak to bedzie wygladalo i gdzie chce jakie gniazdka. Grzegorz Pik wlasnie pisze zeby nie robic poddasza w Praefie bo znacznie podraza koszty ale w ten sposob patrzac to i sciany podrazaja. Dlugo sie wachalem ale nie moge tego budowac na sile. Popchneli mnie do glebszej analizy i teraz zamiast za 390 surowy (z brasem) mam ksztorys (po dlugich analizach) za 260 kzł z Wiekorem) fakt ze tych gniazdek w nim nie ma i tynku wew. A jak pisza z BK mozna na kleju budowac i wykanczac w jeden sezon. Co prawda ja juz do wiosny przeczekam bo mi sie teraz nie spieszy skoro nie bedzie swiat w nowym domu. Jestem za Praefa ale uwazajcie i nie dajcie sie wpuscic w polecanych podwykonawcow wszedzie tam mozna sporo wynegocjowac. PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 09.07.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Tak szybko odpowiadalem ze sie nie zalogowalem.PzdrF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 09.07.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Właśnie dostałęm wycene całej Praefy, mam nadzieje że tym razem ze wszystkimi elementami, ze scianami poddasza w Praefie wyszlo o 30kzl drożej Czyli łącznie jestem około 150-160 kzł ponad BK sciana 2W. To jednak istotna różnica fakt że dom duzy bo 400m2 ale jednak ... Coż chyba pozostane tylko sympatykiem praefa, uzytkowanie pozostawię innym.PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 OK. Pamiętajcie jednak , że w tradycyjnej technologii dom musi zimę odstać , czyli go nie używasz . Opóżnienie w stosunku do Parefy załóżmy rok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 ... Stan surowy z BK z dachówką ( na zimę trzeba) kosztuje przypuśćmy 150 tys. Rok kredytu który musisz wziąć to 6%. Czyli na BK jesteś w plecy 9 tys.Automik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Zgadzam się także z przedmówcami.Jestem zwolennikiem Praefy i z niej nie zrezygnuję , ale uprzedzam przed Praefą Warszawa , w której pracuje niejaki pan Łukasz . Jest niekompetentny do bólu.Ekipa zaczyna u mnie od Legalletu od 1.08 ( pod Pruszkowem). Mam nadzieję , że do tego czasu coś się na Bartyckiej poprawi...Automik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Jeszcze jedno. Praefa jest dość elastyczna. Nie było etapu , gdzie nie można zbić ceny . Na razie ( razem z więźbą ) przyoszczędziłem w stosunku do ceny ostatecznej 7%. Przy dachu wiem , że można dostać20% wystarczy mały szantażyk że wolisz Brasa z firmy obok.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 11.07.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Anonimy - jak chwalicie (zachwalacie) Praefe - zarejestrujcie/zalogujcie sie Podrawiam Krzysiek PS Co prawda kibicuje tylko, ale zawsze warto wiedziec co sie "straciło" nie korzystając z teh technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.07.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Popieram przedmówcę. Zawsze to przyjemniej wiedzieć kto się na ten temat wypowiada i czy z czasem nie zmienił zdania , zwłaszcza po poczatkowych zachwytach nad tą technologią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Przyznaję się do Gościa. Nie logowałem , bo wyskakiwało Invalid sessionTeraz też niestety. Nie wszystko się zmienia na lepsze. Przyznaję , że na początku miałem Praefą Wwa super zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Przyznaję się do Gościa. Nie logowałem , bo wyskakiwało Invalid sessionTeraz też niestety. Nie wszystko się zmienia na lepsze. Przyznaję , że na początku miałem Praefą Wwa super zdanie.Jako gość podpisałem się jednak.Automik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 OK. Pamiętajcie jednak , że w tradycyjnej technologii dom musi zimę odstać , czyli go nie używasz . Opóżnienie w stosunku do Parefy załóżmy rok.. Niestety ale jest to bajka, w którą bardzo chcą wierzyć wszyscy fascynaci PREAF'y. Moja PREFA obficie pociła się przez 2 miesiące a po "wypoceniu" pokazała wszystkie swoje wady materiału np. na połączeniach elementów. Jeśli chcesz zamieszkać w mokrym i nie usadowionym w podłożu domu, wykańczać nie wysezonowane materiały itd. to równie dobrze możesz w ciągu jednego sezonu zamieszkać w budynku "tradycyjnym". Pozdrowionka, Anonim (który zmienił zdanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.07.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 No, no - ostatni Anonim przylozyl niezle nie dosc, ze drogo to jeszcze "nieprawda jest jakoby" mozna sie bylo od razu wprowadzac ... a moze ktos zadowolony napisze (choc pewnie takich bogatych nie ma wielu Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2003 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Witajcie! Napisze krotko, bo tak jak pisał pik 33 - rzeczywiscie jestem w trakcie budowy. Mam za soba prace Legalett i Praefy. Jestem, jak na dzis, bardzo zadowolony. Fundament na zlecenie Gdańska robiła ekipa pod wodza Janusza P. Wszystkim życze takiej dokladnosci, zyczliwosci, otwartosci na potrzeby inwestora (np. zrobili mi takze rozprowadzenie wody i ganek). Wszystko zgodnie z ustaleniami w dokumentacji co do cm (geodeta i kierownik budowy zszokowani). Odchylka betonu mierzona laserem max ok. 1 cm na długosci 14,5 m! Czas wykonania całości 6 dni (sporo czasu starcilismy pierwszego dnia, bo to ja załatwialem zła koparke. kiepskiego jej operatora, fatalna zageszczarke, no i trzeba bylo zamiast planowanych 50 m3 nawiezc 125 m3 pospolki (taka roznica w terenie dzialki). Pierwszy dzien jest bardzo wazny i trudny - trzeba go dokladnie zaplanowac i bardzo dobrze zorganizować! W sumie za 93 m2 ok. 38k (za beton zaplacilem wiecej, bo na dzien przed wylewaniem padla produkcja w betoniarni (zamist 182 zł z dowozem i pompa zaplacilem ponad 200 zł za m3 B20 z koniecznym opozniaczem bardzo waznym przy wysokiej temp. powietrza). Nic mi nie popekalo, ani nie luszczy sie mimo ze nie podlewalem ani razu -bo calosc przykrylem czarna folia ogrodnicza . Praefa sciany postawiła w 1 dzien, a dzis - dzien drugi - zakonczyla prace sprzatajac bardzo dokladnie cały dom (lacznie z zamiataniem). Sympatyczni 3 ludzie pod wodza Wiesława C. Sciany sa bardziej gladkie niz sie spodziewałem i po cienkiej, profilaktycznej szpachli mozna je bedzie malowac. Puszki, otwory wentylacyjne, kominowe dopasowane wzorcowo wg zyczenia mojej zony (to Ona wykonala rysunki w formacie A3 z dokladnymi wymiarami dla Praefy i Leagalett, bo te z dokumentacji W.M. Muratora byle malo czytelne) . Wszystkie wczesniej wykonane w Legalett rury wod-kan zgodne z ustaleniami dla Praefy i zadnych dodatkowych kuc czy bruzd nie trzeba, bo pasuja do bruzd w scianach. Koszt calosci Praefy - 44k (wywalczylem 8% rabatu). Za 4 dni przyjeżdza ModernDach, by wykonac drewniany strop i dach. Poddasze nieuzytkowe z pow. strychowa 20 m2. Krycie bedzie dachowka Brass Celtycka kupowana przeze mnie na miejscu (lokalne ceny korzystniejsze w stosunku do oferty ModernDachu). Czas realizacji całosci ok. 3 tyg. Koszt całkowity wykonania ok. 31k (w tym ocieplenie ekofibr - 30 cm). Koszt całosci inwestycji do wprowadzenia ("prawie pod klucz" czyli z ociepleniem zewnetrzym i pomalowaniem, przy niewykonczonym jednym pokoju i wiekszej lazience), realizowanej od 21 kwietnia do 4 pazdziernika (takie sa plany), a pogoda nam jak do tej pory sprzyja) - ok. 200k. Uwaga: w tym 35k dzialka, 7,5k oplaty dokumentacyjne, itp. i ponad 700 km na przwóz materiałow, takich jak np. ściany Praefa (co niezle podwyzsza cene transportu). Przewiduje za m2 zamknac sie ponizej 1800 zł/m2. Czy to duzo czy mało sami osądźcie. Warto porownac to z cenami mieszkan i ... Przy tradycyjnej budowie trzeba doliczyc np. koszt zdrowia, nerwów ... przez przynajmniej dwa lata. Z serdecznym budowlanym pozdrowieniem: budowanie nalezy do odwaznych! Piotr O. PS. Jeszcze raz, podobnie jak przed kilkoma miesiacami, polecam wykonanie Legalett i Praefa przez firmy matki (Gdansk i Miedzyrzecz). Do ostatnich dni przed wykonaniem mozna z nimi stalac szczegoly co do cm. I nadal odradzam Praefa Warszawa (sa nie tylko niesłowni, ale np. niedawno zdarzylo im sie w Legalett wmurowac odwrotnie agregat, hi!). Trzymajta sie cieplo i wesolo nie tylko podczas budowy. Do poczytania po zakonczeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2003 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Pozna pora i zmeczenie robi swoje: oczywiscie termin ropopczecia budowy to nie 21 kwietnia, a 21 lipca!Sorry!Piotr O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts