pik33 14.08.2003 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Finanse "załatwiły" mi Praefę i buduję z BK (tak na oko za 1/3 ceny Praefy). Nie dopilnowałem Legalettu i teraz parę rzeczy mam nie tam, gdzie chciałem. Konkretnie rura od kominkowego wymiennika za blisko ściany, a rura kanalizacyjna w kuchni za daleko. Trochę trudno coś z tym teraz zrobić, ale trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość carbon 24.09.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 zastanawiam sie nad wybudowaniem domu w systemie praefa czyli "dom z fabryki" elementy prefabrykowane z keramzytuczy ktos juz budowal w tym systemie lub jego znajomi jak to z tym jest dzieki za wiadomosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.09.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Zrezygnowałem ze względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Zrezygnowałem ze względu na koszty. jakie miales koszty ja dzwonilem do firmy i podali mi 1300-1500 za metr netto uzytkowej wersja developerska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 24.09.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 jak dzwoniłes to było 1300 - 1500 jak prześlesz projekt i dostaniesz wycene to bedzie 1600 - 1700 a na ilu sie zamknie? Jak nie wirzysz to sprawdź ja dostałem(podobno) 20% rabat na mat Praefa ale i tak to sie znacznie różniło o tego co słyszałem przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 ściany parteru Praefa 47k. Te same ściany BK 6k, robota 5k, tynkowanie 4k, razem 15k, różnica w stosunku do Praefy 32k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ~pik33 24.09.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 powyżej i tutaj pik33. Nie zaloguję się z tego komputera.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 24.09.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Witam, Nie warto. Stosunek cena/jakość z dalszej prespektywy czasowej nie zasadny. Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Jak pójdziesz w Warszawie do ich punktu-uwazaj,bardzo namawiają i trzeba mieć dużo silnej woli.Mówią przekonująco. Poczytaj na forum za ile ludzie budują w innych technologiach. Pozdrawiam opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 24.09.2003 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Poszukaj na forum po slowach Praefa i Legalett hej Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAL 25.05.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Czy ktoś budował dom w systemie praefa? Jak to się sprawdz w praktyce? Stan surowy w tydzień? SAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AUTOMIK1 25.05.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 W tydzień jak masz fundamenty .W praktyce sprawdza się , choć jeśli masz więcej czasu i chcesz zaoszczędzić to ściany oraz np. elektryka sa tańsze w innych technologiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.05.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Ja też kiedyś o tym myślałam.Tydzień jak masz fundament. Bez dachu.Ale fundament musi też sobie odleżeć, są przerwy technologczne - ściany w tradycyjnej technologii tez możesz zrobić w tydzień albo dwa, bez stropu i dachu oczywiście. Praefa - nie musi "sezonować", ale z kolei jest dużo droższa.Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAL 26.05.2004 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Dzięki za odpowiedzi. Czy ktoś może porównywał kosztorysy - technologia tradycyjna a PRAEFA. Przedstawiciele PRAEFy twierdzą, że wybierając ich technologię trochę zyskujemy na wykończeniówce - nie trzeba tynkować, kuć bruzd, itp. A co z kosztami pilnowania materiałów na budowie? Chcemy budować pod WArszawą, wszyscy sąsiedzi zakładali monitoring już na etapie budowy. SAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 26.05.2004 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Jak weźmierz np silkę czy Ytonga - też sporo oszczędzasz na wykończeniach bo ściany są gładkie. A co do pilnowania - weź po prostu zamiejscową ekpię która będzie spać w baraku i jednocześnie pilnować budowy A budowę ubezpiecz. Porównywalam PRAEFĘ - wszystkie te gotowe technologie są w Polsce koszmarnie drogie niestety. Ja bardzo chciałabym mieć domek w dwa miesiące, niestety nie stać mnie. Koszt fundamentu Legalett to - jak oceniam w przypadku mojego parterowego domu - ok 50-60 tys. No i ściany też tanie nie są. Może szkielet drewniany? Widziałam taki dom, jest super ciepły (współczynnik przenikania ciepła 0,19) ale drogi - 2 tys za metr pod klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAL 26.05.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Ceny Legaettu też mnie powaliły, choć, ze względu na grunt podmokły zastanawiam się nad fundamentem płytowym na ruszcie. Ale legalett kosztuje tyle co fundament + pompa ciepła, a to już chyba przesada!SAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 26.05.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 BK szkielet drewniany i... szkielet drewniany. Właśnie dostałam ofertę Haasa. Dom 130m2 - 249000zł. W tym: pełne instalacje ( piec z zasobnikiem, grzejniki, kanalizacja, elektryka ), okna drewniane, rolety zewnętrzne, drzwi, kolektory słoneczne, z zewnątrz tynk, we wnątrz tylko pomalować, dachówka Braasa. Do tego ocieplany wełną mineralną, a nie styropianem, jak robią co poniektórzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 26.05.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Jakieś szczegóły poproszę - jaki piec?Czy kominek?Terminy realizacji?Namiar na firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 26.05.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 http://www.haas.plNajlepiej do nich napisać, prześlą katalog domów i pełną ofertę. Można też zadzwonić ( nr telefonu na stronie ). W ofercie mają też domy do własnego wykończenia. Co do pieca kilka wariantów, np. Viessman ( moja oferta to piec z zamkniętą komorą spalania ). Kominy Schielda. Itd. W każdym razie oferta jest niezła...Aaaa...Czas realizacji max.3 mies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAL 26.05.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Niestety, mam wewnętrzne opory przed szkieletem drewnianym, wolę tradycyjne "bunkry". Jak widzę, to chyba nikt nie ma doświadczeń ze ścianami prefabrykowanymi z betonu... Sal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts