Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System PRAEFA - opinie, doświadczenia

Recommended Posts

Finanse "załatwiły" mi Praefę i buduję z BK (tak na oko za 1/3 ceny Praefy). Nie dopilnowałem Legalettu i teraz parę rzeczy mam nie tam, gdzie chciałem. Konkretnie rura od kominkowego wymiennika za blisko ściany, a rura kanalizacyjna w kuchni za daleko. Trochę trudno coś z tym teraz zrobić, ale trzeba kombinować.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość carbon

zastanawiam sie nad wybudowaniem domu w systemie praefa czyli "dom z fabryki" elementy prefabrykowane z keramzytu

czy ktos juz budowal w tym systemie lub jego znajomi jak to z tym jest dzieki za wiadomosci

jak dzwoniłes to było 1300 - 1500 jak prześlesz projekt i dostaniesz wycene to bedzie 1600 - 1700 a na ilu sie zamknie? Jak nie wirzysz to sprawdź ja dostałem(podobno) 20% rabat na mat Praefa ale i tak to sie znacznie różniło o tego co słyszałem przez telefon.

• 8 months później...

Ja też kiedyś o tym myślałam.

Tydzień jak masz fundament. Bez dachu.

Ale fundament musi też sobie odleżeć, są przerwy technologczne - ściany w tradycyjnej technologii tez możesz zrobić w tydzień albo dwa, bez stropu i dachu oczywiście.

Praefa - nie musi "sezonować", ale z kolei jest dużo droższa.

Tak mi się wydaje.

Dzięki za odpowiedzi. Czy ktoś może porównywał kosztorysy - technologia tradycyjna a PRAEFA. Przedstawiciele PRAEFy twierdzą, że wybierając ich technologię trochę zyskujemy na wykończeniówce - nie trzeba tynkować, kuć bruzd, itp. A co z kosztami pilnowania materiałów na budowie? Chcemy budować pod WArszawą, wszyscy sąsiedzi zakładali monitoring już na etapie budowy.

SAL

Jak weźmierz np silkę czy Ytonga - też sporo oszczędzasz na wykończeniach bo ściany są gładkie.

A co do pilnowania - weź po prostu zamiejscową ekpię która będzie spać w baraku i jednocześnie pilnować budowy :D

A budowę ubezpiecz.

Porównywalam PRAEFĘ - wszystkie te gotowe technologie są w Polsce koszmarnie drogie niestety.

Ja bardzo chciałabym mieć domek w dwa miesiące, niestety nie stać mnie.

Koszt fundamentu Legalett to - jak oceniam w przypadku mojego parterowego domu - ok 50-60 tys. No i ściany też tanie nie są.

Może szkielet drewniany? Widziałam taki dom, jest super ciepły (współczynnik przenikania ciepła 0,19) ale drogi - 2 tys za metr pod klucz.

BK szkielet drewniany i... szkielet drewniany. Właśnie dostałam ofertę Haasa. Dom 130m2 - 249000zł. W tym: pełne instalacje ( piec z zasobnikiem, grzejniki, kanalizacja, elektryka ), okna drewniane, rolety zewnętrzne, drzwi, kolektory słoneczne, z zewnątrz tynk, we wnątrz tylko pomalować, dachówka Braasa. Do tego ocieplany wełną mineralną, a nie styropianem, jak robią co poniektórzy... :D

http://www.haas.pl

Najlepiej do nich napisać, prześlą katalog domów i pełną ofertę. Można też zadzwonić ( nr telefonu na stronie ). W ofercie mają też domy do własnego wykończenia. Co do pieca kilka wariantów, np. Viessman ( moja oferta to piec z zamkniętą komorą spalania ). Kominy Schielda. Itd. W każdym razie oferta jest niezła...Aaaa...Czas realizacji max.3 mies.